Τα παιδικά τραύματα μπορούν επηρεάζουν κυριολεκτικά τη βιολογία του εγκεφάλου

Τα παιδικά τραύματα μπορούν επηρεάζουν κυριολεκτικά τη βιολογία του εγκεφάλου

👉Τα παιδιά δεν μπορούν αλλά ούτε έχουν ηλικιακά τα εργαλεία ώστε να αντιληφθούν πότε συμβαίνει κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ζωή τους, παρά μόνο ότι πρέπει να υπομείνουν το τραύμα.

Αυτό οδηγεί στο να αναπτύξουν ικανότητες αντιμετώπισης και μηχανισμούς για να το υπομείνουν το τραύμα, γεγονός που οδηγεί στο να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με έρευνα του Perry. (Perry, 2021), “Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν κυριολεκτικά τη βιολογία του εγκεφάλου”. Οι ειδικοί αντιλαμβάνονται τον συσχετισμό μεταξύ του παιδικού τραύματος και των προβλημάτων που παρουσιάζουν ως ενήλικες.

Ειδικοί που έχουν εργαστεί με ανθρώπους που έχουν περάσει παιδικά τραύματα, αναφέρουν ότι τα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα τους είναι κοινά.

Τα συνηθέστερα χαρακτηριστικά:

1. Τι κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ικανοποίηση: Αν ως παιδιά έπρεπε να προσπαθήσουν πολύ να κερδίσουν το ενδιαφέρον των γονέων τους, έμαθαν πώς να ασχολούνται με την ικανοποίηση των ανθρώπων. Αντί του συναισθηματικού πόνου που προκαλεί η απόρριψη από τον γονέα τους, τα παιδιά προτιμούν να δίνουν χαρά στην ζωή τους.

2. Υψηλές επιδόσεις ή τελειομανία: Αν τα παιδιά είναι συναισθηματικά παραμελημένα έχουν την τάση να λειτουργούν με πολύ άγχος, αλλά είναι και τελειομανή.

3. Διαρκής σύγκριση: Η σύγκριση είναι φυσιολογική στους ανθρώπους. Αν αυτό όμως επαναλαμβάνεται, αποτελεί δείκτη χαμηλής αυτοεκτίμησης ή χαμηλής αυτοπεποίθησης, κάτι που συμβαίνει όταν υπάρχει παραμέληση στα παιδικά χρόνια.

4. Είστε απόμακροι ή δένεστε πολύ με ανθρώπους: Αν βιώσαμε την παιδική εγκατάλειψη, η φοβία ίσως μας οδηγήσει να κρατάμε αποστάσεις για να μην ξανασυμβεί.

5. Αλλάζοντας συνεχώς σχέσεις ή η επιμονή παραμονής σε μια σχέση που έχει τελειώσει: Μεταξύ άλλων η αποφυγή των σχέσεων,ίσως δείχνει μια τάση να αποφύγουν περαιτέρω το συναισθηματικό πόνο. Η συνεχής εναλλαγή σχέσεων αποτελεί μια προσπάθεια πλήρωσης παιδικών τραυμάτων. Πρέπει μεθοδικά να δείξουμε ότι χρειαζόμαστε συναισθηματικό ενδιαφέρον κάτι που θα θεραπεύσει την εσωτερική φωνή που μας λέει ότι δεν το έχουμε.

6. Ακραία συναισθηματικά όρια: Τα πολύ χαλαρά όρια, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο ανθρώπων που ζούσαν σε περιβάλλον που τα όρια τους δεν ήταν σεβαστά. Όσοι έχουν αδιάλλακτα όρια, συνήθως δεν επιτρέπουν συναισθηματική επαφή για να μπορέσουν να προστατευτούν.

7. Η τάση να διορθώσουν συνέχεια τους άλλους: Παιδιά που ανατράφηκαν σε ακατάλληλο περιβάλλον μπορεί να έχουν την ανάγκη να βελτιώνουν τους άλλους στις σχέσεις που αναπτύσσουν σε μεγαλύτερη ηλικία.

8. Ακατάστατες διατροφικές συνήθειες: Τα παιδικά τραύματα και η ακατάλληλη διατροφή είναι αλληλένδετα. Στην μελέτη Rabito-Alcón et al. 2021, αναφέρεται ότι, “Πολλοί άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές συχνά αναφέρουν ότι έχουν υποστεί κάποιο παιδικό τραύμα” Όσοι βρίσκονται σε θεραπεία με διατροφική διαταραχή, το κάνουν σε μια προσπάθεια να καλύψουν διαχρονικά κενά μοναξιάς.

9. Κάνουν χρήση ουσιών ή κατάχρηση ως προσπάθεια θεραπείας: Οι άνθρωποι που έχουν παιδικά τραύματα συχνά ερευνούν για τρόπους ώστε να απαλύνουν τον πόνο. Παλαιότερα οι άνθρωποι δεν έδιναν σημασία στο να βρουν τρόπο να απαλύνουν τον πόνο μιας και δεν ήξεραν πως συνδέεται με το σώμα, σήμερα όμως είναι γνωστός ο συσχετισμός μεταξύ της αυξημένης χρήσης ουσιών ή του εθισμού και του τραύματος.

10. Συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους ή θυμού που δεν υποχωρούν: Η παροδική κατάθλιψη, άγχος ή θυμού είναι φυσιολογική και μπορεί να είναι απόρροια δυσκολιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αυτών των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, και του παιδικού τραύματος, ιδίως όταν επαναλαμβάνονται.

11. Εκδηλώσεις χρόνιου πόνου: Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν την σύνδεση χρόνιου πόνου στους ενήλικες με τα συμπτώματα σωματικής και ψυχικής υγείας από την εμπειρία παιδικού τραύματος, ιδίως κακοποίησης ή παραμέλησης.

12. Ευαισθησία στην απόρριψη: Όταν μεγαλώνεις σε ένα οικογενειακό περιβάλλον απορριπτικό , είναι συνηθισμένο να αναπτύξεις ευαισθησία στην απόρριψη.

13. Δεν αισθάνεστε ότι σας βλέπουν ή σας ακούνε: Η μη ικανοποίηση αυτών των αναγκών στην παιδική ηλικία, αφήνει στους επιζώντες ανεκπλήρωτες ανάγκες. Το να παραλείπονται ή να μην συμπεριλαμβάνονται σε συζητήσεις, κοινωνικές συγκεντρώσεις ή άλλα γεγονότα μπορεί επίσης να προκαλέσει το αίσθημα ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην οικογένεια καταγωγής.

14. Η ανάγκη για υπερβολικές εξηγήσεις ή δικαιολογίες: Σε ένα περιβάλλον όπου τα συναισθήματα ντροπιάζονται ή οδηγούν σε τιμωρία, τα παιδιά μεγαλώνουν με το μήνυμα ότι ορισμένα συναισθήματα ή εμπειρίες είναι “κακά” ή “λάθος”. Μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένα να υπερεξηγηθούν από φόβο μήπως δεν γίνουν πιστευτά.

15. Αισθήματα ντροπής και ενοχής: Οι επιζώντες του οικογενειακού τραύματος της παιδικής ηλικίας συχνά έχουν ένα έντονο αίσθημα ντροπής και ενοχής. Τα παιδιά έχουν μια φυσική τάση να κατηγορούν τον εαυτό τους και συχνά υποθέτουν ότι αυτό που συνέβη ή δεν συνέβη σε αυτά είναι δικό τους λάθος.

16. Κακή αυτοεκτίμηση: Ελλείψει φροντιστών που διδάσκουν στα παιδιά ότι είναι πολύτιμα, τα παιδιά εσωτερικεύουν το μήνυμα ότι δεν είναι.

17. Έλλειψη ικανότητας να σχετίζονται με τους άλλους: Μεγαλώνοντας με το περιβάλλον να απαρτίζετε από ανασφαλείς ενήλικες, είναι φυσιολογικό να έχουν ανασφαλείς συμπεριφορές σε άτομα εκτός οικογένειας, με αποτέλεσμα να εμπιστεύονται ποτέ κανέναν.

18. Δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων: Η ανατροφή σε ένα περιβάλλον όπου τα συναισθήματα αποδοκιμάζονταν, απορρίπτονταν ή ακόμη και γελοιοποιούνταν, τα προετοιμάζει για μια ζωή δυσφορίας στην έκφραση δυσάρεστων συναισθημάτων.

19. Φόβοι για κοινωνικές καταστάσεις:
Όταν μεγαλώνουμε σε περιβάλλοντα όπου η αλληλεπίδραση με τους άλλους ήταν τρομακτική ή ακόμη και επικίνδυνη, είναι φυσιολογικό να μεγαλώνουμε με φόβο να επαναλάβουμε αυτές τις αλληλεπιδράσεις.

20. Ενεργούμε με δυσλειτουργικούς ή ανθυγιεινούς τρόπους απέναντι στους άλλους: Ο πιο συνηθισμένος πρόδρομος της κακοποίησης ή της βίας είναι η εμπειρία αυτής στην παιδική ηλικία. Οι δυσλειτουργικές ή κακές συμπεριφορές βρίσκονται σε ένα φάσμα, και όλοι παρουσιάζουμε κάποιες κακές συμπεριφορές σε κάποιο σημείο της ζωής μας- αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε κακοί άνθρωποι. Αυτό δεν έχει σκοπό να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά που την προκάλεσε, αλλά να μας βοηθήσει να φωτίσουμε τον λόγο που την προκάλεσε και να δώσουμε χώρο για να αναπτυχθούμε και να θεραπευτούμε.

Έτσι αλλάζεις τις αρνητικές σκέψεις και δημιουργείς την νέα ζωή σου


Αν παλεύετε με κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά ή γνωρίσματα της προσωπικότητας, η αναζήτηση ενός θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει, ειδικά ενός θεραπευτή με γνώση και κατανόηση του οικογενειακού τραύματος.

Το διάβασα στο enallaktikidrasi.com
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1077,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Τα παιδικά τραύματα μπορούν επηρεάζουν κυριολεκτικά τη βιολογία του εγκεφάλου
Τα παιδικά τραύματα μπορούν επηρεάζουν κυριολεκτικά τη βιολογία του εγκεφάλου
Τα παιδικά τραύματα μπορούν επηρεάζουν κυριολεκτικά τη βιολογία του εγκεφάλου
https://www.thenotebook.gr/wp-content/uploads/2021/11/little-girl-toddler-sitting-monster-163551-compressor-1-1024x687-1.jpeg
https://i.ytimg.com/vi/7ZtsYQ5cJ_M/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/02/blog-post_77.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/02/blog-post_77.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content