================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Ο Δρόμος του Ζεν

⍆Πολλά έχουν γραφτεί για το Ζεν, αλλά υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία που είναι... ιδιαίτερα σημαντικά. 

Αυτές οι ιδέες και πρακτικές απορρέουν από τις διδασκαλίες του Βούδα, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν από ανθρώπους κάθε θρησκευτικής πίστης.

Χαμογελάστε, αναπνεύστε, και προχωράτε αργά. Τα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν σαν σύννεφα σε έναν θυελλώδη ουρανό. Η συνειδητή αναπνοή είναι η άγκυρα μου. 
– Thich Nhat Hanh

Το πρώτο στοιχείο είναι η αφύπνιση της σοφίας, αυτό που ο Βούδας ονόμαζε σωστή άποψη. Έρχεται να δει την ακαταστασία και την άδεια φύση του “εαυτού” σε ό, τι υπάρχει. Βλέποντας μέσα από τις αυταπάτες της διαχωριστικής σκέψης, σε μια πιο ολιστική κατανόηση του πώς κάθε άτομο, ποτάμι, πλανήτης, γαλαξίας και ζωντανοί οργανισμοί που ζουν στο Σύμπαν αναδύονται μαζί και ρέουν ως ένα αλληλοεξαρτώμενο συνεχώς μεταβαλλόμενο σύνολο.

Ο Thich Nhat Hanh το περιγράφει ως “συνύπαρξη”. Ο Αϊνστάιν, ο Λάο Τσε, ο Άλαν Γουάτς και ο Γουόλτ Γουίτμαν μίλησαν γι’ αυτό, ο Βαν Γκογκ εξέφρασε αυτή τη ροή ενότητας στους πίνακές του. Είναι η σοφία της μεγάλης τέχνης, της ποίησης, του μυστικισμού, της σύγχρονης φυσικής, των συστημάτων σκέψης και της οικολογίας, τόσο όσο και του Ζεν.

Μαθαίνοντας να εμπιστευόμαστε τον διαισθητικό νου μας

Ο δεύτερος είναι η ηθική συμπεριφορά και η συμπόνια, εκτιμώντας την αγάπη και τη ζωή περισσότερο από υλικά πράγματα, δύναμη ή πλούτο. Να υποστήριζουμε τους άλλους, επιδιώκοντας να μειώσουμε τη βία και την ταλαιπωρία, καλλιεργώντας μεγαλύτερη ευγένεια και ισότητα στην κοινωνία. Η ιεράρχηση της ειρήνης, της αγάπης και της συμπόνιας βρίσκεται στον πυρήνα αυτού που πολλές σοφές προσωπικότητες έχουν μοιραστεί με τον κόσμο με το πέρας της ιστορίας.

Αυτός είναι ο Δρόμος του Ιησού, του Γκάντι, των Beatles και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, όσο και του Βούδα. Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η αγάπη, τα αμέτρητα προβλήματα της ανθρωπότητας δε μπορούν να λυθούν. Δίδαξαν ότι για να μεταμορφώσουμε πραγματικά τον κόσμο μας, όλες οι σημαντικές αποφάσεις – σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας –πρέπει να καθοδηγούνται από τη σοφία της καρδιάς μας.

Η ζωή μπορεί να βρεθεί μόνο στην παρούσα στιγμή. Το παρελθόν έχει φύγει, το μέλλον δεν είναι ακόμα εδώ, και αν δεν επιστρέψουμε στον εαυτό μας στην παρούσα στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε σε επαφή με τη ζωή.
– Thich Nhat Hanh

Τέλος, το Ζεν διδάσκει την επίγνωση της παρούσας στιγμής, παρατηρώντας τι συμβαίνει χωρίς προσκόλληση ή αποστροφή. Γνωρίζοντας τι κάνετε εδώ, τώρα, όπου κι αν βρίσκεστε. Η πρακτική του καθιστικού διαλογισμού έχει σκοπό να βοηθήσει με προσπάθειες να συγκεντρώσουμε και να ηρεμήσου το μυαλό, αλλά είναι η στιγμή-σε-στιγμή επίγνωση σε όλες τις καταστάσεις που ο Βούδας τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση.

Μέσα από την πρακτική της επίγνωσης κερδίζουμε βαθύτερη γνώση για το πώς δουλεύει ο νους μας, καταλαβαίνουμε και απελευθερώνουμε τα εγωκεντρικά πρότυπα σκέψης, επιθυμίας και φόβου που δημιουργούν ταλαιπωρία στη ζωή μας. Με την πάροδο του χρόνου μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τη δημιουργική νοημοσύνη της πνευματικής συνειδητοποίησης, τον διαισθητικό «Νου Σοφίας» που υπάρχει μέσα στον καθένα μας.

Προτεραιότητα στη σοφία, τη συμπόνια και την επίγνωση
Ο διαλογισμός και η επίγνωση αποτελούν τον πυρήνα της πρακτικής του Ζεν, αλλά είναι επίσης ένα ουσιαστικό μέρος πολλών άλλων συστημάτων. Το Tai Chi, η γιόγκα, η ζωγραφική, η προσευχή, το μαγείρεμα, το να παίζουμε πιάνο, και πολλές άλλες μορφές άσκησης μπορούν να μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε το μυαλό μας και να συνδεθούμε με την παρούσα στιγμή, όταν το κάνουμε με προσοχή.

Κάθε ανάσα που παίρνουμε, κάθε βήμα που κάνουμε, μπορεί να γεμίσει με ειρήνη, χαρά και γαλήνη. 
– Thich Nhat Hanh

Αυτά τα τρία βασικά στοιχεία που διδάσκονται στο Ζεν – σοφία, συμπόνια και επίγνωση – συνδέονται μεταξύ τους και αλληλοεξαρτώνται. Όταν επιτυγχάνουμε με επιτυχία και τα τρία, το καθένα χρησιμεύει για την ενίσχυση της ανάπτυξης των άλλων. Με την πάροδο του χρόνου (και με την πρακτική) γινόμαστε πιο συμπονετικοί, σοφοί, προσεκτικοί, αγαπητοί, χαρούμενοι και ειρηνικοί.

Του Christopher Chase

Στ. Πλουμιστός ==================
Διευθ. Συμβουλευτικού Κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ.
Σύμβουλος Προσωπικής Καθοδήγησης -
Διαισθητικός & Ενεργειακός Θεραπευτής

Πραγματοποιεί συνεδρίες Διαχείρισης Ζωής & Προσωπικής καθοδήγησης ( life coach), συνεδρίες Διαισθητικής Πρόβλεψης & Ενεργειακές Θεραπευτικές συνεδρίες, Διαλέξεις - Σεμινάρια - Εργαστήρια Αυτοβελτίωσης, και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για πληροφορίες : www.globalattract.gr
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
Ο Δρόμος του Ζεν Reviewed by PLOUMISTOS on 11:28 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.