Τι είναι αυτό που δίνει κίνητρο στη ζωή μας; Μπορούμε να το… μετρήσουμε;

Τι είναι αυτό που δίνει κίνητρο στη ζωή μας; Μπορούμε να το… μετρήσουμε;

👉Πώς θα χαρακτηρίζατε το κίνητρο που σας στηρίζει καθώς ασχολείστε με τις καθημερινές σας δραστηριότητες; Ίσως επισκέπτεστε καθημερινά έναν ηλικιωμένο συγγενή σας στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσής του από μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση. Είναι απόμακρο και χρονοβόρο και δεν σας αρέσουν ακριβώς τα ιατρικά περιβάλλοντα. Ακόμα κι έτσι, εμφανίζεστε πιστά κάθε μέρα μετά τη δουλειά, και όταν φεύγετε, αισθάνεστε πραγματικά μια μικρή τόνωση της ευεξίας σας, γνωρίζοντας ότι έχετε επιτελέσει μια χρήσιμη λειτουργία.

Στο πλαίσιο της θετικής ψυχολογίας, η “αίσθηση του σκοπού” στη ζωή είναι μια έννοια που βρίσκεται στον ακρογωνιαίο λίθο πολλών προσπαθειών του τομέα. Σε αντίθεση με την “αναζήτηση” νοήματος, η αίσθηση του σκοπού αναφέρεται σε μια βαθιά πεποίθηση ότι η ζωή σας κινείται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Οι πολλοί τρόποι για να σκεφτεί κανείς την αίσθηση του σκοπού

Όσο διαδεδομένη κι αν είναι η έννοια στο πλαίσιο της θετικής ψυχολογίας, η αίσθηση του σκοπού στην πραγματικότητα δεν έχει έναν σαφή και συνεπή ορισμό. Σύμφωνα με την Gabrielle Pfund (2023) του Πανεπιστημίου Northwestern, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις εντελώς διαφορετικοί τρόποι για τη μέτρησή της. Δείτε πώς θα βαθμολογούσατε στα δειγματικά στοιχεία αυτών των δοκιμασιών:

Μέτρηση σύντομου σκοπού
  • Υπάρχει μια κατεύθυνση στη ζωή μου.
  • Τα σχέδιά μου για το μέλλον ταιριάζουν με τα πραγματικά μου ενδιαφέροντα και τις αξίες μου.
Κλίμακα σκοπού στη ζωή
  • Ζω μια μέρα τη φορά και δεν σκέφτομαι το μέλλον (αντίστροφη βαθμολογία).
  • Οι καθημερινές μου δραστηριότητες μου φαίνονται συχνά ασήμαντες και ασήμαντες (αντίστροφη βαθμολογία).
  • Μερικοί άνθρωποι περιφέρονται άσκοπα στη ζωή, αλλά εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς.
Τεστ δέσμευσης στη ζωή
  • Για μένα, τα πράγματα που κάνω αξίζουν τον κόπο.
  • Εκτιμώ πολύ τις δραστηριότητές μου.
  • Έχω πολλούς λόγους για να ζω.
Αν περάσατε και βαθμολογήσατε τον εαυτό σας σε καθένα από αυτά τα στοιχεία, μπορείτε να δείτε πώς όλα επικεντρώνονται γύρω από αυτή την ιδιότητα του να προσπαθείτε ενεργά να ενώσετε τα κομμάτια της ζωής σας σε κάποια υποψία οργάνωσης. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Pfund, υπάρχει μια σημαντική διάκριση μεταξύ “σκοπού” και “νοήματος”. Μπορεί να αισθάνεστε ότι αυτό που κάνετε έχει σκοπό, αλλά έχει νόημα;

Έτσι, μπορεί να είστε πολύ οργανωμένοι και ικανοί να κάνετε πράγματα, αλλά έχουν αυτά τα πράγματα νόημα; Η επίλυση αυτού του ζητήματος, πρότεινε ο Pfund, είναι να δούμε την “αίσθηση του σκοπού” ως μια εσωτερική κατεύθυνση ή “τον βαθμό στον οποίο κάποιος αισθάνεται ότι έχει προσωπικά σημαντικούς στόχους και κατεύθυνση” έναντι του “σκοπού της ζωής” ως “συγκεκριμένου γενικού στόχου και κατεύθυνσης ενός ατόμου”.


Η αίσθηση του σκοπού ως διαρκής ποιότητα της προσωπικότητας

Αν και η διατύπωση αυτών των φράσεων μπορεί να φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει ασήμαντες παραλλαγές, ο Pfund πρότεινε ότι έχουν διαφορετικές επιπτώσεις. Η αίσθηση του σκοπού γίνεται πιο λογικά αντιληπτή ως ένα “χαρακτηριστικό” ή συνεπές μοτίβο εντός της προσωπικότητας. Ως τέτοιο, θα ήταν ένα συνεπές σύνολο σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών. Ο “γενικός στόχος” που υπονοείται στον σκοπό της ζωής σχετίζεται με την παρακίνηση ή την επιθυμία για την επίτευξη ορισμένων στόχων.

Βλέποντας την αίσθηση του σκοπού ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, υποστηρίζει ο ψυχολόγος του Northwestern, αυτό μπορεί να γίνει ένα “απαραίτητο βήμα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε τα άτομα να τον αναπτύξουν και να τον αξιοποιήσουν”. Σκεφτείτε την παράλληλη περίπτωση της ευσυνειδησίας, ενός καθιερωμένου χαρακτηριστικού στο πλαίσιο του Μοντέλου Πέντε Παραγόντων. Μπορεί να είστε χαμηλά σε αυτό το χαρακτηριστικό- ως εκ τούτου, το γραφείο ή το σπίτι σας μπορεί να μην είναι τόσο τακτοποιημένο. Ωστόσο, είναι μοιραίο να ζείτε μια τσαπατσούλικη ζωή για πάντα; Γνωρίζοντας ότι η ευσυνειδησία σας χρειάζεται κάποια προσοχή, ίσως αποφασίσετε να συγκεντρώσετε τους πόρους σας και να αλλάξετε τους τρόπους σας.

Παρομοίως, αν κάποιος αναγνωρίσει ότι απλώς δεν έχει τόσο ισχυρή αίσθηση του σκοπού, μπορεί να είναι σε καλή θέση να κάνει αυτό το “απαραίτητο βήμα” για να δει τη ζωή του να έχει μεγαλύτερη κατεύθυνση.

Για να υποστηρίξει την ιδέα ότι η αίσθηση του σκοπού είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, ο Pfund στράφηκε στο έργο του ψυχολόγου προσωπικότητας Gordon Allport, ο οποίος έθεσε οκτώ κριτήρια για να ταιριάζει μια ψυχολογική έννοια στον ορισμό του χαρακτηριστικού γνωρίσματος. Σημαντικό μεταξύ αυτών είναι ότι η αίσθηση του σκοπού δεν εξηγείται καλύτερα από άλλα χαρακτηριστικά και ότι προβλέπει έναν “τεράστιο” αριθμό σημαντικών αποτελεσμάτων της ζωής. Σε αυτά περιλαμβάνονται η καλύτερη υποκειμενική υγεία, η μεγαλύτερη προσήλωση σε συμπεριφορές που προάγουν την υγεία, το υψηλότερο εισόδημα και η καθαρή αξία, η ικανοποίηση από τις ρομαντικές σχέσεις και η μεγαλύτερη δέσμευση σε αυτές τις σχέσεις. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι άλλοι ερευνητές έχουν δείξει ότι, μετά τη διόρθωση της κατάθλιψης, η αίσθηση του σκοπού προβλέπει τον κίνδυνο θνησιμότητας και ακόμη και την ταχύτητα βάδισης.

Οι άνθρωποι με υψηλή αίσθηση σκοπού όχι μόνο οργανώνουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους καθημερινά, αλλά οι άνθρωποι με σκοπό είναι πιο πιθανό να είναι πιο ευτυχισμένοι. Δίνουν επίσης προτεραιότητα στους ανθρώπους στη ζωή τους, γεγονός που συμβάλλει στην προώθηση καλύτερων αποτελεσμάτων στις σχέσεις τους.


Πώς να γίνετε ένα άτομο με ξεκάθαρο στόχο

Με αυτό το υπόβαθρο κατά νου, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στο ερώτημα πώς μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας στο μονοπάτι της ενίσχυσης της αίσθησης του σκοπού στη ζωή σας. Η διαδικασία μπορεί να είναι, όπως σημείωσε ο Pfund, μια “δύσκολη μάχη”, αλλά αξίζει να τη δώσετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας διαβάζοντας τα στοιχεία των παραπάνω ερωτηματολογίων για την αίσθηση του σκοπού. Όταν κάνατε έναν απολογισμό, ήταν φανερό ότι η ζωή σας δεν είχε συγκεκριμένη κατεύθυνση; Θεωρείτε ότι οι καθημερινές σας δραστηριότητες είναι μια σειρά από επαναλαμβανόμενες δουλειές;

Αν ναι, σκεφτείτε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τουλάχιστον μία ή δύο από τις δραστηριότητες στις οποίες ασχολείστε συστηματικά και οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να αποκτήσουν περισσότερο νόημα. Αν αυτές οι δραστηριότητες αφορούν τη σίτιση των μελών της οικογένειάς σας, του κατοικίδιου ζώου σας ή ακόμη και του εαυτού σας, σκεφτείτε πώς προάγουν και διατηρούν τη ζωή. Η προσθήκη λίγης ενσυνειδητότητας στην εξίσωση θα μπορούσε να βοηθήσει περαιτέρω. Επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε, κάντε την “παρουσίαση” του φαγητού όσο το δυνατόν πιο ελκυστική, και στη συνέχεια απολαύστε την παρατήρηση των αποτελεσμάτων καθώς οι άνθρωποι (ή τα κατοικίδια ζώα) που ταΐζετε κάθονται να απολαύσουν το γεύμα τους.

Επιστρέφοντας στο παράδειγμα της επίσκεψης του συγγενή σας στο νοσοκομείο, αυτή θα πρέπει να είναι μια δραστηριότητα που θα ήταν σχετικά εύκολο να πλαισιωθεί ως συνεπής με την αίσθηση του σκοπού. Μπορεί να εκπληρώνετε μια οικογενειακή υποχρέωση, αλλά ταυτόχρονα εκφράζετε την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για το άτομο στο οποίο έχετε σαφώς δώσει “προτεραιότητα”, σύμφωνα με τα λόγια του Pfund.

Η αλλαγή ενός χαρακτηριστικού μπορεί να είναι πρόκληση- όπως σημειώνει ο συγγραφέας, απαιτεί “ταπεινότητα και προσοχή”. Αν δεν τα καταφέρετε αφού κάνετε κάποιες από αυτές τις αρχικές εξορμήσεις για να αλλάξετε το δικό σας, μην αποθαρρύνεστε. Και το πιο σημαντικό, μην απελπίζεστε αν αυτό γίνει μια δουλειά σε εξέλιξη.

Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1073,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,810,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1536,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,899,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Τι είναι αυτό που δίνει κίνητρο στη ζωή μας; Μπορούμε να το… μετρήσουμε;
Τι είναι αυτό που δίνει κίνητρο στη ζωή μας; Μπορούμε να το… μετρήσουμε;
Τι είναι αυτό που δίνει κίνητρο στη ζωή μας; Μπορούμε να το… μετρήσουμε;
https://www.maxmag.gr/wp-content/uploads/2021/02/group-of-people-with-differing-personalities-862457080-5b1990f8ff1b7800370221ee-scaled.jpg
https://i.ytimg.com/vi/fR300D-CqBM/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/06/blog-post_69.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/06/blog-post_69.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content