Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης: Εντυπωσιακά γλυπτά 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
⍆Το Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης (MOUA) στο Τάουνσβιλ της Αυστραλίας, είναι για...
όλους τους προφανείς και ευνόητους λόγους κάτω από το νερό και, για την ακρίβεια, 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το μοναδικό από τα έργα του Taylor που είναι πάνω από το νερό. Μια «Σειρήνα» που προσκαλεί τους ναυτικούς σε μία περιήγηση στον πυθμένα
Το «κοραλλιογενές θερμοκήπιο» θα μεγαλώνει με τον καιρό για να προσελκύει θαλάσσια ζωή στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο
Ο Τaylor εργάστηκε με ντόπιους καλλιτέχνες και μέλη της κοινότητας των ιθαγενών, καθ όλη τη διάρκεια της κατασκευής και της τοποθέτησης των εκθεμάτων
Η «Σειρήνα» είναι ένα διδακτικό έργο που αλλάζει χρώματα ανάλογα με την θερμοκρασία του νερού. Ο καινούργιος υποβρύχιος κήπος είναι ένα «κοραλλιογενές θερμοκήπιο», που ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τον Απρίλιο του 2020 για το κοινό, αλλά τα εγκαίνια αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού. Γύρω από τα είκοσι γλυπτά, ο ο κήπος θα μεγαλώνει προσελκύοντας θαλάσσια ζωή.
Ο «σκελετός» του μουσείου, μήκους 11 μέτρων, είναι ειδικά σχεδιασμένος για να μετριάζει τα ισχυρά υποβρύχια ρεύματα του Ωκεανού, στο «εσωτερικό»
Το pH, το οξυγόνο και η αλμυρότητα του νερού μετρώνται συνεχώς ενώ μια υποβρύχια κάμερα καταγράφει την ανάπτυξη του ύφαλου
Το σημείο επελέγη για την διαύγεια του νερού, τα φυσικά κοραλλιογενή τείχη και το αμμώδη, επίπεδο πυθμένα του
Τα έργα είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι και ημιδιάφανο ιριδίζον ακρυλικό. Η «Σειρήνα» είναι καλυμμένη με 202 λαμπτήρες LED που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την άνοδο και την πτώση της θερμοκρασίας.
Η Σειρήνα του Ωκεανού αλλάζει χρωματισμούς ανάλογα με τα δεδομένα που συλλέγονται από τον μετεωρολογικό σταθμό στο Davies Reef
όλους τους προφανείς και ευνόητους λόγους κάτω από το νερό και, για την ακρίβεια, 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Tο μοναδικό στο είδος του μουσείο στο νότιο ημισφαίριο, φιλοξενεί βυθισμένα γλυπτά του Βρετανού καλλιτέχνη Jason Decaires Taylor στα ανοικτά του Κουίνσλαντ, υπογραμμίζοντας την εκπληκτική βιοποικιλότητα στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο. Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος του κόσμου, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τουρίστες, καταδύτες και επιστήμονες, βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο εξαιτίας των ωκεάνιων θερμοκρασιών, της ρύπανσης και της ανθρώπινης δραστηριότητας στις ακτές. Οι υπεύθυνοι του MOUA, φιλοδοξούν να υπενθυμίσουν με έναν οφθαλμοφανή και συγκινητικό τρόπο, τις αθέατες (από την επιφάνεια) προκλήσεις του αυστραλιανού ύφαλου.
Το σημείο επελέγη για την διαύγεια του νερού, τα φυσικά κοραλλιογενή τείχη και το αμμώδη, επίπεδο πυθμένα του