================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Αποκατέστησαν την κινητικότητα και την αίσθηση της αφής σε αρουραίους από ανθρώπινα δερματικά κύτταρα

⍆Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας κατάφεραν να...
αποκαταστήσουν την κινητικότητα και την αίσθηση της αφής σε αρουραίους που πάσχουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, επαναπρογραμματίζοντας ανθρώπινα δερματικά κύτταρα για να γίνουν νευρικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια μεταμοσχεύτηκαν στον εγκέφαλο των αρουραίων. Η μελέτη έχει πλέον δημοσιευτεί στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).

"Έξι μήνες μετά τη μεταμόσχευση, μπορούσαμε να δούμε πώς τα νέα κύτταρα είχαν αποκαταστήσει τη ζημία που είχε προκαλέσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στους εγκεφάλους των αρουραίων", λέει η καθηγήτρια Zaal Kokaia, η οποία μαζί με την ανώτερη καθηγήτρια Olle Lindvall και την ερευνητή Sara Palma-Tortosa στο τμήμα Νευρολογίας βρίσκεται πίσω από τη μελέτη.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες από την ομάδα του Lund και άλλοι έχουν δείξει ότι είναι δυνατή η μεταμόσχευση νευρικών κυττάρων που προέρχονται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα ή από επαναπρογραμματισμένα κύτταρα σε εγκεφάλους αρουραίων που έχουν προσβληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, δεν ήταν γνωστό εάν τα μεταμοσχευμένα κύτταρα μπορούν να σχηματίσουν σωστά συνδέσεις στον εγκέφαλο αρουραίου με τρόπο που αποκαθιστά την κανονική κίνηση και αίσθημα.

«Έχουμε χρησιμοποιήσει τεχνικές παρακολούθησης, ηλεκτρονική μικροσκοπία και άλλες μεθόδους, όπως το φως για να απενεργοποιήσουμε τη δραστηριότητα στα μεταμοσχευμένα κύτταρα, ως τρόπο για να δείξουμε ότι πραγματικά έχουν συνδεθεί σωστά στα κατεστραμμένα νευρικά κυκλώματα. Μπορούμε να δούμε ότι οι ίνες από τα μεταμοσχευμένα κύτταρα έχουν αναπτυχθεί στην άλλη πλευρά του εγκεφάλου, την πλευρά όπου δεν μεταμοσχεύσαμε κανένα κύτταρο και δημιουργήσαμε συνδέσεις.Καμία προηγούμενη μελέτη δεν το έδειξε αυτό ", λέει η Zaal Kokaia, η οποία, παρόλο που αυτή και ο συνάδελφός της Olle Lindvall έχουν μελετήσει τον εγκέφαλο για αρκετές δεκαετίες, εκπλήσσεται από τα αποτελέσματα. 


«Είναι αξιοσημείωτο να διαπιστώνουμε ότι είναι πραγματικά δυνατό να επιδιορθωθεί ένας εγκεφαλικός που έχει υποστεί ζημιά από εγκεφαλικό επεισόδιο και να αναδημιουργηθούν νευρικές συνδέσεις που έχουν χαθεί. Η μελέτη ελπίζει ότι στο μέλλον θα μπορούσε να είναι δυνατή η αντικατάσταση νεκρών νευρικών κυττάρων με νέα υγιή νευρικά κύτταρα σε ασθενείς με εγκεφαλικό, παρόλο που πρέπει να διανύσουμε πολύ δρόμο πριν το επιτύχουμε αυτό », λέει η Olle Lindvall.

Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει ανθρώπινα δερματικά κύτταρα που έχουν επαναπρογραμματιστεί στο εργαστήριο για να γίνουν νευρικά κύτταρα. Στη συνέχεια μεταμοσχεύτηκαν στον εγκεφαλικό φλοιό των αρουραίων, στο τμήμα του εγκεφάλου που συχνά έχει υποστεί βλάβη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τώρα οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω μελέτες. "Θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς τα μεταμοσχευμένα κύτταρα επηρεάζουν το αντίθετο ημισφαίριο του εγκεφάλου. Θέλουμε επίσης να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς μια μεταμόσχευση επηρεάζει τις πνευματικές λειτουργίες όπως η μνήμη. Επιπλέον, θα μελετήσουμε πιθανές παρενέργειες.
Η ασφάλεια φυσικά,είναι, εξαιρετικά σημαντική για τη μεταμόσχευση κυττάρων εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κλινικά στο μέλλον ", λέει ο Zaal Kokaia.

Το διάβασα στο www.sciencedaily.com
Αποκατέστησαν την κινητικότητα και την αίσθηση της αφής σε αρουραίους από ανθρώπινα δερματικά κύτταρα Reviewed by ploumistos.com on 5:30 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2020 - 2021
Powered By PLOUMISTOS , Designed by Global Attract
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.