Ερευνητές παρουσίασαν την ομοιότητα μεταξύ των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) και του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ερευνητές παρουσίασαν την ομοιότητα μεταξύ των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) και του ανθρώπινου εγκεφάλου

👉Μια διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ερευνητές από το Centre for Cognition and Sociality και την Data Science Group του Institute for Basic Science (IBS) αποκάλυψε μια εντυπωσιακή ομοιότητα μεταξύ της επεξεργασίας μνήμης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) και του ιππόκαμπου του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτό το νέο εύρημα παρέχει μια νέα προοπτική για την ενοποίηση της μνήμης, η οποία είναι μια διαδικασία που μετατρέπει τις βραχυπρόθεσμες μνήμες σε μακροπρόθεσμες, στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Στον αγώνα για την ανάπτυξη της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης (AGI), με οντότητες με επιρροή όπως το OpenAI και το Google DeepMind να πρωτοστατούν, η κατανόηση και η αναπαραγωγή της ανθρώπινης νοημοσύνης έχει γίνει σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον.

Κεντρική θέση σε αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις είναι το μοντέλο Transformer, του οποίου οι θεμελιώδεις αρχές διερευνώνται τώρα σε νέο βάθος.

Το κλειδί για τα ισχυρά συστήματα AI είναι να κατανοήσουν πώς μαθαίνουν και θυμούνται πληροφορίες.

Η ομάδα εφάρμοσε τις αρχές της μάθησης του ανθρώπινου εγκεφάλου, επικεντρώνοντας συγκεκριμένα στην εδραίωση της μνήμης μέσω του υποδοχέα NMDA στον ιππόκαμπο, σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Ο υποδοχέας NMDA είναι σαν μια έξυπνη πόρτα στον εγκέφαλό σας που διευκολύνει τη μάθηση και το σχηματισμό μνήμης.

Όταν υπάρχει μια χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται γλουταμινικό, το νευρικό κύτταρο υφίσταται διέγερση.

Από την άλλη πλευρά, ένα ιόν μαγνησίου λειτουργεί ως ένας μικρός φύλακας που μπλοκάρει την πόρτα.

Μόνο όταν αυτός ο ιοντικός φύλακας παραμεριστεί, οι ουσίες αφήνονται να ρέουν μέσα στο κύτταρο.

Αυτή είναι η διαδικασία που επιτρέπει στον εγκέφαλο να δημιουργεί και να διατηρεί αναμνήσεις, και ο ρόλος του θυρωρού (το ιόν μαγνησίου) στην όλη διαδικασία είναι αρκετά συγκεκριμένος.

Η ομάδα έκανε μια συναρπαστική ανακάλυψη: το μοντέλο Transformer φαίνεται να χρησιμοποιεί μια διαδικασία φύλαξης πύλης παρόμοια με τον υποδοχέα NMDA του εγκεφάλου.

Αυτή η αποκάλυψη οδήγησε τους ερευνητές να διερευνήσουν εάν η ενοποίηση της μνήμης του Transformer μπορεί να ελεγχθεί από έναν μηχανισμό παρόμοιο με τη διαδικασία πύλης του υποδοχέα NMDA.

Στον εγκέφαλο των ζώων, ένα χαμηλό επίπεδο μαγνησίου είναι γνωστό ότι αποδυναμώνει τη λειτουργία της μνήμης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μακροπρόθεσμη μνήμη στο Transformer μπορεί να βελτιωθεί μιμούμενος τον υποδοχέα NMDA.

Ακριβώς όπως στον εγκέφαλο, όπου η αλλαγή των επιπέδων μαγνησίου επηρεάζει την ισχύ της μνήμης, η προσαρμογή των παραμέτρων του Transformer για να αντικατοπτρίζει τη δράση πύλης του υποδοχέα NMDA οδήγησε σε ενισχυμένη μνήμη στο μοντέλο AI.

Αυτό το επαναστατικό εύρημα υποδηλώνει ότι το πώς μαθαίνουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εξηγηθεί με καθιερωμένη γνώση στη νευροεπιστήμη.

Ο C. Justin LEE, ο οποίος είναι διευθυντής νευροεπιστήμονας στο ινστιτούτο, είπε: «Αυτή η έρευνα κάνει ένα κρίσιμο βήμα για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης και της νευροεπιστήμης. Μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε στις αρχές λειτουργίας του εγκεφάλου και να αναπτύξουμε πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με βάση αυτές τις ιδέες."

Ο CHA Meeyoung, ο οποίος είναι επιστήμονας δεδομένων στην ομάδα και στο KAIST, σημειώνει, «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αξιοσημείωτος στο πώς λειτουργεί με ελάχιστη ενέργεια, σε αντίθεση με τα μεγάλα μοντέλα AI που χρειάζονται τεράστιους πόρους. Η δουλειά μας ανοίγει νέες δυνατότητες για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης που μαθαίνουν και θυμούνται πληροφορίες όπως οι άνθρωποι."

Αυτό που ξεχωρίζει αυτή τη μελέτη είναι η πρωτοβουλία της να ενσωματώσει την εμπνευσμένη από τον εγκέφαλο μη γραμμικότητα σε ένα κατασκεύασμα τεχνητής νοημοσύνης, υποδηλώνοντας μια σημαντική πρόοδο στην προσομοίωση της ενοποίησης της ανθρώπινης μνήμης. Η σύγκλιση των ανθρώπινων γνωστικών μηχανισμών και του σχεδιασμού τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο υπόσχεται τη δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης, αλλά παρέχει επίσης πολύτιμες γνώσεις για τη λειτουργία του εγκεφάλου μέσω μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: Institute for Basic Science
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,123,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,269,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1261,ΒΙΝΤΕΟ,843,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,332,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1568,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3474,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Ερευνητές παρουσίασαν την ομοιότητα μεταξύ των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) και του ανθρώπινου εγκεφάλου
Ερευνητές παρουσίασαν την ομοιότητα μεταξύ των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) και του ανθρώπινου εγκεφάλου
Ερευνητές παρουσίασαν την ομοιότητα μεταξύ των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) και του ανθρώπινου εγκεφάλου
https://neurosciencenews.com/files/2023/12/ai-memory-brain-neuroscience.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/12/ai.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/12/ai.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content