Οι γυναίκες είναι καλύτερες στην ανάγνωση του μυαλού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Οι γυναίκες είναι καλύτερες στην ανάγνωση του μυαλού

👉Ψυχολόγοι ανέπτυξαν το πρώτο ερωτηματολόγιο σχετικά με την «ανάγνωση μυαλού», για να εξετάσουν πόσο καλά οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τι σκέφτονται οι άλλοι.

Μια νέα προσέγγιση για την «ανάγνωση μυαλού» ανέπτυξαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μπαθ, του Κάρντιφ και του Λονδίνου, για να εξετάσουν πόσο καλά καταλαβαίνουμε τι σκέφτονται οι άλλοι. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες είναι πολύ καλύτερες στο να μπαίνουν στη θέση του άλλου.

Η ανάγνωση του μυαλού, μερικές φορές αναφέρεται στην ψυχολογία ως «νοητικοποίηση», είναι μια σημαντική ικανότητα που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε διακριτικά συμπεριφορικά στοιχεία που μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάποιος με τον οποίο μιλάμε σκέφτεται κάτι που δεν λέει (π.χ. όταν είναι σαρκαστικός ή όταν λέει ψέματα).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όλοι έχουμε διαφορετική ικανότητα στο να «διαβάζουμε το μυαλό», και κάποιοι είναι έμφυτα καλύτεροι σε αυτό από άλλους. Το γεγονός ότι δεν έχουμε όλοι αυτή την ικανότητα στον ίδιο βαθμό μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις – ειδικά για ανθρώπους με αυτισμό όπου μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές δυσκολίες στη δημιουργία και τη διατήρηση σχέσεων.

Για να βρουν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και να τους προσφέρουν την κατάλληλη υποστήριξη, οι ερευνητές στο Μπαθ σχεδίασαν ένα νέο τεστ ανάγνωσης μυαλού, που αντλεί δεδομένα από περισσότερα από 4.000 αυτιστικά και μη αυτιστικά άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Το ερωτηματολόγιο ήταν απλό, με τέσσερα βήματα, και οι βαθμολογίες κυμαίνονταν από το 4 έως το 16 (4 για χαμηλή ικανότητα, 16 για εξαιρετική ικανότητα). Η μέση βαθμολογία για το ερωτηματολόγιο ήταν μεταξύ 12 και 13.

Αφού επιβεβαίωσαν στατιστικά ότι το τεστ μετρούσε το ίδιο πράγμα σε άντρες και γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη ικανότητα στην ανάγνωση μυαλού από τους άντρες, ενώ επίσης επιβεβαιώθηκαν κάποιες από τις πιο γνωστές κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Assessment.

Ο Δρ. Πουνίτ Σαχ, βασικός συγγραφέας της μελέτης και ειδικός στην κοινωνική γνωστική επεξεργασία στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπαθ εξηγεί: Σίγουρα όλοι μας έχουμε εμπειρίες όπου δεν νιώθαμε να υπάρχει σύνδεση με τους συνομιλητές μας, όπου αντιληφθήκαμε ότι δεν μας κατάλαβαν ή ότι αυτά που είπαμε έγιναν κατανοητά με λάθος τρόπο. Μεγάλο μέρος του τρόπου που επικοινωνούμε βασίζεται στην κατανόηση του τι σκέφτονται οι άλλοι, κι όμως αυτή είναι μια περίπλοκη διαδικασία την οποία δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλοι.

Για να κατανοήσουμε αυτή την ψυχολογική διαδικασία, χρειάστηκε να διαχωρίσουμε την «ανάγνωση του μυαλού» από την ενσυναίσθηση. Η «ανάγνωση μυαλού» αναφέρεται στην κατανόηση του τι σκέφτονται οι άλλοι, ενώ η ενσυναίσθηση είναι η κατανόηση του τι νιώθουν. Η διαφορά μπορεί να φαίνεται ανεπαίσθητη αλλά είναι πολύ σημαντική και περιλαμβάνει πολύ διαφορετικά εγκεφαλικά δίκτυα. Εστιάζοντας προσεκτικά στη μέτρηση της «ανάγνωσης του μυαλού», χωρίς να τη συγχέουμε με την ενσυναίσθηση, είμαστε σίγουροι ότι μετρήσαμε μόνο την ανάγνωση του νου. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερες ικανότητες ανάγνωσης μυαλού από ό,τι οι άνδρες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Ρέιτσελ Κλάτερμπακ επισημαίνει την κλινική σημασία του ερωτηματολογίου: Αυτό το νέο τεστ, που χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό για να συμπληρωθεί, έχει σημαντική χρησιμότητα σε κλινικό πλαίσιο. Δεν είναι πάντα προφανές αν κάποιος έχει δυσκολίες να κατανοεί και να απαντά στους άλλους – και πολλοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει τεχνικές που περιορίζουν την εμφάνιση κοινωνικών δυσκολιών, παρόλο που αυτές παραμένουν.

Αυτό το έργο δημιουργεί προοπτικές για να κατανοήσουμε καλύτερα την εμπειρία ανθρώπων με δυσκολίες στην ανάγνωση μυαλού, όπως είναι τα άτομα με αυτισμό, ενώ παράγει μια ακριβή ποσοτική μέτρηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ειδικούς για να αναγνωρίζουν άτομα που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από παρεμβάσεις.

Ο Δρ. Σαχ πρόσθεσε: Αυτή η έρευνα είχε σκοπό να βελτιώσει την κατανόηση σχετικά με τις ικανότητες ανάγνωσης του μυαλού και να προσφέρει λύσεις σε όσους μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ιδιαίτερα στα άτομα με αυτισμό. Έχουμε δημιουργήσει ένα ελεύθερα διαθέσιμο ερωτηματολόγιο το οποίο ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην αναγνώριση ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες σχετικές με κοινωνικές καταστάσεις.

Το διάβασα στο psychologynow.gr
ΕΤΣΙ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ
Κάνε την εγγραφή σου στο ploumistos.com $desc=και θα λαμβάνεις όλα τα νέα άρθρα μου στο mail σου

Πάτησε την εικόνα και Μάθε πως γίνεταιΠληροφορίες για να επικοινωνήσετε με τον Στ. Πλουμιστό

Μάθετε για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ

Για το κανάλι μου στο youtube Ploumistos Video ΕΔΩ

H πρωτοποριακή μέθοδος με ηχητικές συνεδρίες για Αφύπνιση, Αυτοβελτίωση, Διαλοδισμό - Αυτοσυγκέντρωση, συνεδρίες Αυτοθεραπείας - Ίασης. Θα βρείτε ακόμη ομιλίες για την Αυτογνωσία & Σεμινάρια
επισκεφτείτε το www.voicehealing.gr

Για προσωπικές τηλε-συνεδρίες, Συμβουλευτικής, Αυτοβελτίωσης και Αφύπνισης του Νου ΕΔΩ

Άμεση επικοινωνία & ραντεβού: 6945 723 523

Ο Σταύρος Πλουμιστός ως ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αφύπνισης του Νου & Αυτοβελτίωσης (Spiritual Energy Healing-man) Εκπαιδευτής και​ Σύμβουλος​ ζωής.

Ως ολιστικός σύμβουλος, έχει δημιουργήσει έπειτα από έρευνα και εκατοντάδες εθελοντικές δοκιμές με πελάτες του, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing".

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αφύπνισης - Αυτοβελτίωσης, προσωπικής καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και Δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,428,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,1947,ΑΠΟΨΕΙΣ,42,Άρθρα,814,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,107,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,693,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,127,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,754,ΒΙΝΤΕΟ,188,ΒΟΛΟΣ,56,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1814,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,150,Ειδηση-ολόγιο,9246,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8167,ΕΚΤΑΚΤΑ,110,ΕΛΛΑΔΑ,852,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,25,ΕΡΕΥΝΕΣ,45,ΖΩΗ,142,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,37,Θεσσαλία,1315,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,39,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,374,Κόσμος,9500,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,46,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,363,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1519,Πολιτική,6798,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,5932,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,73,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,59,Στηρίζω,341,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1099,Τοπικά,11683,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,2586,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,34,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,88,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,616,Eco-News,2752,GP - info,5,voice healing therapy,36,
ltr
item
Ploumistos.com: Οι γυναίκες είναι καλύτερες στην ανάγνωση του μυαλού
Οι γυναίκες είναι καλύτερες στην ανάγνωση του μυαλού
Οι γυναίκες είναι καλύτερες στην ανάγνωση του μυαλού
https://www.ogdoo.gr/media/k2/items/cache/06ca8bd602088aa8065de12f7b7062f1_XL.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2021/03/blog-post_8.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2021/03/blog-post_8.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Προβολή όλων ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ LABEL ΑΡΧΕΙΟ SEARCH ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Not found any post match with your request ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σατ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content