Ψυχική υγεία και φαγητό: Τι είναι η συναισθηματική πείνα και πώς θα τη διαχειριστείς

Ψυχική υγεία και φαγητό: Τι είναι η συναισθηματική πείνα και πώς θα τη διαχειριστείς

👉Πόσο συνδέεται η ψυχική υγεία με το φαγητό; Η απάντηση είναι εύκολη αν σκεφτείς πως, σύμφωνα με... έρευνες, το 90% της απώλειας του βάρους και η ετοιμότητά μας προς την αλλαγή οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες. 
Αυτό σημαίνει ότι συναισθηματικοί παράγοντες, καθώς και οι αρνητικές σκέψεις για το σώμα μας επηρεάζουν σημαντικά, ώστε να πάρουμε αυτή την απόφαση και να κάνουμε το πρώτο βήμα δείχνοντας την αγάπη προς το σώμα μας με τη σωστή διατροφή.

Η συναισθηματική πείνα

Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας συνδέεται με την αυτοαγάπη, την αυτοφροντίδα και την αυτογνωσία. Η αλλαγή προς μια πιο υγιή εικόνα σώματος ξεκινάει όταν παρατηρούμε που εστιάζει αρνητικά το μυαλό μας σχετικά με την εικόνα που έχουμε για εμάς. Η συναισθηματική πείνα εμφανίζεται όταν μη μπορώντας να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας και μη υιοθετώντας σωστές στρατηγικές αντιμετώπισης, καταφεύγουμε στο φαγητό. Έτσι, όταν είμαστε αγχωμένοι, εκτονωνόμαστε μέσω του φαγητού ή όταν δεν αποδεχόμαστε τα συναισθήματα μας και τα καταπιέζουμε, καταλήγουμε καταναλώνοντας υπερβολική ποσότητα φαγητού. Επίσης, όταν νιώθουμε μοναξιά, χρησιμοποιείται το φαγητό ως διέξοδος και ως μέσο παρηγοριάς.

Η συναισθηματική πείνα, επίσης γίνεται αντιληπτή όταν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να θέσουμε όρια και χάνεται η αίσθηση του ελέγχου με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο το άτομο να ενταχθεί σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Για αυτό το λόγο, πολλές φορές η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη, καθώς οι λόγοι είναι ψυχολογικοί.

Η συναισθηματική πείνα, λοιπόν συμβαίνει ξαφνικά, γίνεται αντιληπτή ως επείγουσα και υπάρχει η επιθυμία για ένα συγκεκριμένο φαγητό και η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από ένα έντονο συναίσθημα, που δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τη δεδομένη στιγμή.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη συναισθηματική πείνα

Έτσι, είναι σημαντικό όταν αντιλαμβανόμαστε την συναισθηματική πείνα να δίνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας να ηρεμήσει και να διερωτόμαστε αν πραγματικά πεινάμε. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πεινάμε πραγματικά, αλλά μας καθοδηγούν τα συναισθήματα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τι αισθανόμαστε και να ηρεμήσουμε τον εαυτό μας με κάποιο άλλο τρόπο, όπως να καταγράψουμε τις σκέψεις μας, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να τηλεφωνήσουμε σε έναν φίλο ή να εξασκήσουμε τις βαθιές αναπνοές χαλαρώνοντας τον εαυτό μας.

Η συναισθηματική πείνα δεν αφορά μόνο τη θέληση, την αδυναμία ή την έλλειψη ελέγχου. Το βασικό κομμάτι είναι να αντιληφθούμε το λόγο που συμβαίνει η συναισθηματική πείνα και τι θα μπορούσαμε να καταλάβουμε μέσω αυτής της συμπεριφοράς για τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας, καθώς και το χάος, την ντροπή, την ενοχή και τα θέματα ελέγχου που αισθανόμαστε. Η συναισθηματική πείνα μπορεί να σημαίνει εθισμό σε τρόφιμα, άγνωστες διατροφικές ανάγκες, έλλειψη ευχαρίστησης σε κάποιο τομέα της ζωής μας, ανάγκη για ανθρώπινη σύνδεση, μια κραυγή προσοχής για το σώμα, συναισθηματικές ανάγκες που δεν γεμίζουν.

Αγάπη μόνο!


Ο μόνος τρόπος είναι να μάθουμε το «γιατί» πίσω από αυτά τα συναισθήματα και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανάγκη με τρόπο που δεν περιλαμβάνει το φαγητό.
Η βάση όλων είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον αποδεχόμαστε, καθώς οι αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας οδηγούν σε πόνο που μπορεί να εκφραστεί μέσω της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο αυτοτιμωρίας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το σώμα μας ακολουθεί ότι σκέφτεται το μυαλό μας για τον εαυτό μας. Θυμήσου, λοιπόν να δείχνεις την αγάπη προς τον εαυτό σου και ότι η ευτυχία εξαρτιέται από την ποιότητα των σκέψεων.



Το διάβασα στο www.shape.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1073,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,810,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1537,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Ψυχική υγεία και φαγητό: Τι είναι η συναισθηματική πείνα και πώς θα τη διαχειριστείς
Ψυχική υγεία και φαγητό: Τι είναι η συναισθηματική πείνα και πώς θα τη διαχειριστείς
Ψυχική υγεία και φαγητό: Τι είναι η συναισθηματική πείνα και πώς θα τη διαχειριστείς
https://boro.gr/wp-content/uploads/2018/03/giati-trome-polu-otan-exoume-kaki-psuxologia.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/11/blog-post_90.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/11/blog-post_90.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content