Η Αργεντινή εγκαταλείπει (κι αυτή) το δολάριο στις συναλλαγές της με την Κίνα! - Δεκαεννέα χώρες θέλουν να ενταχθούν στα BRICS

Η Αργεντινή εγκαταλείπει (κι αυτή) το δολάριο στις συναλλαγές της με την Κίνα! - Δεκαεννέα χώρες θέλουν να ενταχθούν στα BRICS

👉Ένα ακόμα πλήγμα θα υποστεί το δολάριο και η αμερικανική οικονομική ηγεμονία καθώς μετά την Βραζιλία και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής, η Αργεντινή θα πληρώνει για τις εισαγωγές που κάνει από την Κίνα σε γουάν αντί δολαρίων.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Αργεντινός υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα.

Κατόπιν συμφωνίας με διάφορες επιχειρήσεις, τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, αναδιαρθρώσαμε το μέσο πληρωμών 1,04 δισεκ. δολαρίων αυτόν τον μήνα για τις εισαγωγές από την Κίνα», είπε ο υπουργός Οικονομίας Μάσα έχοντας στο πλάι του τον πρεσβευτή της Κίνας στο Μπουένος Άιρες, τον Ζου Σιαολί.

Ο κ. Μάσα πρόσθεσε πως θα είναι εφικτό να «προγραμματίσουμε όγκο εισαγωγών αποτιμημένων σε γουάν αξίας (ίσης με) ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τον επόμενο μήνα, κάτι που θα αντικαταστήσει τη χρήση δολαρίων».

Η εγκατάλειψη του δολαρίου στις συναλλαγές με την Κίνα θα «βελτιώσει τις προοπτικές του καθαρού (συναλλαγματικού) αποθέματος της Αργεντινής» και «θα επιτρέψει να διατηρηθούν το επίπεδο της δραστηριότητας, ο όγκος των εισαγωγών, ο ρυθμός των συναλλαγών» ανάμεσα στις δύο χώρες και «τα επίπεδα οικονομικής λειτουργίας που έχει ανάγκη η Αργεντινή», όπως αποκάλυψε.

Από την δική του πλευρά, ο κ. Ζου τόνισε τη σημασία αυτής της απόφασης προκειμένου να «προστατευθούν και να αναπτυχθούν οι παγκόσμιες αγορές και να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για να διευθετούν τις συναλλαγές».

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφεται την ώρα που το πέσο της Αργεντινής υφίσταται εδώ και μέρες νέα θεαματική πτώση έναντι του δολαρίου, καθώς στην παράλληλη, ανεπίσημη αγορά η ισοτιμία πλησιάζει τα 500 πέσος για ένα δολάριο, ενώ η επίσημη ισοτιμία βρίσκεται στο επίπεδο 227:1.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι έκλεισε συμφωνία με την Κίνα πως οι εμπορικές συναλλαγές των δυο κρατών θα γίνονται στα νομίσματά τους, το χεάλ και το γουάν.

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα στα μέσα του Απριλίου: «Γιατί να είναι υποχρεωμένες όλες οι χώρες να κάνουν τις συναλλαγές τους σε δολάρια;».

Η πτώση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Μετά την απόφαση της Αργεντινής από 47% των συνολικών αποθεμάτων θα πέσει στο 42% έναντι του 33% του ευρώ, του 6% της βρετανικής λίρας, του 5% του ιαπωνικού γεν και μόλις ενός 2% του γουάν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του διεθνούς συστήματος διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών μηνυμάτων SWIFT.

Για να γίνει κατανοητή η πτώση του δολαρίου σημειώνεται ότι το 2001 αποτελούσε το 71% των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για την παγκόσμια γεωπολιτική «σκακιέρα» καθώς έρχεται αμέσως μετά τις συμφωνίες Σαουδικής Αραβίας και Κίνας για εισαγωγές σαυοδαραβικού πετρελαίου και πληρωμές σε κινεζικά γουάν και την προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας – Ιράν με τη διαμεσολάβηση του Πεκίνου.

Αν προσθέσουμε σε αυτά και την αναγνώριση της κυβέρνησης της Συρίας του Μπασάρ Άσαντ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έπεται και από την Σαουδική Αραβία, τότε οι ΗΠΑ μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχουν δεχτεί πολλά συντριπτικά πλήγματα.

Υπάρχουν δραστήριες κινήσεις και για συντριπτικό γεωπολιτικό πλήγμα και από την Ινδία.

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να συνδεθεί ως κράτος-«εταίρος στον διάλογο» με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), επικεφαλής του οποίου είναι το Πεκίνο και η Μόσχα, μετέδωσε χθες Τετάρτη το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στον ΟΣΣ, που δημιουργήθηκε το 2001 για να προωθηθεί η συνεργασία των μελών του σε πολιτικά ζητήματα, στην οικονομία, στην ασφάλεια, καθώς και ως αντίβαρο σε δυτικούς θεσμούς, ανήκουν οκτώ χώρες: η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ρωσία και τέσσερα κράτη της κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση ενέκρινε την απόφαση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην οποία προέδρευσε ο βασιλιάς Σαλμάν, μετέδωσε το SPA. Προβλέπει ότι το Ριάντ θα αποκτήσει «καθεστώς εταίρου στον διάλογο στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης», κατά την ίδια πηγή.
Άλλες χώρες με καθεστώς παρατηρητή ή εταίρου στον διάλογο στο πλαίσιο του ΟΣΣ είναι η Αίγυπτος, το Ιράν και το Κατάρ.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να συνδεθεί με τον ΟΣΣ καταγράφεται μετά την ανακοίνωση της ιστορικής συμφωνίας αναθέρμανσης των σχέσεών της με το Ιράν, που κλείστηκε υπό την αιγίδα της Κίνας. Η συμφωνία έχει σκοπό την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, που διακόπηκαν πριν από επτά χρόνια.

Ο ρόλος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην επαναπροσέγγιση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε σοκ στις ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά την Βραζιλία, η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να χάσει τις εκλογές ο πρώην πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου με την προοπτική ότι ο Λούλα, ο νυν πρόεδρος, θα ήταν φιλικότερος απέναντι της.

Ο Λούλα δεν ήταν ποτέ φίλοαμερικανός, σε αντίθεση με τον Μπολσονάρου που ήταν, όπως επίσης ήταν αντι-Κινέζος.

Ο Λούλα όμως πρωτίστως είναι Βραζιλιάνος στο φρόνημα και έπραττε πάντοτε σύμφωνα με τα συμφέροντα της Βραζιλίας. Ο Λούλα θεωρούσε ότι το συμφέρον της Βραζιλίας έγκειται στα BRICS.

Στις προηγούμενες προεδρίες του ήταν φίλα προσκείμενος και στην Ρωσία και στην Κίνα.

Το κριτήριο της απέχθειας προς τον Μπολσονάρου ήταν μόνο ως προς το ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν… φιλοτραμπικός.

Δεκαεννέα χώρες θέλουν να ενταχθούν στα BRICS καθώς προετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος κορυφής στην Νότια Αφρική, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg!

Δε νομίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στον πλανήτη.

"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1078,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Η Αργεντινή εγκαταλείπει (κι αυτή) το δολάριο στις συναλλαγές της με την Κίνα! - Δεκαεννέα χώρες θέλουν να ενταχθούν στα BRICS
Η Αργεντινή εγκαταλείπει (κι αυτή) το δολάριο στις συναλλαγές της με την Κίνα! - Δεκαεννέα χώρες θέλουν να ενταχθούν στα BRICS
Η Αργεντινή εγκαταλείπει (κι αυτή) το δολάριο στις συναλλαγές της με την Κίνα! - Δεκαεννέα χώρες θέλουν να ενταχθούν στα BRICS
https://geopoliticaleconomy.com/wp-content/uploads/2023/01/China-dollar-gold-Argentina-currency-swap.jpg
https://i.ytimg.com/vi/O0fkIrGiZZU/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/04/brics.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/04/brics.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content