Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αν θυμάστε ή όχι τα όνειρά σας

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αν θυμάστε ή όχι τα όνειρά σας

👉Σίγουρα σας έχει τύχει και εσάς άπειρες φορές να θυμάστε έντονα τα όνειρά σας ή να τα έχετε ξεχάσει λίγα λεπτά μόλις ξυπνήσατε.

Ωστόσο, γιατί ονειρευόμαστε και τι σημαίνουν τα όνειρά μας; Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να θυμάται τα όνειρα;

Το πρώτο πράγμα το πρωί για πολλούς, είναι να θυμούνται έντονα κάποιες σκηνές από τα όνειρά τους, αλλά ώρες αργότερα είναι μάλλον θολές αυτές οι εικόνες. Άλλοι δεν θυμούνται καθόλου τα όνειρά τους. Μπορείτε ή όχι να ανακαλέσετε τις ευφάνταστες ιστορίες που είδατε στον ύπνος σας;

Όχι απαραίτητα, εξηγούν οι ειδικοί.

«Όλοι ονειρεύονται, αλλά δεν το θυμούνται όλοι», λέει ψυχολόγος και ειδικός της συμπεριφορικής ιατρικής ύπνου.

Και όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θυμάστε ή ίσως όχι – και όποιος και αν είναι ο λόγος, πιθανότατα δεν δείχνει πόσο καλά κοιμάστε.

Τα περισσότερα από τα όνειρά μας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τμήματος της γρήγορης κίνησης των ματιών (REM) του ύπνου, στο στάδιο του ύπνου όπου ο εγκέφαλος σχηματίζει νέες συνδέσεις και ανακαλεί εμπειρίες από την ημέρα.

Η επικρατούσα θεωρία που βασίζεται σε έρευνα υποδηλώνει ότι ο πρωταρχικός λόγος για τα όνειρα είναι η υποστήριξη της συναισθηματικής επεξεργασίας. Αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια των ονείρων μας μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε δύσκολα πράγματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και που μπορεί να μην είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε κατά τη διάρκεια της ξύπνιας ζωής μας.

Περίπου το ένα τέταρτο του χρόνου ύπνου είναι REM.

Η έρευνα δείχνει ότι ονειρευόμαστε και σε στάδια ύπνου που δεν είναι REM, αλλά αυτά τα όνειρα είναι συνήθως πιο δύσκολο να θυμόμαστε, είναι πιο σύντομα, λιγότερο έντονα και μοιάζουν περισσότερο με τη σκέψη σε σύγκριση με τα όνειρα στο στάδιο REM. Αντίθετα, τα όνειρα ύπνου REM μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με ιστορία.

Αν θυμάστε το όνειρό σας, μπορεί να είναι ότι απλά ξυπνήσατε κατά τη διάρκεια του, οπότε είναι φρέσκο ​​στο μυαλό σας, λέει ειδικός στον ύπνο και ομότιμη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στην Ιντιανάπολη.

Ή μπορεί να σημαίνει ότι θυμάστε το τελευταίο όνειρο που είδατε και όχι το όνειρο πλήρως. Οι άνθρωποι τείνουν να έχουν το μεγαλύτερο μέρος του «ονείρου ύπνου» τους στο δεύτερο μισό της νύχτας, εξηγεί.

Εάν ο ύπνος REM σας αντιπροσωπεύει το 25% ενός επτάωρου ύπνου, αυτό είναι λίγο λιγότερο από δύο ώρες συνολικά — ίσως θυμάστε έντονα μόνο τα τελευταία 10 λεπτά.

Το να θυμάστε τα όνειρά σας δεν έχει απαραίτητα καμία σχέση με το πόσο ξεκούραστος είναι ο ύπνος σας. Αντίθετα, η ανάκληση αυτών των ονείρων είναι πολύ πιο πιθανό να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, από το επίπεδο στρες μέχρι τα φάρμακα που παίρνετε.

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αν θυμάστε ή όχι τα όνειρά σας:

Επίπεδα άγχους πριν τον ύπνο. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να θυμούνται τα όνειρά τους όταν είναι ανήσυχοι ή καταθλιπτικοί, ίσως επειδή τείνουν επίσης να ξυπνούν περισσότερο όταν ανησυχούν και το κάνουν εν μέσω διαφόρων ονείρων.

Φάρμακα ή προβλήματα υγείας. Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων για την κατάθλιψη, μπορούν να καταστείλουν τον ύπνο των ονείρων. Ομοίως, η υπνική άπνοια (μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σύντομες παύσεις στην αναπνοή πολλές φορές ενώ κοιμάστε) μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει το χρόνο που περνάτε στα όνειρα.

Φύλο και προσωπικότητα. Προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν ότι τα έφηβα κορίτσια ήταν πιο πιθανό από τα έφηβα αγόρια να θυμούνται τα όνειρά τους.

Πώς μπορείτε να θυμάστε τα όνειρά σας;

Αν θέλετε να θυμάστε περισσότερα από το προηγούμενο βράδυ, δεν είναι πολύ δύσκολο. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να δίνετε στα όνειρα χρόνο και προσοχή.

Η καλύτερη στιγμή για να προσπαθήσετε να ανακαλέσετε τα όνειρά σας είναι τα πρώτα 90 δευτερόλεπτα αφού ξυπνήσετε, πριν φύγει η ανάμνηση.

Προσπαθείτε να έχετε το σώμα σας στην ίδια ακριβώς θέση που ήσασταν όταν ξυπνήσατε, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη μνήμη των ονείρων σας.

Μετά από δύο λεπτά που αφιερώσατε επαναλαμβάνοντας και συνδυάζοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εικόνες από τον πρόσφατο ύπνο σας, γράψτε τα αμέσως. Αν δεν γράψετε τα όνειρά σας ή δεν το πείτε στον σύντροφό σας, πιθανότατα θα φύγουν μετά το πρωινό. Ωστόσο, η εκ νέου ανάγνωση λέξεων σε μια σελίδα σημειωματάριου, δίνει την ευκαιρία να ενεργοποιήσει μια ανάμνηση του ονείρου αργότερα. Ξεκινήστε να κρατάτε ένα σημειωματάριο και ένα στυλό στο κομοδίνο. Είναι μια συνειδητή υπενθύμιση να εστιάσετε στην ανάκληση των ονείρων σας.

Η αναβολή αφύπνισης για ακόμη 10 λεπτά το πρωί μπορεί επίσης να συμβάλει σε διαυγή όνειρα.

Οι ειδικοί στην ιατρική του ύπνου δεν συνιστούν να το κάνετε επειδή ο ύπνος που κοιμάστε κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων λεπτών ύπνου είναι πιο πιθανό να είναι πιο ελαφρύς και λιγότερο επανορθωτικός ύπνος. Επιπλέον, το να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα βοηθά το σώμα σας να διατηρείται σε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, καθιστώντας γενικά ευκολότερο να αποκοιμηθείτε τη νύχτα και να ξυπνάτε το πρωί.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,583,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1047,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,255,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1217,ΒΙΝΤΕΟ,785,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1869,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,155,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1515,Κόσμος,10384,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6340,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,78,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1349,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3461,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,886,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αν θυμάστε ή όχι τα όνειρά σας
Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αν θυμάστε ή όχι τα όνειρά σας
Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αν θυμάστε ή όχι τα όνειρά σας
https://www.pronews.gr/wp-content/uploads/2023/03/14/%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1.png
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/03/blog-post_31.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/03/blog-post_31.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content