Στ. Πλουμιστός: Η έννοια της επιβίωσης ως λογισμός ευχαρίστησης και πόνου

Στ. Πλουμιστός: Η έννοια της επιβίωσης ως λογισμός ευχαρίστησης και πόνου

👉Η ζωή στη Γη είναι μια αδυσώπητη μάχη για επιβίωση, όπου κάθε οργανισμός, από το πιο μικροσκοπικό μικρόβιο μέχρι τον ισχυρότερο θηρευτή, πρέπει να περιηγηθεί σε έναν περίπλοκο λογισμό ευχαρίστησης και πόνου. Αυτός ο αγώνας δεν είναι απλώς ένας σωματικός αγώνας, αλλά μια βαθιά ριζωμένη πτυχή της εξέλιξης, που διαμορφώνει τις συμπεριφορές και τις στρατηγικές όλων των ζωντανών όντων.

Η έννοια της επιβίωσης ως λογισμός ευχαρίστησης και πόνου, με έχει απασχολήσει για το πως επηρεάζει τον εγκέφαλο και κατ΄επέκταση τα συναισθήματα μας. Έτσι παρακάτω σας παρουσιάζω τον περίπλοκο ιστό κινήτρων και προσαρμογών που διέπουν τον αιώνιο αγώνα της ζωής που θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμος.


Ευχαρίστηση και Πόνος

Οι Θεμελιώδεις Δυνάμεις της Επιβίωσης

Στον πυρήνα της, η επιβίωση καθοδηγείται από μια δυιστική δύναμη: την ευχαρίστηση και τον πόνο. Η ευχαρίστηση χρησιμεύει ως κινητήριος παράγοντας, ενθαρρύνοντας τους οργανισμούς να αναζητήσουν πόρους και συμπεριφορές που αυξάνουν τις πιθανότητές τους για επιβίωση. Ο πόνος, από την άλλη πλευρά, λειτουργεί αποτρεπτικά, σηματοδοτώντας πιθανές απειλές ή βλάβες και παρακινώντας τους ανθρώπους να τις αποφύγουν. Μαζί, αυτές οι δύο δυνάμεις δημιουργούν έναν τρόπο σκέψης που καθοδηγεί τις ενέργειες όλων των πλασμάτων της γης.

Μαθαίνουμε από μικροί ότι η απόλαυση στο πλαίσιο της επιβίωσης μπορεί να θεωρηθεί ως η ικανοποίηση βασικών βιολογικών αναγκών. Για παράδειγμα, η ευχαρίστηση που προέρχεται από το φαγητό όταν πεινάει ή το ποτό όταν διψάει, παρακινεί τα ζώα να αναζητήσουν τροφή. Αυτή η ευχαρίστηση ενισχύει τη συμπεριφορά, διασφαλίζοντας ότι τα άτομα οδηγούνται να αποκτήσουν βασικούς πόρους για τη συνέχιση της ύπαρξής τους.

Επιπλέον, η ευχαρίστηση εκτείνεται πέρα ​​από τις σωματικές ανάγκες. Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, η αναπαραγωγή, ακόμη και η επιδίωξη της γνώσης ξέρουμε ότι πυροδοτήσουν ευχάριστες αισθήσεις που ενθαρρύνουν συμπεριφορές ευεργετικές για την επιβίωση ενός ανθρώπου. Αυτές οι περίπλοκες συναισθηματικές και ψυχολογικές ανταμοιβές είναι περίπλοκα συνυφασμένες με τον ιστό της εξελικτικής βιολογίας.

Ο πόνος ως μηχανισμός επιβίωσης

Αντίθετα, ο πόνος χρησιμεύει ως ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια σε ενέργειες ή καταστάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ευημερία ενός ανθρώπου. Ο πόνος σηματοδοτεί άμεσο κίνδυνο, ενθαρρύνοντας γρήγορες αντιδράσεις για διαφυγή ή μετριασμό της απειλής. Είναι ένα πρωταρχικό σύστημα συναγερμού που έχει σχεδιαστεί για να κρατά έναν οργανισμό μακριά από τον κίνδυνο. Άλλωστε έχουμε πλέον αναλύσει πλήρως πως γίνετε αυτή η διαδικασία νευρωνικά στον εγκέφαλό μας

Η εμπειρία του πόνου δεν περιορίζεται όμως μόνο στη σωματική βλάβη. Ο συναισθηματικός πόνος, όπως η αγωνία της κοινωνικής απόρριψης, της απώλειας ή της μοναξιάς, μπορεί επίσης να μας οδηγήσει σε συμπεριφορές που στοχεύουν στη διατήρηση των κοινωνικών δεσμών με κάποιους ακόμη κι αν δεν θέλουμε, μια κρίσιμη πτυχή της επιβίωσης για πολλά είδη, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους.


Η προσαρμογή μας στο λογισμό της Επιβίωσης

Καθ' όλη τη διάρκεια της εξέλιξης, οι άνθρωποι αλλά και όλοι οι οργανισμοί έχουν αναπτύξει μια σειρά από προσαρμογές και σκέψεις διαχείρισης για να βελτιστοποιήσουν τον λογισμό ευχαρίστησης και πόνου. Αυτές οι σκέψεις συχνά διαμορφώνονται απολύτως από το περιβάλλον και τον ανταγωνισμό.

Στη σύνθετη καθημερινότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, ο αγώνας για επιβίωση είναι μια πολύπλευρη προσπάθεια. Ενώ οι θεμελιώδεις αρχές της επιβίωσης – η αναζήτηση ευχαρίστησης και η αποφυγή του πόνου – ισχύουν παγκοσμίως σε όλες τις μορφές ζωής, η ανθρώπινη εμπειρία εισάγει ένα μοναδικό επίπεδο πολυπλοκότητας, επειδή σκέφτεται και άρα δημιουργεί συναισθήματα. Όταν λοιπόν η ανθρώπινη επιβίωση γίνεται λογισμός ευχαρίστησης ή πόνου, περιλαμβάνει όχι μόνο τα πρωταρχικά ένστικτα που οδηγούν το είδος μας αλλά και την περίπλοκη αλληλεπίδραση πολιτισμού, κοινωνίας και ατομικής επιλογής. 

Η επιδίωξη της ευχαρίστησης 

Ένας καταλύτης για την ανθρώπινη επιβίωση

Στην καρδιά της ανθρώπινης επιβίωσης βρίσκεται η επιδίωξη της ευχαρίστησης ως ισχυρό κίνητρο που επηρεάζει ενεργειακά τρία από τα επτά ενεργειακά κέντρα στο σώμα μας. Η ευχαρίστηση δεν είναι απλώς μια φυσική αίσθηση, αλλά μια πολύπλοκη και πολύπλευρη έννοια που εκτείνεται πέρα ​​από την άμεση ικανοποίηση. Επηρεάζει απόλυτα τις σκέψεις του ανθρώπου και γι αυτό οι αποφάσεις του ορίζουν το μέλλον του. Στην μακρόχρονη εμπειρία μου και μέσα από χιλιάδες συνεδρίες έχουν καταγραφεί διάφορες διαστάσεις της ανθρώπινης ζωής για την επιδίωξη της ευχαρίστησης όπως:

Βιολογικές Ανάγκες
Βασικές βιολογικές ανάγκες, όπως η πείνα, η δίψα και η στέγη, ωθούν τα άτομα να αναζητήσουν ευχάριστες εμπειρίες. Η ικανοποίηση που προκύπτει από την εκπλήρωση αυτών των αναγκών εξασφαλίζει τη συνέχιση της ζωής τους.

Κοινωνικοί δεσμοί 
Οι άνθρωποι είμαστε ουσιαστικά κοινωνικά πλάσματα, που βρίσκουν ευχαρίστηση στη συντροφικότητα, την υποστήριξη και τη συναισθηματική σύνδεση που προσφέρουν οι σχέσεις. Η διατήρηση κοινωνικών δεσμών δεν είναι μόνο ευχάριστη, αλλά συχνά απαραίτητη για την επιβίωση, καθώς η συλλογική συνεργασία ενισχύει την ανθεκτικότητα του συνόλου.

Γνωστική διέγερση 
Οι άνθρωποι οδηγούμαστε από μια δίψα για γνώση και πνευματική διέγερση που αλλάζει το νευρωνικό δίκτυο του εγκεφάλου. Δηλαδή όταν ο εγκέφαλος αφυπνίζεται αλλάζει... Η επιδίωξη της κατανόησης, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας είναι πηγή βαθιάς ευχαρίστησης και συμβάλλει στην προσαρμοστικότητα και την επιβίωσή μας.

Αναπαραγωγή 
Η ευχαρίστηση που συνδέεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα μας ενθαρρύνει την αναπαραγωγή, διασφαλίζοντας την επιβίωση του είδους και όχι μόνο. Αυτή η αναγκαία σχέση μεταξύ ευχαρίστησης και αναπαραγωγής είναι μια θεμελιώδης πτυχή της ανθρώπινης επιβίωσης που εκτός των άλλων, μας δίνει μέσω του κατακλυσμού ορμονών και άλλων απαραίτητων στοιχείων, την υγεία μας.

Η αποφυγή του πόνου

Ένας αμυντικός μηχανισμός για την επιβίωση

Αντίθετα, η αποφυγή του πόνου είναι ένας κρίσιμος αμυντικός μηχανισμός που καθοδηγεί την ανθρώπινη επιβίωση, η οποία ορίζεται μέσω της διαδικασίας της σκέψης. Ο πόνος, είτε σωματικός είτε συναισθηματικός, χρησιμεύει ως προειδοποιητικό σήμα, ωθώντας τα άτομα να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και την ευημερία τους. Αυτό περιλαμβάνει:
  1. Φυσική ασφάλεια: Ο πόνος μας προειδοποιεί για σωματικές απειλές, όπως τραυματισμό ή ασθένεια, προτρέποντας την άμεση δράση για τον μετριασμό ή την αποφυγή βλάβης. Είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης που έχει τελειοποιηθεί πολύ καλά μέσω της εξέλιξης της σκέψης μας.
  2. Συναισθηματική ευεξία: Ο συναισθηματικός πόνος, όπως το άγχος, το άγχος ή η θλίψη, σηματοδοτεί την ανάγκη για ψυχολογικές και κοινωνικές προσαρμογές οι οποίες κατευθύνονται μέσα από την πνευματική και ψυχολογική καθοδήγηση. Η αντιμετώπιση αυτών των συναισθηματικών ενοχλήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την επιβίωση μας.
  3. Κοινωνική Αρμονία: Ο φόβος του κοινωνικού αποκλεισμού ή της απόρριψης αποτελεί έναν ισχυρός αποτρεπτικό παράγοντα και μόνο μέσα από ενθαρρυντικές συμπεριφορές που διατηρούν την κοινωνική συνοχή και την αποδοχή μπορούμε να λειτουργήσουμε μέσα σε μια ομάδα.
Εξισορρόπηση της ευχαρίστησης και του πόνου στη σύγχρονη κοινωνία μας

Στον σύγχρονο κόσμο, η ανθρώπινη επιβίωση συνδέεται περίπλοκα με την ικανότητα να εξισορροπείται η αναζήτηση της ευχαρίστησης και η αποφυγή του πόνου. Αυτή η ισορροπία περιλαμβάνει την περίπλοκη λήψη αποφάσεων, σταθμίζοντας τη βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση έναντι της μακροπρόθεσμης ευημερίας και βιωσιμότητας. Δυστυχώς εκεί πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας των πεποιθήσεων τους.

Η επικράτηση της καταναλωτικής κουλτούρας στη σύγχρονη κοινωνία μας έχει οδηγήσει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων στην εστίαση για την άμεση απόλαυση μέσω της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα οι μακροπρόθεσμες συνέπειες τέτοιων επιλογών τόσο στην προσωπική όσο και στην πλανητική επιβίωση να είναι εξαιρετικά οδυνηρές.

Καθώς τα άτομα και οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες προκλήσεις, η διατήρηση της ψυχικής υγείας και της συναισθηματικής ανθεκτικότητας είναι ζωτικής σημασίας. Ο εγκέφαλος καλείτε να βρίσκει συνεχώς λύσεις που δίνουν προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη ψυχολογική ευημερία έναντι της βραχυπρόθεσμης ευχαρίστησης, αλλά συνήθως αυτό δυσκολεύει τους ανθρώπους. Υπάρχει ένας συνεχόμενος υλικός παρασυρμός που επιτείνει τον "αγώνα" με ότι σημαίνει αυτό για την ψυχολογική ισσοροπία.

Ο λογισμός της ευχαρίστησης και του πόνου επεκτείνεται ακόμη και στη σχέση μας με το περιβάλλον. Επιλογές που δίνουν προτεραιότητα στη βραχυπρόθεσμη ευκολία ή το κέρδος έναντι της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας έχουν τρομερές συνέπειες για την επιβίωση των μελλοντικών γενεών.


Όταν η ανθρώπινη επιβίωση γίνεται λογισμός απόλαυσης και πόνου

Όταν η ανθρώπινη επιβίωση γίνεται λογισμός ευχαρίστησης και πόνου, αντανακλά τον περίπλοκο χορό της βιολογίας μας, του πολιτισμού και της ατομικής επιλογής. Η αναγνώριση του ρόλου της ευχαρίστησης και του πόνου στη διαμόρφωση των σκέψεων επιβίωσής μας, μας επιτρέπει να λαμβάνουμε πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις που όχι μόνο προάγουν τη δική μας ευημερία αλλά και συμβάλλουν στη συλλογική επιβίωση της ανθρωπότητας και του πλανήτη. 

Σε προσωπικό επίπεδο, τα άτομα μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τις επιλογές τους, λαμβάνοντας υπόψη τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των πράξεών τους και των καταναλωτικών συνηθειών τους. Καταλήγω να προτείνω ότι η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ της άμεσης ικανοποίησης και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των πολυπλοκοτήτων και των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου μας. Είναι μια κατευθυντήρια αρχή που μπορεί να οδηγήσει σε πιο υπεύθυνα και άτομα με ψυχική ισορροπίας.

Σταύρος Πλουμιστός
Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας ή αναζητάτε καθοδήγηση,
επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια τηλε-συνεδρία για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους
και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για τις ομιλίες, σεμινάρια και ενημέρωση των συνεδριών εδώ https://www.ploumistos.com/p/online.html
Για την εναλλακτική θεραπευτική μεθοδολογία μου εδώ https://voicehealing.gr/
Μιλήστε μαζί μου στο 6945723523
(11:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30 - Εκτός Κυριακής)
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,123,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,269,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1261,ΒΙΝΤΕΟ,843,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,332,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1568,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3474,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Στ. Πλουμιστός: Η έννοια της επιβίωσης ως λογισμός ευχαρίστησης και πόνου
Στ. Πλουμιστός: Η έννοια της επιβίωσης ως λογισμός ευχαρίστησης και πόνου
Στ. Πλουμιστός: Η έννοια της επιβίωσης ως λογισμός ευχαρίστησης και πόνου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFeu1uqeyHIVz2dZ89JdUcAJkiI78C4PLFDGDt69HrKmn1iaYwEfFW9o4_v0C1MCW7QWdOG2nZynas9iqPNM93hHMFYQ9-0TfcTQMF7t83wPXSeIB_TXJUE3OoJbkK6QuuN7Z3uEe7Su5gIhPVYueJDg5X8I2G01t7_YwNRx0mtQp8RHglj4Eikb5mDi9e/w400-h400/clm0b57gt007c356lzwv78tdd.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFeu1uqeyHIVz2dZ89JdUcAJkiI78C4PLFDGDt69HrKmn1iaYwEfFW9o4_v0C1MCW7QWdOG2nZynas9iqPNM93hHMFYQ9-0TfcTQMF7t83wPXSeIB_TXJUE3OoJbkK6QuuN7Z3uEe7Su5gIhPVYueJDg5X8I2G01t7_YwNRx0mtQp8RHglj4Eikb5mDi9e/s72-w400-c-h400/clm0b57gt007c356lzwv78tdd.png
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/09/blog-post_1.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/09/blog-post_1.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content