Η σύνδεση του εντέρου με την ψυχική υγεία

Η σύνδεση του εντέρου με την ψυχική υγεία

👉Πριν μερικά χρόνια, η ιδέα ότι το έντερο θα μπορούσε να επηρεάζει την ψυχική μας υγεία θα ακουγόταν τολμηρή, ίσως και ελαφρώς «εναλλακτική». Όμως σήμερα, η επιστήμη αποκαλύπτει κάτι συναρπαστικό. Στο εσωτερικό του σώματός μας υπάρχει ένας «δεύτερος εγκέφαλος», και αυτός βρίσκεται στο έντερο.

Το εντερικό νευρικό μας σύστημα, που αποτελείται από περίπου 500 εκατομμύρια νευρώνες, βρίσκεται στο τοίχωμα του εντέρου και λειτουργεί ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο. Το 90% της σεροτονίνης – του νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με τη διάθεση – παράγεται όχι στον εγκέφαλο, αλλά στο έντερο. Αυτή η παραγωγή ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα, δηλαδή το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα.

Μικροβίωμα, διάθεση και το τρίγωνο έντερο-εγκέφαλος-ανοσοποιητικό

Το έντερο δεν «μιλάει» μόνο με τον εγκέφαλο· επικοινωνεί και με το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργώντας έναν δυναμικό άξονα που επηρεάζει την ψυχική ισορροπία. Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι ο βασικός «αγωγός» αυτής της αμφίδρομης επικοινωνίας. Όταν το μικροβίωμα είναι υγιές, ενισχύεται η παραγωγή ηρεμιστικών νευροδιαβιβαστών όπως το GABA, ενώ μειώνονται οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Μελέτη του 2020 στο Nature Microbiology διαπίστωσε ότι η χαμηλή ποικιλία βακτηρίων συνδέεται με αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης . Επιπλέον, σε πειράματα σε ζώα, η απουσία μικροβιώματος αύξησε την αντίδραση στο στρες και μείωσε τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Η επίδραση του στρες και η ηλικιακή μεταβλητότητα

Το χρόνιο στρες επηρεάζει αρνητικά το εντερικό μικροβίωμα, προκαλώντας διαρροή του εντερικού φραγμού και ενεργοποίηση φλεγμονωδών μηχανισμών. Αυτή η δυσλειτουργία της εντερικής χλωρίδας έχει συνδεθεί με αγχώδεις διαταραχές και συναισθηματική αστάθεια. Επιπλέον, το μικροβίωμα μεταβάλλεται με την ηλικία. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν διαφορετικά μικροβιακά προφίλ, που σχετίζονται με αντίστοιχες διαφοροποιήσεις στην ψυχική ανθεκτικότητα.

Προβιοτικά, πρεβιοτικά και διατροφή ως παρέμβαση

Η διατροφή είναι από τους πιο άμεσους τρόπους να επηρεάσουμε το μικροβίωμα και, κατ’ επέκταση, την ψυχική μας κατάσταση. Τροφές που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το miso και το ξινολάχανο, δρουν ως προβιοτικά και ενισχύουν τα «καλά» βακτήρια. Από την άλλη, οι πρεβιοτικές τροφές όπως η βρώμη, το σκόρδο και τα κρεμμύδια προσφέρουν τις ίνες που χρειάζονται αυτά τα βακτήρια για να ευδοκιμήσουν.

Η αξία της Μεσογειακής διατροφής αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην τυχαία ελεγχόμενη μελέτη “SMILES”, όπου ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη εμφάνισαν 32% μείωση των συμπτωμάτων μέσα σε μόλις 12 εβδομάδες ακολουθώντας ένα πλάνο βασισμένο σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο. Αντίθετα, η διατροφή δυτικού τύπου με επεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, έχει συνδεθεί με φτωχότερο μικροβίωμα και αυξημένο φλεγμονώδες φορτίο.

Φλεγμονή: Ο σιωπηλός μεσάζοντας

Η κατάθλιψη δεν θεωρείται πλέον μόνο αποτέλεσμα χημικής ανισορροπίας. Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν τον ρόλο της φλεγμονής ως βασικού παράγοντα στην εμφάνισή της. Όταν το έντερο παρουσιάζει φλεγμονή, όπως συμβαίνει σε ασθένειες σαν τη νόσο του Crohn ή το ευερέθιστο έντερο, διαταράσσεται η λειτουργία του άξονα έντερο-εγκέφαλος, προκαλώντας συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Το μέλλον περνά από το πεπτικό μας σύστημα


Η νέα αυτή κατανόηση αλλάζει το τοπίο της ψυχιατρικής. Πειραματικές θεραπείες με προβιοτικά, «ψυχοβιοτικά» και μεταμοσχεύσεις μικροβιώματος ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Ίσως, στο μέλλον, η θεραπεία της κατάθλιψης να μην ξεκινά μόνο από τον εγκέφαλο – αλλά και από το έντερο. Γιατί τελικά, η ψυχική μας υγεία δεν είναι ανεξάρτητη από το σώμα μας. Είναι ενσωματωμένη σε αυτό, μικροσκοπικά, αλλά καθοριστικά.

Πηγές

Valles-Colomer et al., 2020 – https://www.nature.com/articles/s41564-019-0529-1

Dinan & Cryan, 2017 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641835/

Jacka et al., 2017 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6979308/

Mayer, 2011 – https://www.nature.com/articles/nrn3071

Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,610,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2216,ΑΠΟΨΕΙΣ,125,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,237,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1161,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,311,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1397,ΒΙΝΤΕΟ,991,ΒΟΛΟΣ,134,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1871,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,339,Ειδηση-ολόγιο,9241,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8164,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2230,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,100,ΖΩΗ,250,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,166,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,145,ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ,33,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1694,Κόσμος,10390,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,65,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,947,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6390,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,100,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,95,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1359,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3511,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,137,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,965,Eco-News,3020,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Η σύνδεση του εντέρου με την ψυχική υγεία
Η σύνδεση του εντέρου με την ψυχική υγεία
Η σύνδεση του εντέρου με την ψυχική υγεία
https://enallaktikidrasi.com/wp-content/uploads/2025/03/microbiome-903x700.jpg.webp
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2025/04/blog-post_6.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2025/04/blog-post_6.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content