Σταύρος Πλουμιστός: Ο εαυτός σου - Η πηγή όλων των φόβων και ο δρόμος προς την απελευθέρωση σου

Σταύρος Πλουμιστός: Ο εαυτός σου - Η πηγή όλων των φόβων και ο δρόμος προς την απελευθέρωση σου

👉Ο φόβος είναι ένα πρωταρχικό συναίσθημα που βρίσκεται βαθιά μέσα στην ανθρώπινη ψυχή. Είναι μια ενστικτώδης αντίδραση που έχει εξελιχθεί εδώ και χιλιετίες για να μας προστατεύει από τον κίνδυνο και να διασφαλίζει την επιβίωσή μας. Ενώ ο φόβος μπορεί να είναι μια ισχυρή δύναμη, έχει επίσης τη δυνατότητα να επηρεάσει τις συμπεριφορές, τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας με βαθύ τρόπο. 

Ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα που έχει τόσο προστατευτικές όσο και περιοριστικές ιδιότητες. Ενώ κάποιοι φόβοι είναι απαραίτητοι για την επιβίωσή μας, άλλοι προκύπτουν από την περίπλοκη λειτουργία του εαυτού μας. Ο εαυτός, ο οποίος περιλαμβάνει τις πεποιθήσεις, τις αντιλήψεις και τις προηγούμενες εμπειρίες μας, μπορεί να αποτελέσει το έδαφος αναπαραγωγής πολλών φόβων που μας εμποδίζουν να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας.

Κατανόηση του φόβου


Ο φόβος είναι μια έντονη συναισθηματική αντίδραση που πυροδοτείται από την αντίληψη της απειλής ή του κινδύνου. Ενεργοποιεί την απόκριση «πάλης ή φυγής» του σώματος, μια φυσιολογική αντίδραση που έχει σχεδιαστεί για να μας προετοιμάσει να αντιμετωπίσουμε την απειλή ή να ξεφύγουμε από αυτήν. Η αμυγδαλή, ένα μέρος του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου, παίζει κρίσιμο ρόλο στην επεξεργασία του φόβου και στην έναρξη αυτών των σωματικών αποκρίσεων.

Αναρωτήθηκα πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια πώς ο εαυτός μας μπορεί να γίνει η πηγή όλων των φόβων και πώς η κατανόηση και η υπέρβαση του εαυτού μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση και προσωπική ανάπτυξη και κατέληξα στα συμπεράσματα που σας παραθέτω παρακάτω.



Εξελικτική σημασία του φόβου

Ο φόβος είναι μια εξελικτική προσαρμογή που έχει βοηθήσει τους ανθρώπους να επιβιώσουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Στις μέρες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών των προγόνων μας, η συνάντηση με αρπακτικά ή άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις απαιτούσε άμεση δράση. Ο φόβος τους έδωσε τη δυνατότητα να αντιδράσουν γρήγορα, είτε αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο κατά μέτωπο είτε φυγαδεύοντας προς την ασφάλεια. Αυτός ο μηχανισμός επιβίωσης έχει περάσει από γενιά σε γενιά, ριζωμένος στη βιολογία μας ως μέσο προστασίας.

Ενώ ο φόβος μπορεί να είναι ένας ισχυρός μηχανισμός επιβίωσης, μπορεί επίσης να γίνει περιοριστικός παράγοντας στη ζωή μας. Η εκμάθηση της διαχείρισης του φόβου είναι απαραίτητη για την προσωπική ανάπτυξη και ευημερία. 

Οι προτάσεις μου για την αντιμετώπιση του φόβου
  1. Επίγνωση: Το να συνειδητοποιήσουμε τους φόβους μας είναι το πρώτο βήμα για τη διαχείρισή τους. Η αναγνώριση και η κατανόηση των φόβων μας μπορεί να μας βοηθήσει να τους αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά.
  2. Ορθολογική σκέψη: Η πρόκληση παράλογων σκέψεων και πεποιθήσεων που σχετίζονται με τον φόβο μπορεί να προσφέρει μια πιο ισορροπημένη προοπτική για πιθανές απειλές.
  3. Σταδιακή έκθεση: Η σταδιακή έκθεση στην πηγή του φόβου μπορεί να βοηθήσει στην απευαισθητοποίηση της συναισθηματικής απόκρισης με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντάς μας να την αντιμετωπίσουμε και να την ξεπεράσουμε.
  4. Προπόνηση του Νου (Αφύπνιση): Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε παρόντες και να παρατηρήσουμε τους φόβους μας χωρίς κρίση, μειώνοντας τη συναισθηματική τους ένταση.
Ο Εαυτός και οι Αντιλήψεις του

Ο εαυτός είναι ο πυρήνας της ατομικής μας ταυτότητας, που σχηματίζεται από μια συλλογή εμπειριών, πεποιθήσεων, αναμνήσεων και κοινωνικών επιρροών. Λειτουργεί ως φακός μέσω του οποίου αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε τον κόσμο γύρω μας. Ενώ ο εαυτός χρησιμεύει ως εργαλείο πλοήγησης στη ζωή, μπορεί επίσης να γίνει παγίδα, καθώς συχνά προσκολλάται στο οικείο και αντιστέκεται στην αλλαγή ή την αβεβαιότητα.

Ο φόβος του αγνώστου

Ένας από τους πιο συνηθισμένους φόβους που προκύπτουν από τον εαυτό είναι ο φόβος του άγνωστου. Ο εαυτός αναζητά σταθερότητα και προβλεψιμότητα, και όταν αντιμετωπίζει αβεβαιότητα, μπορεί να προκαλέσει άγχος και ανησυχία. Αυτός ο φόβος να βγούμε έξω από τη ζώνη άνεσής μας μπορεί να εμποδίσει την προσωπική μας ανάπτυξη και να περιορίσει τις εμπειρίες και τις ευκαιρίες μας.

Ο φόβος της απόρριψης και της κρίσης

Ο εαυτός είναι ευαίσθητος στις απόψεις των άλλων, οδηγώντας στον φόβο της απόρριψης και της κρίσης. Μπορεί να φοβόμαστε να εκφράσουμε τον αληθινό μας εαυτό, να κυνηγήσουμε τα πάθη μας ή να ρισκάρουμε, καθώς ανησυχούμε για το πώς θα μας αντιληφθούν οι άλλοι. Αυτός ο φόβος μπορεί να μας εμποδίσει να ζήσουμε αυθεντικά και να αγκαλιάσουμε πλήρως τη μοναδικότητά μας.

Ο φόβος της αποτυχίας

Ο εαυτός συχνά συνδέει την αποτυχία με την απώλεια της αυτοεκτίμησης και της επικύρωσης. Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να παραλύει, να μας αποθαρρύνει από το να κυνηγήσουμε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας. Αυτός ο φόβος μπορεί να μας περιορίσει στις ζώνες άνεσής μας, εμποδίζοντάς μας να εξερευνήσουμε νέα μονοπάτια και να ανακαλύψουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες.

Ο φόβος της ανεπάρκειας

Ο εαυτός τείνει να συγκρίνει και να μετρήσει τον εαυτό του με εξωτερικά πρότυπα επιτυχίας και τελειότητας. Αυτή η σύγκριση μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας και αυτο-αμφιβολίας. Ο φόβος να μην είμαστε αρκετά καλοί μπορεί να υπονομεύσει την αυτοπεποίθηση και να μας εμποδίσει να αναλάβουμε νέες προκλήσεις.

Υπέρβαση του Εαυτού για την Απελευθέρωση

Ενώ ο εαυτός μπορεί να είναι η πηγή όλων των φόβων, είναι επίσης η πύλη προς την απελευθέρωση. Καλλιεργώντας την αυτογνωσία και την ενδοσκόπηση, μπορούμε να αρχίσουμε να κατανοούμε τις βαθύτερες αιτίες των φόβων μας. Ακολουθούν μερικές στρατηγικές για να ξεπεράσετε τον εαυτό σας και να ξεπεράσετε τους φόβους:
  1. Ενσυνειδητότητα και αυτοαποδοχή: Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μας επιτρέπει να παρατηρούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας χωρίς κρίση. Αποδεχόμενοι τους φόβους μας ως φυσικές πτυχές του να είμαστε άνθρωποι, μπορούμε να μειώσουμε τη δύναμή τους πάνω μας.
  2. Προκαλώντας περιοριστικές πεποιθήσεις: Ο εντοπισμός και η αμφισβήτηση των περιοριστικών πεποιθήσεων που έχει ο εαυτός μας μπορεί να βοηθήσει να αλλάξουμε την οπτική μας. Η αντικατάσταση της αρνητικής αυτοομιλίας με θετικές επιβεβαιώσεις μπορεί να καλλιεργήσει μια αίσθηση ενδυνάμωσης.
  3. Αγκαλιάζοντας την ευαλωτότητα: Το να αγκαλιάζουμε την ευαλωτότητα και να αναγνωρίζουμε ανοιχτά τους φόβους μας μπορεί να δημιουργήσει αυθεντικές συνδέσεις με τους άλλους και να οδηγήσει σε προσωπική ανάπτυξη.
  4. Μπαίνοντας στο Άγνωστο: Η αγκαλιά της αβεβαιότητας και η ανάληψη υπολογισμένων κινδύνων μπορεί να ανοίξει πόρτες σε νέες ευκαιρίες και εμπειρίες.
Η αιτία κάθε φόβου

Η εξάρτηση από πράγματα, από ανθρώπους ή από ιδέες γεννά φόβο. η εξάρτηση αναφύεται απ’ την άγνοια, απ’ την έλλειψη αυτογνωσίας, απ’ την εσωτερική ένδεια. Ο φόβος προκαλεί αβεβαιότητα στη σχέση νου και καρδιάς, βάζει εμπόδια στην επικοινωνία και στην κατανόηση. Μέσω της αυτεπίγνωσης αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε, κι έτσι να κατανοούμε, το αίτιο του φόβου, τόσο του επιφανειακού όσο και του βαθύτερου αιτιώδους και συσσωρευμένου φόβου. 

Ο φόβος είναι και έμφυτος και επίκτητος, συνδέεται με το παρελθόν, και για να απαλλαγεί η σχέση σκέψης και συναισθήματος από αυτόν, πρέπει να γίνει κατανοητό το παρελθόν διά μέσου του παρόντος. Το παρελθόν θέλει αδιαλείπτως να γεννά το παρόν, το οποίο γίνεται η αναγνωρίσιμη ανάμνηση του «εγώ» και του «δικού μου», του «εγώ ο ίδιος». Ο εαυτός σου είναι η πηγή όλων των φόβων.


Η άποψη μου για την πηγή όλων των φόβων

Ο φόβος, που συχνά πηγάζει από τον εαυτό του, μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στην προσωπική ανάπτυξη και ολοκλήρωση. Η επιθυμία του εαυτού για σταθερότητα και επικύρωση μπορεί να οδηγήσει στον φόβο του αγνώστου, στην απόρριψη, στην αποτυχία και στην ανεπάρκεια. Ωστόσο, κατανοώντας και υπερβαίνοντας τον εαυτό μας, μπορούμε να απελευθερωθούμε από τη λαβή του φόβου. 

Η ενσυνειδητότητα, η αποδοχή του εαυτού και η αποδοχή της ευαλωτότητας είναι μονοπάτια για να ξεπεραστεί ο φόβος και να ενισχυθεί η προσωπική ανάπτυξη και αυθεντικότητα. Καθώς ξεκινάμε αυτό το ταξίδι αυτο-ανακάλυψης, βρίσκουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, να αγκαλιάσουμε την αλλαγή και, τελικά, να απελευθερωθούμε για να ζήσουμε μια ζωή με σκοπό και εκπλήρωση.

Σταύρος Πλουμιστός
Όταν εργαζόμαστε μαζί για ένα ζήτημα που αντιμετωπίζετε, σας βοηθάω να συντομεύσετε τον κύκλο ανάπτυξης και επούλωσης, ώστε να αισθάνεστε ανακούφιση και να προχωρήσετε στην ζωή σας.
Μπορούμε να αλλάξουμε μαζί τον τρόπο που νιώθετε για οτιδήποτε, βοηθώντας σας να βρείτε πραγματική ψυχική, συναισθηματική και πνευματική ανακούφιση.
 
Για τις ομιλίες, σεμινάρια και ενημέρωση των συνεδριών εδώ https://www.ploumistos.com/p/online.html
Για την εναλλακτική θεραπευτική μεθοδολογία μου εδώ https://voicehealing.gr/

Μιλήστε μαζί μου στο 6945723523
(11:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30 - Εκτός Κυριακής)

"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,123,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,269,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1261,ΒΙΝΤΕΟ,843,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,332,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1568,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3474,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Σταύρος Πλουμιστός: Ο εαυτός σου - Η πηγή όλων των φόβων και ο δρόμος προς την απελευθέρωση σου
Σταύρος Πλουμιστός: Ο εαυτός σου - Η πηγή όλων των φόβων και ο δρόμος προς την απελευθέρωση σου
Σταύρος Πλουμιστός: Ο εαυτός σου - Η πηγή όλων των φόβων και ο δρόμος προς την απελευθέρωση σου
https://www.popsci.com/uploads/2019/03/18/W4QAL7WY2GCNDUSHBGZANDD2UI.jpg?auto=webp
https://i.ytimg.com/vi/hJ5Agm7iID0/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/07/blog-post_394.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/07/blog-post_394.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content