================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Εκκλησίες : Πότε θα επιτραπεί η παρουσία πιστών στις λειτουργίες

⍆Δύσκολος γρίφος αποτέλεσε για την κυβέρνηση το άνοιγμα των εκκλησιών, καθώς... ιεράρχες τις τελευταίες μέρες με δημόσιες δηλώσεις τους αλλά και μηνύματα προς τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούσαν επίμονα την άρση των μέτρων για τους ναούς.

Στο χθεσινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την επαναλειτουργία των εκκλησιών από τις 17 Μαΐου.

«Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες» είπε χαρακτηριστικά κατά το διάγγελμά του, κάνοντας λόγο για αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Από την Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει υπάρξει κάποια τοποθέτηση προς το παρόν για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ωστόσο φαίνεται πως το αίτημα και οι πιέσεις της είχαν αποτέλεσμα.


Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί

Σε κάθε περίπτωση, την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου να καταλήξει στην τελική πρόταση προς την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τις λειτουργίες στους ναούς, ωστόσο υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο για το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λειτουργία των ναών θα προβλέπει την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων μεταξύ των πιστών, τη χρήση αντισηπτικών και μασκών και την απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς υγειονομικά ομάδες.

Παράλληλα, ο εξαερισμός των ιερών ναών και οι συχνές απολυμάνσεις των εκκλησιών φέρεται να περιλαμβάνονται στα μέτρα της επόμενης μέρας για την προσέλευση των πιστών στους ιερούς ναούς, ενώ οι επιστήμονες συστήνουν να αποφεύγουν να φιλούν τα χέρια ιερέων.

«Δεν θα έχουμε συνωστισμό. Θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και μέσα στην εκκλησία όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός, καλή απολύμανση. Ενδεχομένως δεν θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησιά χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας» ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να δώσει μια σαφή εικόνα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας.


Τι θα γίνει με τη θεία κοινωνία

Ένας προβληματισμός που φέρεται να υπάρχει στην κυβέρνηση έχει σχέση με το μυστήριο της θείας κοινωνίας, το οποίο τελείται στο πλαίσιο των λειτουργιών.

Το ζήτημα μάλιστα αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ εκκλησίας, επιστημόνων και πολιτικών το προηγούμενο διάστημα, προτού αποφασισθεί γενικό λουκέτο στους ναούς και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τώρα οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι γενικότερα.

Η Ιερά Σύνοδος πάντως καταδικάζει ακόμη και την παραμικρή υπόνοια για μετάδοση νοσήματος μέσω της θείας ευχαριστίας και είναι κάθετη στο ζήτημα αυτό. «Η θεία κοινωνία αποτελεί Mυστήριο και τα Μυστήρια δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον οιοδήποτε. Είναι αδιανόητο να σκέπτεται οποιοσδήποτε, και ειδικά αυτοί που ουδόλως γνωρίζουν τα της εκκλησίας ότι η εκκλησία θα μπορούσε να… απαγορεύσει τη μετάδοση της θείας κοινωνίας ακυρώνοντας και αναιρώντας την ίδια τη χριστιανική ορθόδοξη πίστη» ανέφεραν κύκλοι της Εκκλησίας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους.

Το διάβασα στο www.tanea.gr
Εκκλησίες : Πότε θα επιτραπεί η παρουσία πιστών στις λειτουργίες Reviewed by ploumistos.com on 9:34 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2020 - 2021
Powered By PLOUMISTOS , Designed by Global Attract
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.