«Υπερεξουσίες» ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στο 112: Ακόμα και για περίοδο πολεμικής σύρραξης

«Υπερεξουσίες» ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στο 112: Ακόμα και για περίοδο πολεμικής σύρραξης

👉Οι γνωστές σειρήνες που χτυπούν πάντα σε κάθε άσκηση Παμενίωνα φαίνεται ότι θα συνταξιοδοτηθούν καθώς η κυβέρνηση «δίνει υπερεξουσίες» στο 112 όχι μόνο για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας αλλά για κάθε μαζική εκδήλωση ακόμα και για την περίπτωση πολέμου.

Επέκταση του γνωστού μας 112 και στην Πολιτική Άμυνα πλέον βρίσκεται στα σκαριά, προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα οι πολίτες σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιβάλουν.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ζητήματα όπως η προστασία των αμάχων σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης περιλαμβάνονται στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Άμυνας της χώρας, πολλές διατάξεις του οποίου, όπως και η κωδική ονομασία του, διατηρούνται απόρρητα.

Τι κάνουμε όταν ηχούν οι σειρήνες

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο συνταγματάρχης Νικόλαος Παππάς, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΑΜ – ΠΣΕΑ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όταν ενεργοποιούνται οι σειρήνες είναι μάλλον αργά για να ενημερωθεί κανείς για το πού πρέπει να απευθυνθεί και τι να κάνει.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά και τον αντισμήναρχο Ιωάννη Κατσανεβάκη, τμηματάρχη της Ε’ Διεύθυνσης της Υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την Αθήνα, το «κλειδί» είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού που πραγματοποιείται σε «νεκρές» περιόδους.

«Αποστολή είναι να σώζουμε ζωές αμάχου πληθυσμού», λέει ο κ. Παππάς και τονίζει ότι στις πολεμικές συρράξεις ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών καταγράφεται μεταξύ των αμάχων.
Πόσα καταφύγια υπάρχουν στην Αθήνα

Βασική -αν όχι αποκλειστική- μέθοδο προστασίας του άμαχου πληθυσμού αποτελούν τα καταφύγια. Στην Αθήνα υπάρχουν 992 καταφύγια τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενήσουν από 280.000 έως 360.000 κατοίκους. Κάποια από αυτά είναι δημόσια και διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό: ύδρευση, αποχέτευση, σύστημα εξαερισμού, ακόμα και ιατρείο. Άλλα υπάρχουν και ιδιωτικά και πολλές φορές αποτελούν χώρους που, σε καιρό ειρήνης, χρησιμοποιούνται για άλλες ανάγκες. Έτσι, ένα πάρκινγκ ή μια αποθήκη επιχείρησης μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγια, αρκεί ο ιδιοκτήτης τους να τα εκκενώσει -όπως υποχρεούται- σε περίπτωση ανάγκης εντός 24 ωρών.

Η ακριβής τοποθεσία των καταφυγίων παραμένει απόρρητη. Ωστόσο, οι πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν στις ανοιχτές εκπαιδεύσεις Πολιτικής Άμυνας που διενεργούνται κάθε χρόνο με ευθύνη των κατά τόπους περιφερειών μαθαίνουν τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε, σε μια κρίσιμη στιγμή, να ενημερωθούν για το πού βρίσκονται. Μαθαίνουν, με άλλα λόγια, πού πρέπει να απευθυνθούν όταν ηχήσει ο συναγερμός, καθώς και σε ποιους χώρους συγκέντρωσης κοινό σε όλη την επικράτεια θα αναρτηθούν χάρτες και οδηγίες.

Άλλωστε, η λίστα των καταφυγίων ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια από ειδικά κλιμάκια της κάθε περιφέρειας, που εντοπίζουν και αναφέρουν στην Πολιτική Άμυνα τους χώρους οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως τόποι προστασίας αμάχων. Και αυτό γιατί στις μεγάλες πόλεις -ιδίως στην Αθήνα- η έντονη οικοδομική δραστηριότητα και οι συνεχείς αλλαγές στον οικιστικό ιστό έχουν ως αποτέλεσμα άλλες φορές να δημιουργούνται και άλλοτε να καταστρέφονται οιονεί καταφύγια.

Το Μετρό σε ρόλο καταφυγίου


Εκτός των παραπάνω, ένας ακόμη χώρος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταφύγιο είναι και το Μετρό, όπως άλλωστε γίνεται στο Κίεβο όταν χτυπούν οι σειρήνες για ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Όπως αναφέρουν ο κ. Παππάς και ο κ. Κατσανεβάκης, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται πράγματι και το Μετρό.

Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, οι πολίτες θα μπορούν να καταφύγουν και στις πλατφόρμες έκδοσης εισιτηρίων και στις αποβάθρες, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να βρίσκονται στις μήκους πολλών χιλιομέτρων σήραγγες.

Αυτό που εκκρεμεί όμως είναι η νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση των ζητημάτων που απορρέουν από την πιθανή χρήση των εγκαταστάσεων του μετρό ως καταφυγίων.
Έρχεται το «πολεμικό» 112

Ως προς το 112, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή σχετικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, ενώ του ανατίθεται και ο συντονισμός των υπηρεσιών στη διάρκεια κρίσεων.

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα μέσω του 112, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να απαγορεύει την κυκλοφορία, να αναστέλλει εκδηλώσεις και την υποχρέωση μετάβασης των εργαζομένων στις δουλειές τους, να ανακαλεί άδειες, να επιτάσσει μηχανήματα, να κλείνει σχολεία κ.α.

Πάντως, όπως υπογραμμίζει ο κ. Παππάς, έχει μεγάλη σημασία η εκπαίδευση του κοινού, καθώς όλοι οι σχεδιασμοί παραμένουν ατελείς αν οι πολίτες δεν συμμετέχουν στις εκπαιδεύσεις της Πολιτικής Άμυνας.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2213,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1082,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,262,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1247,ΒΙΝΤΕΟ,819,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,329,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1552,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,83,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3470,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,904,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: «Υπερεξουσίες» ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στο 112: Ακόμα και για περίοδο πολεμικής σύρραξης
«Υπερεξουσίες» ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στο 112: Ακόμα και για περίοδο πολεμικής σύρραξης
«Υπερεξουσίες» ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στο 112: Ακόμα και για περίοδο πολεμικής σύρραξης
https://www.pronews.gr/wp-content/uploads/2023/11/04/112.png
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/11/112.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/11/112.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content