Σταύρος Πλουμιστός: Γιατί είμαι ευαίσθητος στην κριτική; - Τρόποι για να αφήσουμε τον φόβο της κριτικής

Σταύρος Πλουμιστός: Γιατί είμαι ευαίσθητος στην κριτική; - Τρόποι για να αφήσουμε τον φόβο της κριτικής

👉Η κριτική - είτε εποικοδομητική είτε απορριπτική - είναι μια αναπόφευκτη πτυχή της ζωής. Ωστόσο, για ορισμένα άτομα, ακόμη και η καλοπροαίρετη κριτική μπορεί να προκαλέσει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, προκαλώντας συναισθήματα ανεπάρκειας, αμυντικότητας ή ντροπής. Αυτή η αυξημένη ευαισθησία στην κριτική συχνά πηγάζει από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση ψυχολογικών, συναισθηματικών και κοινωνικών παραγόντων. Ωστόσο, εξερευνώντας τις ρίζες αυτής της ευαισθησίας και καλλιεργώντας τη συμπόνια για τον εαυτό τους, τα άτομα μπορούν να αρχίσουν να βλέπουν τον εαυτό τους με ένα νέο πρίσμα, ενισχύοντας την ψυχική ανθεκτικότητα και την εσωτερική γαλήνη.

Η επιθυμία να γίνουμε αρεστοί είναι μια θεμελιώδης πτυχή της ανθρώπινης φύσης, που έχει τις ρίζες της στην έμφυτη ανάγκη μας για κοινωνική σύνδεση και συμμετοχή. Από τη βρεφική ηλικία, μαθαίνουμε να αναζητούμε την έγκριση των φροντιστών ως μέσο επιβίωσης και ασφάλειας. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτή η επιθυμία για έγκριση επεκτείνεται σε συνομηλίκους, ρομαντικούς συντρόφους, συναδέλφους και την κοινωνία γενικότερα. Λαχταράμε την επικύρωση, την αναγνώριση και την αποδοχή, πιστεύοντας ότι θα μας φέρει ευτυχία, πληρότητα και αίσθηση αυτοεκτίμησης.


Η επιθυμία να γίνουμε αρεστοί είναι μια θεμελιώδης πτυχή της ανθρώπινης φύσης, που έχει τις ρίζες της στην έμφυτη ανάγκη μας για κοινωνική σύνδεση και συμμετοχή. Από τη βρεφική ηλικία, μαθαίνουμε να αναζητούμε την έγκριση των φροντιστών ως μέσο επιβίωσης και ασφάλειας. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτή η επιθυμία για έγκριση επεκτείνεται σε συνομηλίκους, ρομαντικούς συντρόφους, συναδέλφους και την κοινωνία γενικότερα. Λαχταράμε την επιβεβαίωση, την αναγνώριση και την αποδοχή, πιστεύοντας ότι θα μας φέρει ευτυχία, πληρότητα και αίσθηση αυτοεκτίμησης.

Κατανόηση της ευαισθησίας στην κριτική

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η προσπάθεια να γίνεις αρεστός οδηγεί συχνά σε απογοήτευση και άγχος είναι η πλάνη της αναζήτησης εξωτερικής επιβεβαίωσης. Πιστεύουμε λανθασμένα ότι η αξία και η ταυτότητά μας εξαρτώνται από τις απόψεις και την έγκριση των άλλων. Ως αποτέλεσμα, ξοδεύουμε τεράστιο χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να ελέγξουμε πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι, συμμορφούμενοι με τις προσδοκίες τους και καταπιέζοντας τον αυθεντικό μας εαυτό στη διαδικασία. Ωστόσο, αυτός ο εξωτερικός τόπος ελέγχου μάλλον είναι ελαττωματικός - μας αφήνει ευάλωτους στις ιδιοτροπίες και τις κρίσεις των άλλων, διαιωνίζοντας έναν κύκλο ανασφάλειας και αμφιβολίας για τον εαυτό μας.

Η ευαισθησία στην κριτική μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, που κυμαίνονται από ήπια ενόχληση έως βαθιά αγωνία. Στον πυρήνα της, η ευαισθησία στην κριτική συχνά πηγάζει από βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις για την αυτοεκτίμηση, την ικανότητα και την αποδοχή. Αυτές οι πεποιθήσεις μπορεί να προέρχονται από προηγούμενες εμπειρίες απόρριψης, εγκατάλειψης ή συναισθηματικού τραύματος, που ευαισθητοποιούν τα άτομα σε αντιληπτές απειλές για την αυτοεκτίμησή τους. Επιπλέον, το κοινωνικό πλαίσιο, το οικογενειακό περιβάλλον και οι παραμετρικές συνθήκες μπορούν να επιδεινώσουν την ευαισθησία στην κριτική ενισχύοντας και τα μη ρεαλιστικά πρότυπα τελειότητας και επιτυχίας.

Ο Ρόλος της Αυτοεκτίμησης 


Ένας από τους βασικούς παράγοντες που κρύβουν την ευαισθησία μας στην κριτική είναι η αυτοεκτίμηση— η υποκειμενική αξιολόγηση της αξίας και γενικά της αξίας κάποιου ως άτομο. Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να αντιληφθούν την κριτική ως άμεση επίθεση στην βασική τους ταυτότητα, που προκαλεί αισθήματα ντροπής, αναξιότητας και φόβου απόρριψης. Επιπλέον, η αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεαστεί από την εξωτερική αναζήτηση επιβεβαίωσης και την κοινωνική σύγκριση, οδηγώντας τα άτομα να βασίζονται στις απόψεις των άλλων ως μέτρο της αξίας τους.

Η υγιής αυτοεκτίμηση δεν σημαίνει απαραίτητα υπερβολική εκτίμηση ή υπεροψία, αλλά μάλλον μια ρεαλιστική και ισορροπημένη αντίληψη του εαυτού μας.

Έχει σημαντικές επιδράσεις στη ζωή μας:
  • Ψυχολογική Ευημερία: Η υγιής αυτοεκτίμηση συνδέεται με την ψυχολογική ευημερία και την αίσθηση ικανοποίησης με τον εαυτό μας. Όταν νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας, είμαστε πιο πιθανό να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
  • Σχέσεις: Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει τις σχέσεις μας με άλλους. Όταν έχουμε αυτοπεποίθηση επικοινωνούμε αποτελεσματικά και δημιουργούμε σχέσεις βασισμένες στον σεβασμό και την εμπιστοσύνη.
  • Εργασία και Επίδοση: Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει την εργασιακή μας απόδοση και επιτυχία. Οι άνθρωποι με αυτοεκτίμηση θέτουν στόχους και επιδιώκουν την αρτιότητα, καθώς νιώθουν ότι αξίζουν την επιτυχία.
  • Αντίσταση σε Αρνητικές Επιρροές: Η αυτοεκτίμηση λειτουργεί ως ασπίδα ενάντια σε αρνητικές επιρροές και κριτική από άλλους. Όταν έχουμε αυτοπεποίθηση, είμαστε λιγότερο επηρεασμένοι από τις αρνητικές απόψεις και τις αποφάσεις των άλλων.
  • Αυτογνωσία και Αυτοβελτίωση: Η αυτοεκτίμηση μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε τις δυνατότητές μας και τις αδυναμίες μας με αντικειμενικότητα. Αυτό μας επιτρέπει να εργαστούμε με τον εαυτό μας και να αναπτυσόμαστε συνεχώς.
Ο αντίκτυπος της τελειομανίας και του φόβου της αποτυχίας

Η τελειομανία, που χαρακτηρίζεται από την αδιάκοπη επιδίωξη της αψεγάδιαστης και υψηλών προδιαγραφών απόδοση μας, είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας που συμβάλλει στην ευαισθησία στην κριτική. Οι τελειομανείς συχνά ταυτίζουν τα λάθη ή τις ελλείψεις με την προσωπική αποτυχία, βλέποντας την κριτική ως επιβεβαίωση της ανεπάρκειάς τους.

Η τελειομανία και ο φόβος της αποτυχίας έχουν βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική ευημερία των ατόμων, καθώς και στην ικανότητά τους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. 

Η τελειομανία και ο φόβος της αποτυχίας έχουν σημαντικές επιδράσεις στη ζωή μας:
  • Άγχος και στρες: Οι τελειομανείς θέτουν συχνά μη ρεαλιστικά υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους, οδηγώντας σε συνεχή πίεση να ανταποκριθούν ή να υπερβούν αυτά τα πρότυπα. Αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες και άγχος, καθώς τα άτομα φοβούνται να μην ανταποκριθούν στις δικές τους προσδοκίες ή να αντιμετωπίσουν κριτική από άλλους. Ο φόβος της αποτυχίας επιδεινώνει μόνο αυτό το άγχος, δημιουργώντας έναν κύκλο άγχους και ανησυχίας.
  • Αναβλητικότητα και Αποφυγή: Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πιθανότητα αποτυχίας, οι τελειομανείς μπορεί να εμπλακούν σε συμπεριφορές αναβλητικότητας ή αποφυγής. Αντί να αντιμετωπίζουν καθήκοντα ή προκλήσεις κατά μέτωπο, μπορεί να καθυστερήσουν τη δράση ή να αποφύγουν εντελώς την ανάληψη κινδύνων. Αυτή η αποφυγή μπορεί να είναι επιζήμια για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, καθώς εμποδίζει τα άτομα να μάθουν από τις εμπειρίες τους και να αναπτύξουν ανθεκτικότητα.
  • Αρνητική αυτοεικόνα: Η τελειομανία σε συνδυασμό με τον φόβο της αποτυχίας συμβάλουν σε μια αρνητική εικόνα και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όταν τα άτομα εξισώνουν την αυτοεκτίμησή τους με την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε απίστευτα υψηλά πρότυπα, είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα υπολείπονται. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βιώσουν αισθήματα ανεπάρκειας, αμφιβολίας για τον εαυτό τους και ντροπής, διαιωνίζοντας έναν κύκλο αρνητικής αυτοομιλίας και αυτοκριτικής.
  • Εξασθενημένες σχέσεις: Η επιδίωξη της τελειομανίας μπορεί να δημιουργήσει πολλά θέματα στις σχέσεις με τους άλλους, καθώς τα άτομα μπορεί να προβάλλουν τα δικά τους υψηλά πρότυπα στους γύρω τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες συντρόφων, φίλων ή συναδέλφων, προκαλώντας απογοήτευση και δυσαρέσκεια στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις. Επιπλέον, ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να εμποδίσει τα άτομα να ρισκάρουν ή να είναι ευάλωτα στις σχέσεις, εμποδίζοντας την οικειότητα και τη σύνδεση.
  • Εξάντληση και υπερκόπωση: Η αδιάκοπη επιδίωξη της τελειομανίας μπορεί τελικά να οδηγήσει σε εξάντληση και υπερκόπωση. Η συνεχής προσπάθεια για την άψογη εικόνα, είτε στην εργασία, στις σχέσεις ή σε προσωπικές προσπάθειες, επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων. Με την πάροδο του χρόνου, το άγχος και η πίεση που συνδέονται με την τελειομανία μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκόπωση, συναισθηματική εξάντληση, ακόμη και προβλήματα σωματικής υγείας.
  • Περιορισμός των δυνατοτήτων και της καινοτομίας: Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να παραλύσει τα άτομα και να τα αποτρέψει από το να αναλάβουν κινδύνους ή να επιδιώξουν νέες ευκαιρίες. Σε έναν κόσμο όπου η καινοτομία και η δημιουργικότητα ευδοκιμούν στον πειραματισμό και την ανθεκτικότητα ενόψει των οπισθοδρομήσεων, η τελειομανία μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο στην ανάπτυξη και την καινοτομία. Αποφεύγοντας την αποτυχία με κάθε κόστος, τα άτομα μπορεί να χάσουν πολύτιμες μαθησιακές εμπειρίες και ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.
Το να μάθουμε να αγκαλιάζουμε την ατέλεια, να καλλιεργούμε την ανθεκτικότητα και να επαναπροσδιορίζουμε την αποτυχία ως ευκαιρία ανάπτυξης είναι ουσιαστικά βήματα για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας.

Ο ρόλος της συναισθηματικής ευαισθησίας και ενσυναίσθησης

Η συναισθηματική ευαισθησία, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη επίγνωση και ανταπόκριση σε συναισθηματικά ερεθίσματα, μπορεί επίσης να συμβάλει στην ευαισθησία στην κριτική. Τα άτομα που είναι συναισθηματικά ευαίσθητα μπορεί να βιώσουν την κριτική πιο έντονα, καθώς είναι συντονισμένα με λεπτές ενδείξεις στον τόνο της φωνής, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου. Επιπλέον, η ενσυναίσθηση - η ικανότητα κατανόησης και κοινής χρήσης των συναισθημάτων των άλλων - μπορεί να ενισχύσει την ευαισθησία στην κριτική, καθώς τα άτομα εσωτερικεύουν τις απόψεις και τις κρίσεις των άλλων, μεγεθύνοντας τις δικές τους αυτοκριτικές σκέψεις.

Καλλιέργεια αυτοσυμπόνιας και ψυχικής ανθεκτικότητας

Ενώ η ευαισθησία στην κριτική μπορεί να είναι βαθιά ριζωμένη, δεν είναι αμετάβλητη. Η καλλιέργεια της συμπόνιας για τον εαυτό του -η πρακτική του να φέρεται κανείς στον εαυτό του με καλοσύνη, κατανόηση και αποδοχή- μπορεί να προσφέρει ένα μεταμορφωτικό αντίδοτο στην ενόχληση της κριτικής. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυτοσυμπόνια ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα, τη συναισθηματική ευεξία και τις προσαρμοστικές τεχνικές αντιμετώπισης απέναντι στις αντιξοότητες.

Ανάπτυξη Επίγνωσης και Ενσυνειδητότητας

Το πρώτο βήμα για την καλλιέργεια της αυτοσυμπόνιας είναι η ανάπτυξη της επίγνωσης των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών μας. Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως ο καθοδηγούμενος διαλογισμός, η αναπνοή και οι ασκήσεις χαλάρωσης του σώματος, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να παρατηρήσουν τις εσωτερικές τους εμπειρίες με αγάπη. Συντονίζοντας περισσότερο την παρούσα στιγμή, τα άτομα μπορούν να δημιουργήσουν χώρο μεταξύ ερεθίσματος και ανταπόκρισης, επιτρέποντας μεγαλύτερη συναισθηματική ρύθμιση και αυτογνωσία.

Προκαλώντας την αρνητική αυτο-ομιλία και τις βασικές πεποιθήσεις

Η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει την αμφισβήτηση της αρνητικής αυτοομιλίας και των βασικών πεποιθήσεων που διαιωνίζουν την ευαισθησία στην κριτική. Προσδιορίστε και εξετάστε τις υποκείμενες πεποιθήσεις που τροφοδοτούν την αυτοκριτική και την τελειομανία. Αναρωτηθείτε: Ποια στοιχεία υποστηρίζουν αυτές τις πεποιθήσεις; Βασίζονται σε γεγονότα ή υποθέσεις; Πώς επηρεάζουν αυτές οι πεποιθήσεις την ευημερία και τις σχέσεις μου; Με την αμφισβήτηση των προτύπων σκέψης και τον επαναπρογραμματισμό των αρνητικών πεποιθήσεων για τον εαυτό τους, τα άτομα μπορούν να καλλιεργήσουν μια πιο ισορροπημένη και συμπονετική άποψη για τον εαυτό τους.

Η αυτοσυμπόνια ενθαρρύνει τα άτομα να αποδέχονται αυτόματα τις αυτοκριτικές σκέψεις ως αλήθεια, τα άτομα μαθαίνουν να αμφισβητούν την εγκυρότητά τους και να εξετάζουν εναλλακτικές απόψεις. Αναγνωρίζουν ότι όλοι κάνουν λάθη και βιώνουν οπισθοδρομήσεις και ότι αυτά δεν καθορίζουν την αξία ή την ταυτότητά τους.

Επιπλέον, η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει την αναγνώριση και την επικύρωση των συναισθημάτων και των εμπειριών του ατόμου, ακόμη και ενόψει της κριτικής από άλλους. Αντί να εσωτερικεύουν εξωτερικές κρίσεις ή να αναζητούν επιβεβαίωση από άλλους, τα άτομα μαθαίνουν να εμπιστεύονται τη δική τους εσωτερική σοφία και να καλλιεργούν μια αίσθηση αυτοεκτίμησης που είναι ανεξάρτητη από την εξωτερική κριτική.

Η αυτοσυμπόνια συνεπάγεται επίσης την εξάσκηση της ευγένειας και της αποδοχής απέναντι στην κριτική. Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με την ίδια ζεστασιά και κατανόηση που θα προσφέρατε σε έναν αγαπημένο φίλο που αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Αναγνωρίστε την ανθρωπιά σας, τις ατέλειες και τα τρωτά σας σημεία με πραότητα και ενσυναίσθηση. Αντί να επιδιώκετε την τελειότητα ή την επιβεβαίωση ως απόδειξη της ικανότητα σας, εστιάστε στην καλλιέργεια μιας εσωτερικής αίσθησης αξιοπρέπειας και του ανήκειν.

Καλλιέργεια υποστηρικτικών σχέσεων και ορίων

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με υποστηρικτικές σχέσεις που επικυρώνουν τις εμπειρίες σας και προσφέρουν ενθάρρυνση και ενσυναίσθηση. Μοιραστείτε τους αγώνες και τις ευπάθειές σας με έμπιστους φίλους, μέλη της οικογένειας ή μέντορες που μπορούν να προσφέρουν προοπτική και υποστήριξη. Επιπλέον, καθορίστε υγιή όρια για να προστατεύσετε τη συναισθηματική σας ευεξία και να διεκδικήσετε τις ανάγκες σας στις σχέσεις. Το να μάθουμε να λέμε όχι σε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις ή τοξικές δυναμικές μπορεί να καλλιεργήσουμε μια αίσθηση ενδυνάμωσης και αυτοσεβασμού.

Αναζητώντας Επαγγελματική Υποστήριξη και Καθοδήγηση

Για άτομα που αγωνίζονται με επίμονη ευαισθησία στην κριτική, η αναζήτηση επαγγελματικής υποστήριξης από θεραπευτές, συμβούλους καθοδήγησης ή προπονητές ζωής και ευεξίας μπορεί να είναι ανεκτίμητη. Η θεραπεία προσφέρει έναν ασφαλή και εμπιστευτικό χώρο για την εξερεύνηση των υποκείμενων συναισθηματικών πληγών, την ανάπτυξη αντιμετώπισης και την καλλιέργεια της αυτοσυμπόνιας. Ένας εξειδικευμένος σύμβουλος καθοδήγησης μπορεί να προσφέρει προοπτική προσαρμοσμένη στις μοναδικές σας εμπειρίες και ανάγκες, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις με ψυχική ανθεκτικότητα και εσωτερική δύναμη.

Το να αφήσετε τον φόβο της αρνητικής κριτικής από τους άλλους είναι μια ισχυρή πράξη αυτοαπελευθέρωσης που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη συναισθηματική σας ευεξία και την αυτοπεποίθηση.

Οι βασικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτόν τον φόβο:
  • Αναγνωρίστε την πηγή του φόβου σας: Σκεφτείτε από πού προέρχεται ο φόβος σας για την αρνητική κριτική. Υπάρχουν συγκεκριμένες προηγούμενες εμπειρίες ή τραύματα που έχουν συμβάλει σε αυτόν τον φόβο; Η κατανόηση της βασικής αιτίας θα σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά.
  • Αλλάξτε τις περιοριστικές πεποιθήσεις: Συχνά, ο φόβος μας για την κριτική τροφοδοτείται από περιοριστικές πεποιθήσεις για τον εαυτό μας και τους άλλους. Αμφισβητήστε αυτές τις πεποιθήσεις θέτοντας στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως: "Αυτή η κριτική αφορά πραγματικά εμένα ή είναι περισσότερο για τις ανασφάλειες ή τις προκαταλήψεις του άλλου;" Η αλλαγή της οπτικής σας μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε την κριτική με πιο ισορροπημένο πρίσμα.
  • Χτίστε την αυτοπεποίθηση: Καλλιεργήστε μια ισχυρή αίσθηση αυτοπεποίθησης εστιάζοντας στα δυνατά σας σημεία, τα επιτεύγματα και τις θετικές σας ιδιότητες. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας προηγούμενες επιτυχίες και στιγμές που χειριστήκατε την κριτική εποικοδομητικά. Η οικοδόμηση αυτοπεποίθησης μπορεί να σας βοηθήσει να αντέξετε τα αρνητικά σχόλια με μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα.
  • Ασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια: Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με καλοσύνη και συμπόνια, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε κριτική. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι το να κάνετε λάθη και να λαμβάνετε σχόλια είναι φυσικά μέρη της μαθησιακής διαδικασίας. 
  • Θέστε όρια: Θέστε σαφή όρια με άτομα που σας επικρίνουν ή σας υπονομεύουν συνεχώς. Αυτό περιλαμβάνει τον περιορισμό της έκθεσής σας σε αρνητικά άτομα ή την δυναμική επικοινωνία των αναγκών και των προσδοκιών σας. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με υποστηρικτικά και ανεβαστικά άτομα που σας εκτιμούν για αυτό που είστε.
  • Εστίαση στην ανάπτυξη, όχι στην τελειότητα: Αγκαλιάστε μια νοοτροπία ανάπτυξης βλέποντας την κριτική ως ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη, παρά ως αντανάκλαση της αξίας σας. Αντί να επιδιώκετε την τελειότητα, επικεντρωθείτε στη συνεχή βελτίωση και αυτο-ανάπτυξη. Η υιοθέτηση αυτής της νοοτροπίας θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε την κριτική διαφορετικά.
  • Εξασκηθείτε στη διεκδικητική επικοινωνία: Μάθετε να εκφράζετε δυναμικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όριά σας ως απάντηση στην κριτική. Χρησιμοποιήστε δηλώσεις «εγώ» για να εκφράσετε πώς σας κάνει να νιώθετε η κριτική και διεκδικήστε την άποψή σας με σεβασμό. Αποφύγετε να γίνετε αμυντικοί ή παθητικό-επιθετικοί, καθώς αυτές οι απαντήσεις μπορούν να κλιμακώσουν τις συγκρούσεις.
  • Αναζητήστε εποικοδομητικά σχόλια: Αναζητήστε ενεργά εποικοδομητική ανατροφοδότηση από αξιόπιστες πηγές, όπως μέντορες καθοδήγησης, προπονητές ζωής ή υποστηρικτικούς φίλους. Η εποικοδομητική ανατροφοδότηση στοχεύει στο να σας βοηθήσει να βελτιωθείτε και να εντοπίσετε τομείς προς ανάπτυξη και να θέσετε στόχους για βελτίωση.
  • Εστιάστε στις αξίες και τους στόχους σας: Διατηρήστε την εστίασή σας στις μακροπρόθεσμες αξίες και τους στόχους σας, αντί να παρασυρθείτε από τις απόψεις ή τις κρίσεις των άλλων. Όταν έχετε ξεκάθαρη αίσθηση του σκοπού και της κατεύθυνσης, η κριτική από άλλους είναι λιγότερο πιθανό να κλονίσει την αυτοπεποίθησή σας ή να εκτροχιάσει την πρόοδό σας.
Όταν σκέφτεται κανείς γιατί δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ευαίσθητος στην κριτική των άλλων, γίνεται προφανές ότι η υιοθέτηση αυτής της προοπτικής δεν είναι απλώς θέμα αυτοσυντήρησης, αλλά μια μεταμορφωτική αλλαγή νοοτροπίας που μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά προσωπική ανάπτυξη και εσωτερική γαλήνη.

Πρώτον, η ευαισθησία στην κριτική μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, να κόβει βαθιά την αίσθηση της αυτοεκτίμησής μας και να προκαλεί περιττή αγωνία. Ενώ η εποικοδομητική ανατροφοδότηση μπορεί να είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη, το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να επηρεάζεται αδικαιολόγητα από κάθε κριτική που μας κάνει ευάλωτους στις ιδιοτροπίες και τις προκαταλήψεις των άλλων. Καλλιεργώντας όμως ένα υγιές επίπεδο απομάκρυνσης από εξωτερικές απόψεις, ενδυναμώνουμε τον εαυτό μας να διακρίνει μεταξύ εποικοδομητικής κριτικής και αβάσιμης αρνητικότητας, διατηρώντας έτσι τη συναισθηματική μας ευημερία.



Επιπλέον, η ευαισθησία στην κριτική μπορεί να εμποδίσει την πρόοδό μας και την επιδίωξή μας για αριστεία. Όταν φοβόμαστε την κρίση ή την αποτυχία, μπορεί να παραλύσουμε από αναποφασιστικότητα ή να γίνουμε απρόθυμοι να αναλάβουμε ρίσκα. Ωστόσο, μέσω της αντιμετώπισης προκλήσεων και της υιοθέτησης εποικοδομητικών σχολίων εξελίσσουμε και βελτιώνουμε τις δεξιότητές μας. Αναπροσαρμόζοντας την κριτική ως ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη παρά ως προσωπική επίθεση, ξεκλειδώνουμε τις δυνατότητές μας και προωθούμε τους εαυτούς μας στο δρόμο προς την επιτυχία.

Επιπλέον, η υπερβολική ευαισθησία στην κριτική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις μας και να επιφέρει τη δυσαρέσκεια. Όταν κρατάμε μέσα μας κάθε αρνητικό σχόλιο ή κάτι εξαιρετικά ασήμαντο, μπορεί να γινόμαστε αμυντικοί, δημιουργώντας εμπόδια στην αυθεντική επικοινωνία και την σύνδεση μας με την επιθυμία ή τον στόχο μας. Αναπτύσσοντας ψυχική ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση, συμμετέχουμε σε ανοιχτό διάλογο και αντιμετωπίζουμε τις συγκρούσεις με ωριμότητα.

Σε τελική ανάλυση, η απελευθέρωση της προσκόλλησής μας στις απόψεις των άλλων μας απελευθερώνει από τα δεσμά της ανασφάλειας και της αυτοαμφιβολίας. Αγκαλιάζοντας την αξία μας και αγκαλιάζοντας τις ατέλειες που μας κάνουν μοναδικούς ανθρώπους, ανακτούμε τη δύναμη και την αυτονομία μας. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγουμε το δρόμο για μια ζωή που ορίζεται από την αυθεντικότητα, την ανθεκτικότητα και την ακλόνητη εσωτερική γαλήνη. 

Θυμηθείτε, είστε άξιοι καλοσύνης, κατανόησης και αγάπης, όχι μόνο από τους άλλους αλλά και από τον εαυτό σας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ
Σύμβουλος αφύπνισης του Νου
Αυτοβελτίωσης-Αυτογνωσίας
(Life Helth Care)
Εναλλακτικές Θεραπείες

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας ή αναζητάτε καθοδήγηση,
επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια τηλε-συνεδρία για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για τις ομιλίες, σεμινάρια και ενημέρωση των συνεδριών εδώ https://www.ploumistos.com/p/online.html
Για την θεραπευτική μέθοδο μου δείτε εδώ https://voicehealing.gr/
Μιλήστε μαζί μου στο 6945723523
(11:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30 - Εκτός Κυριακής)
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,123,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,269,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1261,ΒΙΝΤΕΟ,843,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,332,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1568,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3474,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Σταύρος Πλουμιστός: Γιατί είμαι ευαίσθητος στην κριτική; - Τρόποι για να αφήσουμε τον φόβο της κριτικής
Σταύρος Πλουμιστός: Γιατί είμαι ευαίσθητος στην κριτική; - Τρόποι για να αφήσουμε τον φόβο της κριτικής
Σταύρος Πλουμιστός: Γιατί είμαι ευαίσθητος στην κριτική; - Τρόποι για να αφήσουμε τον φόβο της κριτικής
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMmUqTCGeXjFEnOp42VCpGIdBmJTqBKBJe1DPV0KCa_IwwU0V_mCbsSfj0sJU8mkuDe9egwrTIE_VmeFXEvzThsCijNdEUXOcC4dQqqVjFDDU7V_FwuWcQa0j67vhuiiciACuxo_tznG4ylewFzgRc6mBIqQj1ZYhKCvSSR_9GoCiucOi3ebO6RKleHzkH/w400-h300/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82%20%CE%A0%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82%20%CE%93%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF%20%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9%20%CE%B5%CF%85%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE;%20-%20%CE%A4%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CE%BD%CE%B1%20%CE%B1%CF%86%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CF%86%CF%8C%CE%B2%CE%BF%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMmUqTCGeXjFEnOp42VCpGIdBmJTqBKBJe1DPV0KCa_IwwU0V_mCbsSfj0sJU8mkuDe9egwrTIE_VmeFXEvzThsCijNdEUXOcC4dQqqVjFDDU7V_FwuWcQa0j67vhuiiciACuxo_tznG4ylewFzgRc6mBIqQj1ZYhKCvSSR_9GoCiucOi3ebO6RKleHzkH/s72-w400-c-h300/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82%20%CE%A0%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82%20%CE%93%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF%20%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9%20%CE%B5%CF%85%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE;%20-%20%CE%A4%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CE%BD%CE%B1%20%CE%B1%CF%86%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CF%86%CF%8C%CE%B2%CE%BF%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82.png
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2024/02/blog-post_70.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2024/02/blog-post_70.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content