Σε τροχιά έναρξης διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ η Πολωνία - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Σε τροχιά έναρξης διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ η Πολωνία - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

👉Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο η Πολωνία να φύγει από την ΕΕ κατά τα πρότυπα του βρετανικού Brexit αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα.

Αυτό σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν είναι αποδεκτές στο σύνολό τους και άρα η χώρα δεν έχει θέση στην ΕΕ η οποία ζητάει τυφλή υπακοή και προσαρμογή στις εντολές της από τα κράτη-μέλη (βασικά σε όλα τα υπόλοιπα πλην Γαλλίας και Γερμανίας που κυριαρχούν).

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαιρέτισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αυτό σημαίνει πως η δικαστική απόφαση θα έχει και πολιτική στήριξη.

Στις Βρυξέλλες «το φυσάνε και δεν κρυώνει» καθώς η Πολωνία φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να αντικαταστήσει την σοβετική μπότα που την »πάταγε» από το 1945 μέχρι το 1990 με το «μαστίγιο» των Βρυξελλών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την «βαθιά ανησυχία της» για την απόφαση του πολωνικού Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά αυτό ελάχιστα απασχολεί την Βαρσοβία.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη αργά το βράδυ και είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της Ελευθερίας των Πολωνών

Η πατριωτική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει εμπλακεί σε σειρά αντιδικιών με τις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα, από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία του Τύπου μέχρι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, όπου οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι πρέπει να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά, κάτι που η Βαρσοβία απορρίπτει κατηγορηματικά

Η υπόθεση που εξέταζε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσε τις αλλαγές που νομοθετεί το κυβερνών κόμμα στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας και είναι αντίθετες με ότι προβλέπει η οργιώδης και διαλυτική για τις οικογενειακές χριστιανικές αξίες.

«Θέλουμε μια κοινότητα σεβασμού και όχι μια ομάδα κάποιων που είναι ίσοι και άλλων που είναι πιο ίσοι. Αυτή είναι η κοινότητά μας, η Ένωσή μας», έγραψε στο Facebook ο Μοραβιέτσκι αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «καρφώνοντας» βασικά Γερμανία και Γαλλία,

«Αυτό είναι το είδος της Ένωσης που επιθυμούμε και αυτή την Ένωση θα δημιουργήσουμε», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του νωρίς σήμερα.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Πολωνία «θέλει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια κρατών».

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κι ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα: Η Πολωνία όπως και κάποιες άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που εισήλθαν στην ΕΕ το 2004μ σταματούν να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια το 2024 και ξεκιννούν να συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Όπως συνέβη με την Ελλάδα μετά το 2000.

Όμως, όπως και η Ελλάδα έτσι και η Πολωνία «μετράει« πολλές ζημιές από την συμμετοχή της στην ΕΕ σε επίπεδο τοπικής παραγωγής. Αλλά το ορόσημο του 2024 είναι διαφορετικό: Πλέον θα αρχίσει να πληρώνει από την τσέπη της την ΕΕ!

Και η Βαρσοβία θα είναι αναγκασμένη να τηρήσει τα συμπεφωνημένα σε ότι αφορά το εθνικό ζήτημα για την Πολωνία που είναι το κλείσιμο των λιγνιτορυχείων μέχρι το 2049.

Και μπορεί η Πολωνία να πήρε πολύ μεγαλύτερη παράταση απ'ότι η Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υπογράψει να κλείσει ορυχεία και εργοσγάσια μέχρι το 2028, ξεκινώντας από εφέτος για να βάλει.... ανεμογεννήτριες που θα τις αγοράσει η Γερμανία, αλλά η ισχυρή πληθυσμιακά και πολιτικά Πολωνία, ακόμα και το 2049 ούτε για αστείο δεν θέλει να ακούει κάτι τέτοιο.

Και γεωστρατηγικά βλέπει ότι η Γερμανία «τα βρήκε» με την Ρωσία στον Nord Stream 2, έβαλε επάνω από τα συμφέροντα της Πολωνίας το δικό της συμφέρον και η Βαρσοβία βλέπει ότι κινδυνεύει να επαναληφθεί το 1939, έστω σε άλλη version.

Πρακτικά η Πολωνία έχει εισέλθει σε τροχιά εξόδου από την ΕΕ, κατά το βρετανικό πρότυπο και μάλλον δεν θα είναι η μόνη στην δεκαετία που έρχεται: Ουγγαρία και ίσως και μία τρίτη χώρα, θα την ακολουθήσουν.

Γεωστρατηγικά, Βρετανία και ΗΠΑ, είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Πολωνία έναντι της Ρωσίας. Σίγουρα η Ρωσία δεν θα πρέπει πάντως να περιμένει βοήθεια από την Γερμανία...

Σημειώνεται ότι η Πολωνία ανήκει στην ομάδα του Βίσενγκραντ, μια συμμαχία η οποία απαρτίζεται από τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, με σκοπό την προώθηση της στρατιωτικής, οικονομικής και ενεργειακής μεταξύ τους συνεργασίας. Και μπορεί Τσεχία και Σλοβακία να είναι «γερμανοκρατούμενες» αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα όταν Πολωνία και Ουγγαρία «αποχαιρετίσουν» την ΕΕ.

Έτσι όπως διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση, η Πολωνία δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να αλλάξει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της δημιουργώντας ένα ελπιδοφόρο προηγούμενο για την Δημοκρατία στην ΕΕ.

Το πιθανότερο είναι η ΕΕ να το αποδεχτεί. Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να αντέξουν άλλη «Βρετανία» μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Πόσο θα πρέπει να απασχολούν όλα αυτά την Ελλάδα; Κανονικά θα έπρεπε η Πολωνία να είναι οδηγός της Ελλάδας. Με αυτό το πολιτικό σύστημα αποκλείεται.

Αν διαμορφωθεί ένα πολιτικό σύστημα που να κωδικοποιεί και να εκφράζει την άποψη των «160» που έστειλαν την γνωστή επιστολή για την υπεράσπιση της οικογένειας και την μη νομοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων και που μέσα σε αυτή εκφράζεται «ο προβληματισμός για την πολιτική της ΕΕ», αυτός ο «προβληματισμός» θα φτάσει και σε πολλά άλλα πεδία.

Το 2015 στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, ουσιαστικά οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη.

Μπορεί να ακολούθησε το πολιτικό πραξικόπημα του Α.Τσίπρα με την βοήθεια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και η ψήφος στην κάλπη να ανατράπηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιστορικές συγκυρίες δεν θα επανέλθουν με την μορφή χιονοστιβάδας, ίσως πολύ συντομότερα απ'ότι κάποιοι προβλέπουν.

Το διάβασα στο pronews.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,267,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1260,ΒΙΝΤΕΟ,841,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,331,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1565,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3473,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Σε τροχιά έναρξης διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ η Πολωνία - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα
Σε τροχιά έναρξης διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ η Πολωνία - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα
Σε τροχιά έναρξης διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ η Πολωνία - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα
https://www.pronews.gr/sites/default/files/styles/full/public/article/2021/10/08/polandeu.jpg?itok=7t6pJ4rF
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/10/blog-post_20.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/10/blog-post_20.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content