Ποιος νικά όταν συγκρούονται η καρδιά και το μυαλό;

Ποιος νικά όταν συγκρούονται η καρδιά και το μυαλό;

👉Όταν η καρδιά και το μυαλό συγκρούονται, νικά πάντα η καρδιά. Κι αυτό γιατί όταν οι πολύ ισχυρές ασυνείδητες αναμνήσεις ή υποσυνείδητες πεποιθήσεις ενεργοποιούνται τότε τα αισθήματα που τις συνοδεύουν κατακλύζουν τον συνειδητό νου και δεν επιτρέπουν να ζήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε, να νιώθουμε και να κάνουμε πράγματα που ο συνειδητός νους μας δεν κατανοεί και δεν επιθυμεί.

Σημαίνει, επίσης, ότι ενεργοποιείται χωρίς λόγο η αντίδραση στο στρες. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να θεραπεύσουμε τις αναμνήσεις που πυροδοτούν αυτή τη διαδικασία.

Είμαστε αυτοί που είμαστε βαθιά μέσα στην καρδιά μας.

Μπορεί να λέμε στους άλλους ανθρώπους: «Αυτός είμαι, αυτά πιστεύω, αυτά έχω καταφέρει, αυτά θα κάνω». Όμως, στην πραγματικότητα, είμαστε αυτοί που είμαστε βαθιά μέσα μας, στην καρδιά μας, επειδή όταν η καρδιά και το μυαλό συγκρούονται, νικά πάντα η καρδιά.

Το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε καθορίζεται από όσα υπάρχουν μέσα στην καρδιά μας

Όταν ενεργοποιείται το σύστημα των πεποιθήσεων που βασίζονται στο σχήμα ερέθισμα-αντίδραση, επιστρέφουμε στην ηλικία που είχαμε όταν δημιουργήθηκε η οδυνηρή ανάμνηση.

Γυρίζουμε στο σημείο όπου ήμαστε όταν βιώσαμε την τραυματική εμπειρία -επιστρέφουμε στις ίδιες συνθήκες, στην ίδια ηλικία, στο ίδιο επίπεδο λογικής και βιώνουμε ξανά τα ίδια συναισθήματα.

Οι πράξεις μας καθορίζονται από όσα υπάρχουν μέσα στην καρδιά μας

Συνειδητά, καταστρώνουμε ένα σωρό υπέροχα σχέδια. Μπορεί ακόμη και να έχουμε την ικανότητα να τα υλοποιήσουμε. Ωστόσο, αν οι οδυνηρές αναμνήσεις μας σχετίζονται με αυτές τις πράξεις και με αυτά τα ζητήματα, θα καταλήξουμε, είτε το θέλουμε είτε όχι, να αντιδράμε βάσει των τραυματικών μας αναμνήσεων και να ενεργούμε βάσει των πεποιθήσεων που περιέχονται σε αυτές τις αναμνήσεις.

Και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο μέχρι να θεραπεύσουμε τις τραυματικές αναμνήσεις.

Όταν δεν ενεργούμε όπως πραγματικά θέλουμε -ή τουλάχιστον, όταν δεν ενεργούμε όπως πραγματικά θέλουμε τόσο συστηματικά όσο θα έπρεπε για να πετύχουμε όσα ονειρευόμαστε στη ζωή μας-, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι οδυνηρές αναμνήσεις έχουν ενεργοποιηθεί ξανά και μας ωθούν να σκεφτόμστε, να αισθανόμαστε και να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε.

Η καρδιά είναι προγραμματισμένη να μας προστατεύει

Πρώτη προτεραιότητα της καρδιάς είναι να μας προστατεύει από τις οδυνηρές -ίσως και μοιραίες- καταστάσεις, και κυρίως από εκείνες τις οδυνηρές καταστάσεις που έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, όταν η καρδιά και το μυαλό έρχονται σε σύγκρουση, νικά πάντα η καρδιά, γιατί η καρδιά είναι έτσι προγραμματισμένη ώστε να μας προστατεύει.

Και για να μας προστατεύσει, ενεργοποιεί την αντίδραση στο στρες. Όταν η αντίδραση στο στρες ενεργοποιείται χωρίς να υπάρχει λόγος, νιώθουμε ότι φοβόμαστε, ακόμη και όταν η συγκεκριμένη κατάσταση δεν θα έπρεπε κανονικά να μας προκαλεί φόβο.

Όπως προείπαμε, όταν η καρδιά και το μυαλό συγκρούονται, νικά πάντα η καρδιά. Όμως, συχνά η νίκη της καρδιάς έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, την καριέρα και τις σχέσεις μας, ή δεν μας επιτρέπει να βρούμε την εσωτερική γαλήνη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η καρδιά μας είναι κυριευμένη από το φόβο, ο οποίος πλήττει τα κύτταρά μας, ακόμη και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε συνειδητά.

Οι προτεραιότητές μας καθορίζονται από όσα υπάρχουν μέσα στην καρδιά μας

Αν ρωτήσουμε εκατό ανθρώπους με ποιον τρόπο θέτουν και οργανώνουν τις προτεραιότητές τους στη ζωή τους, το πιθανότερο είναι ότι όλοι θα μας απαντήσουν πως πρώτα εξετάζουν με τη λογική τα γεγονότα και τις συνθήκες, και έπειτα αποφασίζουν ποια θέματα είναι σημαντικότερα και πώς θα τα αντιμετωπίσουν.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θέτουμε τις προτεραιότητές μας καθορίζεται από τα πράγματα που θεωρούμε σημαντικότερα. Και αυτά που θεωρούμε σημαντικότερα καθορίζονται από όσα υπάρχουν στην καρδιά μας.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι ενεργούμε σαν ρομπότ και ότι είναι άσκοπο να εξετάζουμε με βάση τη λογική και την κρίση μας τις καταστάσεις της ζωής μας; Όχι βέβαια! Η λογική και η κρίση είναι σημαντικοί παράγοντες της διαδικασίας και, αν η καρδιά συμφωνεί με τη λογική, δεν προκύπτουν συγκρούσεις.

Ωστόσο, όταν μια κυτταρική ανάμνηση μας ωθεί να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε βάσει μίας πεποίθησης που στηρίζεται στο φόβο, τότε, ακόμη και αν εξετάσουμε μία κατάσταση με λογική και κριτική ματιά, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα λογικό συμπέρασμα ή σε μια απόφαση που θα σέβεται όσα επιθυμεί η καρδιά μας.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα παό το βιβλίο The Healing Code - Ο Θεραπευτικός Κώδικας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Χρύσα Πράντζαλου
Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Το διάβασα στο psychology.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1088,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,263,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1250,ΒΙΝΤΕΟ,827,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,329,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,242,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1556,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3473,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,913,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Ποιος νικά όταν συγκρούονται η καρδιά και το μυαλό;
Ποιος νικά όταν συγκρούονται η καρδιά και το μυαλό;
Ποιος νικά όταν συγκρούονται η καρδιά και το μυαλό;
https://www.psychology.gr/images/stories/photo_articles11/heart.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/08/blog-post_171.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/08/blog-post_171.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content