Μπορούμε να ζήσουμε «κανονικά» σε μια εποχή που μας το απαγορεύει;

Μπορούμε να ζήσουμε «κανονικά» σε μια εποχή που μας το απαγορεύει;

👉Ας ξεκινήσουμε από αυτό που όλοι γνωρίζουμε ότι ισχύει: τα πράγματα δεν είναι «κανονικά» αυτό τον καιρό και δεν θα γίνουν για τους ερχόμενους μήνες. 

Η πανδημία θα διαρκέσει όλο το χειμώνα. Οι κανονικές μέρες είναι κάτι που οι περισσότεροι είχαμε ως δεδομένο πριν συμβούν όλα αυτά.

Η Lindsey McKernan, καθηγήτρια ψυχιατρικής και επιστημών της συμπεριφοράς εξηγεί στο huffpost ότι οι σταθερές στον κόσμο μας δημιουργούν έναν ρυθμό στις μέρες και τελικά χτίζουν την κανονικότητα γύρω μας. Και αυτό τον καιρό, οι σταθερές διαταράσσονται. Αναφέρει: «Όταν τα πράγματα είναι κανονικά… δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε τόση γνωστική ενέργεια στο να προβλέψουμε τι ακολουθεί λόγω του ρυθμού της ημέρας». Τώρα τα πράγματα όμως είναι κάπως διαφορετικά.

Αυτή η επιπλέον γνωστική προσπάθεια συνεισφέρει στα αυξημένα επίπεδα στρες σε όλη την κοινωνία. Η εγκαθίδρυση, λοιπόν, μιας αίσθησης κανονικότητας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του γνωστικού φορτίου μέσα στη μέρα και να μας επιτρέψει να ανακτήσουμε τον έλεγχο της καθημερινότητάς μας όσο αυτό είναι δυνατό.

Αλλά πώς ακριβώς μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό; Παρακάτω, οι ειδικοί προσφέρουν κάποιες από τις καλύτερες συμβουλές τους για τη δημιουργία μιας αίσθησης κανονικότητας, καθώς ζούμε δύσκολες μέρες.

5 μικροί τρόποι να χτίσουμε μια αίσθηση κανονικότητας στον καιρό της πανδημίας

1. Εγκαθιδρύουμε μια μικρή ρουτίνα για εμάς


Όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο αυξημένου στρες, η ρουτίνα μας βοηθά. Γι’ αυτό, συνήθως απορρυθμιζόμαστε αν πάμε για ύπνο πιο αργά από το συνηθισμένο. Αυτή η χρονιά έχει συνεχώς τέτοιες αλλαγές. Οι ειδικοί λένε ότι το να αντιστεκόμαστε σε αυτούς τους περιορισμούς που τώρα είναι μέρος της ημέρας μας προσθέτει επιπλέον στρες. Αντιθέτως, χρειάζεται να αποδεχτούμε την τρέχουσα πραγματικότητα και να ανταποκριθούμε καταλλήλως.

Το πρώτο πράγμα για να εγκαθιδρύσουμε μια ρουτίνα αυτό τον καιρό είναι να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει αυτό και να αποδεχτούμε ότι η αίσθηση του κανονικά δεν είναι απαραιτήτως του πού θα θέλαμε να βρισκόμαστε τώρα. Η McKernan συστήνει να εστιάσουμε σε 4 βασικούς παράγοντες ώστε να προσαρμόσουμε τη ρουτίνα μας: το πώς κοιμόμαστε, πώς τρώμε, αν κινούμαστε και σε ποιο βαθμό μπορούμε να κοινωνικοποιηθούμε. Ποιος από αυτούς τους παράγοντες χρειάζεται λίγη επιπλέον προσοχή; Αρχίστε να χτίζετε τη ρουτίνα σας γύρω από αυτούς τους πυλώνες.

2. Συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που ανταμείβουν

Πριν την πανδημία, εστιάζαμε κυρίως στο πώς να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Και αν και αυτές οι δραστηριότητες ήταν διασκεδαστικές στην αρχή, αυτές οι πρακτικές δεν βοηθούν τόσο πολύ πια. Τώρα προσπαθούμε απλώς να νιώσουμε ψυχικά υγιείς κάθε μέρα που περνά χωρίς να χάσουμε την ψυχραιμία μας.

Αλλά υπάρχει κάτι που μπορείτε να δοκιμάσετε στις νέες σας δραστηριότητες ως έναν τρόπο να δημιουργήσετε μια νέα κανονικότητα. Όταν τις επιλέγετε, προσέξετε αυτές να έχουν μια αξία στη ζωή σας, μια αίσθηση ανταμοιβής και νοήματος. Μπορεί το κύριο παράδειγμα που συνήθως χρησιμοποιείται να είναι η άσκηση, η οποία έχει πράγματι μεγάλη επίδραση στη διάθεσή μας, αλλά η δραστηριότητα αυτή (προσαρμοσμένη στην κατάσταση) μπορεί να είναι οποιαδήποτε επιθυμείτε.

3. Βρίσκουμε δημιουργικούς τρόπους να συνδεθούμε με τους αγαπημένους μας

Πολλές κοινωνικές εκφάνσεις της ζωής μας έχουν δραστικά αλλάξει με στόχο να προστατεύσουμε και να προστατευτούμε από τον ιό. Ο McLean Pollock, βοηθός καθηγητή ψυχίατρος στο Duke University της Βόρειας Καρολίνα σημείωσε ότι είναι δύσκολο να βρούμε πώς να κοινωνικοποιηθούμε και να νιώσουμε κοντά στους αγαπημένους μας χωρίς να κάνουμε όλα όσα συνηθίζαμε, όπως τις αγκαλιές, τα φιλιά και την επαφή από κοντά.

Ο Pollock είπε ότι η εύρεση τρόπων να συνδεθούμε με τους άλλους είναι πολύτιμη για την αναζήτηση μιας κανονικότητας. Θα είναι δύσκολο να νιώσουμε «φυσιολογικά» αν μία από τις πιο βασικές μας ανάγκες – η κοινωνική σύνδεση – μένει ανεκπλήρωτη.

Μέχρι τώρα συνηθίζαμε να προγραμματίζουμε συναντήσεις σε ψηφιακές πλατφόρμες. Οι ειδικοί τώρα συνιστούν να βρίσκουμε πιο μοναδικούς τρόπους να συνδεθούμε με τους άλλους. Για παράδειγμα, τα γράμματα είναι ένα παραδοσιακό εργαλείο που έχει τη δική του αίγλη στον καιρό της πανδημίας (έστω και με τη μορφή mail). Σε αυτή την διαδικασία, έχει κανείς το χρόνο και την άνεση να περιγράψει με λέξεις όλα όσα νιώθει, καθώς και τις βαθύτερες σκέψεις του.

4. Διακοσμούμε το σπίτι μας για τις γιορτές

Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλο τον κόσμο, μπορούμε να ελέγξουμε τον μικρόκοσμό μας, ειδικά το σπίτι μας. Διακοσμώντας το σπίτι μας για τις γιορτές με είτε έτοιμα προϊόντα είτε με χειροποίητα αντικείμενα, δημιουργούμε ένα ευχάριστο κλίμα στον χώρο που περνάμε τις περισσότερες ώρες.

5. Αν ακόμα δυσκολευόμαστε, απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό

Η ψυχική υγεία όλων πιέζεται όλο αυτό τον καιρό, δεν νιώθουμε ότι υπάρχει πια εκείνη η κανονικότητα που είχαμε σχεδιάσει και συνηθίσει. Είναι πιθανό οι παραπάνω τρόποι να έχουν δοκιμαστεί και πάλι να μη λειτουργούν. Αν νιώθετε πως τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος και η απόγνωση σας κατακλύζουν, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Και αν και η ατομική ψυχοθεραπεία είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες και πιο προσιτές λύσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην έχετε την οικονομική άνεση αυτό τον καιρό να την ξεκινήσετε. Γι’ αυτό και υπάρχει γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης ειδικά για τις επιδράσεις της πανδημίας, η οποία είναι 24ωρη. Αν δεν νιώθετε λοιπόν πώς μπορείτε εύκολα να το διαχειριστείτε, αν παλεύετε με τις δυσκολίες της εποχής, καλέστε το 10306.

Πηγές: huffpost.com - enallaktikidrasi.com
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1068,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1231,ΒΙΝΤΕΟ,798,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1530,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6348,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Μπορούμε να ζήσουμε «κανονικά» σε μια εποχή που μας το απαγορεύει;
Μπορούμε να ζήσουμε «κανονικά» σε μια εποχή που μας το απαγορεύει;
Μπορούμε να ζήσουμε «κανονικά» σε μια εποχή που μας το απαγορεύει;
https://enallaktikidrasi.com/wp-content/uploads/2020/11/mporoume-zisoume-kanonika-epoxi-apagoreuei-tropoi-kataferoume-750x400.jpg.webp
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/11/blog-post_266.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/11/blog-post_266.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content