Στ. Πλουμιστός: Πως οι σύντομες θετικές φράσεις ΜΠΟΡΟΥΝ να σταματήσουν τις αρνητικές σκέψεις

Στ. Πλουμιστός: Πως οι σύντομες θετικές φράσεις ΜΠΟΡΟΥΝ να σταματήσουν τις αρνητικές σκέψεις

👉Όποιος έχει κάνει έστω και μία αναζήτηση στο google πληκτρολογώντας λέξεις...
όπως «ευτυχία», «αυτοβελτίωση» ή «προσωπική εξέλιξη», δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει βρεθεί μπροστά σε μια ανάρτηση μπλογκ με «θετικές δηλώσεις».

Όπως αναφέρετε και στο visualmeditation, πρόκειται για σύντομες φράσεις οι οποίες, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, αν τις επαναλαμβάνουμε συχνά, έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τις αρνητικές σκέψεις που όλοι κάνουμε για εμάς τις ίδιους και τη ζωή γενικότερα και στη θέση τους να εγκαταστήσουν άλλες, «θετικά φορτισμένοι».

«Βιώνω χαρά στη ζωή μου». «Αξίζω να είμαι ευτυχισμένη». «Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου». «Είμαι πλήρης»…

Τα τελευταία χρόνια, στις προθήκες των βιβλιοπωλείων φιγουράρουν βιβλία ολόκληρα και ημερολόγια τα οποία προτείνουν από μία θετική δήλωση για κάθε ημέρα του χρόνου, ενώ οι ψυχολόγοι και οι Life Coaches στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα μιλούν για ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια όσων αναζητούν την ευτυχία και την ισορροπία στη ζωή τους.

Στα άδυτα του νου και των λέξεων: πώς λειτουργούν οι θετικές δηλώσεις

Αν και συχνά τις συνδέουμε με διδασκαλίες και γκουρού της New Age φιλοσοφίας, οι θετικές δηλώσεις είναι κάθε άλλο παρά «λόγια του αέρα», αφού η χρήση τους προκαλεί αλλαγές στη δομή του ίδιου μας του εγκεφάλου.

Όπως εξηγεί ο Δρ Τζόζεφ Ντισπένζα, νευροεπιστήμονας και συγγραφέας, «Οι σκέψεις μας παράγουν χημικές ουσίες. Αν οι σκέψεις μας είναι θετικές, τότε παράγουν χημικές ουσίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Οι αρνητικές σκέψεις -όπως αυτές που απορρέουν από φόβο- παράγουν κι αυτές χημικές ουσίες, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε ανάλογα με το πώς σκεφτόμαστε».

Οι σκέψεις μας δηλαδή ευθύνονται άμεσα για το πώς νιώθουμε. Έτσι, λοιπόν, αν σκεφτόμαστε συνεχώς αρνητικά για εμάς τις ίδιες και τον κόσμο γύρω μας, βιώνουμε συνεχώς αρνητικά συναισθήματα. Και το χειρότερο είναι πως με αυτό τον τρόπο δίνουμε στο μυαλό μας το πράσινο φως ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι. Διότι, κάθε σκέψη μας ενεργοποιεί στον εγκέφαλό μας δισεκατομμύρια νευρώνες, οι οποίοι πυροδοτούν με τη σειρά τους άλλους νευρώνες, σχηματίζοντας έτσι ολόκληρα δίκτυα, τα οποία μάλιστα δυναμώνουν με κάθε ανάλογη σκέψη.

Κι έτσι, βρισκόμαστε σε κάποια στιγμή της ζωής μας να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αρκετά όμορφες, έξυπνες, πως είμαστε «λίγες»… Ακόμα χειρότερα, μπορεί και να δίνουμε σ’ αυτές μας τις πεποιθήσεις και λεκτική μορφή: το αν το λέμε βέβαια στους «έξω», λίγη σημασία έχει, αφού το λέμε σιωπηλά σε εμάς τις ίδιες κάθε φορά που αρνούμαστε να κοιτάξουμε τον καθρέφτη ή που αμφιβάλλουμε για το τι μπορούμε να καταφέρουμε…

Κι εδώ είναι που μπαίνουν οι θετικές δηλώσεις, ώστε να μας βοηθήσουν να σπάσουμε τέτοιες παγιωμένες περιοριστικές πεποιθήσεις οι οποίες σαμποτάρουν την ίδια μας την ευτυχία, κάνοντάς μας να σκεφτόμαστε και να νιώθουμε αρνητικά για εμάς και όσα συμβαίνουν γύρω μας. Όπως επιβεβαιώνουν και οι νευροεπιστήμονες (οι επιστήμονες που μελετούν το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος), χάρη στη νευροπλαστικότητα, δηλαδή την ικανότητα που έχει ο εγκέφαλός μας να δημιουργεί νέες συνάψεις μεταξύ των νευρώνων και καινούρια νευρωνικά δίκτυα, μπορούμε να διακόψουμε την τροφοδοσία στα δίκτυα που αντιστοιχούν στις αρνητικές σκέψεις, να τα αποδυναμώσουμε και στη θέση τους να χτίσουμε καινούρια.



Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;
Εν αρχή ην ο Λόγος


Επειδή το να ξυπνήσει κανείς μια μέρα και ξαφνικά να μην κάνει αρνητικές σκέψεις δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, μπορούμε να κάνουμε μια «παράκαμψη»: να «μπούμε» στο νου μας όχι μέσω των σκέψεων, αλλά μέσω του λόγου μας. Το ότι ο λόγος μας είναι η έκφραση των σκέψεών μας είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς. Αυτός ο δρόμος όμως δεν είναι μονόδρομος, αλλά διπλής κατεύθυνσης.

Με άλλα λόγια, οι ίδιες μας οι λέξεις έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν το νου μας. Επαναλαμβάνοντας μια θετική δήλωση, μπορούμε να δημιουργήσουμε στον εγκέφαλό μας ένα ισχυρό δίκτυο από νευρώνες, οι οποίοι όπως εξήγησε παραπάνω ο Δρ Ντισπένζα, απελευθερώνουν στον οργανισμό μας ένα κοκτέιλ feel-good ορμονών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αγγλικός όρος για τις θετικές δηλώσεις προέρχεται από το λατινικό affirmare, το οποίο σημαίνει «ισχυροποιώ, σταθεροποιώ»…

Όπως εξηγεί η Λουιζ Χέι (μία από τις κορυφαίες ομιλήτριες και συγγραφείς πάνω στο θέμα των θετικών δηλώσεων, το οποίο αναλύει σε βιβλία της όπως είναι το Όλα Είναι Καλά και Έλκεις Αυτό που Δηλώνεις), όταν κάνεις μία δήλωση, στην πραγματικότητα λες στον υποσυνείδητο νου σου: «Εγώ αναλαμβάνω τώρα την ευθύνη. Ξέρω ότι υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για ν’ αλλάξω».
Μία λύση για όλους;

Πολλές επιστημονικές έρευνες μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού επιβεβαιώνουν ότι οι θετικές δηλώσεις μπορούν να μας δώσουν τη σιγουριά που χρειαζόμαστε κάθε φορά που αμφιβάλλουμε για εμάς τις ίδιες. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και μια μερίδα επιστημόνων οι οποίοι υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη τεχνική δεν ενδείκνυται για όλους. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Waterloo και New Brunswick ανακάλυψαν πως ενώ οι θετικές δηλώσεις έχουν θαυμάσια αποτελέσματα σε όσους έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση, γυρίζουν σαν μπούμερανγκ σε όσους δεν νιώθουν τόσο σίγουροι για τον εαυτό τους, όσους δηλαδή πραγματικά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ένα εργαλείο για να νιώθουν καλύτερα.

Μια δήλωση, όπως για παράδειγμα «Αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως είμαι», μπορεί, λέει η υπεύθυνη της έρευνας Δρ Τζοάν Γουντ, να κάνει κάποιον με χαμηλή αυτοπεποίθηση να νιώσει χειρότερα αν ο ίδιος έχει σχηματίσει μια αρνητική εντύπωση για τον εαυτό του. Γι’ αυτόν το λόγο, εξηγεί ο συμβουλευτικός ψυχολόγος κ. Δημήτρης Χαρμπίλας, «είναι εξαιρετικά χρήσιμο να τροποποιούμε τις αρνητικές/δυσλειτουργικές σκέψεις με νέες, ρεαλιστικές και πιο λειτουργικές μέσα όμως στο πλαίσιο της θεραπείας».

Η ομάδα της Δρ, Γουντ συμφωνεί, λέγοντας πως οι θετικές δηλώσεις μπορούν να φανούν χρήσιμες όταν αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος παρέμβασης, δηλαδή όταν αποφασίζουμε να «δουλέψουμε» με τον εαυτό μας, να τον γνωρίσουμε αληθινά και να δούμε τι είναι αυτό που μας εμποδίζει από το να αντλούμε χαρά και ευτυχία από τη ζωή μας.
Στην πράξη: Οδηγίες και θετικές δηλώσεις για κάθε περίσταση


Πώς μπορούμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πολύτιμο εργαλείο στην καθημερινότητά μας; Το σημαντικό είναι να ακολουθούμε 4 κανόνες:

1. Να τις διατυπώνουμε σε ενεστώτα χρόνο, Πχ. «Έχω μια υπέροχη δουλειά», αντί για «Θα βρω μια υπέροχη δουλειά». Το σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή ο λογικός εγκέφαλος δεν αντιλαμβάνεται παρελθοντικά ή μελλοντικά νοήματα: όλα συμβαίνουν στο τώρα. Γι’ αυτό άλλωστε πολλές φορές αν και σκεφτόμαστε κάτι που αφορά το παρελθόν, νιώθουμε άσχημα εδώ και τώρα.

2. Να εκφραζόμαστε χρησιμοποιώντας θετικές έννοιες, Πχ. «Είμαι υγιής σε νοητικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο», αντί για «Δεν θέλω να είμαι άρρωστη». Επειδή ο λογικός εγκέφαλος «αντιλαμβάνεται κυριολεκτικές έννοιες, ακόμα κι αν πούμε ”Δεν θέλω να είμαι άρρωστη”, ο νους μας κατανοεί το ”Είμαι άρρωστη”.

3. Να είμαστε σύντομοι και σαφείς, ώστε να εστιαζόμαστε σε αυτό που επιθυμούμε, χωρίς να χανόμαστε σε συλλογισμούς που μας αποσπούν την προσοχή.

4. Να τις επαναλαμβάνουμε συχνά μέσα στη μέρα και καθημερινά, για να ισχυροποιήσουμε το δίκτυο των νευρώνων που δημιουργούμε στον εγκέφαλό μας. 

Στ. Πλουμιστός
Για πληροφορίες : voicehealing.gr
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1078,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Στ. Πλουμιστός: Πως οι σύντομες θετικές φράσεις ΜΠΟΡΟΥΝ να σταματήσουν τις αρνητικές σκέψεις
Στ. Πλουμιστός: Πως οι σύντομες θετικές φράσεις ΜΠΟΡΟΥΝ να σταματήσουν τις αρνητικές σκέψεις
Στ. Πλουμιστός: Πως οι σύντομες θετικές φράσεις ΜΠΟΡΟΥΝ να σταματήσουν τις αρνητικές σκέψεις
https://ethernews.com/wp-content/uploads/2015/08/pws-epireazun-ton-egefalo-oi-arnitikes-skepseis.jpg
https://i.ytimg.com/vi/X8hfKy3vDBs/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2017/09/blog-post_203.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2017/09/blog-post_203.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content