================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Στ. Πλουμιστός: 25 συμπτώματα που μας κάνουν διαφορετικούς, επειδή μέσα μας υπάρχει "συναισθηματικό τραύμα"

⍆Το ψυχικό τραύμα, συνήθως, το αποτέλεσμα μιας απρόσμενης, σοκαριστικής...
και επώδυνης εμπειρίας που προκαλεί τόσο άγχος και έντονα συναισθήματα που δεν είναι διαχειρίσιμα από το άτομο που βιώνει μια τέτοια κατάσταση.

Οι τραυματικές αυτές εμπειρίες προκύπτουν σε καταστάσεις που είτε εμπεριέχουν σοβαρή απειλή για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα του ατόμου είτε αντιπροσωπεύουν μια άμεση επαφή με βία και θάνατο. Τα συναισθήματα που πυροδοτούνται είναι ο τρόμος, η απόγνωση και η πλήρης ανημπόρια. Αυτός ο συνδυασμός συναισθημάτων οδηγεί στην κατάρρευση κάθε δυνατότητας του ατόμου να αντιδράσει και να αμυνθεί με τον οποιονδήποτε τρόπο.

Σύμφωνα με το i-psyxologos.gr, ένα ψυχικό τραύμα μπορεί να οφείλεται, πιο συγκεκριμένα, σε απειλή βίας, σε ψυχική ή σωματική κακοποίηση, σε κάποιο σοβαρό δυστύχημα, φυσική καταστροφή, εμπειρία πολέμου, τρομοκρατικής ενέργειας, ληστείας κ.ά. Συνήθως, η σωματική και ψυχική κακοποίηση παιδιών έχει ευρύτερες και σοβαρότερες συνέπειες απ΄ότι άλλου είδους εμπειρίες.

Όσοι έχουν μέσα τους ένα "συναισθηματικό τραύμα" έχουν κάποιες συμπεριφορές...που τους κάνουν να ξεχωρίζουν...

1. Αμφισβητείτε τον εαυτό σας παρόλο που ξέρετε πως έχετε δίκιο.

2. Νιώθετε την ανάγκη να λέτε συνέχεια ‘συγνώμη’.

3. Αμφισβητείτε τα πάντα και φοβάστε πως κάτι κακό θα συμβεί.

4. Είστε σκληρός αλλά ταυτόχρονα πολύ ευαίσθητος.

5. Είστε αναποφάσιστος.

6. Έχετε πολύ αυτοπειθαρχία και είστε υπερβολικά οργανωτικός.

7. Είστε ευαίσθητοι σε δυνατούς θορύβους.

8. Είναι πολύ πιθανό να είστε εσωστρεφείς.

9. Έχετε αμυντική συμπεριφορά γιατί νιώθετε πως σας κάνουν επίθεση.

10. Φοβάστε την απόρριψη και την εγκατάλειψη.

11. Σας είναι δύσκολο να έχετε οπτική επαφή με κάποιον.

12. Αποφεύγετε τις συγκρούσεις.

13. Συνεχώς χτυπάτε τον εαυτό σας.

14. Σας είναι δύσκολο να έρθετε κοντά με άλλους ανθρώπους.

15. Είστε σιωπηλοί και πολύ ήσυχοι.

16. Δυσκολεύεστε να δεχτείτε ένα κομπλιμέντο γιατί δεν θεωρείται τον εαυτό σας καλό.

17. Έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση.

18. Δεν νιώθετε πως έχετε αξία και πως είστε ικανοί για μεγάλα πράγματα.

19. Είστε πάντα νευρικοί.

20. Θυμώνετε εύκολα και έχετε συχνά ξεσπάσματα.

21. Κακοποιείτε και τιμωρείτε τον εαυτό σας.

22. Έχετε συχνές αλλαγές στην διάθεσή σας.

23. Ζείτε με αυτόματο πιλότο και απλά διαχωρίζεστε από μία κατάσταση όταν δεν σας αρέσει.

24. Έχετε προβλήματα δέσμευσης και δεν εμπιστεύεστε εύκολα τους ανθρώπους.

25. Αντιμετωπίζετε προβλήματα με εθισμούς.

Οι σημαντικότερες συνιστώσες της θεραπευτικής αντιμετώπισης μιας κρίσης, στην επείγουσα φάση της, που τυγχάνουν μιας ευρείας αποδοχής εξαιτίας επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης, είναι:
α) η ενίσχυση μιας αίσθησης ασφάλειας

β) η ενίσχυση μιας αίσθησης εμπιστοσύνης προς τον ίδιο τον εαυτό και στην ικανότητα της κοινωνίας να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει

γ) η ενίσχυση μιας αίσθησης συνύπαρξης και κοινότητας με άλλους

δ) ο καθησυχασμός και

ε) η ενίσχυση μιας αίσθησης ελπίδας

Με άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια της επείγουσας φάσης μιας κρίσης, πριμοδοτούμε και δίνουμε προτεραιότητα σε μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς, καθώς και στις ειδικές ανάγκες του ατόμου, και όχι τόσο στη συναισθηματική επεξεργασία του γεγονότος, όπως γίνονταν παλαιότερα.

Η συνεχώς αυξανόμενη, απροκάλυπτη και ωμή χρήση βίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τους συνεχείς πολέμους, τις τυφλές τρομοκρατικές ενέργειες και τα εκατομμύρια προσφύγων -θυμάτων αυτών των πολέμων-, μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων των εκάστοτε τεράστιων φυσικών καταστροφών (π.χ. τσουνάμι, σεισμοί κ.τ.λ.), καθιστούν ακόμα πιο επίκαιρη και επιτακτική την ανάδειξη των ψυχικών συνεπειών αυτών των καταστάσεων φρίκης και έκφρασης των πλέον σκοτεινών πλευρών της ανθρώπινης φύσης, αλλά και των απρόβλεπτων πλευρών του φυσικού μας περιβάλλοντος…

Οι συνέπειες ενός τραύματος μπορεί να είναι από παροδικές έως και μόνιμες. Όμως, η σοβαρότερη συνέπεια ενός ψυχικού τραύματος είναι, ίσως, ότι το άτομο, στην προσπάθειά του να αποφύγει το οποιοδήποτε ερέθισμα που θα μπορούσε να του υπενθυμίσει τα όσα τραγικά βίωσε, κλείνεται στον εαυτό του, ζώντας στο περιθώριο της οποιασδήποτε εκδήλωσης κοινωνικής ζωής. Αυτό οδηγεί σταδιακά στην κατάρρευση της αίσθησης εγγύτητας και συνύπαρξης με άλλους, της αίσθησης πως ο κόσμος γύρω του είναι ασφαλής και σταθερός αλλά και της αίσθησης πως ο εαυτός του έχει μια ξεχωριστή αξία. Όλα αυτά επιτείνουν ακόμα περισσότερο το αίσθημα πλήρους ανημπόριας, απελπισίας και υπαρξιακής μοναξιάς του πληγέντος ή των πληγέντων.

Για το λόγο αυτό, η ύπαρξη ενός κοινωνικού δικτύου που να διασφαλίζει μία ελάχιστη σταθερότητα ζωής στον πληγέντα ή στους πληγέντες μπορεί να μειώσει αισθητά τις συνέπειες ενός ψυχικού τραύματος. Όμως, μία κοινωνία ευαίσθητη προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικά και ανθρωπιστικά ευαίσθητων πολιτών που να εμπνέουν και να οδηγούν τα πράγματα προς την κατεύθυνση μιας ιδεολογίας αλληλεγγύης χωρίς σύνορα…

Στ. Πλουμιστός

Ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ που συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 2000 ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης Aνθρώπων, ενώ παράλληλα είναι SPIRITUAL ENERGY HEALIΝGMAN έχοντας την δική του μεθοδολογία.

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής,. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για πληροφορίες : www.globalattract.gr
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
Στ. Πλουμιστός: 25 συμπτώματα που μας κάνουν διαφορετικούς, επειδή μέσα μας υπάρχει "συναισθηματικό τραύμα" Reviewed by PLOUMISTOS on 10:44 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2020 - 2021
Powered By PLOUMISTOS , Designed by Global Attract
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.