Στ. Πλουμιστός: Ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουμε για την τεχνητή νοημοσύνη.... πριν αντικατασταθούμε από αυτή

Στ. Πλουμιστός: Ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουμε για την τεχνητή νοημοσύνη.... πριν αντικατασταθούμε από αυτή

👉Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) επιταχύνεται ραγδαία. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν τώρα στη λειτουργία ολόκληρων εργοστασίων και πόλεων , εργάζονται στο παρασκήνιο για τη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση διαδικασιών ρουτίνας που γίνονταν από ανθρώπους ή συστήματα που διοικούνταν από ανθρώπους.

Είναι σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα τεράστιο όφελος από πολλές απόψεις.

Αλλά η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θέτει επίσης ορισμένα ηθικά διλήμματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε πριν δεχτούμε αυτό το νέο άλμα προς τα εμπρός.

Ας ΡΙΞΟΥΜΕ μια ΜΑΤΙΑ…
 
1) Ποιες δουλειές αντικαθιστούν τις δουλειές που εξαφανίζονται;

Πρώτα απ 'όλα όσον αφορά τα ενδιαφέροντα ηθικά διλήμματα που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη είναι το ζήτημα της ανεργίας.

Καθώς τα συστήματα μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης αντικαθιστούν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας από την ιατρική βιομηχανία μέχρι την κατασκευή, τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που συνήθιζαν να κάνουν αυτή τη δουλειά;

Πάρτε για παράδειγμα τη βιομηχανία φορτηγών στις Ηνωμένες Πολιτείες: 3,5 εκατομμύρια Αμερικανοί οδηγούν φορτηγά.

Τι συμβαίνει όταν τα αυτόνομα φορτηγά εξαλείφουν το 90% αυτών;

Δεν μπορούν να γίνουν όλοι χειριστές στόλου ή μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης. Και δεν μπορούν όλοι να επανεκπαιδευτούν σε ένα διαφορετικό επάγγελμα, ειδικά καθώς όλο και περισσότερα επαγγέλματα αυτοματοποιούνται και λειτουργούν επίσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Η ιδέα του UBI (Καθολικό Βασικό Εισόδημα) έχει επικρατήσει ως μία λύση. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην επιλύει πλήρως πολλά από τα ερωτήματα που παραμένουν, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και της απογοήτευσης που βιώνουν πολλοί όταν είναι εκτός εργασίας ή όταν χάνουν έναν καθορισμένο σκοπό στη ζωή τους.
 
2) Πώς μας αλλάζει ως ανθρώπινα όντα το να εξαρτόμαστε από τις μηχανές και να έχουμε σχέσεις μαζί τους;

Το επόμενο από τα συναρπαστικά ηθικά διλήμματα που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη είναι το ερώτημα πώς μας επηρεάζουν οι μηχανές ως ανθρώπινα όντα.

Όσο περισσότερο αφιερώνουμε χρόνο με μηχανές και χτίζουμε σχέσεις με συστήματα μηχανών, τόσο περισσότερο αλλάζει ο τρόπος που σκεφτόμαστε τον εαυτό μας και τη φύση μας.

Όπως γράφει η Christina Pazzanese στο Χάρβαρντ :
«Θα αλληλεπιδρούμε συχνά με τις μηχανές σαν να είναι άνθρωποι. είτε στην εξυπηρέτηση πελατών είτε στις πωλήσεις.

«Ενώ οι άνθρωποι είναι περιορισμένοι στην προσοχή και την καλοσύνη που μπορούν να αφιερώσουν σε ένα άλλο άτομο, τα τεχνητά ρομπότ μπορούν να διοχετεύουν ουσιαστικά απεριόριστους πόρους για τη δημιουργία σχέσεων».


Η ταινία Her του 2013 του Spike Jonez εξέτασε πόσο ισχυρή και επιρροή θα μπορούσε να γίνει μια σχέση με μια μηχανή, και αυτό είναι πιθανό να γίνει ένα όλο και πιο κυρίαρχο ερώτημα, ειδικά καθώς οι άνθρωποι γίνονται πιο κοινωνικά απομακρυσμένοι και περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο.

«Όπως λέει ο κύριος χαρακτήρας Theodore όταν ρωτήθηκε αν «βγαίνεις με τον υπολογιστή σου;» απάντησε  «Δεν είναι απλώς ένας υπολογιστής».

3) Τι θα συμβεί εάν η τεχνητή νοημοσύνη αρχίσει να γίνεται συνειδητή (μοναδικότητα);

Το επόμενο από τα συναρπαστικά ηθικά διλήμματα για την τεχνητή νοημοσύνη είναι τι συμβαίνει εάν το AI γίνει συνειδητό.

Αυτή η ιδέα, γνωστή ως «μοναδικότητα» έχει γοητεύσει τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, τους στοχαστές και τους ηθικολόγους εδώ και δεκαετίες.

Η βασική ιδέα είναι ότι οι μηχανές γίνονται τόσο έξυπνες που επιδιώκουν ενεργά να επιβιώσουν και να κυριαρχήσουν στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης θανατηφόρας δύναμης, εάν είναι απαραίτητο.

Ακόμη και η αποσύνδεση μηχανών και ο τερματισμός του λογισμικού σε εκείνο το σημείο, υποθετικά, δεν θα λειτουργούσε, αφού τα μηχανήματα θα είχαν ήδη δημιουργήσει εφεδρικά σχέδια και διακομιστές μετά την εκτέλεση υπορουτίνων που υπολόγιζαν την πιθανότητα κάτι τέτοιο ως πιθανή ανθρώπινη άμυνα.

Η ιδέα της μοναδικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης να γίνει ισχυρότερη από τα ανθρώπινα όντα μπορεί ακόμα να ακούγεται λίγο σαν επιστημονική φαντασία, αλλά είναι σίγουρα μια άμεση πιθανότητα σε πολύ προηγμένα και αλληλένδετα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που αρχίζουν να παρακάμπτουν την ανθρώπινη συμβολή.
 
4) Τι θα συμβεί εάν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για να κάνουν διακρίσεις και να βλάψουν ομάδες;

Το επόμενο από τα συναρπαστικά ηθικά διλήμματα για την τεχνητή νοημοσύνη είναι το ερώτημα για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνται.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εφαρμογές και χρήσεις σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής. Αλλά θα μπορούσε επίσης να προγραμματιστεί για να κάνει διακρίσεις με πολλούς τρόπους με βάση την τάξη, τη φυλή, την κατάσταση της υγείας, τα οικονομικά στοιχεία ή ακόμα και τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Σε αντίθεση με τα ανθρώπινα όντα που μπορεί να έχουν έλεος όταν πραγματοποιούν μια γενοκτονία ή μαζική δίωξη, μια τεχνητή νοημοσύνη προγραμματισμένη με κακόβουλες προθέσεις δεν θα είχε κανέναν ενδοιασμό να ξεσηκωθεί ενάντια στην πρωταρχική της οδηγία για την εξάλειψη των «κακών» ανθρώπων ή μιας «κακής» ομάδας που έχει προγραμματιστεί να κάνει.

Αυτό θα μπορούσε σίγουρα να είναι εφικτό στο μέλλον.

Η τεχνητή νοημοσύνη σίγουρα ήδη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι πόλεμοι και πώς σκοτώνονται οι εχθροί.

Μπορούμε ήδη να δούμε πώς χρησιμοποιούνται drones με τεχνητή νοημοσύνη για τη δολοφονία μεγάλου αριθμού στρατιωτών σε όλο τον κόσμο σε ζώνες συγκρούσεων, σκοτώνοντας επίσης κατά λάθος αμάχους σε πολλές περιπτώσεις.

Πιο πρόσφατα, ρομπότ δολοφόνων χρησιμοποιούνται ήδη στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. 

5) Πώς μπορεί να περιοριστεί η τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο ολοκληρωτικής επιτήρησης και κοινωνικού ελέγχου;

Στη συνέχεια στα συναρπαστικά ηθικά διλήμματα για την τεχνητή νοημοσύνη είναι πώς να την κρατήσουμε μακριά από τα χέρια ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην παρακολούθηση και την επιτήρηση.

Με λάθος προθέσεις ή ολοκληρωτικούς στόχους, μια κυβέρνηση, μια εξτρεμιστική ομάδα ή ακόμα και μια εταιρεία θα μπορούσε να κάνει τεράστια ζημιά.

Γνωρίζουμε ήδη ότι τα συστήματα AI χρησιμοποιούνται εκτενώς για την παρακολούθηση και τη λογοκρισία της διαδικτυακής ομιλίας, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Κίνα.

Πόσο περισσότερο θα μπορούσε αυτό να αναπτυχθεί και να έρθει σε πρώην «ελεύθερα» έθνη και τι αποτέλεσμα θα είχε;

Η καταστολή της ομιλίας μίσους ή της ομιλίας που υποκινεί τη βία θα φαινόταν πλεονέκτημα για ορισμένους, ενώ τα μειονεκτήματα του να αποφασίζει κανείς ποιος μπορεί να μιλήσει ή όχι είναι σαφώς πραγματικός κίνδυνος.
 
6) Πώς μπορούμε να αποφασίσουμε μεταξύ της ανθρώπινης κρίσης ή των συμπερασμάτων της τεχνητής νοημοσύνης σε κρίσιμες καταστάσεις;

Επόμενο στα συναρπαστικά ηθικά διλήμματα για την τεχνητή νοημοσύνη είναι το ζήτημα της λήψης αποφάσεων γενικότερα.

Τι συμβαίνει σε μια κρίσιμη κατάσταση όπου η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να λάβει μια απόφαση, όπως μια χειρουργική επέμβαση;

Τι γίνεται με το να αποφασίσετε ποιος θα παραμείνει σε υποστήριξη ζωής ή ποιος θα αποσυνδεθεί όταν το ρεύμα πέφτει κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής και υπάρχει μόνο ισχύς γεννήτριας για να παραμείνει συνδεδεμένο ένα άτομο;

Πώς μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα παραδώσουμε την κρίση στην τεχνητή νοημοσύνη; 

Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν που κάνουν οι άνθρωποι ή είναι σχεδόν τα πάντα, ακόμη και ηθικές αποφάσεις, μπορούν τελικά να αναχθούν σε έναν αλγόριθμο κάποιου είδους;

Αυτά είναι ερωτήματα που γίνονται πιο επείγοντα όσο περνάει ο καιρός και η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης μεγαλώνει.
 
7) Τι συμβαίνει σε ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι συγχωνεύονται όλο και περισσότερο με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και ο μεταανθρωπισμός γίνεται πιο συνηθισμένος;

Τέλος, όσον αφορά τα ηθικά διλήμματα που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο μετανθρωπισμός.

Αυτή είναι η ιδεολογία της σύντηξης ανθρώπων και μηχανών και ουσιαστικά η «υπέρβαση» της ανθρώπινης φύσης υπάρχει εδώ και πάνω από έναν αιώνα και έχει ακόμη και εξεταστεί από συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας όπως ο HG Wells.

Τα πολλά πλεονεκτήματα της ένωσης ανθρώπου και μηχανής τείνουν να είναι αρκετά ουτοπικά και  εμπλέκονται πολύ στα πολλά πιθανά μειονεκτήματα.

Πρώτον, τι γίνεται με ένα μελλοντικό σενάριο στο οποίο υπάρχει μια κοινωνία του απαρτχάιντ που δημιουργείται μεταξύ υπερανθρώπων και ανθρώπων;

Όπως σημειώνουν οι MJ McNamee και SD Edwards στο άρθρο τους για το Journal of Medical Ethics :
«Μια πιθανή συνέπεια που φοβούνται ορισμένοι σχολιαστές είναι ότι, στην πραγματικότητα, ο μετανθρωπισμός θα οδηγήσει στην ύπαρξη δύο διαφορετικών τύπων όντων, του ανθρώπου και του μετάνθρωπου.

«Ο άνθρωπος μπορεί να είναι ανίκανος να αναπαραχθεί με τον μετάνθρωπο και θα θεωρηθεί ότι έχει πολύ χαμηλότερη ηθική υπόσταση».

Ο πλήρης ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης έχει ξεκινήσει και οι άνθρωποι δεν φαίνεται να κατανοούν την αντικατάσταση τους...

Το σίγουρο είναι ότι τα ηθικά διλήμματα που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα εξαφανιστούν σύντομα.

Θα γίνουν οι άνθρωποι υπεράνθρωποι ή θα παραμείνουν χειριστές των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας;

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποκτήσει συνείδηση ​​κάποιας μορφής και θα την αναλάβει ή θα παραμείνει ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσιτότητά μας;

Θέλουμε να παραμείνει η ανθρώπινη βούληση ή είμαστε πλέον ανίκανοι να αποφασίζουμε οι ίδιοι για το μέλλον μας;

Στ. Πλουμιστός
Σύμβουλος αφύπνισης του Νου
Αυτοβελτίωσης & Αυτογνωσίας
(Life Helth Care)
Εναλλακτικές Θεραπείες
www.voicehealing.gr
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1068,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1231,ΒΙΝΤΕΟ,798,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1530,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6348,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Στ. Πλουμιστός: Ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουμε για την τεχνητή νοημοσύνη.... πριν αντικατασταθούμε από αυτή
Στ. Πλουμιστός: Ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουμε για την τεχνητή νοημοσύνη.... πριν αντικατασταθούμε από αυτή
Στ. Πλουμιστός: Ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουμε για την τεχνητή νοημοσύνη.... πριν αντικατασταθούμε από αυτή
https://www.pierce.gr/wp-content/uploads/2020/02/Artificial-Intelligence.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/04/blog-post_443.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/04/blog-post_443.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content