Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή μας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή μας

⍆Η παλινδρόμηση είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση, εφαρμόζοντας... όμως ορισμένες συμβουλές που αφορούν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα ή ακόμη και να απαλλαγείτε.

Σε πολλούς θα έχει τύχει κάποια στιγµή να νιώσουν αυτό το χαρακτηριστικό «κάψιµο» στο στήθος που ανεβαίνει µέχρι τον λαιµό, ύστερα από την κατανάλωση κάποιων συγκεκριµένων τροφών ή ποτών ή κάποιου µεγάλου γεύµατος, ιδιαίτερα σε προχωρηµένες ώρες της ηµέρας. Φυσιολογικά, την κατανάλωση ενός γεύµατος ακολουθεί η παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στοµάχι, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες δεν παλινδροµεί πίσω στον οισοφάγο.

Σε παθολογικές συνθήκες όµως, λόγω δυσλειτουργίας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα ο οποίος δεν κλείνει προκειµένου το υδροχλωρικό οξύ να παραµείνει στο στοµάχι, υφίσταται παλινδρόµηση. Τα υγρά του στοµάχου είναι ιδιαίτερα καυστικά µε αποτέλεσµα να προκαλούν οπισθοκεντρικό καύσο, καθώς και όξινες αναγωγές.

Όξινα υγρά ή κάψιµο στο στήθος µπορεί να εµφανίζουµε όλοι µας µερικές φορές, όταν όµως η συχνότητα εµφάνισης των συµπτωµάτων αυτών φτάνει ή υπερβαίνει τις 3 φορές την εβδοµάδα, τότε η διάγνωση για γαστροοισοφαγική παλινδροµική νόσο (ΓΟΠΝ) είναι πολύ πιθανή και καλό θα είναι να συµβουλευτούµε τον γιατρό µας.

Τι φταίει
Η υποκείμενη αιτιολογία των δυσλειτουργιών του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα είναι μερικώς ακόμα άγνωστη, όμως υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες που την επηρεάζουν και αυτοί είναι το αυξημένο βάρος, οι λανθασμένες ποιοτικά διαιτητικές συνήθειες/επιλογές, η απουσία σωματικής δραστηριότητας και το κάπνισμα. Σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων με υπερβάλλον σωματικό βάρος η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων ίσως να οφείλεται στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όμως ο σημαντικότερος μηχανισμός είναι η χάλαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα που οφείλεται στη γαστρική διάταση.

Τι να κάνουμε
Παρά τα όποια επαρκή ή ανεπαρκή δεδομένα, σε ό,τι αφορά τον ρόλο που παίζει η διατροφή και συγκεκριμένα ορισμένα τρόφιμα και ποτά στις κλινικές εκδηλώσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ορισμένες διαιτητικές/διατροφικές τροποποιήσεις συνεχίζουν να συστήνονται ως πρώτης γραμμής θεραπεία.

Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες, ως πρωταρχικός στόχος για όσους πάσχουν από ΓΟΠΝ και είναι υπέρβαροι συστήνεται η μείωση του σωματικού βάρους.

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ιδιαίτερα οι παρασκευές που απαιτούν τηγάνισμα ή περιλαμβάνουν «βαριές» σάλτσες.

Τα γεύματα θα πρέπει να είναι μικρά, συχνά και να καταναλώνονται αργά.

Επίσης σε όσους πάσχουν από νυχτερινή ΓΟΠΝ ευεργετική θα ήταν η αποφυγή γεύματος 2-3 ώρες πριν την κατάκλιση καθώς και ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού κατά 15-20 εκατοστά. Μετά την κατανάλωση γεύματος η μάσηση τσίχλας ίσως φανεί βοηθητική.

Συστήνεται η αποφυγή των αλκοολούχων ροφημάτων, καθώς και των ποτών που περιέχουν καφεΐνη.

Σε περίπτωση φλεγμονής η κατανάλωση ιδιαίτερα όξινων τροφών/ροφημάτων καθώς και καρυκευμένων τροφίμων καλό θα ήταν να αποφεύγεται (χυμοί εσπεριδοειδών, ανθρακούχα ροφήματα, καυτερά μπαχαρικά).

Περιορισμός γλυκών και απλών σακχάρων.

Παρακολούθηση και σωστές κινήσεις

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος που απαιτεί παρακολούθηση αλλά και σωστή διαχείριση από τον πάσχοντα, με στόχο να μην την πυροδοτεί και να μην την ερεθίζει. Η συμβολή της διατροφής σε αυτή τη σωστή διαχείριση διεκδικεί τον μικρό ή τον μεγάλο ρόλο που τελικά της αναλογεί, μέσα από τη σωστή ρύθμιση του βάρους και το λίπους που συμμετέχει σε αυτό, τη μείωση των εστιών φλεγμονής, καθώς και την προστασία του γαστροοισοφαγικού βλεννογόνου από παράγοντες ερεθισμού.

Το διάβασα στο www.vita.gr
Voice Healing: Έτσι μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Voice Healing Therapy

Voice Healing Therapy
πατήστε την εικόνα για λεπτομέρειες

Πληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

H επαναστατική μέθοδος με on line ηχητικές συνεδρίες Αφύπνισης, Αυτοβελτίωσης,
Αυτοσυγκέντρωσης, Αυτοθεραπείας και Ομιλίες Αυτογνωσίας & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες,
Αυτοβελτίωσης και Αφυπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,392,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1791,ΑΠΟΨΕΙΣ,14,Άρθρα,808,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,87,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,636,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,81,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,702,ΒΙΝΤΕΟ,164,ΒΟΛΟΣ,19,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1785,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,105,Ειδηση-ολόγιο,9247,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,107,ΕΛΛΑΔΑ,444,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,60,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,19,ΕΡΕΥΝΕΣ,24,ΖΩΗ,102,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,6,Θεσσαλία,1313,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,15,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,164,Κόσμος,9318,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,7,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,29,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,157,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1493,Πολιτική,6768,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5798,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,69,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,55,Στηρίζω,340,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1035,Τοπικά,11670,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2436,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,23,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,64,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,535,Eco-News,2703,GP - info,5,voice healing therapy,18,
ltr
item
Ploumistos.com: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή μας
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή μας
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή μας
https://yourspecialday.gr/wp-content/uploads/2019/10/Gastroesophageal-reflux-1024x538.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/03/blog-post_119.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/03/blog-post_119.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content