================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Πώς φτάνουμε στο σημείο να αισθανόμαστε ενοχές; - Πως μπορούμε να απαλλαχθούμε από τις ενοχές;

⍆Η ενοχή είναι στην ουσία η φωνή της συνείδησης όταν αισθάνεται πως έχουμε πράξει κάτι...
που είναι ηθικά κατακριτέο.

Η ενοχή μπορεί να είναι υγιής όταν έρχεται ως συνέπεια μίας πραγματικά κακής μας πράξης η οποία έβλαψε έναν ή περισσότερους ανθρώπους.

Για παράδειγμα, αν εγκαταλείψαμε αβοήθητο έναν άνθρωπο που χτυπήσαμε στο δρόμο ή αν είπαμε ψέματα και καταδικάστηκε ένας αθώος άνθρωπος, τότε αρχίζουμε να αισθανόμαστε την υγιή ενοχή. Η ενοχή φυσικά σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δρα ανασταλτικά πριν εκτελέσουμε μία πράξη. Για παράδειγμα, η μητέρα δεν φωνάζει στα παιδιά της επειδή γνωρίζει πως μόλις της περάσει ο θυμός, το αίσθημα της ενοχής θα την κυριεύσει.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η νοσηρή ενοχή. Η ενοχή που εμφανίζεται ακόμα και σε πράξεις που δεν είναι στην πραγματικότητα κακές, σε σκέψεις και σε επιθυμίες που δεν προκαλούν κακό σε κανέναν. Ο ενοχικός άνθρωπος έχει έντονη την ανάγκη της αγάπης και της αποδοχής. Διαπνέεται από τη συνεχή επιθυμία για προσφορά και ανεξάντλητη βοήθεια προς τους άλλους. Μέσα από την επιβράβευση, επιθυμεί να ενισχύσει την πίστη για την αξία του και να σταματήσει να αισθάνεται υποδεέστερος.

Πώς όμως φτάνουμε στο σημείο να αισθανόμαστε τη νοσηρή ενοχή; Ποια είναι η αιτία της ύπαρξης των ενοχών;
Αν κάνουμε μία αναδρομή στην παιδική μας ηλικία, θα διαπιστώσουμε ότι ως παιδιά οι γονείς μας και η οικογένεια είχαν πολλές απαιτήσεις από εμάς. Η απόλυτη ανάγκη που είχαμε για την αγάπη και την αποδοχή τους μας ωθούσε στο να θέλουμε να ικανοποιούμε όλες τις απαιτήσεις τους. Η ενοχή λοιπόν έκανε την εμφάνισή της κάθε φορά που αποτυγχάναμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις προσδοκίες τους.

Με το πέρασμα των χρόνων όμως, το αίσθημα της ενοχής άρχισε να επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ζωής. Έτσι, αρχίσαμε να αποζητούμε συνεχώς την έγκριση των άλλων σε κάθε τι που σκεφτόμαστε, θέλουμε ή πράττουμε. Είναι κοινό χαρακτηριστικό των ενοχικών ανθρώπων να προσπαθούν για την κοινωνική καταξίωση και την απόκτηση πολλών χρημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να κερδίσουν την αναγνώριση και την επιβράβευση των άλλων.

Η νοσηρή ενοχή είναι ικανή να κλονίσει την ψυχική υγεία και να μας καταστήσει ευκολόπιστους και θύματα, αφού οι άλλοι πατώντας επάνω στο συναίσθημα της ενοχής, θα επιθυμούν να μας χειραγωγούν και να ζητούν από εμάς όλο και περισσότερα.

Η κοινωνία εμφυσά μέσα μας διαρκώς ‘πρέπει’ και μας ζητά να τα ακολουθήσουμε. Η ενοχή ξεπηδά όταν αποφασίσουμε πχ, να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό επάγγελμα από αυτό που θέλει η μητέρα μας. Ακόμα κι αν αγαπήσαμε έναν άλλο άνθρωπο από αυτόν που ήθελαν η κοινωνία ή οι γονείς μας, ή αν κάναμε μία διαφορετική επιλογή από αυτές που συνηθίζουν οι περισσότεροι.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ενοχικά άτομα μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον αρκετά αυστηρό που τους έδινε ελάχιστες ελευθερίες. Οι γονείς ασκούσαν έντονη καταπίεση και δεν τα επιβράβευαν σχεδόν ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνονται πως θα αξίζουν την αγάπη μόνο αν εναρμονίζονται απόλυτα με τα θέλω των άλλων.

Πως μπορούμε να απαλλαχθούμε από τις ενοχές;

Οι ενοχές μπορούν να αποτρέψουν την απόκτηση μιας όμορφης ζωής όταν κυριαρχήσουν στο μυαλό και τη σκέψη ενός ατόμου. Με ποιους τρόπους θα μπορούσε κάποιος να καταφέρει να τις τιθασεύσει πριν δημιουργήσουν μέσα του ακόμα περισσότερα εσωτερικά προβλήματα;

Αποδοχή του παρελθόντος
Οφείλει να αντικρίσει κατάματα τον εαυτό του, τις επιθυμίες του και να σεβαστεί όποια ελλείμματα αγάπης μπορεί να δημιουργήθηκαν στην παιδική του ηλικία.

Αυτοαγάπη
Οφείλει να αντιληφθεί ότι κανείς δε θα μας αγαπήσει, αν εμείς δεν αγαπήσουμε πρώτοι τον εαυτό μας. Η αγάπη των άλλων δεν προηγείται, αλλά έπεται μετά από την αγάπη που τρέφουμε εμείς οι ίδιοι πρωτίστως για τον εαυτό μας.

Αποδοχή του εαυτού μας
Οφείλει να αποδεχτεί τον εαυτό του με όλα τα θετικά και τα αρνητικά γνωρίσματα του χαρακτήρα του. Ακόμα κι αν αυτό που είναι δεν αρέσει σε ορισμένα άτομα. Σημασία έχει να αρέσουμε σε εμάς. Αν κάποιος αισθάνεται ενοχή πχ. για τον άνθρωπο που αγάπησε, για το επάγγελμα που διάλεξε ή για το να μην κάνει οικογένεια, η ενοχή οφείλεται στα πρέπει της κοινωνίας που τον κάνουν να αισθάνεται έτσι, και όχι το ίδιο το θέλω του.

Λιγότερη κατάκριση
Πρέπει να ξεφύγει από την έντονη κατάκριση του εαυτού: Μία γυναίκα, για παράδειγμα, που την εγκατέλειψε ο σύζυγός της μπορεί να νοιώθει ενοχές επειδή “μπορεί να τον πίεσε”. Δεν πρέπει να κουβαλάμε μόνοι μας και αποκλειστικά ένα τόσο βαρύ φορτίο, όπως θέλουν και μας πείθουν οι ενοχές ότι πρέπει να κάνουμε. Είναι καλό μεν να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, αλλά όχι να φορτωνόμαστε κάθε λάθος των άλλων ως δικό μας.
Αντιμετώπιση των πραγμάτων όπως είναι

Οφείλει να αντιμετωπίζει κάθε γεγονός όπως πραγματικά είναι, χωρίς να κατηγορεί τον εαυτό του και να του αποδίδει παραπάνω ευθύνες. Γι’ αυτό, καλό είναι όταν οι ενοχές μας χτυπήσουν την πόρτα, να μιλήσουμε με έναν άνθρωπο του περιβάλλοντός μας που έχει γνώση του θέματος που μας πληγώνει, ώστε να ακούσουμε και από εκείνον τα γεγονότα όπως πραγματικά είναι. Αν δούμε, βεβαίως, πως η ενοχή δεν αποχωρεί, θα είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Κατανόηση και βοήθεια
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η ενοχή ακόμα και για πράξεις που συνέβησαν πριν μήνες, ακόμα και χρόνια, είναι σύμπτωμα κατάθλιψης που χαρακτηρίζεται από τη συνεχή και έντονη κατάκριση του εαυτού. Αν ένα άτομο δεν μπορέσει να αποδεσμευτεί σύντομα από αυτές, καλό θα ήταν να αναζητήσει και τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ας ζήσουμε ελεύθερα, χωρίς ενοχές. Ας αγαπήσουμε αυτό που είμαστε, όχι αυτό που θα ήθελαν οι άλλοι να είμαστε.

Το διάβασα στο visualmeditation.co
Πώς φτάνουμε στο σημείο να αισθανόμαστε ενοχές; - Πως μπορούμε να απαλλαχθούμε από τις ενοχές; Reviewed by PLOUMISTOS on 2:21 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.