Σταύρος Πλουμιστός: Αν οι σκέψεις σας μπορούν να σας αρρωστήσουν, τότε μπορούν και να σας θεραπεύσουν

Σταύρος Πλουμιστός: Αν οι σκέψεις σας μπορούν να σας αρρωστήσουν, τότε μπορούν και να σας θεραπεύσουν

👉Η σχέση μεταξύ νου και σώματος ήταν και είναι ένα θέμα που συνεχίζει να γοητεύει τους επιστήμονες και τους εναλλακτικούς θεραπευτές και τους φιλόσοφους για χιλιετίες. Οι αρχαίοι θεραπευτές και φιλόσοφοι αναγνώρισαν τη βαθιά επιρροή που μπορούν να έχουν οι σκέψεις και τα συναισθήματα στη σωματική υγεία, αποδίδοντας συχνά την ασθένεια σε ανισορροπίες που υπάρχουν στην ψυχή. Τις τελευταίες δεκαετίες, η σύγχρονη επιστήμη έχει αρχίσει να αποκαλύπτει τις περίπλοκες συνδέσεις μεταξύ του νου και του σώματος, αποκαλύπτοντας την επίδραση που μπορούν να έχουν οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και τα συναισθήματά μας στην υγεία και κατά συνέπεια στην ευεξία μας.


Η σύνδεση μυαλού-σώματος

Η έννοια της σύνδεσης νου-σώματος δηλώνει ότι το μυαλό και το σώμα δεν είναι ξεχωριστές οντότητες αλλά μάλλον περίπλοκα συνυφασμένες πτυχές της ύπαρξής μας. Αυτή η ιδέα υποστηρίζεται από ένα αυξανόμενο σύνολο επιστημονικών ερευνών που καταδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους ψυχικοί και συναισθηματικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική υγεία.

Ένα από τα πιο καλά μελετημένα παραδείγματα της σύνδεσης μυαλού-σώματος είναι το φαινόμενο placebo. Το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου εμφανίζεται όταν ένα άτομο βιώνει βελτιώσεις στα συμπτώματά του μετά τη λήψη μιας θεραπείας που δεν έχει όμως ενεργά θεραπευτικά συστατικά. Αυτές οι βελτιώσεις αποδείχτηκε ότι οφείλονται στην πίστη του ατόμου στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας και στις θετικές προσδοκίες που έχει για το αποτέλεσμά της. Οι επιδράσεις του εικονικού φαρμάκου έχουν παρατηρηθεί σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών καταστάσεων, από τη διαχείριση του πόνου έως την κατάθλιψη, υπογραμμίζοντας την ισχυρή επίδραση που μπορούν να έχουν οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας στην αντίληψή μας.

Αντίθετα, το φαινόμενο της ψυχοσωματικής ασθένειας καταδεικνύει πώς οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ή και έξαρση των σωματικών συμπτωμάτων. Οι ψυχοσωματικές ασθένειες είναι καταστάσεις στις οποίες ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το στρες, το άγχος ή η κατάθλιψη, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση, την εξέλιξη ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Παραδείγματα ψυχοσωματικών ασθενειών περιλαμβάνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τους πονοκεφάλους ή τις ημικρανίες και την ινομυαλγία. Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την ψυχοσωματική ασθένεια είναι περίπλοκοι και πολύπλευροι, η έρευνα δείχνει ότι οι ψυχολογικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις στο σώμα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των συμπτωμάτων.

Το άγχος και ειδικότερα το στρες, έχει εμπλακεί ως βασικός παράγοντας στη σύνδεση νου-σώματος. Όταν βιώνουμε άγχος, είτε από δουλειά, σχέσεις ή άλλες συνθήκες ζωής, το σώμα μας ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Αυτές οι ορμόνες πυροδοτούν έναν καταρράκτη φυσιολογικών αλλαγών που έχουν σχεδιαστεί για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την αντιληπτή απειλή, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένη εγρήγορση. Αν και αυτές οι αντιδράσεις είναι προσαρμοστικές βραχυπρόθεσμα, το χρόνιο ή επίμονο στρες μπορεί να επηρεάσει τη σωματική μας υγεία, συμβάλλοντας σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και διαταραχές ψυχικής υγείας.

Ο ρόλος των πεποιθήσεων και των προσδοκιών στη σύνδεση μυαλού-σώματος

Κεντρική θέση στη σύνδεση μυαλού-σώματος είναι ο ρόλος των πεποιθήσεων και των προσδοκιών στη διαμόρφωση των εμπειριών μας σχετικά με την υγεία και την ασθένεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πεποιθήσεις μας για την υγεία μας και οι προσδοκίες μας για τα αποτελέσματα της θεραπείας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ιατρικών παρεμβάσεων. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν βρει ότι οι ασθενείς που έχουν θετικές πεποιθήσεις σχετικά με την ικανότητά τους να αναρρώσουν από ασθένεια ή τραυματισμό τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας και ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης σε σύγκριση με εκείνους με πιο αρνητικές πεποιθήσεις.

Ομοίως, το φαινόμενο των επιδράσεων «nocebo» δείχνει πώς οι αρνητικές προσδοκίες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ή επιδείνωση των συμπτωμάτων. Οι επιδράσεις του Nocebo συμβαίνουν όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει ανεπιθύμητες παρενέργειες ή επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά τη λήψη μιας θεραπείας που πιστεύει ότι είναι επιβλαβής, ακόμη και αν η θεραπεία είναι αδρανής ή καλοήθης. Όπως το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου, τα αποτελέσματα του nocebo πιστεύεται ότι οφείλονται στη δύναμη της πρότασης που σκέπτεται το άτομο και στην επιρροή των πεποιθήσεων και των προσδοκιών του ατόμου στις φυσιολογικές του αποκρίσεις.

Αξιοποιώντας τη δύναμη του μυαλού για θεραπεία

Δεδομένης της βαθιάς επιρροής που μπορούν να έχουν οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας στη σωματική μας υγεία, μια προσέγγιση που έχει κερδίσει την προσοχή τα τελευταία χρόνια είναι η ιατρική νου-σώματος, η οποία επιδιώκει να ενσωματώσει τις αρχές της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης με τις παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές για την προώθηση της υγείας και της ψυχικής ευεξίας.

Τεχνικές μυαλού-σώματος όπως ο καθοδηγούμενος διαλογισμός voice healing, η επίγνωση και γενικά η νοερή απεικόνιση (ειδικά θεραπευτικών χρωμάτων) έχει αποδειχθεί ότι έχουν μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων στη σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες, της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της ενίσχυσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Αυτές οι πρακτικές λειτουργούν προάγοντας τη χαλάρωση, μειώνοντας τη φυσιολογική διέγερση και καλλιεργώντας μια μεγαλύτερη αίσθηση συνειδητοποίησης και αυτορρύθμισης. Εκπαιδεύοντας το μυαλό να εστιάζει την προσοχή και να καλλιεργεί θετικές σκέψεις και συναισθήματα, οι τεχνικές νου-σώματος μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων του στρες και στην προώθηση της θεραπείας σε φυσικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο.

Εκτός από τις τεχνικές νου-σώματος, νέες έρευνες υποδηλώνουν ότι άλλες μορφές νοητικών και συναισθηματικών παρεμβάσεων, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και οι παρεμβάσεις θετικής ψυχολογίας (όπως το βιβλίο που διαβάζεται), μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη για τη σωματική υγεία. Η CBT, για παράδειγμα, εστιάζει στον εντοπισμό και την πρόκληση αρνητικών μοτίβων σκέψης και πεποιθήσεων που συμβάλλουν στη συναισθηματική δυσφορία και στα σωματικά συμπτώματα. Διδάσκοντας στους ασθενείς να αναδιαμορφώνουν τη σκέψη τους και να αναπτύσσουν πιο προσαρμοστικές σκέψεις αντιμετώπισης, η CBT μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, στη βελτίωση της διάθεσης και στη βελτίωση της συνολικής ευημερίας τους.

Παρομοίως, οι παρεμβάσεις θετικής ψυχολογίας στοχεύουν στην καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων, δυνάμεων και αρετών και έχει αποδειχθεί ότι έχουν μια σειρά από οφέλη για τη σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανοσοποιητικής λειτουργίας, της ενίσχυσης της καρδιαγγειακής υγείας και της μακροζωίας. Ενθαρρύνοντας μια μεγαλύτερη αίσθηση αισιοδοξίας, ευγνωμοσύνης και συναισθηματικής ανθεκτικότητας, οι παρεμβάσεις θετικής ψυχολογίας μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του στρες και να προωθήσουν την αίσθηση της καλύτερης υγείας. 

Σκεφτείτε απλά ότι μέχρι να διαβάσετε αυτή την παράγραφο, ο εγκέφαλος σας από την πρώτη σελίδα μέχρι τώρα έχει επεξεργαστεί πάνω από πεντακόσιες θετικές λέξεις και πάνω τριακόσιες έννοιες και πληροφορίες που τον "εκπαιδεύουν" προς την θετική ψυχολογία. Αυτή και μόνο η διαδικασία είναι ικανή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αλλαγής της κοσμοθεωρίας για το πως σκέφτεται την ζωή του ένας άνθρωπος.  

Νευροπλαστικότητα: Η ικανότητα του εγκεφάλου να διαμορφώσει την πραγματικότητά μας

Μια άλλη συναρπαστική πτυχή της σύνδεσης νου-σώματος είναι η έννοια της νευροπλαστικότητας, η οποία αναφέρεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται και να αλλάζει την απόκριση του σε εμπειρίες, σκέψεις και συναισθήματα. Η νευροπλαστικότητα επιτρέπει στον εγκέφαλο να επανασυνδεθεί ως απάντηση σε νέα ερεθίσματα και εμπειρίες, διαμορφώνοντας τις αντιλήψεις, τις συμπεριφορές μας και τελικά την πραγματικότητά μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ολιστικές πρακτικές μπορούν να προκαλέσουν μετρήσιμες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βελτιώσεις στην ψυχική και σωματική ευεξία. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του άγχους και του χρόνιου πόνου προάγοντας μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των σωματικών αισθήσεων. 
  • Διαλογισμός: Ο διαλογισμός περιλαμβάνει την εξάσκηση της εστιασμένης προσοχής και της επίγνωσης, συνήθως μέσω τεχνικών όπως η επίγνωση της αναπνοής, η επανάληψη θετικών πεποιθήσεων ή την καθοδηγούμενη οπτικοποίηση voice healing. Σύμφωνα με τις καταγραφές σε εθελοντές ενδιαφερόμενους που υιοθέτησαν την μεθοδολογία μου, έδειξαν ότι η τακτική πρακτική καθοδηγούμενου διαλογισμού με νοερή οπτικοποίηση, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης και του πόνου, καθώς και βελτιώσεις στη διάθεση, την προσοχή και τη συναισθηματική ρύθμιση.
  • Ενσυνειδητότητα: Η πρακτική της σκόπιμης και μη επικριτικής προσοχής στο τώρα, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων, των συναισθημάτων και των σωματικών αισθήσεων έχουμε ανακαλύψει ότι είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία μιας ποικιλίας ψυχολογικών και σωματικών καταστάσεων υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος, χρόνιος πόνος, και αϋπνία.
  • Γιόγκα: Η γιόγκα είναι μια πρακτική νου-σώματος που συνδυάζει σωματικές στάσεις, έλεγχο της αναπνοής και διαλογισμό για να προωθήσει τη χαλάρωση, την ευελιξία και τη δύναμη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική πρακτική της γιόγκα μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στη διάθεση, στη διαχείριση του στρες και στη συνολική ευεξία, καθώς και σε μειώσεις των συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης και χρόνιου πόνου.
  • Τεχνικές χαλάρωσης: Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, οι κατευθυνόμενες εικόνες και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, στοχεύουν στην προώθηση της χαλάρωσης και στη μείωση της φυσιολογικής διέγερσης. Αυτές οι τεχνικές έχουν βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικές στη μείωση του στρες, του άγχους και της έντασης, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και της συνολικής ποιότητας ζωής.
Έρευνα Βασισμένη σε Στοιχεία για Παρεμβάσεις Νου-Σώματος

Τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων νου-σώματος στην προαγωγή της υγείας και της θεραπείας στη βελτίωση ενός ευρέος φάσματος όπως:
  • Ψυχική Υγεία: Οι παρεμβάσεις νου-σώματος έχουν βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης, διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) και άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας. 
  • Χρόνιος Πόνος: Οι παρεμβάσεις νου-σώματος αποδείχθηκαν αποτελεσματικές στη διαχείριση καταστάσεων χρόνιου πόνου, όπως η ινομυαλγία, ο πόνος στη μέση και η αρθρίτιδα. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα συσχετίστηκαν με μικρές μειώσεις στην ένταση του πόνου και στην ελαφρά αναπηρία.
  • Καρδιαγγειακή υγεία: Οι παρεμβάσεις νου-σώματος έχει βρεθεί ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και των επιπέδων χοληστερόλης. 
  • Ανοσολογική λειτουργία: Οι παρεμβάσεις νου-σώματος έχει βρεθεί ότι ενισχύουν την ανοσοποιητική λειτουργία και μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Μια ανάλυση 20 RCTs διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα συσχετίστηκαν με  βελτιώσεις στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, όπως μετρήθηκαν από αλλαγές στους δείκτες φλεγμονής και τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων.
Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις δυνατότητες των παρεμβάσεων νου-σώματος για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας και τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας σε ένα ευρύ φάσμα πληθυσμών και συνθηκών υγείας. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι παρεμβάσεις μπορεί να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα όταν συνδυάζονται με συμβατικές ιατρικές θεραπείες, οδηγώντας σε βελτιωμένα κλινικά αποτελέσματα και ικανοποίηση των ασθενών.

Οι παρεμβάσεις νου-σώματος ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στην κλινική πράξη ως συμπληρωματικές προσεγγίσεις στις συμβατικές ιατρικές θεραπείες. Οι κλινικές και τα κέντρα ευεξίας ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας προσφέρουν μια σειρά από προγράμματα και υπηρεσίες νου-σώματος που στοχεύουν στην προώθηση της ολιστικής υγείας και ευεξίας. Αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις που βασίζονται σε ομάδες, εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας και συνεργατικά μοντέλα φροντίδας που περιλαμβάνουν διεπιστημονικές ομάδες παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

Εκτός από την κλινική φροντίδα, οι παρεμβάσεις νου-σώματος προσφέρονται επίσης σε περιβάλλοντα με βάση την κοινότητα, σχολεία, χώρους εργασίας και άλλα περιβάλλοντα για την προώθηση της υγείας και της ευεξίας σε επίπεδο πληθυσμού. Για παράδειγμα, προγράμματα βασισμένα στην ενσυνειδητότητα έχουν εφαρμοστεί στα σχολεία για την υποστήριξη της κοινωνικο-συναισθηματικής μάθησης, της διαχείρισης του άγχους και των ακαδημαϊκών επιδόσεων των μαθητών. Τα προγράμματα ευεξίας στο χώρο εργασίας συχνά περιλαμβάνουν στοιχεία όπως σεμινάρια αυτοβελτίωσης, γιόγκα, συνεδρίες διαλογισμού και βιωματικά εργαστήρια διαχείρισης άγχους για την προώθηση της υγείας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Επιπλέον, η πρόοδος στην τεχνολογία έχει κάνει τις παρεμβάσεις νου-σώματος πιο προσιτές από ποτέ, με έναν αυξανόμενο αριθμό εφαρμογών για smartphone, διαδικτυακές πλατφόρμες και εικονικά προγράμματα που προσφέρουν καθοδηγούμενους διαλογισμούς voice healing, ασκήσεις ενσυνειδητότητας και τεχνικές χαλάρωσης. Αυτά τα ψηφιακά εργαλεία παρέχουν στα άτομα βολικούς και οικονομικά αποδοτικούς τρόπους για να ενσωματώσουν πρακτικές μυαλού-σώματος στην καθημερινή τους ζωή, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή το πρόγραμμά τους.


Γινόμαστε ενεργοί στη θεραπευτική μας διαδικασία

Μπροστά σε αρρώστιες ή αντιξοότητες, είναι εύκολο να νιώθεις ανίσχυρος, να υποκύψεις στον φόβο και την απελπισία. Αλλά αναγνωρίζοντας τη βαθιά επιρροή των σκέψεων και των πεποιθήσεών μας, ανακτούμε την εξουσία για την φροντίδα της υγείας μας. Γινόμαστε ενεργοί συμμετέχοντες στη θεραπευτική μας διαδικασία, αξιοποιώντας την έμφυτη σοφία του νου για να διευκολύνουμε την ανάρρωση και να αλλάξουμε το ψυχοβίωμα μας.

Η θεραπεία δεν αφορά μόνο τους γιατρούς και τα φάρμακα, αλλά μια συλλογική προσπάθεια κατανόησης και συνεχούς έρευνας μεταξύ νου, σώματος και πνεύματος. Η θεραπεία που αναζητάμε είναι η παρακίνηση μέσα μας που μας προσκαλεί να καλλιεργήσουμε μια βαθύτερη επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας, να καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία θετικότητας, ανθεκτικότητας και συμπόνιας προς τον εαυτό μας.

Η θεραπεία μέσα μας, αφορά τόσο την εσωτερική μεταμόρφωση όσο και τη σωματική αποκατάσταση. Για  να συμβεί όμως αυτό πρέπει να αγκαλιάσουμε τη διασύνδεση της ύπαρξής μας, τιμώντας τη σοφία του νου και καλλιεργώντας την ολότητα και την ζωτικότητα μας που υπερβαίνει τους περιορισμούς της ασθένειας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ
Σύμβουλος αφύπνισης του Νου
Αυτοβελτίωσης-Αυτογνωσίας
(Life Health Care)
Εναλλακτικές Θεραπείες

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας ή αναζητάτε καθοδήγηση,
επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια τηλε-συνεδρία για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για τις ομιλίες, σεμινάρια και ενημέρωση των συνεδριών εδώ https://www.ploumistos.com/p/online.html
Για την θεραπευτική μέθοδο μου δείτε εδώ https://voicehealing.gr/
Μιλήστε μαζί μου στο 6945723523
(11:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30 - Εκτός Κυριακής)
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,123,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,269,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1261,ΒΙΝΤΕΟ,843,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,332,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1568,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3474,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Σταύρος Πλουμιστός: Αν οι σκέψεις σας μπορούν να σας αρρωστήσουν, τότε μπορούν και να σας θεραπεύσουν
Σταύρος Πλουμιστός: Αν οι σκέψεις σας μπορούν να σας αρρωστήσουν, τότε μπορούν και να σας θεραπεύσουν
Σταύρος Πλουμιστός: Αν οι σκέψεις σας μπορούν να σας αρρωστήσουν, τότε μπορούν και να σας θεραπεύσουν
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnW9mrLeSa-8QErd7CiHWBtJPZ3IaDt4q3gHoxwXpg5oN-95V6qC4O_O5oZbyweE-mT3PTIJOXdCz00m8J8hjbLNaPDFqkN5VcBDh7ZjvH7VcyonSCWd9e2BGM_MwZokRZ-RAZyJz1OeN3yQBZmhoxVmzK-Wib7FyCzsyNfaAWBhifKax4oLz6DIGZ0J0_/w400-h300/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82%20%CE%A0%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82%20%CE%91%CE%BD%20%CE%BF%CE%B9%20%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CF%83%CE%B1%CF%82%20%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%20%CE%BD%CE%B1%20%CF%83%CE%B1%CF%82%20%CE%B1%CF%81%CF%81%CF%89%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD,%20%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B5%20%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%BD%CE%B1%20%CF%83%CE%B1%CF%82%20%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnW9mrLeSa-8QErd7CiHWBtJPZ3IaDt4q3gHoxwXpg5oN-95V6qC4O_O5oZbyweE-mT3PTIJOXdCz00m8J8hjbLNaPDFqkN5VcBDh7ZjvH7VcyonSCWd9e2BGM_MwZokRZ-RAZyJz1OeN3yQBZmhoxVmzK-Wib7FyCzsyNfaAWBhifKax4oLz6DIGZ0J0_/s72-w400-c-h300/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82%20%CE%A0%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82%20%CE%91%CE%BD%20%CE%BF%CE%B9%20%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CF%83%CE%B1%CF%82%20%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%20%CE%BD%CE%B1%20%CF%83%CE%B1%CF%82%20%CE%B1%CF%81%CF%81%CF%89%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD,%20%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B5%20%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%BD%CE%B1%20%CF%83%CE%B1%CF%82%20%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD.png
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2024/03/blog-post_92.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2024/03/blog-post_92.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content