Ψυχοβιοτικά: Τα μικρόβια που φέρνουν ευτυχία

Ψυχοβιοτικά: Τα μικρόβια που φέρνουν ευτυχία

⍆Μπορεί η τροφή να μας κάνει ευτυχισμένους; Φυσικά, μπορεί, ειδικά βραχυπρόθεσμα... Για λίγο. Σίγουρα έχετε κλείσει τα μάτια με ευγνωμοσύνη ή έχετε στρέψει το βλέμμα σας προς τον ουρανό, ενώ καταβροχθίζετε ένα τιραμισού σε ένα καλό ιταλικό εστιατόριο. Αλλά αυτές οι γρήγορες αναστατώσεις κάνουν ζημιά στο έντερο και επηρεάζουν τη διάθεση, προκαλώντας άγχος, ανησυχία, κατάθλιψη, πέρα από όποια άλλη επιβάρυνση της υγείας. 

Οι επεξεργασμένες τροφές, η ζάχαρη, τα λιπαρά, όταν καταναλώνονται συχνά καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα και προκαλούν ανισορροπία στο μικροβίωμα, η οποία μεταφέρεται και στη διάθεση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η διάθεση ξεκινάει από το έντεροΌλοι έχουμε ένα περίπου κιλό μικροβίων στο έντερο μας. Τα μικρόβια αυτά διατηρούν τους παθογόνους οργανισμούς μακριά, σε αντάλλαγμα την τροφή. Αλλά αν δεν τροφοδοτήσετε σωστά τους μικροοργανισμούς σας, αυτοί δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν αποτελεσματική ασπίδα προστασίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σχεδόν όλες οι φλεγμονώδεις νόσοι αρχίζουν στο έντερο, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, της αρθρίτιδας, του Parkinson, του Αλτσχάιμερ και των ψυχικών προβλημάτων όπως η κατάθλιψη και το άγχος. 

Τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο σας είναι επομένως υψίστης σημασίας για τη γενική υγεία και τη διάθεσή σας. Ευτυχώς στον 21ο αιώνα κατανοήσαμε πραγματικά τις ωφέλιμες πτυχές των μικροβίων του εντέρου μας. Αποτελούν βασικό τμήμα του άξονα του εντέρου, ο οποίος αλλάζει ταχύτατα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε πώς ρυθμίζονται τα συναισθήματα και η συμπεριφορά μας. Εδώ λοιπόν έρχεται ένας νέος όρος να εξηγήσει πολλά.

Σίγουρα έχετε ακούσει για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά. Αλλά γνωρίζετε για τα ψυχοβιοτικά; Μάλλον, όχι, καθώς αποτελεί νέα επιστημονική προσθήκη, της τελευταίας πενταετίας. Ουσιαστικά πρόκειται για προβιοτικά και πρεβιοτικά που βελτιώνουν τη διάθεση. 

Τα ψυχοβιοτικά περιλαμβάνουν βακτήρια όπως αυτά που βρίσκονται σε ζυμωμένα τρόφιμα όπως το γιαούρτι, η κομπούτσα, το κεφίρ, ενώ περιλαμβάνουν επίσης πολύπλοκα σάκχαρα που ονομάζονται ίνες. 

Τα ψυχοβιοτικά βακτήρια παράγουν ακόμη και νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, δύο δημοφιλείς ορμόνες των αντικαταθλιπτικών. Έτσι, ενώ αυτές οι γρήγορες τροφές μπορούν να προκαλέσουν μια σύντομη χαρά, η μακροπρόθεσμη επίδραση είναι ένα σάπιο σύνολο μικροβίων στο έντερο σας, αδύνατο να υπερασπιστεί τους εισβολείς και να ανυψώσει τη διάθεσή σας.

Να τι προτείνουν να κάνετε οι ειδικοί, για την καλή υγεία του εντέρου σας:

Μειώστε τα ζωικά προϊόντα
  • Μην τα εξαλείψετε όμως από τη διατροφή σας. Πουλερικά, αυγά, βούτυρο, τυριά, χοιρινό και κόκκινο κρέας είναι ωφέλιμα για την υγεία του εντέρου σας, αν τα καταναλώνετε αραιά, λ.χ. σε εβδομαδιαία βάση.
Σταματήστε να τρώτε ζάχαρη
  • Η ζάχαρη προστίθεται σε τόσα επεξεργασμένα τρόφιμα, που μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφύγουμε. Ελέγξτε λοιπόν αυτές τις ετικέτες, για να ξέρετε τι τρώτε.
Καταναλώστε λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες
  • Αυτά περιλαμβάνονται σε τρόφιμα όπως σπαράγγια, πράσα, αγκινάρες και σκόρδο. Οι ίνες σε αυτά τα τρόφιμα διασφαλίζουν την καλή λειτουργία και την υγεία του εντέρου μέσα από το λεπτό έντερο και φτάνουν στο παχύ έντερο για να ταΐσουν τα υγιή σας μικρόβια. Εναλλακτικά μπορείτε να συμβιβαστείτε με δημητριακά ολικής αλέσεως.
Καταναλώστε προϊόντα ζύμωσης
  • Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε κάποια καλά βακτήρια στη διατροφή σας. Τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια δεν θα κολλήσουν στο έντερο, αλλά θα αλλάξουν το περιβάλλον προς το καλύτερο καθώς περνούν. Εξαιρετικές επιλογές είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλο.
Καταναλώστε ψάρια
  • Τα λιπαρά Ω3 που βρίσκονται σε ψάρια όπως η σαρδέλα, μειώνουν τη φλεγμονή και κρατούν το σώμα σας σε καλή κατάσταση. Εάν είστε χορτοφάγος, επιλέξτε ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια λ.χ., για να πάρετε το ωμέγα-3 σας.
Δοκιμάστε προβιοτικά
  • Αν δεν μπορείτε να πάρετε αρκετές ίνες από τα λαχανικά, δοκιμάστε προβιοτικά συμπληρώματα. Αυτά είναι σύνθετα σάκχαρα που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες (OS) σε διάφορες γεύσεις, τα οποία έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν τη διάθεση.
Το διάβασα στο ygeiamou.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1078,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Ψυχοβιοτικά: Τα μικρόβια που φέρνουν ευτυχία
Ψυχοβιοτικά: Τα μικρόβια που φέρνουν ευτυχία
Ψυχοβιοτικά: Τα μικρόβια που φέρνουν ευτυχία
http://www.irpp.com.br/wp-content/uploads/2018/04/imagem_artigo_abril_irpp_650x500px_01.png
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2019/08/blog-post_67.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2019/08/blog-post_67.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content