Η σύγκρουση επιστήμης και θρησκείας είναι θέμα εγκεφάλου

Η σύγκρουση επιστήμης και θρησκείας είναι θέμα εγκεφάλου

👉Η σύγκρουση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας έχει την προέλευσή της στη δομή του εγκεφάλου μας. Οι συγκρούσεις μεταξύ της θρησκευτικής πίστης έναντι των επιστημονικών δεδομένων για να εξηγήσουν τον κόσμο γύρω μας χρονολογούνται από αιώνες και είναι ίσως πιο ορατές σήμερα στα επιχειρήματα μεταξύ της εξέλιξης και του δημιουργισμού.

Για να πιστέψουν σε έναν υπερφυσικό θεό ή σε ένα παγκόσμιο πνεύμα, οι άνθρωποι φαίνεται να καταστέλλουν το εγκεφαλικό δίκτυο που χρησιμοποιείται για την αναλυτική σκέψη και εμπλέκουν το ενσυναισθητικό δίκτυο. Όταν σκέφτονται αναλυτικά για τον φυσικό κόσμο, οι άνθρωποι φαίνεται να κάνουν το αντίθετο. Δηλαδή, καταστέλλουν το ενσυναισθητικό δίκτυο που χρησιμοποιείται στη διαίσθηση και εμπλέκουν το εγκεφαλικό δίκτυο που χρησιμοποιείται για την αναλυτική σκέψη.

Όταν υπάρχει ζήτημα πίστης, από αναλυτική άποψη, μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά, από όσα καταλαβαίνουμε για τον εγκέφαλο, το άλμα της πίστης στα υπερφυσικά φαινόμενα ισοδυναμεί με την παραίτηση του κριτικού/αναλυτικού τρόπου σκέψης για να μας βοηθήσει να επιτύχουμε μεγαλύτερη κοινωνική και συναισθηματική αντίληψη.

Κάποιοι στη γνωστική ψυχολογία ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι που έχουν πίστη (δηλαδή, είναι θρησκευόμενοι) δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο και άλλοι. Στην πραγματικότητα είναι λιγότερο έξυπνοι».

Μελέτες επιβεβαίωσαν την στατιστική σχέση, ταυτόχρονα όμως έδειξαν ότι τα άτομα με πίστη είναι πιο κοινωνικά και με ενσυναίσθηση, ενώ έχουν περισσότερη κατανόηση σε σχέση με εκείνους που δεν πιστεύουν.

Όσο πιο συμπαθητικό είναι το άτομο, τόσο πιθανότερο είναι να είναι θρησκευόμενος.

Οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερες θρησκευτικές ή πνευματικές κοσμοθεωρίες από τους άνδρες. Το χάσμα οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερη τάση προς ενσυναίσθηση από τους άνδρες.

Οι αθεϊστές, συνήθως έχουν μία έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους.

Δομή εγκεφάλου

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει δύο αντίθετους τομείς σε συνεχή ένταση. Ο εγκέφαλος έχει ένα αναλυτικό δίκτυο νευρώνων που μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε κριτικά και ένα κοινωνικό δίκτυο που μας επιτρέπει να έχουμε ενσυναίσθηση. Όταν παρουσιάζεται πρόβλημα φυσικής ή ηθικό δίλημμα, ένας υγιής εγκέφαλος πυροδοτεί το κατάλληλο δίκτυο ενώ καταστέλλει το άλλο.

Λόγω της έντασης μεταξύ των δύο δικτύων αυτό σάς δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνετε βαθύτερα στην κοινωνική/συναισθηματική πλευρά. Και αυτό μπορεί να είναι το κλειδί για το γιατί υπάρχουν πεποιθήσεις στο υπερφυσικό πεδίο σε όλη την ιστορία των πολιτισμών. Απευθύνεται σε έναν ουσιαστικά μη υλικό τρόπο κατανόησης του κόσμου και της θέσης μας σε αυτόν.

Έχοντας ενσυναίσθηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε αντιεπιστημονικές πεποιθήσεις. Αντίθετα, υποδηλώνουν ότι εάν τονίσουμε μόνο την αναλυτική λογική και τις επιστημονικές πεποιθήσεις, όπως υποδηλώνει το νέο αθεϊστικό κίνημα, τότε διακυβεύουμε την ικανότητά μας να καλλιεργούμε διαφορετικό τύπο σκέψης, δηλαδή κοινωνική/ηθική διορατικότητα.

Αυτό συνάδει με τη φιλοσοφική άποψη, που υποστήριζε ο Immanuel Kant, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι αλήθειας: εμπειρικός και ηθικός.

Πειράματα και αποτελέσματα

Εξετάζοντας τη σχέση ανάμεσα στην πίστη στον Θεό ή σε ένα παγκόσμιο πνεύμα με μέτρα αναλυτικής σκέψης και ηθικής ανησυχίας συνεπάγεται ότι όσο πιο θρησκευτικό είναι το άτομο, τόσο πιο ηθική ανησυχία δείχνει, ανεξαρτήτως αιτίου και αποτελέσματος.

Τόσο η πνευματική πίστη όσο και η ενσυναίσθητη ανησυχία σχετίζονται θετικά με τη συχνότητα της προσευχής, τους διαλογισμούς και άλλες πνευματικές ή θρησκευτικές πρακτικές.

Η αναλυτική σκέψη αποθαρρύνει την αποδοχή πνευματικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Αλλά η ενσυναίσθηση είναι πιο σημαντική για τη θρησκευτική πίστη από ότι η αναλυτική σκέψη που ταιριάζει με την δυσπιστία.

Η σύγκρουση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας είναι αμετάκλητη· αυτό οφείλεται στο ότι τα δίκτυα καταστέλλουν το ένα το άλλο, δημιουργώντας δύο άκρα. Έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλος.

Οι άνθρωποι είναι κατασκευασμένοι για να αλληλοεπιδρούν και να εξερευνούν χρησιμοποιώντας και τα δύο δίκτυα.

Αντί να συγκρούεται πάντα με την επιστήμη, υπό τις σωστές συνθήκες, η θρησκευτική πίστη μπορεί να προωθήσει θετικά την επιστημονική δημιουργικότητα και διορατικότητα.

Πολλοί από τους πιο διάσημους επιστήμονες της ιστορίας ήταν πνευματικοί άνθρωποι ή θρησκευόμενοι. Αυτά τα αξιοσημείωτα άτομα ήταν αρκετά πνευματικά εξελιγμένα ώστε να δουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη η θρησκεία και η επιστήμη να έρχονται σε σύγκρουση.

Από το 1901 έως το 2000, 654 βραβευμένοι με Νόμπελ, ή σχεδόν το 90%, ανήκαν σε μία από τις 28 θρησκείες. Το υπόλοιπο 10,5 τοις εκατό ήταν άθεοι, αγνωστικιστές ή freethinkers (Τα άτομα που διαμορφώνουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους αντί να δέχονται τις απόψεις άλλων ανθρώπων).

Η σύγκρουση θα αποφευχθεί αν θυμόμαστε απλούς κανόνες:
  • Η θρησκεία δεν έχει καμιά θέση να μας λέει για τη φυσική δομή του κόσμου· αυτό είναι δουλειά της επιστήμης. 
  • Η επιστήμη πρέπει να ενημερώνει την ηθική συλλογιστική μας, αλλά δεν μπορεί να καθορίσει τι είναι ηθική ή να μας πει πώς πρέπει να κατασκευάσουμε νόημα και σκοπό στη ζωή μας.
Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να ανακαλύψουμε αν ο άνθρωπος αυξάνοντας την ενσυναίσθηση του αυξάνει και τη θρησκευτική ή πνευματική του πεποίθηση ή είναι η θρησκευτική πίστη και πνευματική πεποίθηση που αυξάνει την ενσυναίσθησή του;

Το διάβασα στο eurekalert.org
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1078,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Η σύγκρουση επιστήμης και θρησκείας είναι θέμα εγκεφάλου
Η σύγκρουση επιστήμης και θρησκείας είναι θέμα εγκεφάλου
Η σύγκρουση επιστήμης και θρησκείας είναι θέμα εγκεφάλου
https://vukentra.com/wp-content/uploads/2019/09/PTH_001.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/12/blog-post_539.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/12/blog-post_539.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content