Αυτοφοβία: Όταν δεν μπορείς να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου

Αυτοφοβία: Όταν δεν μπορείς να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου

👉Το να είσαι μόνος μπορεί να είναι υγιές, αλλά για μερικούς ανθρώπους είναι απαράδεκτο. Αυτό ισχύει για όσους πάσχουν από αυτοφοβία. Το σημερινό άρθρο θα μιλήσει γι αυτήν την διαταραχή και τις συνέπειές της.

Η αυτοφοβία είναι πολύ συχνή σε αυτήν την εποχή. Αυτή η διαταραχή εμφανίζεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα άγχους όταν είναι μόνα τους.

Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, ορισμένοι απολαμβάνουν τη μοναξιά, ενώ άλλοι προσπαθούν να την αποφύγουν. Επιπλέον, σε μερικούς από εμάς αρέσουν οι στιγμές της ειρήνης και της ενδοσκόπησης, και υπάρχουν στιγμές που όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους μπορεί να αισθανθείτε άβολα. Η μοναξιά μοιάζει με τιμωρία και η συντροφικότητα καταλήγει να γίνει αναγκαία για όσους φοβούνται να είναι μόνοι τους.

Λοιπόν, τι σας αρέσει να κάνετε με τις ελεύθερες μέρες σας; Είναι ευκαιρίες να ξεκουραστείτε και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας; Ή, πανικοβάλλεστε και αρχίζετε να ψάχνετε συντρόφους;

Ναι, πολλοί από εμάς αισθανόμαστε μάλλον άβολα όταν είμαστε μόνοι. Ωστόσο, αυτή η δυσφορία φτάνει σε παθολογικά επίπεδα για μια μικρή ομάδα ανθρώπων.

Τι είναι η αυτοφοβία;

Ο όρος αυτοφοβία σημαίνει «φόβος για τον εαυτό μας». Ωστόσο, δεν πρόκειται απαραίτητα για το φόβο της παρουσίας κάποιου, αλλά για το να είστε μόνοι. Με άλλα λόγια, αυτοί οι άνθρωποι δεν αντέχουν να αισθάνονται μόνοι.

Αυτή η διαταραχή εμπίπτει στην κατηγορία της φοβίας και αυτά είναι τα συμπτώματα:
Υπάρχει ένας έντονα παράλογος φόβος να είστε μόνος σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Το άτομο αποφεύγει να είναι μόνο με κάθε τρόπο και πραγματικά αισθάνεται άρρωστο όταν δεν μπορεί να βρει συντροφιά.

Ο παράλογος φόβος και το άγχος επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία ενός ατόμου και τους επηρεάζουν σε κοινωνικό, προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από έξι μήνες.

Ο φόβος του να είσαι μόνος είναι ένα χαρακτηριστικό αυτής της εποχής στην οποία οι περισσότεροι από εμάς χάνονται στο διαδίκτυο.

Πώς εκδηλώνεται;

Τα προηγούμενα συμπτώματα, τυπικά της αυτοφοβίας, είναι βασικά συμπτώματα άγχους και εκδηλώνονται με διαφορετικά συμπτώματα. Έτσι, συνήθως εμφανίζονται οι ακόλουθες συνθήκες:Υπάρχουν δυσλειτουργικές σκέψεις που σχετίζονται με το να είστε μόνοι στο γνωστικό επίπεδο. Ένα άτομο μπορεί να πιστεύει ότι κινδυνεύει (επίθεση ή ατύχημα) και ανησυχεί ότι κανείς δεν θα είναι εκεί αν χρειαστεί βοήθεια και έτσι θα πεθάνει ως συνέπεια. Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια συγκεκριμένη συνιστώσα του φόβου να αγνοηθούν ή να απορριφθούν. Αυτό συνήθως το βιώνει κάποιος που χρειάζεται επιβεβαίωση.

Επίσης, υπάρχουν σωματικά συμπτώματα σε φυσιολογικό επίπεδο όπως ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, εφίδρωση, ζάλη και διάφοροι πόνοι.

Σε επίπεδο συμπεριφοράς, ένα άτομο με αυτοφοβία αποφεύγει τη μοναξιά και θα προσπαθήσει να το ξεφύγει το συντομότερο δυνατό και με οποιονδήποτε τρόπο.

Ποιες είναι οι αιτίες για την αυτοφοβία;

Οι αιτίες της αυτοφοβίας δεν είναι απολύτως σαφείς και ποικίλλουν ανάλογα με τη συγκεκριμένη περίπτωση. Η προέλευση είναι συνήθως μια άμεση εμπειρία στην οποία ένα άτομο ήταν μόνο σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Για παράδειγμα, εάν βίωσαν μια τραυματική εμπειρία όταν δεν υπήρχε κανένας.

Η ποικιλόμορφη μάθηση είναι επίσης μια κοινή αιτία φόβου μετά από μάρτυρες των αρνητικών συνεπειών της μοναξιάς για τους άλλους.

Όπως είπαμε προηγουμένως, η αυτοφοβία είναι συχνή σε αυτήν την εποχή, παρόλο που δεν εκδηλώνεται με τέτοια ένταση σε όλους. Αυτή είναι μια ατομικιστική, ανταγωνιστική κοινωνία που προάγει την ανεξαρτησία, μια κουλτούρα που σπάνια επιτρέπει την ενδοσκόπηση.

Είμαστε συνηθισμένοι σε ξέφρενους ρυθμούς και υπερβολικά διεγερτικά περιβάλλοντα. Οι νέες τεχνολογίες και οι ηλεκτρονικές συσκευές μας κρατούν σε επαφή με άλλους ή αποσπούν την προσοχή μας από εξωτερικές πληροφορίες ανά πάσα στιγμή. Έτσι, συνήθως δεν ακούμε ή δεν κοιτάζουμε τον εαυτό μας, οπότε δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας.

Πράγματι, δεν έχουμε συνηθίσει να είμαστε σε επαφή με τον εσωτερικό μας εαυτό και δεν είμαστε άβολα όταν είμαστε μόνοι. Μια τέτοια δυσφορία γίνεται πραγματικός φόβος για όσους πάσχουν από αυτοφοβία.Η προέλευση της αυτοφοβίας δεν είναι πάντα σαφής και πρέπει να υπάρχει μια ψυχολογική προσέγγιση για την αποφυγή επιπλοκών.

Είναι σημαντικό να μάθετε να είστε μόνοι

Οι συνέπειες της αυτοφοβίας ξεπερνούν την ταλαιπωρία και το άγχος που προκαλεί στο άτομο. Στην πραγματικότητα, η αδυναμία του να είστε μόνοι μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία συναισθηματικής εξάρτησης και άλλων επιβλαβών σχέσεων. Επίσης, η υπερβολική ανάγκη μπορεί να διακόψει τους συναισθηματικούς μας δεσμούς.

Η ζωντανή έκθεση είναι η κύρια θεραπεία για την αυτοφοβία. Περιλαμβάνει τη σταδιακή έκθεση ενός ατόμου σε καταστάσεις στις οποίες είναι μόνος.

Είναι επίσης σημαντικό να εκτελέσετε μια γνωστική αναδιάρθρωση των δυσλειτουργικών σκέψεων για να τις αντικαταστήσετε με άλλες που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες και κατάλληλες. Ομοίως, η εκμάθηση ορισμένων τεχνικών ελέγχου της ενεργοποίησης για τη ρύθμιση του άγχους μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για ένα άτομο που πάσχει από αυτήν την πάθηση.

Εν ολίγοις, το να είστε μόνοι είναι μια κοινή και υγιή περίσταση που πρέπει να είμαστε σε θέση να ανεχόμαστε. Επιπλέον, η μοναξιά είναι μια μοναδική ευκαιρία να συνδεθούμε με τους εαυτούς μας και να βελτιώσουμε τη συναισθηματική μας υγεία.

Γιατί λοιπόν να μην το εκμεταλλευτείτε και να το απολαύσετε πλήρως;

Το διάβασα στο ygeiamasnews.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,267,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1260,ΒΙΝΤΕΟ,841,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,331,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1565,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3473,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Αυτοφοβία: Όταν δεν μπορείς να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου
Αυτοφοβία: Όταν δεν μπορείς να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου
Αυτοφοβία: Όταν δεν μπορείς να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου
https://www.ygeiamasnews.gr/wp-content/uploads/2021/06/loneliness-scaled-1.jpeg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2022/08/blog-post_39.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2022/08/blog-post_39.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content