Διαταραχή μετατραυματικού στρες: συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Διαταραχή μετατραυματικού στρες: συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

⍆Η μετατραυματική διαταραχή στρες, που ονομάζεται επίσης PTSD, είναι μια... διανοητική διαταραχή που κάποιοι άνθρωποι βιώνουν μετά από έκθεση σε ένα τραυματικό συμβάν. Μερικά παραδείγματα που μπορεί να προκαλέσουν τη διαταραχή θα ήταν να επιβιώσουν απο μια φυσική καταστροφή, ένας πόλεμος, ένα σοβαρό ατύχημα, μια σεξουαλική επίθεση ή μια απαγωγή.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι αναπτύσσουν κάποιο είδος αντίδρασης αφού βίωσαν ή βιώνουν μια τραυματική κατάσταση . Έτσι, τις εβδομάδες μετά το συμβάν, είναι λογικό να είστε  πιο επιφυλακτικοί, φοβισμένοι και ανήσυχοι απο την εμπειρία. Είναι μια οξεία αντίδραση σε σημαντικό στρες.

Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούν φυσικά όταν επεξεργάζονται αυτό που συνέβη. Ωστόσο, ορισμένοι δεν θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν  και θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν συμπτώματα , ακόμη και αν ο κίνδυνος δεν υπάρχει πλέον.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής άγχους;
Κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά σε ένα τραυματικό συμβάν, αλλά πολλά από τα συμπτώματα είναι κοινά. Για κάποιον που πρέπει να διαγνωστεί με PTSD, πρέπει να έχει τις ακόλουθες ενδείξεις για τουλάχιστον ένα μήνα, και αυτές πρέπει να προκαλούν κλινικά σημαντική ενόχληση:

Ένα ή περισσότερα συμπτώματα αναζωογόνησης
Ένα ή περισσότερα συμπτώματα αποφυγής
Δύο ή περισσότερα γνωστικά συμπτώματα και συμπτώματα κατάστασης διάθεσης
Δύο ή περισσότερα συμπτώματα αντιδραστικότητας.Η εμφάνιση μιας τραυματικής κατάστασης μπορεί να καταλήξει σε διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Τα συμπτώματα αναγέννησης
Επαναλαμβανόμενες θλιβερές μνήμες
Εφιάλτες
Έντονη ή παρατεταμένη ψυχολογική δυσφορία
Φυσιολογικές αντιδράσεις όπως υπεραερισμό, πεπτική δυσφορία, υπερβολική κόπωση ή συστολή

Αποφύγετε τα συμπτώματα
Αποφύγετε τις αναμνήσεις, τις σκέψεις ή τα συναισθήματα που σχετίζονται με το τραυματικό συμβάν
Αποφύγετε οποιοδήποτε πρόσωπο, τόπο, δραστηριότητα ή κατάσταση που προκαλεί αναμνήσεις από την τραυματική εμπειρία.

Γνωστικά συμπτώματα και συμπτώματα κατάστασης διάθεσης
Δυσκολία στην απομνημόνευση σημαντικών πτυχών του τραυματικού γεγονότος
Παραμορφωμένα συναισθήματα ενοχής
Αρνητική συναισθηματική κατάσταση
Απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες
Συναισθήματα αποκόλλησης
Συμπτώματα αντιδραστικότητας
Αυξημένη ευερεθιστότητα
Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές
Υπερεπαγρύπνηση
Ξεχωρίστε εύκολα
Δυσκολία συγκέντρωσης
Διαταραχές ύπνου

Επιπρόσθετα, τα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν τα ακόλουθα διαγονιακά συμπτώματα :
Αποπροσωποποίηση: το άτομο αισθάνεται σαν να μην ήταν μέρος του σώματός του.
Αποσυνείδηση: το άτομο έχει την αίσθηση ότι αυτό που βιώνει δεν είναι πραγματικό.

Γιατί κάποιοι αναπτύσσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες και άλλοι όχι;
Όπως είπα στην αρχή, οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούν φυσικά μετά από μια τραυματική εμπειρία. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες και άλλοι δεν είναι διαφορετικοί. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να σας προδιαθέσουν στη διαταραχή.

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά:
Όντας γυναίκα. Το PTSD επηρεάζει 1 άνδρα για κάθε 2 γυναίκες.
Έχετε ιστορικό ψυχικής διαταραχής ή χρήσης ναρκωτικών.
Έχοντας μία ή περισσότερες τραυματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.
Παρουσία τραυματισμένων ή σκοτωμένων κατά τη διάρκεια του τραυματικού γεγονότος.
Έχετε κρίση πανικού κατά τη διάρκεια συμβάντων ή λίγο αργότερα.
Έχοντας να αντιμετωπίσετε  έναν αγώνα, φυσικό πόνο, τραυματισμό, απώλεια εργασίας ή στέγαση, ως αποτέλεσμα του συμβάντος.
Ζείτε κοντά στο σημείο όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση.
Ανασφάλεια στη συναισθηματική υποστήριξη.
Αίσθημα  ακραίου φόβου.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων θα κάνει το άτομο να ζει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες. Έτσι, δεν θα είναι το ίδιο αν ένα άτομο περνά μόνο μία από αυτές τις συνθήκες ή παρουσιάζει τα περισσότερα από αυτά.

Θεραπεία της μετατραυματικής διαταραχής άγχους
Όπως και κάθε άλλη διανοητική διαταραχή, το PTSD έχει θεραπεία. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς
Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι μία από τις καλύτερες λύσεις για τη θεραπεία της μετατραυματικής διαταραχής άγχους.

Μεταξύ των τεχνικών της, μερικές από τις πιο κατάλληλες είναι:
Γνωστική αναδιάρθρωση: ο ασθενής μαθαίνει να εντοπίζει τις παράλογες πεποιθήσεις του για το τι συνέβη και να τις αντικαταστήσει με πιο κατάλληλες.

Εκπαίδευση σε μεθόδους χαλάρωσης: 
Αυτές οι τεχνικές θα είναι απαραίτητες για τον ασθενή να αντιμετωπίσει καλύτερα το άγχος του. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μάθετε να ασκείτε βαθιά αναπνοή, προοδευτική χαλάρωση μυών , διαλογισμό, tai chi ή οπτικοποίηση, μεταξύ άλλων.

Θεραπεία έκθεσης: όταν ο ασθενής ελέγχει ήδη επαρκώς την ανησυχία του, μπορεί να εκτεθεί στα ερεθίσματα που προκάλεσαν το τραύμα.
Resick και τη γνωστική θεραπεία επεξεργασίας του Schnicke: αυτή η θεραπεία ενσωματώνει πτυχές της γνωσιακής θεραπείας με τη θεωρία της επεξεργασίας πληροφοριών .Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία είναι μία από τις πιο συνιστώμενες θεραπευτικές επιλογές για τη θεραπεία της μετατραυματικής διαταραχής άγχους.

Ομάδες υποστήριξης
Αυτοί οι τύποι ομάδων μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ πολλούς ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνους που δεν υποστηρίζουν και δεν κατανοούν την κατάστασή τους γύρω τους. Η ανταλλαγή παρόμοιων εμπειριών σας επιτρέπει να εκφράσετε τον πόνο, να το βάλετε σε προοπτική και να μάθετε από άλλους που έχουν ήδη περάσει από τις ίδιες καταστάσεις.

EMDR
Αυτή η τεχνική αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1980 από τον νευρολόγο Francine Shapiro και έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους με μετατραυματική διαταραχή άγχους.

Η μέθοδος συνίσταται στην πρόκληση σειράς κινήσεων των ματιών, ακουστικών ερεθισμάτων και ομαλών κινήσεων στο σώμα του ασθενούς. Αυτό βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων του τραύματος, στην καλύτερη επεξεργασία της εμπειρίας και στην αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων με πιο κατάλληλες.

Φάρμακα
Εάν είναι απαραίτητο, τα SSRIs (επιλεκτικά αντικαταθλιπτικά αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης) μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων διαταραχής του μετατραυματικού στρες και ανακουφίζουν από την κατάθλιψη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι θα πρέπει να συνταγογραφείται από έναν επαγγελματία και που θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρωτόκολλο ειδικά για να σταματήσει τη χρήση τους.

Τελικά συμπεράσματα
Αν και τα συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής άγχους είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, οι περισσότεροι άνθρωποι στη θεραπεία είναι σε θέση να ξεπεράσουν το τραύμα. Με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούν να θυμούνται τι συνέβη χωρίς να είναι συγκλονισμένοι από φόβο και αγωνία.

Τελικά, ένα τραυματικό συμβάν θα είναι πάντα εκεί, η θεραπεία δεν θα σε κάνει να το ξεχάσεις. Ωστόσο, θα επιτρέψει στο άτομο να μην κολλήσει στο παρελθόν και να διατηρήσει τη μνήμη ως μια εμπειρία από την οποία, ίσως, έχει μάθει πολλά.

Το διάβασα στο melhorcomsaude.com.br
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Διαταραχή μετατραυματικού στρες: συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία
Διαταραχή μετατραυματικού στρες: συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία
Διαταραχή μετατραυματικού στρες: συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία
https://cdn.shortpixel.ai/client/q_glossy,ret_img,w_1200,h_600/https://www.therapia.gr/wp-content/uploads/2019/12/depersonalization-1-1200x600.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2020/03/blog-post_508.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2020/03/blog-post_508.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content