Γιατί η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο σημαντική από το IQ

Γιατί η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο σημαντική από το IQ

👉Μεγαλώνουμε με την πεποίθηση ότι οι καλές σχολικές επιδόσεις είναι το κλειδί για την επιτυχίας μας. Οι... καλοί βαθμοί θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μια καλή δουλειά, να έχουμε ένα επιτυχημένο μέλλον, έτσι δεν είναι; όχι απαραίτητα!

Παρά το γεγονός ότι όντως, η οξυδέρκεια ενδεχομένως να ανοίγει πόρτες, δεν διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη επιτυχία ή ευτυχία. Μελέτες δείχνουν ότι ο βαθμός του IQ, ευθύνεται μόνο για το 20% της επιτυχίας στη ζωή μας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ IQ και συναισθηματικής νοημοσύνης;

Το IQ αφορά τις ποσοτικές δεξιότητες λογικής σκέψης, ενεργούς μνήμης, βραχείας μνήμης και οπτικής και χωρικής διεργασίας.

Η συναισθηματική νοημοσύνη, ή EQ, καταμετρά την ικανότητα ταύτισης, διαχείρισης και έκφρασης των συναισθημάτων. Βασίζεται στον τρόπο που αξιολογούμε τα ίδια μας τα συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων.

Αναρωτιέστε εάν έχετε υψηλό EQ; Ο Daniel Goleman, πρωτοπόρος του τμήματος έρευνας συναισθηματικής νοημοσύνης ανακάλυψε τα ακόλουθα πέντε βασικά στοιχεία.

1. Αυτοεπίγνωση

2. Αυτορύθμιση

3. Κίνητρο

4. Ενσυναίσθηση

5. Κοινωνικές Δεξιότητες

Γιατί το EQ είναι τόσο σημαντικό;

Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα χαρακτηριστικό που οδηγεί σε μια ζωή, συνολικά πιο ευτυχισμένη, πιο ουσιαστική.

Στο βιβλίο του με τίτλο Συναισθηματική Νοημοσύνη, ο Daniel Goleman, αναφέρει μεταξύ άλλων «άνθρωποι με ορθά ανεπτυγμένες συναισθηματικές δεξιότητες τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι και τρυφεροί στη ζωή τους, διαχειρίζονται επιτυχώς τις εμμονές του μυαλού τους που προάγουν την ίδια τους την παραγωγικότητα∙ αντιθέτως, άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν τη συναισθηματική τους ζωή θα αντιμετωπίσουν μια εσωτερική πάλη, η οποία θα υπονομεύσει κάθε ικανότητα εστίασης στην εργασία και σαφούς σκέψης».

Ως αποτέλεσμα, άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη:

1. Οικοδομούν πιο ισχυρές προσωπικές σχέσεις.

Η επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος μίας επιτυχημένης σχέσης, είτε αναφερόμαστε σε οικογενειακό, επαγγελματικό, φιλικό ή άλλο ανθρώπινο σχεσιακό πλαίσιο. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την επιθυμία να μας ακούσουν, να μας κατανοήσουν, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, η οποία μας καθιστά ικανούς όχι μόνο να ακούμε, αλλά να εκτιμούμε, να φροντίζουμε και να σεβόμαστε τους άλλους.

2. Μεγαλύτερη Επαγγελματική Επιτυχία

Φανταστείτε ότι παίρνετε συνέντευξη από δύο υποψηφίους για μια θέση εργασίας. Ο πρώτος έχει αποφοιτήσει από ένα μεγάλο πανεπιστήμιο με εξαιρετικό βαθμό, αλλά δεν σας έκανε καλή εντύπωση σε προσωπικό επίπεδο. Ο δεύτερος ίσως δείχνει λιγότερο οξυδερκής, αλλά εργάζεται σκληρά, είναι ενθουσιώδης και φαίνεται ότι θα τα πάει καλά με την ομάδα σας. Ποιον θα προσλάβετε; Οι περισσότεροι εργοδότες επιλέγουν τον δεύτερο υποψήφιο διότι αισθάνονται ότι μπορούν να συνεργαστούν μαζί του.

3. Διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις αλλαγές στη ζωή τους.

Η εμμονή στα αρνητικά συναισθήματα για μεγάλη χρονική περίοδο, απλώς θα τα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο. Η συναισθηματική νοημοσύνη αφορά στην ικανότητα εσωτερικής παρατήρησης, ενώ κυριαρχεί και περιβάλλει συνεχώς τη ζωή σας.
Ενώ ορισμένοι από εμάς έχουμε εγγενές το χάρισμα της συναισθηματικής νοημοσύνης, η πλειονότητα πρέπει να το καλλιεργήσει. Τα καλά νέα είναι ότι, σε αντίθεση με το IQ, η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διδαχθεί και να βελτιωθεί με την εξάσκηση.

4 Τρόποι ανάπτυξης της Συναισθηματικής Νοημοσύνης

1. Παρατηρήστε τα συναισθήματά σας και καταγράψτε τα.

Παρατηρήστε τον εαυτό σας χωρίς να τον κρίνετε. Ποια είναι τα καθημερινά σας συναισθήματα; αφήστε τα πάντα να αποκαλυφθούν, να βγουν στην επιφάνεια και να γίνουν επίγνωση. Δημιουργήστε μία λίστα. Η καταγραφή είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να εκφράσετε τα συναισθήματά σας εις βάθος. Μαθαίνοντας πώς να παρατηρείτε τις σκέψεις σας και όχι να βουλιάζετε μέσα τους, θα αισθανθείτε ανακουφισμένος, ένα άτομο που μπορεί να ελέγχει τον εαυτό του.

2. Πάρτε τις αρνητικές κριτικές και μετατρέψτε τις σε θετικές.

Η κριτική δεν αρέσει σε κανέναν, αλλά η ικανότητα διαχείρισης της κριτικής με ώριμο και εποικοδομητικό τρόπο είναι ένδειξη συναισθηματικής νοημοσύνης. Προϋποθέτει βαθιά αίσθηση ατυεοεπίγνωσης για να αντιδράσει κανείς χωρίς να αισθανθεί άμυνα, ταραχή ή άγχος. Όταν έρχεστε σε επαφή με τα συναισθήματά σας, μπορείτε απλώς να λάβετε τις πληροφορίες, να τις επεξεργαστείτε και να προβείτε σε μια θετική, παραγωγική κατεύθυνση.

Εάν νιώσετε προσβολή, κάντε μία παύση και αναρωτηθείτε σχετικά με τον λόγο που αισθανθήκατε την προσβολή. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να μην υποθέτετε τι εννοούν οι άλλοι και καλύτερα να μην αντιδράτε αμυντικά σχετικά με κάτι που έχετε εσωτερικεύσει. Είναι πολύ πιθανόν, να αισθανθείτε προσβολές από ανθρώπους που δεν έχουν καμία πρόθεση να σας προσβάλουν, αλλά δεν γνωρίζουν ενδεχομένως πώς να επικοινωνήσουν μαζί σας αποτελεσματικά. Τα πράγματα χάνονται μερικές φορές στη μετάφραση. Εάν δεν είστε σαφής σχετικά με το νόημα ενός συγκεκριμένου σχολίου, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλώς να ρωτήσετε.

3. Ελάτε στη θέση κάποιου άλλου.

Η ενσυναίσθηση είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο οικοδομείται μία γνήσια, αληθινή σχέση∙ είναι το κλειδί για έναν βαθύ και ουσιαστικό δεσμό. Όταν περνάμε μια δύσκολη στιγμή, γεμάτη προκλήσεις, η στήριξη που ενδεχομένως να λάβουμε από κάποιον δικό μας άνθρωπο που μπορεί να αισθανθεί ή να ταυτιστεί με την οδύνη μας συνιστά μια τρομακτική βοήθεια στη θεραπευτική διαδικασία.

4. Απλώς ακούστε.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να είναι κανείς καλός ακροατής συνιστά μια σπάνια και σημαντική δεξιότητα, ωστόσο πόσοι από εμάς ασκούμε αυτή τη δεξιότητα; Αντί να επεξεργαζόμαστε αυτό που λέει ο συνομιλητής μας, συχνά κλείνουμε τα αυτιά μας και απλώς σκεφτόμαστε τι θα πούμε αμέσως μετά. Προσπαθήστε να παύσετε την εσωτερική σας φωνή και να ακούσετε τον άλλον, να ακούσετε αυτό που σας λέει. Προσποιηθείτε ότι θέλετε να του το επαναλάβετε – ή κάντε το! Αυτή η τεχνική είναι γνωστή ως ενεργή ακρόαση. Αυτό είναι μια ένδειξη για τον άλλο ότι τον έχετε ακούσει κι έχετε κατανοήσει τον λόγο του.

«Τα συναισθήματά μας πρέπει να είναι τόσο ανεπτυγμένα όσο και η διάνοιά μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς αισθανόμαστε, πώς αντιδρούμε και πως θα αφήσουμε τη ζωή να μας αγγίξει»
– – Jim Rohn


Το διάβασα στο share24.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1078,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Γιατί η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο σημαντική από το IQ
Γιατί η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο σημαντική από το IQ
Γιατί η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο σημαντική από το IQ
https://www.klik.gr/uploads_image/2020/10/01/p1ejhhgsac17apusqh4j1u5i1ems2u_900.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/10/iq.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/10/iq.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content