Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών για τη ρύπανση στον Βόλο

Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών για τη ρύπανση στον Βόλο

👉Συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και εξέτασε την Αναφορά που είχαν αποστείλει, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ). Η Αναφορά αφορούσε στα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου και την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Ήταν ένα έγγραφο 22 σελίδων που περιλάμβανε 37 συνημμένα, μεταξύ των οποίων υπήρχαν μελέτες, μετρήσεις, επιδημιολογικές έρευνες κλπ.

Η τοποθέτηση του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και της ΠΠΜ ενώπιον της Επιτροπής είχε αυστηρά διάρκεια 5 λεπτών (Επισυνάπτεται. Το link της παρουσίασης για να δει κανείς όλη τη συζήτηση είναι το εξής: https://youtu.be/eiRoFIsJY78). Στη συνέχεια μίλησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος ισχυρίστηκε αναληθώς ότι γίνονται μετρήσεις των ρύπων NOx, SO2 και O3 πράγμα που διέψευσε στη δευτερολογία του ο εκπρόσωπος των οικολογικών οργανώσεων, ενώ εξωράισε την κατάσταση. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών μελών της Επιτροπής Αναφορών Αλέξη Γεωργούλη (ΣΥΡΙΖΑ), Πέτρου Κόκκαλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου (ΚΚΕ) οι οποίοι συντάχθηκαν με το αίτημα ΠΑΝΔΟΙΚΟ και ΠΠΜ να κρατήσει ανοιχτό το θέμα η Επιτροπή Αναφορών για την καλύτερη αντιμετώπισή του ζητήματος. Το ίδιο ζήτησε και ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών.

Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό από την Επιτροπή Αναφορών, οπότε τώρα το θέμα παραπέμπεται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου το πόρισμα της οποίας θα επανέλθει στην Επιτροπή Αναφορών για την τελική κρίση.

Πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων είχαν διαδικτυακή συνομιλία χωριστά με τους Ευρωβουλευτές Αλέξη Γεωργούλη και Πέτρο Κόκκαλη τους οποίους ενημέρωσαν αναλυτικά για τα προβλήματα που επισημαίνονταν στην Αναφορά.

Σημειώνουμε ότι το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και η ΠΠΜ έχουν επανειλημμένα αποστείλει ενημερωτικά σημειώματα σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές ζητώντας τη βοήθειά τους. Ευχαριστεί δε ιδιαίτερα τους Ευρωβουλευτές που τοποθετήθηκαν θετικά στην Επιτροπή Αναφορών για τη βοήθειά τους.

Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχη καταγγελία που στάλθηκε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά ένα περίεργο τρόπο, τέθηκε στο αρχείο, χωρίς να γίνει δεκτή καμία από τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που καταγγέλλονταν.

Κείμενο παρουσίασης του εκπροσώπου ΠΑΝΔΟΙΚΟ και ΠΠΜ στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου

8 Σεπτεμβρίου 2022

Εκ μέρους του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, που εκπροσωπεί 45 Ελληνικές οικολογικές οργανώσεις και της ΠΠΜ, σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε και αξιότιμοι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αναφορών. Ο Βόλος βρίσκεται στο μέσον περίπου της Ελλάδας, βρέχεται από θάλασσα και ο Δήμος της έχει σήμερα πληθυσμό περίπου 139.000 κατοίκων. Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Εντός του αστικού ιστού της πόλης του Βόλου και σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από τα κοντινότερα σπίτια, λειτουργεί η μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, η οποία, από το 2017, καίει RDF, εισαγόμενο από την Ιταλία, με μεγάλη περιεκτικότητα σε πλαστικό (μέχρι 90%) χωρίς να διαθέτει τις κατάλληλες τεχνολογικές εγκαταστάσεις. 

Σχετικές μετρήσεις επί του εδάφους, πέριξ του εργοστασίου, που θα έδειχναν τα επίπεδα ρύπανσης από τις καρκινογόνες ουσίες: διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα, δεν έχουν γίνει ποτέ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σχετικά υπάρχει η περίπτωση της Λωζάνης και άλλων πόλεων, που μετά κάποια χρόνια διαπιστώθηκε, με τραγικό τρόπο, ότι τα επίπεδα ρύπανσης, από τέτοιους ρύπους, ήταν επικίνδυνα για την υγεία των κατοίκων λόγω αντίστοιχων βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που μετράει τα αιωρούμενα σωματίδια PM 2,5, με δέκα σταθμούς, οι υπερβάσεις συμβαίνουν σχεδόν τις μισές μέρες το χρόνο. Όμως το πρόβλημα έχει δύο σκέλη. Αφενός την αέρια ρύπανση από τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 και PM2,5 και άλλους επικίνδυνους ρύπους, όπως NOχ, SO2, O3 και αφετέρου τις επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες, όπως διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα.

Επιδημιολογικές έρευνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν συνδέσει τις εξάρσεις των αιωρούμενων σωματιδίων με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο του Βόλου παιδιών και ευπαθών ομάδων πολιτών και επίσης με κάποια είδη καρκίνου, οι οποίοι είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο στην Ελλάδα. Ακόμα και με την αύξηση θανάτων.

Εκείνο όμως που πρέπει να αναφέρουμε για την πληρότητα της παρουσίασης είναι οι παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται αναλυτικά στην Αναφορά μας:

Έχουν σημειωθεί υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια PM10 και PM2,5. Ένας μόνο σταθμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας κάνει αυτές τις μετρήσεις.

Εκ μέρους της πολιτείας της Ελλάδας υπάρχει παράλειψη μετρήσεων των ρύπων NOx, SO2, O3 που προβλέπονται από την οδηγία 2008/50/ΕΚ.

Η επικίνδυνη ουσία «υδράργυρος» σύμφωνα με τη Μελέτη Διασποράς Ρύπων της ίδιας της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, από το 2016, είναι 27,1 κιλά το χρόνο. Διαχέονται, μετά τον αντιρρυπαντικό της εξοπλισμό, σε ακτίνα έως 2500 μ. πέριξ του εργοστασίου, εντός της πόλεως του Βόλου! Εκτός αυτού διαχέονται και 59.5 κιλά χαλκός, 88.5 κιλά νικέλιο, 71,1 κιλά ψευδάργυρος και 9,2 κιλά μόλυβδος. H βιομηχανία αυτή βρίσκεται μέσα στην πόλη του Βόλου και όχι σε θεσμοθετημένη βιομηχανική περιοχή, επομένως η επιβάρυνση των πολιτών από τα βαρέα μέταλλα είναι μεγάλη και επιβλαβής για την υγεία τους και κυρίως των νεογνών (ο παιδικός καρκίνος στην πόλη του Βόλου είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα).

Η Οδηγία 2010/75/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 24ης Νοεμβρίου 2010, περί βιομηχανικών εκπομπών, προβλέπει, για βιομηχανίες αποτέφρωσης και συναποτέφρωσης, να καθοριστεί εκ νέου το ύψος των καμινάδων τους (άρθρο 46 παρ.1) έτσι ώστε η απαγωγή των απαερίων τους να γίνεται με τρόπο ασφαλή για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον. Σκόπιμα, κατά τη γνώμη μας, η μεταφορά της οδηγίας αυτής στην Ελληνική νομοθεσία (ΚΥΑ 36060/1155/Ε103) αφορούσε μόνο τις βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας (Κεφ 3 άρθρο 24, παρ 1 και άρθρο 25 παρ. 1β). Επομένως βιομηχανίες, όπως η ΑΓΕΤ, εντός του αστικού ιστού, εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς την προσαρμογή της καμινάδας τους στην παραπάνω οδηγία.

Επιπλέον πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία δεν προβλέπει την άθροιση των ρύπων που παράγονται από διαφορετικές καπνοδόχους του ίδιου εργοστασίου.

Σημειώνεται παραβίαση της Αρχής της Εγγύτητας λόγω της μεταφοράς RDF από την Ιταλία για την καύση του στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ του Βόλου.

Τέλος, από όλα τα παραπάνω, είναι φανερό ότι υπάρχει παράλειψη ορθής ενημέρωσης των πολιτών.

Κυρία Πρόεδρε και αξιότιμοι Ευρωβουλευτές επιτρέψτε μου τελειώνοντας να σας αναφέρω ότι οι οδηγίες της Ε.Ε. είτε δεν υιοθετούνται πιστά, είτε δεν εφαρμόζονται από τις Ελληνικές Αρχές και ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα σε σχέση με τις παραβιάσεις που προαναφέραμε.

Κατά συνέπεια οι ελπίδες μας και των περίπου 139.000 κατοίκων της πόλης, βρίσκονται πλέον στην αξιότιμη Επιτροπή σας για να μη συνεχιστεί η πολλαπλή ρύπανση του Βόλου και κατά συνέπεια η υπονόμευση της υγείας τους. Αν επομένως μείνει ανοιχτή η αναφορά μας πιθανόν να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1068,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1231,ΒΙΝΤΕΟ,798,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1530,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6348,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών για τη ρύπανση στον Βόλο
Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών για τη ρύπανση στον Βόλο
Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών για τη ρύπανση στον Βόλο
https://istigmes.com/wp-content/uploads/2022/09/20220908_234446-scaled.jpg
https://i.ytimg.com/vi/eiRoFIsJY78/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2022/09/blog-post_20.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2022/09/blog-post_20.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content