================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Αυτά είναι τα 7 Σημάδια που μας δίνουν τα χέρια μας για την υγεία μας

⍆Λένε πως τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής, αλλά τα χέρια μας είναι ο καθρέφτης...
από τον οποίο μπορούμε να δούμε την υγεία της καρδιάς και του ήπατος!

«Ας ακούσουμε τι μας λέει το σώμα μας»! Η φράση αυτή έχει δύο ερμηνείες: η γλώσσα του σώματος δείχνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, αλλά επίσης μας δείχνει και κάποια σημάδια σχετικά με την υγεία μας. Θα πρέπει να δίνουμε προσοχή σε οποιεσδήποτε αλλαγές αισθανόμαστε σχετικά με το σώμα μας. Η διατροφή μας και το πώς φροντίζουμε το σώμα μας, καθορίζουν και το επίπεδο της ευεξόιας μας.

Τα χέρια μας, μπορούμε να πούμε, πως είναι η προέκταση του εγκεφάλου στον έξω κόσμο. Εάν στα χέρια σας δείτε διάφορα σημάδια ή αποκτήσουμε κάποιες κινητικές δυσκολίες, ίσως πρέπει να δώσουμε προσοχή σε κάποια πράγματα. Ας δούμε μαζί 7 τρόπους που τα χέρια μας επικοινωνούν μαζί μας!

7 Σημάδια που μας δίνουν τα χέρια μας για την υγεία μας

Εάν τα χέρια σας παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας για να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας.

1. Δυσκολία κίνησης στον καρπό, στο χέρι και στα δάχτυλα.
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις, συχνά λόγω επαναλαβανόμενων κινήσεων των χεριών και των δακτύλων. Η φλεγμονή των ιστών (η καρπιακή σήραγγα) ασκεί πίεση στα νεύρα του χεριού. Μπορεί να εκδηλωθεί ως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στα δάχτυλα, στο χέρι και στον καρπό. (1)

Τι πρέπει να κάνετε: Ο πάγος βοηθά στη μείωση ορισμένων φλεγμονών.Ξεκουράστε τα χέρια σας όταν νιώσετε κούραση. Εάν δακτυλογραφείτε συχνά, φροντίστε ο χώρος εργασίας να είναι εργονομικά οργανωμένος ώστε το χέρι να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση. Πρέπει επίσης να καταναλώνετε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια για τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

2. Τα δάχτυλα είναι μαύρα ή μπλε.
Η νόσος του Buerger (εμβρυϊκή θρομβοαγγειίτιδα) είναι μια κατάσταση οξείας φλεγμονής και πήξης αρτηριών και φλεβών στα χέρια και τα πόδια. Συχνά εμφανίζεται σε νεαρούς άνδρες που καπνίζουν πολύ. Τα συμπτώματα ξεκινούν με μούδιασμα ή/και πόνο στα χέρια και/ή στα πόδια και προχωρούν σε χλώμιασμα (φαινόμενα Raynaud) ή μελάγχρωση (γάγγραινα) των δακτύλων (χεριών ή ποδιών), ως αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης της ροής του αίματος. Επιπλέον, ο πόνος μπορεί να αντανακλάται σε περισσότερα κεντρικά σημεία του σώματος. (2)

Τι να κάνετε: επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε μεταχρωματισμό των δακτύλων σας. Μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να αυξήσει τη ροή του αίματος, αλλά η διακοπή του καπνίσματος είναι ο μόνος τρόπος για να θεραπεύσετε το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να το κάνετε και ολόκληρο το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί!

3. Μούδιασμα και αδυναμία αίσθησης πόνου ή θερμοκρασίας.
Στα χέρια μας υπάρχουν αμέτρητα νεύρα και διάφοροι τύποι υποδοχέων που μας δίνουν πληροφορίες. Η επικοινωνία γίνεται με δύο τρόπους. Το μούδιασμα ή η μείωση της αισθητηριακής αντίληψης του πόνου, της πίεσης ή της θερμοκρασίας στα χέρια και / ή τα πόδια μπορεί να υποδηλώνει ένα πρόβλημα με τη νευρωνική επικοινωνία, συχνά αποτέλεσμα διαβήτη που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια.

Η νευροπάθεια εμφανίζεται όταν η χρόνια υψηλή γλυκόζη αίματος καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τις νευρικές ίνες, αναστέλλει τη μετάδοση οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στα άκρα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν (3):
 • μούδιασμα ή μειωμένη ικανότητα αίσθησης πόνου ή αλλαγής θερμοκρασίας.
 • μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου στα χέρια, τα δάχτυλα, τα πόδια ή τα δάκτυλα των ποδιών.
 • οξύς πόνος ή κράμπες.
 • αυξημένη ευαισθησία στην αφή – σε μερικούς ανθρώπους, ακόμη και το πουκάμισο δημιουργεί δυσάρεστη ή επώδυνη αίσθηση.
 • μυϊκή αδυναμία.
 • απώλεια ανακλαστικών.
 • απώλεια ισορροπίας και συντονισμού (στα πόδια).
 • Σοβαρά προβλήματα ποδιών, όπως έλκη, λοιμώξεις, παραμορφώσεις και άλγος των οστών και των αρθρώσεων.
Τι να κάνετε: Μην αγνοείτε τα συμπτώματα και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να ελέγξετε τυχόν παρουσία διαβήτη. Για να αποφύγετε τον διαβήτη, καταναλώνετε φρέσκα προϊόντα, μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων. Αποφύγετε τα σάκχαρα καθώς και τα τεχνητά γλυκαντικά και φροντίστε να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Εάν έχετε διαβήτη, το σάκχαρο του αίματος μπορεί να ρυθμιστεί μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας σε μια σωστή διατροφή.

4. Κόκκινα στίγματα στις παλάμες
Γνωστό ως παλαμικό ερύθημα, το σύμπτωμα των κόκκινων κηλίδων στις παλάμες οφείλονται σε πολλούς λόγους. (4)

Ας δούμε μερικούς:
 • ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • εγκυμοσύνη (προκαλούμενη από ορμονικές αλλαγές)
 • κίρρωση ήπατος ή άλλες ασθένειες του ήπατος
 • ασθένεια του θυρεοειδούς
 • νεοπλάσματα του εγκεφάλου (όγκος)
 • διαβήτης
 • σύφιλη
 • παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων
 • κάπνισμα
 • δηλητηρίαση από υδράργυρο
 • κληρονομικότητα (σπάνια)
Το ερύθημα αυτό είναι επίσης γνωστό ως «παλάμες του ήπατος», «κόκκινες παλάμες» (5). Λόγω της κίρρωσης, το ήπαρ στέλνει επιπλέον ορμόνες στο σώμα, διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλείται ερυθρότητα.

Ασθένειες όπως η κίρρωση, η ηπατίτιδα ή η λιπώδης ηπατική νόσος μετασχηματίζουν τον κανονικό ιστό του ήπατος σε ουλώδη ιστό. Ο ουλώδης ιστός εμποδίζει τη ροή του αίματος. Σε αυτή την περίπτωση, οι παλάμες σας μπορεί να κοκκινίζουν και να αιμορραγούν εύκολα. Επίσης το δέρμα και τα μάτια σας μπορεί να αρχίσουν να γίνονται κίτρινα.

Το ερύθημα αυτό δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα υποκείμενης αιτίας.

Τι να κάνετε: Μειώστε ή διακόψτε την πρόσληψη αλκοόλ. Ζητήστε από τον γιατρό σας να ελέγξει τα φάρμακά σας και να δείτε εάν πάσχετε από ηπατική δυσλειτουργία. Επιπλέον, διατηρήστε ένα υγιές βάρος και παρακολουθήστε την πρόσληψη υδατανθράκων, καθώς το ήπαρ είναι υπεύθυνο (μεταξύ πολλών άλλων) για το μεταβολισμό τους. (6)

5. Τρέμουλο.
Τα τρέμουλα του χεριού μπορεί να έχει απλές αιτίες, όπως η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης ή νευρικότητα. Εάν όμως είναι χρόνιο, μπορεί να είναι πιο σοβαρό.

Πιθανές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:
 • Νόσο του Parkinson
 • ανεπάρκεια μαγνησίου
 • Έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες και βαρέα μέταλλα (7)
 • Η κατάποση γνωστών τοξινών στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης και των συστατικών σε ενεργειακά ποτά (π.χ. Red Bull, Monster)
 • υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • αντικαταθλιπτικά φάρμακα
 • έλλειψη βιταμίνης Β12 (8)
 • ανεπάρκεια βιταμίνης D (9, 10)
 • διακοπή φαρμάκων
 • Ανεπάρκεια σε Β1, Β6 και Ε
Η έλλειψη βιταμινών μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση, δύσπνοια, ζάλη, χλωμό ή κίτρινο δέρμα, ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, απώλεια βάρους ή μυϊκή αδυναμία. (11)

Τι πρέπει να κάνετε: εξετάστε τις πιθανές αιτίες του τρέμουλου και αναζητήστε τρόπους θεραπείας. Δείτε τον γιατρό σας εάν υποπτευθείτε πιθανή νόσο του Πάρκινσον ή παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετές ώρες και να ανακουφίζετε το άγχος με φυσικούς τρόπους (άσκηση ή κάνοντας κάποιο χόμπι).

Κάντε μια εξέταση βιταμινών στο αίμα και αυξήστε την πρόσληψη αυτών που έχετε έλλειψη. Μερικές τροφές με υψηλά επίπεδα βιταμινών:
 • βιταμίνης Ε – καρύδια, σπόροι κολοκύθας, λιπαρά ψάρια, σκούρα πράσινα φύλλα, αβοκάντο, αμύγδαλα
 • βιταμίνης Β1 –αβοκάντο, μπάμιες, μελιτζάνες, μπιζέλια, όσπρια, πορτοκάλια, βόειο κρέας, βρώμη, χοιρινό, αυγά.
 • βιταμίνης Β6 –ρεβίθια, ψάρι, κρέας, πατάτες, φρούτα (εκτός από εσπεριδοειδή), καρύδια, σπανάκι
 • βιταμίνης Β12 –κρέας, ψάρια, αυγά, αγελαδινό γάλα, γιαούρτι, ελβετικό τυρί.
6. Λευκά νύχια
Οι ανωμαλίες στο σχήμα και το χρωματισμό των νυχιών αποτελούν κοινό σημάδι κάποιας συστημικής ασθένειας (12). Ο άσπρος χρωματισμός τψων νυχιών και ο ωχρός ιστός κάτω από αυτά μπορεί να υποδεικνύουν ανεπάρκεια σιδήρου (αναιμία). Το αίμα κάτω από τα νύχια σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται να μην ρέει και τα νύχια παραμένουν άσπρα ακόμη κι όταν τα πιέζουμε, το αίμα μπορεί να στερείται επαρκούς αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Άλλα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν κόπωση, ανοιχτό δέρμα, κρύα χέρια και πόδια, κεφαλαλγία, θωρακικό άλγος, αδυναμία, πρήξιμο της γλώσσας, αρρυθμία της καρδιάς και ζάλη. (13)

Τι να κάνετε: ξεκινήστε με μια εξέταση αίματος. Κατόπιν, καταναλώστε λαχανικά, βιολογικά κρέατα και ψάρια, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, αυγά, φασόλια και μπιζέλια.

7. Αδυναμία να μετακινήσετε το χέρι σας
Το βραχιόνιο πλέγμα είναι μια ομάδα νεύρων που τρέχουν από το νωτιαίο μυελό στο λαιμό, μέσω του ώμου και του βραχίονα, μέχρι το χέρι. Το νεύρο μπορεί να τραυματιστεί από το να τεντωθεί (έλξη), να κοπεί ή να τεθεί υπό υπερβολική πίεση (κρούση). Για παράδειγμα, κάποιος τραυματισμός στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει κακώσεις στους μυς και τα νεύρα. Κάποιο κάταγμα οστού μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στο πλέγμα του βραχίονα. Έτσι, ο τραυματισμός μαλακών ιστών μπορεί να προσκρούσει στο γειτονικό νεύρο. (14)

Όταν το βραχιόνιο πλέγμα σας πονάει, η επικοινωνία από τον εγκέφαλο στο χέρι μπορεί να παρεμποδιστεί προκαλώντας απώλεια αίσθησης και ακινησίας στο άκρο του.

Τι πρέπει να κάνετε: Συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο (ή φυσικοθεραπευτή). Ο τραυματισμός μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με ανάπαυση και αποκατάσταση (15). Ο σοβαρός τραυματισμός μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση νεύρων και / ή μυών για την αποκατάσταση της λειτουργίας. (16)

Περισσότερες ενδείξεις... 

Πόνος στο δείκτη και τον αντίχειρα


Πόνος, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στην αντίχειρα, τον δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο μπορεί να υποδεικνύει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το οίδημα στο εσωτερικό του καρπού πιέζει τα νεύρα, γεγονός που οδηγεί σε δυσάρεστη αισθήση.

Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουν συχνά οι άνθρωποι που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις χεριών, όσοι εργάζονται στο πληκτρολόγιο, παίζουν πιάνο, κλπ.

Μακροχρόνια επούλωση πληγών


Η μακροχρόνια επούλωση των μελανιών και των τραυματισμών στα χέρια μπορεί να υποδεικνύει διαβήτη. Αν εκτός από αυτό, συνεχώς αισθάνεστε πεινασμένοι και διψασμένοι, νιώθετε μούδιασμα και φαγούρα στα χέρια και τα πόδια – θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να ελέγξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας.

Αλλαγή χρώματος των δακτύλων


Οι αιτίες που τα δάχτυλά σας έχουν αλλάξει χρώμα, μπορεί να είναι πολλές. Μεγάλη παραμονή σε κρύο, άγχος, σωματική καταπόνηση στα χέρια, όλα είναι σχετικά χωρίς βλαβερές συνέπειες.

Αλλά αν η αλλαγή του χρώματος συνοδεύεται από κνησμό, πόνο, τσούξιμο και μούδιασμα στα δάχτυλα, θα πρέπει να εξεταστείτε από ειδικό: μπορεί να εμπλέκονται προβλήματα υγείας στη σπονδυλική στήλη, των αιμοφόρων αγγείων ή δερματικές ασθένειες.

Αυξημένη εφίδρωση


Η συχνή εφίδρωση των χεριών οφείλεται σε γνωστούς λόγους: από ανησυχία ή άγχος ή εξαιτίας του ζεστού καιρού. Αλλά αν εφίδρωση των χεριών σας είναι πολύ μεγάλη και δεν εξαρτάται από τυχόν εξωγενείς παράγοντες, μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη της παλαμιαίας υπεριδρωσίας.

Εύθραυστα νύχια


Η συνεχής επαφή με το νερό, τα απορρυπαντικά και άλλα χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης, η ελλιπής φροντίδα μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση εύθραυστων νυχιών. Αν τα νύχια ξεφλουδίζουν και είναι εύθραυστα, μπορεί να υποδεικνύει δυσλειτουργία στο θυρεοειδή αδένα. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί επίσης να αισθάνεστε αδυναμία, κόπωση και πόνο στις αρθρώσεις.

Κρύα χέρια


Δεν υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο σε μια περιοδική μεταβολή της θερμοκρασίας των χεριών. Αλλά αν τα χέρια σας είναι παγωμένα ή μόνιμα συνοδεύονται από αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος και το νευρικό σύστημα.

Τρέμουλο στα δάχτυλά


Η υπέρταση ή η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσουν τρέμουλο στα δάχτυλα, το οποίο λαμβάνει χώρα μετά από μια σύντομη ανάπαυση. Ωστόσο το συνεχές τρέμουλο θα μπορούσε να υποδεικνύει ανεπάρκεια βιταμινών Β1, Β6, Β12, και Ε στον οργανισμό.

Οίδημα


Το οίδημα μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες: από τον ζεστό καιρό μέχρι την υπέρβαση άλατος στο σώμα. Τέτοια οιδήματα εμφανίζονται γρήγορα. Αλλά αν το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας: το παρατεταμένο πρήξιμο μπορεί να προειδοποιεί για παθήσεις των αρθρώσεων.

Αποχρωματισμός της πλάκας των νυχιών


Τα χαμηλά επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, ή η αναιμία χαρακτηρίζεται από μπλε νύχια, από αδεξιότητα στα χέρια και αίσθηση πόνου και μουδιάσματος στα άκρα.

Για όλους μας τα χέρια και τα δάχτυλά μας είναι πολύτιμα. Οι αλλαγές στην υγεία περνούν μέσα από τα χέρια. Όπως και με οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές στο σώμα, μπορεί να εντοπίσει κανείς τι φταίει και να ακολουθήσει τη σωστή θεραπεία.

=================================
Στ.Αβρος Πλουμιστός 
Διευθ. Συμβουλευτικού Κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ
Σύμβουλος Προσωπικής Καθοδήγησης -
Διαισθητικός & Energy Healingman 

Πληροφορίες : www.globalattract.gr  
Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523 
Αυτά είναι τα 7 Σημάδια που μας δίνουν τα χέρια μας για την υγεία μας Reviewed by PLOUMISTOS on 11:45 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.