Σταύρος Πλουμιστός: Δεν γεννιόμαστε με συναισθήματα - Τα μαθαίνουμε μεγαλώνοντας!

Σταύρος Πλουμιστός: Δεν γεννιόμαστε με συναισθήματα - Τα μαθαίνουμε μεγαλώνοντας!

👉Οι περισσότεροι εκτιμούμε πως το συναίσθημα είναι κάτι που υπάρχει μέσα μας και μας κατευθύνει. Πως είναι κάτι ισχυρό και υποσυνείδητο που δεν μπορούμε ουσιαστικά να ελέγξουμε.

Ωστόσο η επιστήμη έρχεται να το αμφισβητήσει δείχνοντας ότι τα συναισθήματα δεν είναι εγγενή ένστικτα, αλλά διδασκόμενες αντιλήψεις. Και ότι μαθαίνεται ξεμαθαίνεται!

Κυρίαρχη αντίληψη για τα συναισθήματα είναι πως όλοι έχουμε τα ίδια.
Αν κάποιος κυνηγός από μια υποσαχάρια χώρα φαινόταν θυμωμένος ή λυπημένος, μια κοσμοπολίτισσα παριζιάνα ή μια αγρότισσα κινέζα γιαγιά δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσει αυτό που το άτομο αισθάνθηκε.

Αλλά όπως εξήγησε η νευροεπιστήμονας, ψυχολόγος και συγγραφέας Lisa Feldman Barrett η επιστήμη περιπλέκει αυτή την εικόνα.

«Το βασικό αξίωμα της κοινής λογικής , το οποίο αποτέλεσε επιστημονική πεποίθηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ότι τα συναισθήματα είναι αντανακλαστικά: οι εγκέφαλοί μας γεννιούνται προενωμένοι με κυκλώματα συγκίνησης» εξηγεί.


Όταν κάποιος βιώνει μία από αυτές τις προ-ενσύρματες απαντήσεις, όπως φόβος, ας πούμε, «ο καθένας μπορεί να τις αναγνωρίσει».

Αυτή η κατανόηση είναι διαισθητική για τους περισσότερους από εμάς, αλλά, δυστυχώς, φαίνεται ότι είναι λάθος.

«Υπάρχουν έρευνες δεκαετιών που δείχνουν ότι δεν γεννιόμαστε με συναισθήματα που είναι ενσωματωμένα στο μυαλό μας.

Αντίθετα, οι εγκέφαλοί μας δημιουργούν συναισθήματα καθώς τα χρειαζόμαστε με τρόπο που να είναι πολύ συγκεκριμένος για κάθε κατάσταση» επιμένει.

Οι διάφορες φυσικές μας αντιδράσεις στο περιβάλλον, με άλλα λόγια, προγραμματίζονται εκ των προτέρων.

Τα ανθρώπινα σώματα λειτουργούν σχεδόν το ίδιο παντού, αλλά πώς ερμηνεύουμε αυτές τις αντιδράσεις, που ουσιαστικά είναι οι «συγκινήσεις», ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από πολιτισμό σε πολιτισμό.

Η θεωρία είναι συναρπαστική, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να πει κάποιος «Ποιος νοιάζεται; Δεν είμαι νευροεπιστήμονας».

Η απάντηση είναι ότι αν συνειδητοποιήσουμε ότι τα συναισθήματά μας βασίζονται ουσιαστικά στο πώς ερμηνεύουμε και επισημαίνουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας,

παρά στις σταθερές φυσικές αντιδράσεις, μπορούμε να τα ελέγξουμε καλύτερα και αυτό μπορεί να κάνει πολλές πτυχές της ζωής, από τη δουλειά έως τις σχέσεις, σαφώς καλύτερες.
Ο ψυχολόγος του Στάνφορντ, Kelly McGonigal, για παράδειγμα, έχει δείξει ότι η επανεξέταση σημείων στρες, όπως μια ταχυκαρδία και οι ιδρωμένες παλάμες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή των αρνητικών συνεπειών του στρες για την υγεία.

Στο μεταξύ, ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Coaching του Harvard / McLean, Susan David, έκανε μια σταδιοδρομία διδάσκοντας το πώς μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερο χειρισμό στα συναισθήματά μας, μαθαίνοντας καλύτερους τρόπους να μιλήσουμε για αυτά.

Τα συναισθήματα δεν είναι αμιγώς φυσικά. Είναι ερμηνείες του φυσικού και μαθαίνοντας νέες ιδέες και λέξεις για το πώς αισθάνεστε μπορούν, με έναν πολύ πραγματικό τρόπο, να σας βοηθήσουν να νιώσετε και να απαντήσετε διαφορετικά.

Είναι μια κοινή πεποίθηση μεταξύ των ψυχολόγων και των ειδικών στην ανάπτυξη του παιδιού ότι ενώ οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποιες βασικές συναισθηματικές αντιδράσεις από τη γέννηση, όλο το φάσμα των συναισθημάτων και της συναισθηματικής κατανόησης αναπτύσσεται και μαθαίνεται σε μεγάλο βαθμό καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Αυτή είναι μια θεμελιώδης έννοια στον τομέα της συναισθηματικής ανάπτυξης.

Εδώ είναι μερικά βασικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Βασικά συναισθήματα: Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μερικά βασικά συναισθήματα με τα οποία γεννιούνται οι άνθρωποι, όπως η ευτυχία, η λύπη, ο φόβος, ο θυμός και η αηδία. Αυτά θεωρούνται συχνά καθολικά και πιστεύεται ότι έχουν εξελικτική σημασία. Ωστόσο, ακόμη και η έκφραση και η κατανόηση αυτών των βασικών συναισθημάτων μπορεί να επηρεαστεί από πολιτιστικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
  • Κοινωνική και Πολιτιστική Μάθηση: Η ανάπτυξη πιο περίπλοκων συναισθημάτων και η κατανόηση των συναισθηματικών αποχρώσεων διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον ενός ατόμου. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα συναισθήματα μέσα από τις αλληλεπιδράσεις τους με τους φροντιστές, την οικογένεια, τους συνομηλίκους και την κοινωνία στο σύνολό της. Παρατηρούν πώς οι άλλοι εκφράζουν και χαρακτηρίζουν τα συναισθήματα και μαθαίνουν να κάνουν το ίδιο.
  • Γλώσσα και επικοινωνία: Η γλώσσα παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς οι άνθρωποι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν, να επισημαίνουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Καθώς τα παιδιά αποκτούν γλώσσα, μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα τα συναισθήματά τους και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων.
  • Κοινωνικοποίηση: Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης περιλαμβάνει την εκμάθηση των κοινωνικών και πολιτισμικών κανόνων σχετικά με τη συναισθηματική έκφραση και ρύθμιση. Διαφορετικοί πολιτισμοί μπορεί να έχουν διαφορετικούς τρόπους έκφρασης και ερμηνείας των συναισθημάτων, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη συναισθηματική ανάπτυξη ενός ατόμου.
  • Μοντελοποίηση και Ενίσχυση: Τα παιδιά συχνά διαμορφώνουν τη συναισθηματική τους συμπεριφορά σύμφωνα με τους ενήλικες και τους φροντιστές στη ζωή τους. Μαθαίνουν από τις αντιδράσεις, τις εκφράσεις και τις απαντήσεις των γύρω τους. Η θετική ενίσχυση για την κατάλληλη συναισθηματική έκφραση μπορεί επίσης να διαμορφώσει τη συναισθηματική μάθηση.
  • Συναισθηματική ρύθμιση: Η ικανότητα διαχείρισης και ρύθμισης των συναισθημάτων είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Περιλαμβάνει την κατανόηση και την αποτελεσματική ανταπόκριση στα συναισθήματα με κοινωνικά και πολιτισμικά κατάλληλο τρόπο.

Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποια εγγενή ικανότητα να βιώνουν βασικά συναισθήματα, το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων και της συναισθηματικής νοημοσύνης αναπτύσσεται και μαθαίνεται μέσω κοινωνικών και πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων κατά τη διαδικασία της ενηλικίωσης. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των εμπειριών της πρώιμης παιδικής ηλικίας, της δυναμικής της οικογένειας, του πολιτισμικού πλαισίου και της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση της συναισθηματικής κατανόησης και έκφρασης ενός ατόμου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ
Σύμβουλος αφύπνισης του Νου
Αυτοβελτίωσης-Αυτογνωσίας
(Life Health Care)
Εναλλακτικές Θεραπείες
Συγγραφέας της "Βίβλου της Θετικής Σκέψης"

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας ή αναζητάτε καθοδήγηση,
επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια τηλε-συνεδρία για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για τις ομιλίες, σεμινάρια και ενημέρωση των συνεδριών εδώ https://www.ploumistos.com/p/online.html
Για την θεραπευτική μέθοδο μου δείτε εδώ https://voicehealing.gr/
Για την αγορά του βιβλίου "Η Βίβλος της Θετικής Σκέψης" εδώ www.vivlosthetikiskepsi.gr
Μιλήστε μαζί μου στο 6945723523
(11:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30 - Εκτός Κυριακής)
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,123,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,269,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1261,ΒΙΝΤΕΟ,843,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,332,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1568,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3474,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Σταύρος Πλουμιστός: Δεν γεννιόμαστε με συναισθήματα - Τα μαθαίνουμε μεγαλώνοντας!
Σταύρος Πλουμιστός: Δεν γεννιόμαστε με συναισθήματα - Τα μαθαίνουμε μεγαλώνοντας!
Σταύρος Πλουμιστός: Δεν γεννιόμαστε με συναισθήματα - Τα μαθαίνουμε μεγαλώνοντας!
https://www.psychology.gr/images/stories/photo_articles7/emotions.jpg
https://i.ytimg.com/vi/oG6wN4GfJ6c/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/10/blog-post_58.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/10/blog-post_58.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content