Sexual anorexia: ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους που οι άνθρωποι αποφεύγουν το σεξ

Sexual anorexia: ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους που οι άνθρωποι αποφεύγουν το σεξ

⍆Έχεις ακούσει τον όρο sexual anorexia; 
Αν όχι, σκέψου...
το σαν κάτι παραπλήσιο με τη γνωστή διατροφική διαταραχή μόνο που εδώ ο παράγοντας αναφοράς είναι το sex και όχι η τροφή. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ο όρος αυτός περιλαμβάνει καταστάσεις από τη μειωμένη επιθυμία για σεξ μέχρι και την πλήρη σεξουαλική αποστροφή. Αν συνυπολογίσουμε και ορισμένες πρόσφατες μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι έρχονται όλο και λιγότερο σε σεξουαλική επαφή τότε θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο.

Οι λόγοι που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή τη sexual anorexia ποικίλουν. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε:

-Υπερβολική ανησυχία και φόβος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

-Προηγούμενα τραύματα όπως βιασμός ή σεξουαλική εκμετάλλευση

-Αρνητική στάση απέναντι στο sex ως αποτέλεσμα κοινωνικών ή πολιτισμικών στερεοτύπων

-Σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως δυσπαρευνία (πόνος που εμφανίζεται πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την επαφή), κολπικοί σπασμοί, ανοργασμία


-Χαμηλή libido

-Ζητήματα εμφάνισης και αυτοεικόνας

-Αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές

-Εικονική πραγματικότητα:

 Το πώς παρουσιάζεται το sex σε ταινίες, σειρές αλλά και στις ιστοσελίδες πορνό κάνει τον κόσμο να πιστεύει ότι είναι κάτι εύκολο που συμβαίνει από το πουθενά, χωρίς προσπάθεια ή κάποιου είδους επικοινωνία/ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Συνεπώς, πολλοί άνθρωποι μόλις διαπιστώσουν αυτή την αντίφαση ανάμεσα στην εικονική πραγματικότητα και στην αληθινή ζωή απογοητεύονται και είναι απρόθυμοι να προσπαθήσουν. Τείνουν δηλαδή να απομυθοποιούν και να υποβαθμίζουν το sex, ενώ απωθούν την ερωτική τους επιθυμία.


Thought Catalog

Οπωσδήποτε όμως το sex είναι προσωπική υπόθεση και δεν υπόκειται σε νόρμες ή κανόνες. Ο καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά ενώ η ερωτική επαφή καταλαμβάνει διάφορες θέσεις στη λίστα με τις επιθυμίες ή τις προτεραιότητες του καθενός. Υπάρχουν δηλαδή sexless άνθρωποι οι οποίοι είναι εντελώς ok με αυτό. Υπάρχουν όμως και αυτοί-ες που θα ήθελαν το κάτι παραπάνω, όμως ίσως να νιώθουν ανήμποροι, εγκλωβισμένοι, διστακτικοί.
Σε όλους αυτούς έχει σημασία να τονίσουμε τα εξής:

# Το sex χρειάζεται ελευθερία, ψυχραιμία και αυθορμητισμό. Ίσως αυτό να είναι και το μυστικό για περισσότερο και ποιοτικότερο sex. Ας απαλλαγούμε λοιπόν από κάθε είδους καταναγκαστικές επιθυμίες και προσταγές του στυλ “πρέπει να κάνω sex”, ”αφού δεν κάνω sex είμαι άχρηστος-η”. Το ρητό που λέει “από τότε που σταμάτησα να ψάχνω άρχισα να βρίσκω” θα επιβεβαιωθεί για ακόμη μία φορά.

# Ας δώσουμε τέλος στις συγκρίσεις με άλλα άτομα που βλέπουμε στα social media. Τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν, οι εικόνες ξεγελούν, τέλειο σώμα και απόλυτη ομορφιά είναι έννοιες που παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν.

# Ιδανικά θα πρέπει να ξανασυνδεθούμε με το σώμα μας. Να το εκτιμήσουμε, να το αγαπήσουμε και να του δώσουμε πίσω την αξία που του στερούμε εξαιτίας των υποτιμητικών σκέψεων που κάνουμε.

# Εκτός από το σώμα χρειάζεται να ακούσουμε και την ψυχή μας, να δώσουμε δηλαδή σημασία σε αυτά που ζητάει. Είτε αυτό είναι συντροφικότητα, είτε ανάγκη για σωματική επαφή. Πώς θα γίνει αυτό; Με ενδοσκόπηση και αυτογνωσία. Είτε μόνοι μας, είτε (ιδανικά) με ψυχοθεραπεία. Και επειδή όλα στη ζωή έχουν μια λογική ροή και εξέλιξη: After listening comes the asking. Οι ασυνείδητες επιθυμίες για συντροφικότητα και έρωτα θα έρθουν στην επιφάνεια κι έτσι μοιραία θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Γεροντίδης, ψυχολόγος με ειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεραπεία.
featured image: anniebennettblog

Το διάβασα στο www.savoirville.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Sexual anorexia: ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους που οι άνθρωποι αποφεύγουν το σεξ
Sexual anorexia: ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους που οι άνθρωποι αποφεύγουν το σεξ
Sexual anorexia: ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους που οι άνθρωποι αποφεύγουν το σεξ
https://images.askmen.com/1080x540/2017/12/20-054738-everything_you_need_to_know_about_sexual_anorexia.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/02/sexual-anorexia.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/02/sexual-anorexia.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content