Οι BRICS ως νέο παγκόσμιο κέντρο ισχύος: Συνεργασία στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Οι BRICS ως νέο παγκόσμιο κέντρο ισχύος: Συνεργασία στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

👉Η ένωση BRICS - μέχρι πρόσφατα γνωστή ως «λέσχη συζήτησης» για τις αναδυόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής - βρίσκεται στη διαδικασία να εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια πολιτική. Μπορεί η προοδευτική πολιτική και οικονομική τους ολοκλήρωση να αποτελέσει την καρδιά μιας δικαιότερης παγκόσμιας τάξης;

Έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jim O'Neill , ανακοίνωσε τη θέση ότι οι τέσσερις μεγάλες αναδυόμενες αγορές - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα - θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή στο μέλλον. . Η συντομογραφία «BRIC» που επινοήθηκε από τον ίδιο, η οποία είχε σκοπό να συλλάβει το οικονομικό δυναμικό αυτών των αναδυόμενων οικονομιών, όχι μόνο συμπληρώθηκε με ένα S κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου - μετά την ένταξη της Νότιας Αφρικής στην ομάδα κρατών το 2009 - αλλά έχει επίσης εξελιχθεί σε ένα από τις σημαντικότερες πολυμερείς δομές παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των χωρών BRICS, που μαζί αποτελούν περίπου το 40 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου το 24 τοις εκατό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και σχεδόν το 20 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου, δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό σύστημα δεκάδων ιδρυμάτων που, μεταξύ άλλα πράγματα, προωθεί το διάλογο μεταξύ κυβερνήσεων, κοινοβουλίων, , φορέων ασφαλείας και δικαιοσύνης, εκπροσώπων επιχειρήσεων και πολιτισμού, οργανώσεων νεολαίας και άλλων δομών μελών.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι όλες οι χώρες BRICS έχουν την οικονομική και πολιτική δύναμη να διατηρούν τη δική τους κυριαρχία, να ακολουθούν ανεξάρτητες πολιτικές και να μην επιτρέπουν τον περιορισμό τους από άλλες συμμαχίες ή κράτη.

Πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη μέσω της πολυπολικότητας

Ανεξάρτητα από αυτό, η επιτυχία και οι μελλοντικές προοπτικές της μορφής BRICS εξαρτώνται από το πόσο αποτελεσματικά η ομάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Από την άποψη αυτή, η ένωση δηλώνει ότι το σημερινό διεθνές σύστημα δεν είναι μόνο άδικο, αλλά ενόψει προκλήσεων όπως οι πόλεμοι, οι παγκόσμιες συγκρούσεις ή η επικείμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, απλώς απέτυχε και πρέπει επομένως να αντικατασταθεί από ένα νέο , πολυπολική εναλλακτική.

Από την άποψη των BRICS, το κύριο πρόβλημα του σημερινού συστήματος έγκειται στην παγκόσμια κυριαρχία της μοναδικής ηγεμονικής δύναμης στον κόσμο – των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η κυριαρχία, η οποία εκτείνεται βασικά σε κάθε σφαίρα της ζωής, βασίζεται στο καθεστώς της υπερδύναμης της χώρας, στη συλλογική Δύση, καθώς και σε άλλους συμμάχους και εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών που κυριαρχούνται από τις ΗΠΑ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Προκειμένου να καταστεί δυνατό ένα πιο δίκαιο, πολυπολικό μέλλον, οι χώρες BRICS θέλουν να αλλάξουν ριζικά την τρέχουσα τάξη πραγμάτων, μεταξύ άλλων, εφαρμόζοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η διεθνής πολιτική ή τα οικονομικά και η οικονομία παγκοσμίως. Κεντρικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν οι προσπάθειες μεταρρύθμισης του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και η δημιουργία εναλλακτικών λύσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο και η εισαγωγή ενός νέου αποθεματικού νομίσματος.

Ενόψει αυτού και της πρόσφατης ανακοίνωσης για πιθανή επέκταση του συνδέσμου σε άλλα κράτη, τίθεται για άλλη μια φορά το ερώτημα προς ποια κατεύθυνση θα αναπτυχθούν οι BRICS και ποια μορφή θέλουν να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον.

Σενάρια ανάπτυξης της συνεργασίας BRICS

Επί του παρόντος, οι BRICS θεωρούνται περισσότερο ως σύλλογος για τη συζήτηση της παγκόσμιας ατζέντας και ως ένα είδος ομολόγου της G7. Μια ομάδα ειδικών από το διάσημο ρωσικό "Skolkovo Institute for Science and Technology" ανέλυσε την ιστορία των BRICS και παρουσίασε τέσσερα πιθανά σενάρια για την περαιτέρω ανάπτυξη της ομάδας :Διατήρηση της μορφής «Μπλοκ Αναδυόμενων Αγορών», η οποία απλώς συζητά την παγκόσμια ατζέντα που ορίζουν άλλες χώρες και υπερεθνικές ενώσεις.

Επέκταση της επιρροής κάποιου στην παγκόσμια ατζέντα μέσω της πολιτικής ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της ομάδας κρατών και της δημιουργίας μιας πολιτικής συμμαχίας.

Η δημιουργία μιας πλήρους οικονομικής ένωσης μέσω της οικονομικής ένταξης των μελών. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και το εσωτερικό εμπόριο των ίδιων των BRICS και κατά συνέπεια να δημιουργηθεί μια οικονομική δύναμη, η οποία είναι απαραίτητη ενόψει των προκλήσεων της εποχής.

Η ενίσχυση της οικονομικής ολοκλήρωσης μέσω της πολιτικής και πολιτιστικής ολοκλήρωσης προκειμένου να καταστούν οι εμπλεκόμενες οικονομίες παγκοσμίως ανταγωνιστικές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας συνδυασμός οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης θα ήταν μια προσέγγιση που θα επέτρεπε όχι μόνο την επίλυση εσωτερικών προβλημάτων των BRICS, αλλά και την αντιμετώπιση ζητημάτων και έργων περιφερειακής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα παράδειγμα σε αυτό το πλαίσιο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προωθεί τόσο την πολιτική όσο και την οικονομική ολοκλήρωση και, ως εκ τούτου, είναι σε θέση να ανταποκρίνεται καλύτερα στις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις.

Μπορούν οι BRICS να μείνουν πιστοί στις αρχές τους;


Ανεξάρτητα από το αν οι BRICS θέλουν να καθιερωθούν ως εναλλακτική λύση για την G7, την G20 ή οποιαδήποτε άλλη κοινότητα στο μέλλον ,Για την ομάδα των κρατών, πρωταρχικό μέλημα είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη μορφή της με τέτοιο τρόπο ώστε, ως αντιδύναμη στη δυτικοκρατούμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων και σε σχέση με τους δικούς της στόχους και τις προκλήσεις που αναφέρονται, να παραμείνει πιστή στην αρχές μιας δίκαιης, πολυπολικής παγκόσμιας τάξης - οι διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και οι αρχές του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου.

Ως αποτέλεσμα, οι BRICS θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο τόσο στην οικονομική όσο και στην πολιτική ολοκλήρωση στο μέλλον. Σε οικονομικό επίπεδο, πιθανότατα θα είναι θέμα ανάπτυξης στρατηγικών όσον αφορά τις οικονομικές προκλήσεις που επηρεάζουν όλα τα μέλη και εξεύρεσης κατάλληλων μέσων. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για τρόπους συγχρονισμού των οικονομικών δραστηριοτήτων των επιμέρους μελών, όπως εμπορικές και τελωνειακές ρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να ενισχυθεί το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η ομάδα κρατών. Αυτό κυμαίνεται από μια εσωτερική συναίνεση για πολιτικά και οικονομικά ζητήματα έως τη μετάδοση αυτής της ενιαίας θέσης σε διεθνείς θεσμούς, οργανισμούς και άλλες δομές της διεθνούς κοινότητας.

Η επιτυχία των BRICS θα εξαρτηθεί από το πώς θα αναπτυχθεί η ένωση των κρατών και από το πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η συνεργασία για την υπέρβαση των προκλήσεων που αναφέρθηκαν.

Τα τρέχοντα γεγονότα δείχνουν ότι οι BRICS τηρούν τις αρχές τους και, υπό αυτή την έννοια, στέκονται ως μονάδα θεμιτού ανταγωνισμού στο διεθνές εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, που προωθεί την οικονομική ανάπτυξη των μελών σε διάφορους τομείς και υποστηρίζει το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο.

Επιπλέον, οι χώρες BRICS κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εδραιώσουν και να συντονίσουν τις θέσεις και τις στρατηγικές τους σε διεθνείς οργανισμούς στον τομέα της παγκόσμιας πολιτικής. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, καθώς και η αλληλεπίδραση με τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες. Για το σκοπό αυτό, η ατζέντα του 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες να υποστηριχθούν καλύτερα και να προωθηθεί η οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Ανάγκη για μετασχηματισμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος

Όπως επιβεβαιώνουν πάντα οι πέντε αναδυόμενες χώρες, η αρχή της πολυμέρειας πρέπει να αποτελεί τη βάση για ένα εναλλακτικό κέντρο οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Αυτό απαιτεί αυστηρές αλλαγές, ιδίως στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, που ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέλημα της εταιρικής σχέσης BRICS από την αρχή. Μια βασική πτυχή που συγκεντρώνει τα αντίστοιχα συμφέροντα των πέντε κρατών είναι η ανάγκη μετασχηματισμού του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος – ένας τομέας στον οποίο η συλλογική Δύση συνεχίζει να κυριαρχεί πλήρως.

Από αυτή την άποψη, οι BRICS επικρίνουν σταθερά ότι ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες που κατέρριψαν το σύστημα το 2008 και ότι, μεταξύ άλλων λόγων, η ηγεμονία των ΗΠΑ θα έβλαπτε τα γενικά συμφέροντα της παγκόσμιας κοινότητας . Για το λόγο αυτό, όχι μόνο η απομάκρυνση από το νομισματικό σύστημα του δολαρίου, αλλά και ο τερματισμός της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης είναι απαραίτητη τόσο για το συμφέρον της ενοποίησης όσο και για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, σίγουρα μπορεί κανείς να δηλώσει έναν αυξανόμενο ρόλο των χωρών BRICS, ο οποίος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν τη συμβολή τους στη μεταρρύθμιση των διεθνών οικονομικών θεσμών, την επιρροή τους στην αλλαγή των διεθνών νομισματικών και χρηματοπιστωτικών δομών και τις οικονομικές τους προοπτικές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι προοπτικές –οι BRICS αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος– εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική δύναμη της Κίνας, η οποία θεωρείται ως το ισχυρότερο οικονομικά μέλος των BRICS και έχει πλέον διεκδικήσει ηγετικό ρόλο. στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. Το Πεκίνο ζητά ξεκάθαρα έναν μετασχηματισμό της χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής και επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί από το δολάριο ΗΠΑ ως το βασικό νόμισμα μακροπρόθεσμα. Ταυτόχρονα, οι Κινέζοι προωθούν τη διεθνοποίηση του εθνικού τους νομίσματος, του γιουάν, και ως εκ τούτου δρομολογούν διάφορα αντίστοιχα μέτρα, από διμερείς συναλλαγές έως την πλήρη καθιέρωση του γιουάν ως αποθεματικό νόμισμα.

Ανεξάρτητα από αυτό, οι BRICS έχουν καταλήξει εδώ και καιρό σε μια θεμελιώδη συναίνεση για την «αποδολαριοποίηση» και έκτοτε συμβάλλουν στην ανάκαμψη των παγκόσμιων οικονομικών. Για παράδειγμα, οι εταίροι εργάζονται απεγνωσμένα για να δημιουργήσουν συνθήκες πλαισίου που θα τους επιτρέψουν να πραγματοποιούν τις διμερείς συναλλαγές τους στα εθνικά τους νομίσματα στο μέλλον.

Ωστόσο, η ανάγκη για την εν λόγω αλλαγή γίνεται ιδιαίτερα σαφής χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ρωσίας, για την οποία το αμερικανικό νόμισμα συνδέεται με τεράστια προβλήματα και κινδύνους σε περιόδους κυρώσεων. Πάνω από όλα, πρέπει να αναφερθεί το πάγωμα σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικό ξένο νόμισμα από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της ΕΕ, γεγονός που καθιστά επίσης σαφές ότι μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε θεωρητικά να στρέφεται και εναντίον άλλων χωρών (BRICS).

Αλλαγή στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα

Αυτή η ανεύθυνη και παράνομη πρακτική της Δύσης έρχεται σε αντίθεση τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με την ατζέντα των BRICS και τους οικονομικούς στόχους τους - βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας και μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πρώτη σύνοδο κορυφής BRICS το 2009

Η προοπτική των συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα είναι τόσο σημαντική επειδή το εμπόριο βασικών εμπορευμάτων, κυρίως σε δολάρια , παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της κυριαρχίας των ΗΠΑ στη διεθνή οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική και είναι γνωστό ότι κατέχει τεράστια (γεω)πολιτική ισχύ για την Ουάσιγκτον. Περίπου το 80 τοις εκατό όλων των τραπεζικών συναλλαγών κατά την αγορά και πώληση φυσικού αερίου πραγματοποιούνται σε δολάρια. Και ακόμη κι αν οι συναλλαγές διακανονίζονται σε ευρώ, όπως στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε δολάρια στο χρηματιστήριο.

Έτσι, προκειμένου να εκδιωχθεί το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα, οι εξαγωγείς εμπορευμάτων θα πρέπει να αμφισβητήσουν την κυριαρχία αυτού του νομίσματος χρησιμοποιώντας τα δικά τους νομίσματα για τις συναλλαγές. Η Μόσχα είχε ακολουθήσει ακριβώς αυτόν τον δρόμο σε σχέση με τη δυτική πολιτική κυρώσεων και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ρούβλι όταν πουλά φυσικό αέριο σε «μη φιλικές χώρες» . Αυτό είναι – για τους άλλους εταίρους των BRICS, παρεμπιπτόντως, πολύ σαφές και κατανοητό – το τελικό στάδιο της εν λόγω αποδολαριοποίησης σε μια υποπεριοχή της ρωσικής οικονομίας και επομένως επίσης ένα μεγάλο βήμα προς την ανεξαρτησία της Ρωσίας από το δολάριο Σύστημα.

Από αυτή την άποψη, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των μελών των BRICS θα μπορούσαν να αρχίσουν να διαφοροποιούν τα αποθεματικά τους προς άλλα νομίσματα σε εύθετο χρόνο. Ενδεχομένως οι κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών να ακολουθήσουν τελικά το παράδειγμά τους.

Με τη συνεχιζόμενη αποδολαριοποίηση, το ζήτημα ενός εναλλακτικού αποθεματικού νομίσματος είναι πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ. Μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη της φετινής συνόδου κορυφής των BRICS, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι οι BRICS θα έπρεπε να αναπτύξουν το δικό τους αποθεματικό νόμισμα με βάση ένα καλάθι με τα νομίσματά τους. Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε σάλο στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο και έδωσε σε πολλούς την ελπίδα ότι ο όμιλος θα δημιουργήσει σύντομα το δικό του νόμισμα, ανεξάρτητο από το δολάριο ΗΠΑ, ως εναλλακτική λύση στο υπάρχον διεθνές σύστημα πληρωμών.

Ωστόσο, η προσέγγιση του «καλαθιού νομισμάτων» όσον αφορά την ασφάλεια, τις αποδόσεις και τη ρευστότητα -τα κριτήρια που καθιστούν ένα ισχυρό νόμισμα- εξακολουθεί να είναι επί του παρόντος αρκετά προβληματική. Μέχρι στιγμής, μόνο μερικές λεπτομέρειες είναι γνωστές σε ποια βάση θα μπορούσε να υπάρξει το νέο νόμισμα. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το έργο θα μπορούσε να μεταμορφώσει ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά θα απαιτήσει τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.

Αναταραχή στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, οι BRICS επικεντρώθηκαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα από την αρχή και μπόρεσαν επίσης να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η συναίνεση των χωρών BRICS διευκόλυνε τη συμφωνία της G20 στη σύνοδο κορυφής της Σεούλ το 2010 για τη μεταρρύθμιση των ποσοστώσεων και της διοίκησης των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η απόφαση για ανακατανομή των ποσοστώσεων, η οποία είχε σκοπό να δώσει στις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερη εξουσία λήψης αποφάσεων, τέθηκε σε ισχύ, αλλά η αναθεώρηση του τύπου υπολογισμού των ποσοστώσεων έχει αναβληθεί επανειλημμένα και δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Οι BRICS είχαν ασκήσει δριμεία κριτική στο ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο και, ως απάντηση, ίδρυσαν τη « Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης» (NDB) το 2014. Αυτή η τράπεζα ήταν το πρώτο πολυμερές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που υποστήριξε την ανάπτυξη υποδομών και βιώσιμης ανάπτυξης στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες. Το FIS βρισκόταν έτσι σε άμεσο ανταγωνισμό με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα και είχε σκοπό να τερματίσει τη δυτική ηγεμονία που ενσωματώνεται σε αυτές τις χρηματοπιστωτικές δομές.

Από τότε, το FIS βαδίζει σε ένα βραχώδες μονοπάτι, αλλά έχει ήδη σημειώσει κάποιες επιτυχίες. Για παράδειγμα, σήμερα η πιστωτική εταιρεία καθιστά δυνατή τη χρηματοδότηση χωρών που προηγουμένως δεν λάμβαναν πίστωση. Επιπλέον, το FIS έχει εισαγάγει διάφορες καινοτομίες, όπως δανεισμό στο σχετικό περιφερειακό νόμισμα, προκειμένου να προστατεύσει τις χώρες που δανείζονται από ένα ισχυρότερο δολάριο.

Παράλληλα με το σχηματισμό της NDB, την ίδια χρονιά οι BRICS θέσπισε τη λεγόμενη «Contingent Reserve Arrangement» (CRA) , η οποία είναι ένα αποθεματικό έκτακτης ανάγκης σύνδεσης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ άλλων, αυτό το αποθεματικό ταμείο παρέχει οικονομική βοήθεια εάν μια χώρα των BRICS αντιμετωπίσει δυσκολίες πληρωμής.

Άλλες αρμοδιότητες του ΟΑΠΙ περιλαμβάνουν την προώθηση της συνεργασίας για τη νομισματική πολιτική, την επέκταση του εμπορίου, τη χορήγηση δανείων και την παροχή τεχνικής βοήθειας μεταξύ των μελών των BRICS. Επιπλέον, η συμφωνία για τις ανταλλαγές νομισμάτων επιτρέπει την παροχή ρευστότητας. Από τα μέσα του 2021, το NDB είχε εγκρίνει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για 72 έργα υποδομής . Ο CRA ενέκρινε έργα αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πόσο ρεαλιστικό είναι ένα ξεχωριστό νόμισμα BRICS;

Η ένωση BRICS, η οποία αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, είναι μια από τις σημαντικότερες διεθνείς δομές. Ως αντίστιξη στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων που κυριαρχείται από τη Δύση, θέλει να δημιουργήσει έναν πιο δίκαιο, πολυπολικό κόσμο. Με το δικό της νόμισμα, η ομάδα των κρατών προσπαθεί τώρα να αλλάξει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της πρόσφατης διάσκεψης των G7, ένα άλλο σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα στη διεθνή σκηνή που δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο σημαντικό για το μέλλον της παγκόσμιας κοινότητας - η 14η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ένωσης BRICS.

Οι BRICS, που αποτελούνται από τις αναδυόμενες χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, θεωρείται σήμερα μία από τις σημαντικότερες πολυμερείς δομές στον κόσμο. Τα πέντε κράτη μέλη του μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους ή πάνω από το 42 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, μαζί παράγουν περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής και επίσης συμμετέχουν σε περίπου το 20 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου.

Νέο αποθεματικό νόμισμα ως μέρος ενός πολυπολικού κόσμου

Εν όψει αυτών των γεγονότων, οι BRICS ισχυρίζονται ότι, ως αντίθεση στη δυτικοκρατούμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, έχουν σημαντικό λόγο στην παγκόσμια ανάπτυξη και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του διεθνούς συστήματος προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος, πιο δίκαιος, πολυπολικός κόσμος. Τα πέντε κράτη θέλουν να αλλάξουν πολλά για αυτό. Σε πολιτικό επίπεδο, για παράδειγμα, θα πρέπει να αναφερθεί μια μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών, που είναι ένα από τα βασικά μέλημα του συνδέσμου.

Μια άλλη πρόκληση είναι η μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικότερων διεθνών ιδρυμάτων του, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.Βασική πτυχή σε αυτό το πλαίσιο είναι η ιδέα ενός κοινού νομίσματος BRICS και συνεπώς η δημιουργία ενός νόμισμα σχεδόν ανεξάρτητο από το δολάριο ΗΠΑ Αποθεματικό νόμισμα, η εφαρμογή του οποίου συζητείται από το 2017 και είναι σίγουρα το επίκεντρο της συνεργασίας BRICS σήμερα.

Δεν αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS , ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την παραμονή της φετινής συνόδου κορυφής των BRICS ότι οι εταίροι εργάζονται ενεργά για την εφαρμογή ενός διεθνούς αποθεματικού νομίσματος «βασισμένο σε ένα καλάθι νομισμάτων των χωρών μελών BRICS».

Το γεγονός ότι ένα νέο βασικό νόμισμα – ενόψει της χρηματοπιστωτικής ηγεμονίας των ΗΠΑ και της εξάρτησης από το δολάριο στον κόσμο – θα μπορούσε να είναι σε ζήτηση, τουλάχιστον εντός του ομίλου BRICS, έγινε προφανές το αργότερο ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης της Δύσης. πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ειδικότερα, το πάγωμα σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της ΕΕ ανέδειξε για άλλη μια φορά τις αδυναμίες του υφιστάμενου χρηματοπιστωτικού συστήματος και επίσης έδειξε ότι μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε θεωρητικά να στρέφεται και εναντίον άλλων κρατών. Για παράδειγμα κατά της Κίνας, της οποίας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά τεταμένες, κυρίως λόγω του γεωπολιτικού ανταγωνισμού στον Ινδο-Ειρηνικό και της συναφούς κρίσης στην Ταϊβάν.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Πόσο ρεαλιστική είναι η εισαγωγή ενός νομίσματος BRICS;

Η Διευθύντρια της Ρωσικής Εθνικής Επιτροπής για την Έρευνα BRICS, Viktoria Panova, λέει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δημιουργία αποθεματικού νομίσματος, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Ivestiya , επειδή «οι ενέργειες των ΗΠΑ... έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στο δολάριο». Οι χώρες BRICS είναι σε θέση να λάβουν «μια θεμελιώδη απόφαση» που θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον Panowa, ένα νομισματικό σύστημα BRICS θα μπορούσε να προσφέρει σε άλλα κράτη την ευκαιρία «να ξεφύγουν από την ομηρία του δολαρίου» και να γίνουν πλήρης εταίρος στη «διαμόρφωση μιας νέας οικονομικής τάξης». Εάν το δολάριο χάσει τις αγορές των χωρών BRICS, «τότε το υπάρχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα φτάσει σύντομα στο τέλος του». Ένα «νέο, δικαιότερο και πιο ασφαλές σύστημα» θα μπορούσε τότε να πάρει τη θέση του.

Προκλήσεις για ένα νέο αποθεματικό νόμισμα

Ανεξάρτητα από όλες τις πολιτικές ανακοινώσεις, υπάρχουν μόνο μερικές λεπτομέρειες για το έργο μέχρι στιγμής, όπως οι μηχανισμοί βάσει των οποίων θα πρέπει να υπάρξει το νέο νόμισμα. Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι η αξία του θα καθοριστεί με βάση τα πέντε νομίσματα BRICS –το ρεάλ Βραζιλίας, το ρωσικό ρούβλι, η ρουπία Ινδίας, το κινεζικό γουάν και το ραντ Νότιας Αφρικής– και ότι το νόμισμα φαίνεται να αποτελεί εναλλακτική λύση για το « Ειδικό Τραβηκτικό Δικαίωμα (SDR)» του ΔΝΤ πρόκειται να λειτουργήσει.

Ωστόσο, το ίδιο το SDR δεν είναι νόμισμα, αλλά αποθεματικό υπόλοιπο και δικαίωμα σε νομίσματα ελεύθερα χρησιμοποιήσιμα των μελών του ΔΝΤ. Αυτά τα υπόλοιπα διατηρούνται σε λογαριασμούς του ΔΝΤ όπως δάνεια και δεν διαπραγματεύονται στις αγορές συναλλάγματος.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η προσέγγιση του «καλαθιού νομισμάτων» έχει διάφορες δυσκολίες όσον αφορά τα κριτήρια που καθιστούν ένα ισχυρό νόμισμα: ασφάλεια, απόδοση και ρευστότητα.

Όπως σημειώνει ο Chris Turner, σύμβουλος του γνωστού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ING Group και επικεφαλής της ερευνητικής μονάδας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το νόμισμα BRICS έχει πρόβλημα με την πιστωτική ποιότητα όσον αφορά την ασφάλεια . Η πιστωτική ποιότητα καταγράφεται με βάση την πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων και την αναμενόμενη ζημία. Αυτό είναι βασικά αυτό που είναι γνωστό ως ανταλλαγή πιστωτικής αθέτησης(CDS) ή αντιστάθμιση κρατικής πιστωτικής αθέτησης - ένα χρηματοοικονομικό παράγωγο που επιτρέπει στους επενδυτές να προστατεύονται από κρατικές χρεοκοπίες, για παράδειγμα ανταλλάσσοντας ή αντισταθμίζοντας τον κρατικό πιστωτικό κίνδυνο που φέρει ένας επενδυτής με έναν άλλο επενδυτή. Για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο αθέτησης, ο δανειστής αγοράζει CDS από άλλο επενδυτή που συμφωνεί να αποζημιώσει τον δανειστή για την αθέτηση πληρωμών σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων του δανειολήπτη.

Αυτή ακριβώς η πτυχή είναι προβληματική για τους BRICS, λέει ο Turner, καθώς ένας απλός μέσος όρος μιας πενταετούς ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης του νομίσματος BRICS θα ήταν τουλάχιστον 20 φορές υψηλότερος από έναν παρόμοιο μέσο όρο CDS για τα νομίσματα SDR.

Η χαμηλότερη πιστωτική ποιότητα λέγεται ότι είναι ο κύριος λόγος για τις λιγότερο από ιδανικές προοπτικές για αποδόσεις των κρατικών ομολόγων BRICS, που είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες επιτυχίας μιας επένδυσης.

Όσον αφορά τη ρευστότητα, σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή του ρωσικού επενδυτικού ομίλου Finam, Alexander Potavin, εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που «απαιτούν τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος».

Αφενός, η «100 τοις εκατό ρευστότητα» προϋποθέτει τη δυνατότητα ανταλλαγής του «νέου αποθεματικού νομίσματος» για τραπεζογραμμάτια και κέρματα οποιουδήποτε άλλου νομίσματος σε όλες τις αξιόπιστες τράπεζες και τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος σε όλο τον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, κάποιος θα πρέπει να μπορεί να δημιουργήσει έναν αντίστοιχο καταθετικό λογαριασμό σε οποιαδήποτε αξιόπιστη τράπεζα στον κόσμο και να χρησιμοποιεί το νόμισμα για να αγοράζει απευθείας από χονδρεμπόρους στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια εμπορευμάτων στον κόσμο.

Τέλος, μπορεί να ειπωθεί ότι το έργο για ένα νέο βασικό νόμισμα δεν μπορεί να αναμένεται να υλοποιηθεί γρήγορα από οικονομική άποψη, καθώς πρέπει να διευκρινιστούν αρκετά δύσκολα ερωτήματα. Επιπλέον, η επιτυχία αυτής της διαδικασίας εξαρτάται επίσης από το εάν και σε ποιο βαθμό οι χώρες BRICS θα είναι διατεθειμένες να επενδύσουν πολύτιμα συναλλαγματικά αποθέματα σε ένα τόσο περίπλοκο εγχείρημα.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1078,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Οι BRICS ως νέο παγκόσμιο κέντρο ισχύος: Συνεργασία στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οι BRICS ως νέο παγκόσμιο κέντρο ισχύος: Συνεργασία στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οι BRICS ως νέο παγκόσμιο κέντρο ισχύος: Συνεργασία στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
https://cdni.russiatoday.com/deutsch/images/2022.07/article/62e51f4fb480cc5ff873a753.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2022/07/brics_31.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2022/07/brics_31.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content