Αυξημένη αυτοεκτίμηση και μείωση του άγχους με ηχο-θεραπεία: Πώς χρησιμοποιείται και τι αντιμετωπίζει

Αυξημένη αυτοεκτίμηση και μείωση του άγχους με ηχο-θεραπεία: Πώς χρησιμοποιείται και τι αντιμετωπίζει

👉Από τις απαρχές του πολιτισμού μας, η μουσική χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει σώμα και ψυχή και μας βοηθά να εκφράσουμε αυτό που δύσκολα αρθρώνεται στη γλώσσα. Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι χρησιμοποιούσαν τη μουσική και ήχους για θεραπευτικούς σκοπούς. Μανιακοί ασθενείς εκπαιδεύονταν να χαλαρώνουν υπό τη μελωδία του φλάουτου και άτομα με κατάθλιψη ηρεμούσαν ακούγοντας σαντούρι.

Η σύγχρονη μουσικο - ηχοθεραπεία αρχίζει να εξελίσσεται από τα δεκαετία του ’40 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Χιλιάδες στρατιώτες γέμιζαν τα ιδρύματα με σύνδρομο μετατραυματικού στρες, καθώς δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν ξανά στην κοινωνία. Οι τοπικοί μουσικοί επισκέπτονταν τα νοσοκομεία για να ανακουφίσουν ασθενείς που υπέφεραν από σωματικά και συναισθηματικά τραύματα. Οι γιατροί και νοσοκόμοι παρατηρούσαν θετικά αποτελέσματα και άρχισαν έτσι να προσλαμβάνουν τους μουσικούς.


Στην πορεία και μετά το ’50 άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι σύλλογοι και ενώσεις που είχαν αποκλειστικά το σκοπό της υποβοήθησης της θεραπείας μέσω της μουσικής. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μουσικοθεραπεία παρατίθενται οι επιστημονικά αποδεδειγμένες επιδράσεις της μουσικής:

– Μειωμένη μυϊκή ένταση

– Αυξημένη αυτοεκτίμηση

– Μειωμένο άγχος

– Ενισχυμένες διαπροσωπικές σχέσεις

– Αυξημένο κίνητρο

– Επιτυχής και ασφαλής συναισθηματική απελευθέρωση


Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011 στο British Journal of Psychiatrist, Φινλανδοί ερευνητές αξιολόγησαν 79 άτομα ηλικίας από 18 έως 50 ετών. 46 συμμετέχοντες έλαβαν την συμβατική φροντίδα (5-6 ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, αντικαταθλιπτικά και συμβουλευτική).

Οι άλλοι 33 έλαβαν την ίδια θεραπεία αλλά και 20 συνεδρίες μουσικο - ηχοθεραπείας με την κάθε μία να διαρκεί 60 λεπτά. Η μουσική έκφραση στις συνεδρίες βασιζόταν στην επιλογή μουσικών οργάνων ή με συνδυασμό μουσικής και φωνής. Ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος είχαν παρόμοια όργανα και αυτοσχεδίαζαν, συζητώντας.

Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν στους 3 και 6 μήνες μετά την παρέμβαση. Μετά από 3 μήνες, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μουσικοθεραπεία έδειξαν σημαντική βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Πώς λειτουργεί η μουσικο-ηχοθεραπεία;

Στη μουσικο-ηχοθεραπεία, ο θεραπευτής χειρίζεται τη μουσική για να «εργαστεί» με τις σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες ενός ατόμου. Η ακρόαση και η δημιουργία της μέσα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο επιτρέπει στον θεραπευόμενο να εκφραστεί με μη λεκτικούς τρόπους. Το παιχνίδι της μελωδίας, της αρμονίας, του ρυθμού και της φωνής ενεργοποιούν τις αισθήσεις και φέρνουν χαλάρωση, επιβραδύνοντας την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό και άλλες σωματικές λειτουργίες.

Η μουσική ειδικά όταν συνδυάζεται με την συμβουλευτική τονώνει τα επίπεδα της ορμόνης ντοπαμίνης που παίζει έναν βασικό ρόλο στη συμπεριφορά ανταμοιβής-κινήτρου. Το είδος της μουσικής επιλέγεται συνήθως από τον σύμβουλο, αλλά συχνά χρησιμοποιούνται διάφοροι συνδυασμοί.

Yπάρχουν δύο είδη μουσικοθεραπείας: η ενεργητική και η παθητική. 

Στην ενεργητική, ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος συνθέτουν μουσική χρησιμοποιώντας όργανα ή φωνή. Ο ασθενής ενθαρρύνεται να μοιραστεί σκέψεις και συναισθήματα που αναδύονται κατά τη διάρκεια.

Στην παθητική θεραπεία, τα άτομα ακούνε μουσική καθώς διαλογίζονται, ζωγραφίζουν ή κάνουν κάποιο είδος αναστοχαστική δραστηριότητα. Στη συνέχεια, θεραπευτής και θεραπευόμενος μιλούν για τα συναισθήματα ή τις αναμνήσεις που αναδύονται.

Mια σύγχρονη μέθοδο ενεργητικής & παθητικής μουσικοθεραπείας ειναι το Voice Healing που έχει την δυνατότητα να αυτοθεραπεύσει ή επαναπρογραμματίσει τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου σε όποια δυσάρεστη ψυχική κατάσταση και να βρεθεί. Περισσότερες πληροφορίες θα δεύτε ΕΔΩ 
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1077,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Αυξημένη αυτοεκτίμηση και μείωση του άγχους με ηχο-θεραπεία: Πώς χρησιμοποιείται και τι αντιμετωπίζει
Αυξημένη αυτοεκτίμηση και μείωση του άγχους με ηχο-θεραπεία: Πώς χρησιμοποιείται και τι αντιμετωπίζει
Αυξημένη αυτοεκτίμηση και μείωση του άγχους με ηχο-θεραπεία: Πώς χρησιμοποιείται και τι αντιμετωπίζει
https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/1753/01/01/24490483_Sounds-of-space.jpg
https://i.ytimg.com/vi/7ZtsYQ5cJ_M/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2022/02/blog-post_52.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2022/02/blog-post_52.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content