Άρθρο της Φαίη Τζανετουλάκου - Βόλος: Μια κακοποιημένη πόλη
👉Ο Βόλος είναι έως και 4 φορές πάνω σε καρδιοαγγειακά, εγκεφαλικά, αναπνευστικά και νεοπλασματικά νοσήματα από τον ελληνικό μέσο όρο.
29.01.2022
Η μυθική αφετηρία του ταξιδιού προς την Κολχίδα, η αρχαία Ιωλκός, η πόλη που ανέθρεψε τον Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, τον Κίτσο Μακρή, τον Δελμούζο, που εξέδωσε το πρώτο περιοδικό τέχνης (Φιλότεχνος) και ίδρυσε το πρώτο Εργατικό Κέντρο, η πόλη που αγκάλιασε την προσφυγιά και έθρεψε ήρωες όπως ο Κασλάς του Υψώματος 731, η πόλη του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου και της ιστορικής εκατονταετούς Φιλαρμονικής, σήμερα αποτελεί ένα απομεινάρι του ένδοξου παρελθόντος της.
Χρόνια πολιτικής απαξίωσης οδήγησαν στην εκλογή μίας δημοτικής αρχής με εξόφθαλμα τα στοιχεία του λαϊκίστικου, ανελεύθερου και χυδαίου Trump-ισμού, η οποία σε συνδυασμό με μία περιφερειακή αρχή απούσα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, καθιστούν το Βόλο κυριολεκτικά τον σκουπιδότοπο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ένας εκ των κύριων συμμετεχόντων στην δεινή θέση του Βόλου είναι η ΑΓΕΤ-LagarfeHolcim, η τσιμεντοβιομηχανία γαλλο-ελβετικών πλέον συμφερόντων, την οποία είχε ιδιωτικοποιήσει ο Κων/νος Μητσοτάκης με πώληση σε ιταλική εταιρεία με αγαστές διασυνδέσεις με τη μαφία.
Βέβαια, οι ταραχώδεις σχέσεις της εταιρείας με ύποπτες πηγές κέρδους είναι αυτές που αυτή τη στιγμή την «τρέχουν» στα γαλλικά δικαστήρια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τον κίνδυνο να καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω χρηματικού deal με τρομοκρατικά γκρουπ για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου της κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.
Στην Ελλάδα η ΑΓΕΤ, με παροιμιώδη ευκολία, πέτυχε να γίνει δεκτή η απόφαση της να καίει έως και 200.000 τόνους σκουπίδια το χρόνο στο Βόλο, 300 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της πόλης, εκλύοντας μία συλλογή από βαρέα μέταλλα, όπως 30 κιλά πτητικό νευροτοξικό υδράργυρο το χρόνο, από μία μόνο γραμμή παραγωγής, ενώ έχει αδειοδοτηθεί για 4 γραμμές, τα οποία η ίδια παρουσίασε στην έκθεση της στο υπουργείο Περιβάλλοντος και για την οποία εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια δύο ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Εν ολίγοις οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις έδωσαν γη και ύδωρ στην πεπαλαιωμένη μονάδα του Βόλου να κάψει σκουπίδια που εισάγει από την Ιταλία και άλλες χώρες που δεν γνωρίζουμε – καθώς έχουν υπάρξει ακόμα και αμφισβητήσιμα στοιχεία ελλιμενισμών σε περιοχές ραδιενεργών αποβλήτων όπως η Huelva – αποκλειστικά για δικό της όφελος που μεταφράζεται σε επιδοτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία της και εκτόξευση κερδών 109%.
Ο Βόλος είπε ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ
Σαν να μην έφτανε αυτό, και ενώ αναμένεται να εκδικαστούν μηνύσεις της εταιρίας σε πολίτες που αντιδρούν, μέσα στο καλοκαίρι οι ποσότητες εισερχόμενης καύσιμης ύλης αυξήθηκαν από 2 σε 5 πλοία το μήνα, ενώ η ΑΓΕΤ πρόσφατα ανακοίνωσε και την εξαγορά δραστηριοτήτων της ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά ΑΕ.
Αυτές τις δύο ΑΕΠΟ έχει καταγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2021 στο ΣτΕ η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, και αναμένεται η απόφαση, κρατώντας όμως μικρό καλάθι γνωρίζοντας το γενικό πολιτειακό έλλειμμα που επικρατεί και τη γνώριμη επιρροή των πολυεθνικών. Ταυτόχρονα η εταιρεία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ greenwashing φιλανθρωπιών χωρίς αιδώ, προσφέροντας ISOBoxes σε νοσοκομεία, πάρκα τσέπης στην Αθήνα που διαφημίζονται με ενθουσιασμό από γνωστά συστημικά τηλεοπτικά ΜΜΕ, άνοιγμα μονοπατιών στο Πήλιο για αγώνες ανώμαλου δρόμου με τη συμμετοχή υπεραθλητών έως και βοήθεια στους μελισσοκόμους της Εύβοιας, το νησί που έχει υποφέρει τα μάλα από την οχληρή της δραστηριότητα.
Εντύπωση κάνει η κατάποση από την πολιτεία του χαπιού περί δέσμευσης για χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα λόγω της καύσης, την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ νέες έρευνες έχουν καταδείξει ότι 4,4 εκατ. άνθρωποι εκτίθενται σε ρύπανση από την αποτέφρωση απορριμμάτων, η οποία παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Την ίδια στιγμή στη Βρετανία, σύμφωνα με τον Guardian, μέχρι το 2030, η ώθηση της κυβέρνησης να αυξήσει την αποτέφρωση των απορριμμάτων θα αυξήσει τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη δέσμευσή του για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Και ας μην μιλήσουμε για την τοξική τέφρα, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρίας στην Ελλάδα, επαναδιοχετεύεται στο τσιμέντο!
Αποτελέσματα της ρύπανσης
Σύμφωνα με τους μετρητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Βόλος έχει επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία αυξημένα ποσοστά PM 2,5 τις μισές μέρες του χρόνου, στις οποίες υπάρχει πάνω από 30% αύξηση στις εισαγωγές στο νοσοκομείο από αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά τώρα με τα συμπτώματα από κορονοϊό σε έξαρση. Επίσης, σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας στη Λάρισα, ο Βόλος είναι έως και 4 φορές πάνω σε καρδιοαγγειακά, εγκεφαλικά, αναπνευστικά και νεοπλασματικά νοσήματα από τον ελληνικό μέσο όρο.
Φετινή πανεπιστημιακή έρευνα του πανεπιστημίου εντόπισε ξανά, μετά το 2007 όπου εντοπίστηκαν διοξίνες, ποσότητες βαρέων μετάλλων γύρω από τη Χαλυβουργική Βόλου, ανώτερες σε ποσοστό από αντίστοιχες μονάδες στο Μπαγκλαντές και την Ινδία. Να θυμίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Euronews, στη Λωζάνη της Ελβετίας, μονάδα αποτέφρωσης συνεχίζει να ρυπαίνει την πόλη με θανατηφόρες διοξίνες δεκαπέντε χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου!
Λειτουργώντας στο ρελαντί του ασυνειδήτου, ο Δήμος Βόλου ετοιμάζει φαραωνική μονάδα παραγωγής και δεματοποίησης SRF καύσιμης ύλης από απορρίμματα, ενώ εμπλέκεται στην ομιχλώδη προβολή ξένης εταιρείας συνδεδεμένης με την EXXON για τη δημιουργία πλατφόρμας ανεφοδιασμού LNG μέσα στο κλειστό και ευαίσθητο οικοσύστημα του Παγασητικού.
Η Περιφέρεια αμέριμνη αρνείται επισταμένως να προβεί σε επίσημες μετρήσεις βαρέων μετάλλων στο έδαφος, όπως και διοξινών και φουρανίων, ενώ λειτουργεί μόνο έναν μετρητή μικροσωματιδίων και αυτόν όχι σε πραγματικό χρόνο. Αντ’ αυτού ασχολείται με την αποψίλωση της πιο παρθένας μεριάς του Πηλίου, για τη διάνοιξη δρόμου ταχείας κυκλοφορίας.
Και για επιστέγασμα, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας πρόσφατα ανακάλυψε τεράστια ρύπανση στον Παγασητικό από λήμματα που εισέρχονταν λόγω βλάβης του βιολογικού καθαρισμού, όταν ο Δήμος κλείνει το μάτι στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα έχει ως αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου), η οποία έχει πλήρως απαξιωθεί με αποτέλεσμα ο Βόλος να πίνει αμφιβόλου ποιότητας νερό, ενώ έχει για φόντο το Πήλιο και τις κρυστάλλινες πηγές του.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν και στο εξωτερικό, καθώς η λαιμαργία για άμεσο κέρδος έχει κυριαρχήσει από άκρη σε άκρη σε όλο τον πλανήτη. Συνήθως συμβαίνουν σε υποβαθμισμένες, γκετοποιημένες περιοχές όπου οι πολίτες θεωρούνται αναλώσιμοι. Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το παρακάτω ντοκιμαντέρ στο YouTube για να πάρει μία γεύση πόσο παρομοίως αποικιοκρατικά κινείται η Lafarge και στην κομητεία Albany της Νέας Υόρκης.
Μία αντίστοιχη περίπτωση είναι και ο Βόλος, ένα no man’s land έτοιμο για εκμετάλλευση, αποστράγγιση, μία πόλη κόσμημα που μετατρέπεται γοργά και σταθερά σε χαβούζα απόβλητων, με αποφορά κυνικών συνειδήσεων.
Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, σε μία οργανωμένη και επιστημονικά εμπεριστατωμένη μορφή αντίδρασης σε αυτή τη δυστοπική κατάσταση, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία έστειλε επίσημη καταγγελία, αποτελούμενη από 22 σελίδες και 37 συνημμένα με ολόκληρες μελέτες, για την πολλαπλή ρύπανση του Βόλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αναμένοντας την απάντηση και τη δράση της ευρωπαϊκής κοινότητας, που εξακολουθούμε να οραματιζόμαστε ως κύτταρο Διαφωτισμού και Δικαιοσύνης, συνεχίζουμε τον αγώνα.
Ένας αγώνας μακρύς, αλλά όχι άπελπις.
Σημείωμα από τη ROSA: Μόλις έγινε γνωστό ότι την Παρασκευή 4/3 στις 9 πμ στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, μετά από μήνυση της ΑΓΕΤ Ηρακλής-LafargeHolcim, δικάζονται η Φαίη Τζανετουλάκου, ο Στέλιος Λημνιός και ακόμα ένας πολίτης για διατάραξη οικιακής ειρήνης, όταν στις 25/7/2019 μπήκαν στην προβλήτα της εταιρείας με σκοπό να σταματήσουν την εκφόρτωση των δεματοποιημένων απορριμμάτων προς καύση στον κλίβανο της τσιμεντοβιομηχανίας. Για το συγκεκριμένο πλοίο FIONA υπήρξαν πληροφορίες ότι ελλιμενίστηκε και στα λιμάνια Ceuta και Huelva, γνωστό για τα ραδιενεργά του απόβλητα, γεγονός το οποίο είχε αποκρυφτεί από την δοθείσα στις αρχές πορεία του, και για το οποίο έχουν από τότε ενημερώσει τον εισαγγελέα οι ακτιβιστές, χωρίς όμως να έχουν πάρει κάποια απάντηση, ενώ το ΥΕΝ στις επίμονες αιτήσεις των πολιτών απέστειλε δύο (2) επιστολές με λάθος ελλιμενισμούς και χρόνους.
Παράλληλα, η εισαγγελία του Βόλου αποφάσισε να αρχειοθετήσει το αίτημα για έρευνα της πορείας του πλοίου FIONA, παρά τα πολλά διαθέσιμα στοιχεία που έχουν κατατεθεί. Η πράξη αρχειοθέτησης γνωστοποιήθηκε στους αιτούντες μετά από νέο ερώτημά τους, την 28η Ιανουαρίου 2022.
Η ΑΓΕΤ έχει επίσης κάνει αγωγή στα παραπάνω άτομα για δυσφήμηση και απειλή, μαζί με την προαναφερθείσα μήνυση για την είσοδο και διακοπή της εκφόρτωσης. Η αγωγή ήδη απορρίφθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι.
29.01.2022
Η μυθική αφετηρία του ταξιδιού προς την Κολχίδα, η αρχαία Ιωλκός, η πόλη που ανέθρεψε τον Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, τον Κίτσο Μακρή, τον Δελμούζο, που εξέδωσε το πρώτο περιοδικό τέχνης (Φιλότεχνος) και ίδρυσε το πρώτο Εργατικό Κέντρο, η πόλη που αγκάλιασε την προσφυγιά και έθρεψε ήρωες όπως ο Κασλάς του Υψώματος 731, η πόλη του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου και της ιστορικής εκατονταετούς Φιλαρμονικής, σήμερα αποτελεί ένα απομεινάρι του ένδοξου παρελθόντος της.
Χρόνια πολιτικής απαξίωσης οδήγησαν στην εκλογή μίας δημοτικής αρχής με εξόφθαλμα τα στοιχεία του λαϊκίστικου, ανελεύθερου και χυδαίου Trump-ισμού, η οποία σε συνδυασμό με μία περιφερειακή αρχή απούσα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, καθιστούν το Βόλο κυριολεκτικά τον σκουπιδότοπο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ένας εκ των κύριων συμμετεχόντων στην δεινή θέση του Βόλου είναι η ΑΓΕΤ-LagarfeHolcim, η τσιμεντοβιομηχανία γαλλο-ελβετικών πλέον συμφερόντων, την οποία είχε ιδιωτικοποιήσει ο Κων/νος Μητσοτάκης με πώληση σε ιταλική εταιρεία με αγαστές διασυνδέσεις με τη μαφία.
Βέβαια, οι ταραχώδεις σχέσεις της εταιρείας με ύποπτες πηγές κέρδους είναι αυτές που αυτή τη στιγμή την «τρέχουν» στα γαλλικά δικαστήρια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τον κίνδυνο να καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω χρηματικού deal με τρομοκρατικά γκρουπ για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου της κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.
Στην Ελλάδα η ΑΓΕΤ, με παροιμιώδη ευκολία, πέτυχε να γίνει δεκτή η απόφαση της να καίει έως και 200.000 τόνους σκουπίδια το χρόνο στο Βόλο, 300 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της πόλης, εκλύοντας μία συλλογή από βαρέα μέταλλα, όπως 30 κιλά πτητικό νευροτοξικό υδράργυρο το χρόνο, από μία μόνο γραμμή παραγωγής, ενώ έχει αδειοδοτηθεί για 4 γραμμές, τα οποία η ίδια παρουσίασε στην έκθεση της στο υπουργείο Περιβάλλοντος και για την οποία εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια δύο ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Εν ολίγοις οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις έδωσαν γη και ύδωρ στην πεπαλαιωμένη μονάδα του Βόλου να κάψει σκουπίδια που εισάγει από την Ιταλία και άλλες χώρες που δεν γνωρίζουμε – καθώς έχουν υπάρξει ακόμα και αμφισβητήσιμα στοιχεία ελλιμενισμών σε περιοχές ραδιενεργών αποβλήτων όπως η Huelva – αποκλειστικά για δικό της όφελος που μεταφράζεται σε επιδοτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία της και εκτόξευση κερδών 109%.
Ο Βόλος είπε ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ
Σαν να μην έφτανε αυτό, και ενώ αναμένεται να εκδικαστούν μηνύσεις της εταιρίας σε πολίτες που αντιδρούν, μέσα στο καλοκαίρι οι ποσότητες εισερχόμενης καύσιμης ύλης αυξήθηκαν από 2 σε 5 πλοία το μήνα, ενώ η ΑΓΕΤ πρόσφατα ανακοίνωσε και την εξαγορά δραστηριοτήτων της ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά ΑΕ.
Αυτές τις δύο ΑΕΠΟ έχει καταγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2021 στο ΣτΕ η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, και αναμένεται η απόφαση, κρατώντας όμως μικρό καλάθι γνωρίζοντας το γενικό πολιτειακό έλλειμμα που επικρατεί και τη γνώριμη επιρροή των πολυεθνικών. Ταυτόχρονα η εταιρεία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ greenwashing φιλανθρωπιών χωρίς αιδώ, προσφέροντας ISOBoxes σε νοσοκομεία, πάρκα τσέπης στην Αθήνα που διαφημίζονται με ενθουσιασμό από γνωστά συστημικά τηλεοπτικά ΜΜΕ, άνοιγμα μονοπατιών στο Πήλιο για αγώνες ανώμαλου δρόμου με τη συμμετοχή υπεραθλητών έως και βοήθεια στους μελισσοκόμους της Εύβοιας, το νησί που έχει υποφέρει τα μάλα από την οχληρή της δραστηριότητα.
Εντύπωση κάνει η κατάποση από την πολιτεία του χαπιού περί δέσμευσης για χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα λόγω της καύσης, την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ νέες έρευνες έχουν καταδείξει ότι 4,4 εκατ. άνθρωποι εκτίθενται σε ρύπανση από την αποτέφρωση απορριμμάτων, η οποία παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Την ίδια στιγμή στη Βρετανία, σύμφωνα με τον Guardian, μέχρι το 2030, η ώθηση της κυβέρνησης να αυξήσει την αποτέφρωση των απορριμμάτων θα αυξήσει τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη δέσμευσή του για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Και ας μην μιλήσουμε για την τοξική τέφρα, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρίας στην Ελλάδα, επαναδιοχετεύεται στο τσιμέντο!
Αποτελέσματα της ρύπανσης
Σύμφωνα με τους μετρητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Βόλος έχει επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία αυξημένα ποσοστά PM 2,5 τις μισές μέρες του χρόνου, στις οποίες υπάρχει πάνω από 30% αύξηση στις εισαγωγές στο νοσοκομείο από αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά τώρα με τα συμπτώματα από κορονοϊό σε έξαρση. Επίσης, σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας στη Λάρισα, ο Βόλος είναι έως και 4 φορές πάνω σε καρδιοαγγειακά, εγκεφαλικά, αναπνευστικά και νεοπλασματικά νοσήματα από τον ελληνικό μέσο όρο.
Φετινή πανεπιστημιακή έρευνα του πανεπιστημίου εντόπισε ξανά, μετά το 2007 όπου εντοπίστηκαν διοξίνες, ποσότητες βαρέων μετάλλων γύρω από τη Χαλυβουργική Βόλου, ανώτερες σε ποσοστό από αντίστοιχες μονάδες στο Μπαγκλαντές και την Ινδία. Να θυμίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Euronews, στη Λωζάνη της Ελβετίας, μονάδα αποτέφρωσης συνεχίζει να ρυπαίνει την πόλη με θανατηφόρες διοξίνες δεκαπέντε χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου!
Λειτουργώντας στο ρελαντί του ασυνειδήτου, ο Δήμος Βόλου ετοιμάζει φαραωνική μονάδα παραγωγής και δεματοποίησης SRF καύσιμης ύλης από απορρίμματα, ενώ εμπλέκεται στην ομιχλώδη προβολή ξένης εταιρείας συνδεδεμένης με την EXXON για τη δημιουργία πλατφόρμας ανεφοδιασμού LNG μέσα στο κλειστό και ευαίσθητο οικοσύστημα του Παγασητικού.
Η Περιφέρεια αμέριμνη αρνείται επισταμένως να προβεί σε επίσημες μετρήσεις βαρέων μετάλλων στο έδαφος, όπως και διοξινών και φουρανίων, ενώ λειτουργεί μόνο έναν μετρητή μικροσωματιδίων και αυτόν όχι σε πραγματικό χρόνο. Αντ’ αυτού ασχολείται με την αποψίλωση της πιο παρθένας μεριάς του Πηλίου, για τη διάνοιξη δρόμου ταχείας κυκλοφορίας.
Και για επιστέγασμα, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας πρόσφατα ανακάλυψε τεράστια ρύπανση στον Παγασητικό από λήμματα που εισέρχονταν λόγω βλάβης του βιολογικού καθαρισμού, όταν ο Δήμος κλείνει το μάτι στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα έχει ως αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου), η οποία έχει πλήρως απαξιωθεί με αποτέλεσμα ο Βόλος να πίνει αμφιβόλου ποιότητας νερό, ενώ έχει για φόντο το Πήλιο και τις κρυστάλλινες πηγές του.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν και στο εξωτερικό, καθώς η λαιμαργία για άμεσο κέρδος έχει κυριαρχήσει από άκρη σε άκρη σε όλο τον πλανήτη. Συνήθως συμβαίνουν σε υποβαθμισμένες, γκετοποιημένες περιοχές όπου οι πολίτες θεωρούνται αναλώσιμοι. Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το παρακάτω ντοκιμαντέρ στο YouTube για να πάρει μία γεύση πόσο παρομοίως αποικιοκρατικά κινείται η Lafarge και στην κομητεία Albany της Νέας Υόρκης.
Μία αντίστοιχη περίπτωση είναι και ο Βόλος, ένα no man’s land έτοιμο για εκμετάλλευση, αποστράγγιση, μία πόλη κόσμημα που μετατρέπεται γοργά και σταθερά σε χαβούζα απόβλητων, με αποφορά κυνικών συνειδήσεων.
Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, σε μία οργανωμένη και επιστημονικά εμπεριστατωμένη μορφή αντίδρασης σε αυτή τη δυστοπική κατάσταση, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία έστειλε επίσημη καταγγελία, αποτελούμενη από 22 σελίδες και 37 συνημμένα με ολόκληρες μελέτες, για την πολλαπλή ρύπανση του Βόλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αναμένοντας την απάντηση και τη δράση της ευρωπαϊκής κοινότητας, που εξακολουθούμε να οραματιζόμαστε ως κύτταρο Διαφωτισμού και Δικαιοσύνης, συνεχίζουμε τον αγώνα.
Ένας αγώνας μακρύς, αλλά όχι άπελπις.
Σημείωμα από τη ROSA: Μόλις έγινε γνωστό ότι την Παρασκευή 4/3 στις 9 πμ στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, μετά από μήνυση της ΑΓΕΤ Ηρακλής-LafargeHolcim, δικάζονται η Φαίη Τζανετουλάκου, ο Στέλιος Λημνιός και ακόμα ένας πολίτης για διατάραξη οικιακής ειρήνης, όταν στις 25/7/2019 μπήκαν στην προβλήτα της εταιρείας με σκοπό να σταματήσουν την εκφόρτωση των δεματοποιημένων απορριμμάτων προς καύση στον κλίβανο της τσιμεντοβιομηχανίας. Για το συγκεκριμένο πλοίο FIONA υπήρξαν πληροφορίες ότι ελλιμενίστηκε και στα λιμάνια Ceuta και Huelva, γνωστό για τα ραδιενεργά του απόβλητα, γεγονός το οποίο είχε αποκρυφτεί από την δοθείσα στις αρχές πορεία του, και για το οποίο έχουν από τότε ενημερώσει τον εισαγγελέα οι ακτιβιστές, χωρίς όμως να έχουν πάρει κάποια απάντηση, ενώ το ΥΕΝ στις επίμονες αιτήσεις των πολιτών απέστειλε δύο (2) επιστολές με λάθος ελλιμενισμούς και χρόνους.
Παράλληλα, η εισαγγελία του Βόλου αποφάσισε να αρχειοθετήσει το αίτημα για έρευνα της πορείας του πλοίου FIONA, παρά τα πολλά διαθέσιμα στοιχεία που έχουν κατατεθεί. Η πράξη αρχειοθέτησης γνωστοποιήθηκε στους αιτούντες μετά από νέο ερώτημά τους, την 28η Ιανουαρίου 2022.
Η ΑΓΕΤ έχει επίσης κάνει αγωγή στα παραπάνω άτομα για δυσφήμηση και απειλή, μαζί με την προαναφερθείσα μήνυση για την είσοδο και διακοπή της εκφόρτωσης. Η αγωγή ήδη απορρίφθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι.
Πηγή: www.rosa.gr