Σεμινάρια Ποίησης από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ»

Σεμινάρια Ποίησης από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ»

⍆Ένα σεμινάριο που βασίζεται σε 24 θεματικές ενότητες και διάρκεια τριών μηνών,...
με συνεχή επικοινωνία, που απευθύνεται στους απανταχού Έλληνες, και γνωρίζοντες την Ελληνική γλώσσα.

 Α – Τι θα μάθετε
 Β – Τα οφέλη
 Γ – Χρονοδιάγραμμα – Κόστη
 Δ – Φωτογραφικό υλικό δράσεων

 Α – Τι θα μάθετε: Στο σεμινάριο, μαθαίνει κανείς όλες τις τέχνες της ποίησης και τον καλό χειρισμό της γλώσσας μας. Κατανοεί πλήρως την αξία ενός καλού ποιήματος αφού σιγά – σιγά, στην διαδρομή θα έχει μάθει να ζωγραφίζει με τις λέξεις, ν’ αγγίζει τις μεγάλες ιδέες και ιδανικά, τις μεγάλες αξίες και να τις μετουσιώνει σε εικόνες μέσα από τις λέξεις. Η ποίηση όπως έλεγε ο Ελύτης, είναι μια απέραντη μαθητεία και σ’ αυτήν την μαθητεία, αγγίζει κανείς άλλες διαστάσεις σ’ έναν ιδεατό κόσμο και αυτόν τον κόσμο, ο ποιητής, προσπαθεί να τον κάνει πράξη στην ανθρώπινη υπόσταση.

Αρχίζοντας από:
  • Την αξία του Ελληνικού λόγου και την διαφορά του ποιητικού λόγου από την πεζογραφία. 
  • Τις βασικές αρχές της ποίησης. Όπως τα είδη του λόγου, έμμετρος και πεζός, τι είναι ποίηση, τι είναι στίχος, συλλαβές του στίχου, στροφή, σπονδείος,, αστοχίες της ποίησης όπως χασμωδίες, μετρικό χασοτόνισμα κ.α. 
  • Ποιητικά εκφραστικά στοιχεία και σχήματα λόγου. (μεταφορά, αλληγορία, προσωποποίηση, αντίφραση, κύκλος, υπερβατό, πρωθύστερο, υπαλλαγή, συνεκδοχή, ανακόλουθο, σύμφρηση, συναισθησία, κ.α.) 
  • Ποιητικά μέτρα. Διδάσκονται όλα τα ποιητικά μέτρα, συγχρόνως με την θεωρία και τις ποιητικές τέχνες. γνωστά ποιητικά μέτρα όπως: Ίαμβος, Τροχαίος, Ανάπαιστος, Δάκτυλος κ.α. και αρχαία που γραφόταν και οι αρχαίες τραγωδίες όπως: Δόχμιος, διάγυιος, Ιππωνάκτειος, Βάκχειος, Αντίσπαστος Παίων, Ιωνικός, κ.α. 
  • Στιχουργικές μορφές. Διδάσκονται όλες οι στιχουργικές μορφές, συγχρόνως με την θεωρία και τις ποιητικές τέχνες. όπως: Μπαλάντα, Σονέτο, Ροντέλο, Οκτάβα, Ωδή, Μαντινάδα, Ομηρικά ελεγειακά δίστιχα, Χάικου, Ρουμπάι κ.α.). 
  •  Ομηρική ποίηση. ( διδάσκεται το πιο αρχαίο ποιητικό μέτρο που είναι τα λεγόμενα Ομηρικά ελεγειακά δίστιχα σε δακτυλικό εξάμετρο κ.α.) 
  • Παγκόσμιες τάσεις της ποίησης. (γίνεται εκτενή αναφορά στις παγκόσμιες ποιητικές τάσεις με παραδείγματα όπως: Σουρεαλισμός, Ρομαντισμός, Παρνασσισμός, Νατουραλισμός, Μοντερνισμός, Μετάμοντερνισμός). 
  • Νεοελληνική ποίηση. Διδάσκονται και οι αρχές που διέπουν την νεοελληνική ποίηση αρχίζοντας από τον Σουρεαλισμό, Μοντερνισμό με την γενιά του 30, και Μεταμοντερνισμό. Δημοτική ποίηση. (αναφορά στην δημοτική ποίηση, στα βασικά χαρακτηριστικά που την διέπουν, στα είδη δημοτικού τραγουδιού κ.α.) Διαλεκτική ποίηση. Γίνεται αναφορά με πολλά παραδείγματα και τρόπος εκμάθησης της διαλεκτική ποίησης της Ελλάδος όπως: ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ: Κρητική – Κυπριακή – Ποντιακή – Τσακώνικη (αρχαία Δωρική) – Καππαδοκική. ΓΛΩΣΙΚΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ: Νησιώτικο, Ρεμπέτικο, Βλάχικο, Ανατολικής Ρωμυλίας, Πομακικό, Ρομάνι, Πολίτικο, και 50 διαφορετικά ακόμη.
  • Η τέχνη της γραφής και της απαγγελίας. Γίνεται αναφορά με παραδείγματα από μεγάλους διδασκάλους όπως: Μπόρχες, Μάρκες, Τ.Σ. Έλιοτ, Γκαίτε και φυσικά ότι αφορά την ποίηση μέσα από την «Περί ποιητικής» του Αριστοτέλη, «Πολιτεία» του Πλάτωνα, η τέχνη της διαλεκτικής, η φιλοσοφία στην ποίηση κα.
  • Αναλύσεις ποιημάτων, θεωρία, Έλληνες και ξένοι ποιητές. Γίνεται αναφορά σε μεγάλους ποιητές και λογοτέχνες. Έλληνες όπως: Σολωμός, Καζαντζάκης, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Καβάφης, Παπαδιαμάντης κα. Ξένους όπως: Τ.Σ. Έλιοτ, Ελυάρ, Μπωντλαίρ, Μπόρχες, Λόρκα, Πεσσόα κα. Αναφέρονται ποιήματά τους, αναλύσεις των έργων τους, η τέχνη της ποίησης που χρησιμοποιούσαν κα. Γίνονται ακόμη αναλύσεις ποιημάτων γνωστών ποιητών και ακόμη, ποιημάτων μαθητών του σεμιναρίου.
  • Θεωρητικές γνώσεις: Ποίηση και φιλοσοφία – Αρχαιογνωσία και αρχαιογλωσσία – Ποίηση και μελωδία – Ποίηση και ηθική – Μεσαιωνική ποίηση – Βυζαντινή και λόγιος γραμματεία – Καταραμένοι ποιητές κ.α.
Στο τέλος, η μαθητεία έχει δώσει την γνώση στον ενδιαφερόμενο και τα εχέγγυα, για να κάνει την όποια ποιητική διαδρομή επιθυμεί. Η ποίηση είναι για όλους και πρωτίστως για τα μικρά παιδιά γιατί τους μαθαίνει να ονειρεύονται, να ταξιδεύουν, τους μαθαίνει την ηθική, το δίκαιο, τους κάνει καλύτερους ανθρώπους, ν’ αγαπούν το φεγγάρι, και να σέβονται τον ήλιο. Ο Πλάτων στην Πολιτεία αναφέρει πως τα παιδιά στην ηλικία των επτά ετών, θα πρέπει πρωτίστως να διδάσκονται ποίηση και μουσική, για να καλλιεργήσουν πρώτα τα ιδεώδη και ιδανικά. Ο δε Φρόιντ, είπε πως όπου κι αν με ταξίδεψαν οι θεωρίες μου, πολύ πριν από μένα, είχε ήδη πάει εκεί ένας ποιητής.

Β – Τα οφέλη
  • Οι έχοντες ολοκληρώσει το σεμινάριο, γίνονται απόλυτοι γνώστες της ποιητικής τέχνης σε θεωρία και πράξη, από την ομηρική εποχή έως και σήμερα.
  • Από τους μετέχοντες στο σεμινάριο, θα επιλεγούνε ποιήματά τους (με την συναίνεσή τους) για έκδοση ποιητικής συλλογής από τις εκδόσεις του Ινστιττούτου.
  • Θα γίνει αρχικά συνολική παρουσίαση της ποιητικής συλλογής στην έδρα του Ινστιτούτου, και όπου ευδοκιμεί, και σε άλλες πόλεις τόσο της Ελλάδος όσο και του εξωτερικού. 
  • Οι έχοντες ολοκληρώσει το σεμινάριο, γίνονται αυτόματα, (εκτός εάν δεν το επιθυμούν) μέλη του Τομέα Λογοτεχνίας & Πολιτισμού του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού « ΕΛΞΕΥΣΙΣ», δίχως επιπλέον κόστος.
  • Το Ινστιτούτο με τον Τομέα εκδόσεων, θα είναι αρωγός στις προσπάθειες των αποφοίτων για τις πιθανές τους εκδόσεις.
  • Οι απόφοιτοι, εάν το επιθυμούν, μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ενεργή συμμετοχή στις πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις του Ινστιτούτου όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Στο τέλος του σεμιναρίου, δίδεται στον μετέχοντα, πιστοποιητικό συμμετοχής από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις»
Γ – Χρονοδιάγραμμα – Κόστη
  • Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι τρεις μήνες με συνεχή επικοινωνία.
  • Δύο μαθήματα την εβδομάδα με θεωρία και πράξη.
  • Στους μη έχοντες την δυνατότητα συνεχούς επικοινωνίας και ολοκλήρωσης του σεμιναρίου σε τρεις μήνες, δίδεται ένα περιθώριο ολοκλήρωσής του ακόμη δύο μηνών μέγιστο.
Κόστη του σεμιναρίου δια αλληλογραφίας


  • Το συνολικό κόστος του σεμιναρίου είναι 240 ευρώ. Ήτοι: 10 ευρώ ανά μάθημα επί 24 συνολικά μαθήματα. (Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Ινστιτούτο για περαιτέρω διευκρινήσεις, απορίες, στοιχεία επικοινωνίας τους, έναρξης μαθημάτων, λογαριασμό κατάθεσης κλπ, στο μέηλ: elxefsis.seminars@gmail.com
  • Τρόποι πληρωμής: Οι έχοντες την δυνατότητα, εξοφλούν άπαξ το ποσόν των 240 ευρώ. Οι μη έχοντες, μπορούν να προκαταβάλουν το 1/3 μηνιαία ήτοι: 80 ευρώ, επί τρεις μήνες.
  • Με την καταβολή των χρημάτων, (απαραίτητο το ονοματεπώνυμο του καταθέτη) θα αποστέλλεται από το Ινστιτούτο η απόδειξη είσπραξης.
  • Η πιθανή συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην ποιητική συλλογή που θα εκδοθεί από το Ινστιτούτο, ορίζεται στα 50 ευρώ με την παραλαβή 5 βιβλίων. Για όσους το επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν μεγαλύτερο αριθμό αγοράς βιβλίων. Τα πνευματικά δικαιώματα, ανήκουν στους δημιουργούς, και με την σύμφωνη γνώμη τους τα όποια κέρδη προκύψουν εκτός των εξόδων από παρουσιάσεις του βιβλίου, θα δοθούνε σε κοινωφελείς σκοπούς.

  • Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ»


    Διδάσκει ο Δρ. Κυριάκος Κυτούδης.
    Καθηγητής Ποίησης της Διεθνούς Ακαδημίας Τέχνης & του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ»

    «Ποίηση, δεν είναι αυτό που σου δίνει φτερά για να πετάξεις αλλά είναι αυτό, που σου μαθαίνει ότι για να πετάξεις, δεν χρειάζεσαι φτερά».

    Κ.Κ.

    Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από: Παρουσιάσεις βιβλίων – Ημερίδες – Μουσικοποιητικές βραδιές – Αφιερώματα σε μεγάλους ποιητές - Διαλεκτικές εκδηλώσεις: Κρητική Λογοτεχνία & Ποίηση – Ποίηση στο ιδίωμα της Ανατολικής Ρωμυλίας κ.α. – Μουσικοποιητικές παραστάσεις – θέατρο. ΕΔΩ

    "ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
    Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

    Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

    ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

    Όνομα

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

    Μήνυμα *

    LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

    LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
    ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

    ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
    ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    Όνομα

    ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1078,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
    ltr
    item
    Ploumistos.com: Σεμινάρια Ποίησης από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ»
    Σεμινάρια Ποίησης από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ»
    Σεμινάρια Ποίησης από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ»
    https://1.bp.blogspot.com/-04prKmAVwo0/VSUF1LYkItI/AAAAAAAAS3Y/Fv9lGX1-dx8/s400/feather%2BBlue-Writing-Feather.jpg
    https://1.bp.blogspot.com/-04prKmAVwo0/VSUF1LYkItI/AAAAAAAAS3Y/Fv9lGX1-dx8/s72-c/feather%2BBlue-Writing-Feather.jpg
    Ploumistos.com
    https://www.ploumistos.com/2018/01/blog-post_59.html
    https://www.ploumistos.com/
    https://www.ploumistos.com/
    https://www.ploumistos.com/2018/01/blog-post_59.html
    false
    8744407500552563135
    UTF-8
    Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content