Συναγερμός για επιστροφή του κοκίτη

Συναγερμός για επιστροφή του κοκίτη

⍆«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν οι παιδίατροι της χώρας εξαιτίας των περιστατικών – τουλάχιστον...
δύο – κοκίτη στη χώρα μας σε βρέφη. Και προειδοποιούν ότι η επιστροφή ξεχασμένων ασθενειών δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση, δεδομένης (και) της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2.

Μάλιστα, το ένα εκ των δύο βρεφών παρέμεινε στη Μονάδα Εντατικής, με τους θεράποντες γιατρούς να σημειώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του συνεχώς βελτιώνεται. Υπενθυμίζεται, δε, ότι τον Οκτώβριο του 2016 ένα ακόμη βρέφος δύο μηνών άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό παιδιατρικό νοσοκομείο στην Αθήνα εξαιτίας της ίδιας νόσου.

Εκείνη τη χρονιά μάλιστα παρατηρήθηκε σημαντική έξαρση περιστατικών, γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποκλείει το ίδιο να ισχύσει και την περίοδο που διανύουμε. Επιπλέον και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την περίοδο 2004-2014 καταγράφηκαν 320 κρούσματα κοκίτη στη χώρα μας. Από αυτά, τα 191 (περίπου τα 2/3 των περιστατικών δηλαδή) δεν είχαν εμβολιαστεί με καμία δόση του εμβολίου. Τα δύο από αυτά τα κρούσματα είχαν κατάληξη τον θάνατο.

Εμβολιασμός
«Ο κοκίτης προλαμβάνεται με εμβολιασμό, ωστόσο τα βρέφη που νόσησαν δεν είχαν προλάβει να εμβολιαστούν ώστε να αποκτήσουν ανοσία, αφού το πρώτο εμβόλιο κατά του κοκίτη χορηγείται σε ηλικία δύο μηνών και από τη στιγμή εκείνη και μέχρι να ανταποκριθεί ο οργανισμός με δημιουργία αντισωμάτων περνούν ακόμη 2-4 εβδομάδες», διευκρινίζει η παιδίατρος δρ Αννα Παρδάλη.
Και συνεχίζει: «Αυτός είναι και ο λόγος που οι έγκυοι οφείλουν να εμβολιάζονται έναντι του κοκίτη στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με οδηγία που βρίσκεται σε ισχύ από το 2013, προσφέροντας έτσι προστασία στο νεογνό για τους πρώτους μήνες της ζωής του».

Επιπλέον – και όπως σημειώνει η ειδικός – η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (ACIP) του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προτείνει τον εμβολιασμό όλων των εγκύων σε κάθε εγκυμοσύνη, κατά προτίμηση την 27η έως 28η εβδομάδα της κύησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θνητότητα στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 0,2%. Το 90% των θανάτων αφορούσε βρέφη ηλικίας μικρότερων των έξι μηνών που δεν είχαν ολοκληρώσει τη βασική σειρά εμβολιασμού. Η θνησιμότητα στα παιδιά στα αναπτυσσόμενα κράτη φθάνει το 4%.

Θάνατοι
Πώς μεταφράζεται το ποσοστό αυτό σε ανθρώπινες ζωές; Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως καταγράφονται 50.000.000 περιστατικά κατ’ έτος και 300.000 θάνατοι.
«Ο κοκίτης προκαλεί σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και επιπλοκές όπως η πνευμονία, που αποτελεί την κύρια θανατηφόρα επιπλοκή της νόσου, και η κοκιτική εγκεφαλοπάθεια. Οφείλεται στο μικρόβιο Bordetella pertussis και μεταδίδεται αερογενώς, με σταγονίδια και σπάνια με μολυσμένα αντικείμενα. Ο κοκίτης έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα», εξηγεί η δρ Παρδάλη.

Και συνεχίζει: «Στην Ελλάδα, οι περισσότερες γυναίκες δεν ενημερώνονται για το εμβόλιο αυτό από τον γυναικολόγο τους, μολονότι ο εμβολιασμός συστήνεται σε όλες τις εγκύους.

Σημειώνεται ότι το ολοκυτταρικό εμβόλιο του κοκίτη σταμάτησε να χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ’80 γιατί βρέθηκε ότι είχε σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες (πυρετός, πόνος και οίδημα). Στη θέση του χρησιμοποιείται το ακυτταρικό εμβόλιο, το οποίο είναι ασφαλέστερο αλλά ασθενέστερο, με αποτέλεσμα να απαιτείται επαναληπτική δόση κάθε 5-10 χρόνια. Το εμβόλιο χορηγείται όχι μόνο του αλλά ως τριπλό εμβόλιο κατά διφθερίτιδας – τετάνου – κοκίτη, προστατεύοντας παράλληλα και για άλλα δύο πολύ σοβαρά νοσήματα».

Εξασθένηση ανοσίας
Η ειδικός επικαλείται σχετική μελέτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην οποία υπογραμμίζεται ότι «υπάρχουν ανεμβολίαστοι θύλακοι στον πληθυσμό».

Επιπλέον, «η εμφάνιση κρουσμάτων κοκίτη οφείλεται στην εξασθένηση της φυσικής ανοσίας μετά τη λοίμωξη ή μερικά χρόνια μετά τον εμβολιασμό, καθώς οι μεγαλύτεροι δεν κάνουν από άγνοια τα επαναληπτικά εμβόλια. Επίσης, αρκετοί επιλέγουν να μην εμβολιάζονται λόγω της αντιεμβολιαστικής τους ιδεολογίας». Ομως, με δεδομένο ότι διανύουμε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού περίοδο, «θα ήταν τραγικό να προστεθούν νέες απειλές για τη δημόσια υγεία όπως μια επιδημία κοκίτη», προειδοποιεί η δρ Παρδάλη.

«Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά των βρεφών επανέρχεται εκ νέου το θέμα της συνέχισης των απαραίτητων αναμνηστικών δόσεων για όλα τα εμβόλια που προβλέπονται για τους ενηλίκους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώνονται από την πολιτεία οι πολίτες και να διασφαλίζεται τόσο η ενημέρωση όσο και η δυνατότητα πρόσβασης και διενέργειας των απαραίτητων εμβολιασμών από τις δομές υγείας του κράτους», καταλήγει.

Το διάβασα στο www.in.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1072,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1240,ΒΙΝΤΕΟ,808,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1535,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6349,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,899,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Συναγερμός για επιστροφή του κοκίτη
Συναγερμός για επιστροφή του κοκίτη
Συναγερμός για επιστροφή του κοκίτη
https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2020/04/shutterstock_1089727580.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/04/blog-post_399.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/04/blog-post_399.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content