Λογομαχίες και άλυτες τις διαφωνίες της ημέρας; Δείτε πώς μπορεί να βλάψει την υγεία σας

Λογομαχίες και άλυτες τις διαφωνίες της ημέρας; Δείτε πώς μπορεί να βλάψει την υγεία σας

👉Λογομαχίες και άλλες διαφωνίες δεν πρέπει να γίνονται εκκρεμότητες και να τις πέρνουμε μαζί μας για ύπνο, επισημαίνει νέα μελέτη που εξηγεί πώς αυτές οι καταστάσεις λειτουργούν αρνητικά για την ψυχική και συνολική υγεία μας.

Πώς μπορούν οι άλυτες διαφωνίες να επηρεάσουν την υγεία μας; Την απάντηση στο ερώτημα έδωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, σύμφωνα με τους οποίους τέτοιες υποθέσεις εντείνουν το στρες, παράγοντα με αρνητικό αντίκτυπο για τη συνολική υγεία. Αντιθέτως, η επίλυσή τους μειώνει ή απαλείφει την έντονη συναισθηματική φόρτιση που προκαλούν.

«Η επίλυση των διαφωνιών είναι σημαντική για την καθημερινή μας ευημερία», ανέφερε ο ανώτερος συγγραφέας Robert Stawski, Επίκουρος Καθηγητής στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπιστικών Σπουδών. «Καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες – ειδικά οι ασήμαντες, μικρές ταλαιπωρίες που αντιμετωπίζουμε στη διάρκεια της ημέρας – ακόμη και αυτοί έχουν μόνιμες επιπτώσεις στη θνησιμότητα, τη γνωστική λειτουργία και καταστάσεις όπως η φλεγμονή», σχολίασε από την πλευρά της η επικεφαλής ερευνήτρια Dakota Witzel, υποψήφια διδάκτωρ στον τομέα της ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών του Πανεπιστημίου.

Πράγματι, το χρόνιο στρες αποτελεί μείζον ζήτημα στην ατζέντα των επιστημόνων καθώς σχετίζεται με διαταραχές στην ψυχική υγεία όπως η κατάθλιψη και το άγχος όπως και με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καρδιοπάθειες, δυσκολίες στην αναπαραγωγή και προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Μελέτη Καθημερινών Εμπειριών για πάνω από 2.000 συμμετέχοντες που είχαν ερωτηθεί σχετικά με τα αισθήματα και τις εμπειρίες τους για οκτώ ημέρες συνεχόμενα.

Το ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις περιπτώσεις αψιμαχιών αφενός και, αφετέρου, διαφωνιών που αποφεύχθησαν όταν η μία πλευρά προτίμησε να σιωπήσει προς αποφυγή μιας σύγκρουσης, καθώς και στο πώς επηρέασαν συναισθηματικά τους εμπλεκόμενους.

«Αντιδραστικότητα» ορίζεται o αντίκτυπος στην αύξηση των αρνητικών ή μείωση των θετικών συναισθημάτων στους συμμετέχοντες από τα παραπάνω γεγονότα την ημέρα που συνέβησαν, ενώ στο «κατάλοιπο» περιλαμβάνεται το παρατεταμένο συναισθηματικό φορτίο της ημέρας μετά το συμβάν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έλυσαν τις διαφωνίες τους την ημέρα που συνέβησαν ανέφεραν τη μισή αντιδραστικότητα σε σύγκριση με όσους άφησαν την υπόθεση εκκρεμή.

Πιο εμφατικά: την επομένη της διαφωνίας, όσοι ένιωθαν ότι την είχαν επιλύσει δεν ανέφεραν παρατεταμένη αύξηση των αρνητικών τους συναισθημάτων.

Ο ρόλος της ηλικίας

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή που εξέτασαν οι επιστήμονες ήταν οι σχετικές με την ηλικία διαφορές στη διαχείριση τέτοιων αψιμαχιών, με τους 68 ετών και άνω να έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες επίλυσής τους σε σχέση με τους 45 ετών και κάτω, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη θετική επίπτωση της επίλυσης ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η εξήγηση των ερευνητών, η οποία συμβαδίζει και με τις θεωρίες για τη σχέσεις συναισθηματικής κατάστασης και γήρατος, είναι πως οι ηλικιωμένοι επιδιώκουν για τον χρόνο ζωής που τους απομένει να μεγιστοποιούν τα θετικά συναισθήματα και, αντιστρόφως, να μειώνουν τα αρνητικά. Επιπρόσθετα, η μεγαλύτερη εμπειρία ζωής πιθανώς να τους επιτρέπει να αποφεύγουν ή να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τέτοιες συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τον Δρ Stawski , ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει πάντα τους στρεσογόνους παράγοντες που φέρνει η ζωή —με την ίδια την απουσία ελέγχου να προκαλεί συχνότατα άγχος— ωστόσο μπορεί να ελέγξει τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει. «Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο αντιδραστικοί από άλλους, όμως ο βαθμός στον οποίο θα καταφέρει καθένας μειώσει το άγχος και το αντίκτυπό του στη διάρκεια μίας ή περισσότερων ημερών, θα έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες ωφέλειες», ανέφερε.

Στα μελλοντικά σχέδια των ερευνητών Stawski και Witzel είναι να ξεκλειδώσουν τη φύση των ανθρώπινων διαφωνιών για να ανακαλύψουν τα πλαίσια στα οποία διαμείβονται οι πλέον στρεσογόνες λεκτικές συγκρούσεις.

Το διάβασα στο ygeiamou.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1077,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Λογομαχίες και άλυτες τις διαφωνίες της ημέρας; Δείτε πώς μπορεί να βλάψει την υγεία σας
Λογομαχίες και άλυτες τις διαφωνίες της ημέρας; Δείτε πώς μπορεί να βλάψει την υγεία σας
Λογομαχίες και άλυτες τις διαφωνίες της ημέρας; Δείτε πώς μπορεί να βλάψει την υγεία σας
https://ygeiamou.gr/wp-content/uploads/2021/03/210326175151_diafwnia_zeygari_couple.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/07/blog-post_68.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/07/blog-post_68.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content