================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Το καλλιτεχνικό ημερολόγιο του 2018 «Ελάτε να γνωρίσουμε τον Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο»

⍆Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών με μήνυμα «Ελάτε να γνωρίσουμε τον Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο».. ετοίμασε ένα ιδιαίτερης αισθητικής καλλιτεχνικό ημερολόγιο του 2018, αφιερωμένο στον γνωστό ζωγράφο, γλύπτη και συγγραφέα, που επέδρασε καταλυτικά σε μεγάλα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση, που μαγνητίζει το βλέμμα ακόμη από το εξώφυλλό της. Στο ημερολόγιο – βιβλίο, μέσω των 55 αντιπροσωπευτικών έργων του Ντε Κίρικο που περιλαμβάνονται σε αυτό, παρουσιάζονται οι σταθμοί της μακράς καλλιτεχνικής διαδρομής του κορυφαίου καλλιτέχνη. Από την αρχή της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας, τη δεκαετία του 1910 έως και τη δεκαετία του 1970.

Η γενική επιμέλεια του βιβλίου είναι της προέδρου της ΕΘΕ, Μηλίτσας Καραθάνου, τα κείμενα της ίδιας και του Κώστα Ανδρουλιδάκη, η φιλολογική επιμέλεια του Κώστα Λιάπη, και η καλλιτεχνική της Ειρήνης Παπαδοπούλου (εκδόσεις Παλμός). 

Το βιβλίο, έκτασης 220 σελίδων, κοσμείται επίσης από ένα σημαντικό αριθμό σπάνιων αρχειακών φωτογραφιών (οι περισσότερες του Στέφανου Στουρνάρα) από τα έργα και ημέρες της οικογένειας Ντε Κίρικο στον Βόλο, άμεσα συνδεδεμένων με το σχεδιασμό και την κατασκευή των θεσσαλικών σιδηροδρόμων και κυρίως του τρένου του Πηλίου. 

Το βιβλίο εκδόθηκε με την οικονομική υποστήριξη των διοικήσεων των Σιδηροδρομικών Εταιρειών ΟΣΕ ΑΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ) καθώς επίσης και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου

Η εορταστική αυτή έκδοση παρουσιάστηκε, πριν από λίγες ημέρες, σε μια πετυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών με τη συνεργασία και υποστήριξη της Λαϊκής Βιβλιοθήκης «Δαμιανού Κυριαζή», του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.) και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. 

Στην κατάμεστη αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, μίλησαν για το έργο και τη διαδρομή του μεγάλου καλλιτέχνη καθώς και τη σχέση του με τη γενέτειρα πατρίδα του, το Βόλο οι κ.κ. Τάκης Παντελόπουλος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Χρύσα Δραντάκη, Δρ. Κοινωνιολογίας της Τέχνης και Γιάννης Αντωνιάδης, πρόεδρος της Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Την εκδήλωση προλόγισε η Μ. Καραθάνου. Παράλληλα προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό που επιμελήθηκε ο γ. γραμματέας της ΕΘΕ, Γιώργος Κοντομήτρος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Ο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο είναι αναμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες αλλά συγχρόνως και τις πιο αντιφατικές φυσιογνωμίες της τέχνης και της ιστορίας του 20ού αιώνα. Η σύνδεση της ζωής και του έργου του μεγάλου αυτού ζωγράφου που γεννήθηκε στην πόλη μας και έζησε τα παιδικά του χρόνια στον Βόλο είναι προφανής, η δε κληρονομιά που άφησε στην παγκόσμια τέχνη είναι ιδιαίτερα σημαντική. 

Φέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννησή του το 1888 στο Βόλο και 40 χρόνια από τον θάνατό του το 1978 στη Ρώμη. Έτσι το φετινό ημερολόγιο της Εταιρείας, είναι αφιερωμένο στη μεγάλη αυτή μορφή της τέχνης του 20ού αιώνα. Κοντολογίς, είναι μία ξεχωριστή έκδοση που μπορεί να μας συντροφεύσει ευχάριστα σ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς που ανατέλλει. Μια ιδανική επιλογή αυτές τις γιορτινές ημέρες για ένα οικονομικό δώρο, αισθητικά άψογο και χρηστικό, που απευθύνεται με αγάπη και πολλές ευχές στο απαιτητικό αναγνωστικό κοινό της ΕΘΕ. 

Διατίθεται καθημερινά στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου (Κωνσταντά – Κ. Καρτάλη) τις πρωινές ώρες καθώς και στα Βιβλιοπωλεία Η Πένα (Σπυρίδη 21) και «Χάρτα» (Σκενδεράνη 16).
Το καλλιτεχνικό ημερολόγιο του 2018 «Ελάτε να γνωρίσουμε τον Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» Reviewed by PLOUMISTOS on 11:14 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.