Η ανατριχίλα ή «σήκωμα της τρίχας» γιατί σου συμβαίνει;

Η ανατριχίλα ή «σήκωμα της τρίχας» γιατί σου συμβαίνει;

⍆Η ανατριχίλα σε όλο το σώμα και οι τρίχες που σηκώνονται ιδιαίτερα στον σβέρκο είναι... “συγγενικές” σωματικές αντιδράσεις, που προκαλούνται από τον φόβο, τις χαμηλές θερμοκρασίες, το άγχος, ή άλλα ακραία συναισθήματα ή καταστάσεις.

Η ανατριχίλα ή «σήκωμα της τρίχας» αναφέρεται σε μια αντίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος που προκαλεί την συστολή ορισμένων μυών και κάνει τους θύλακες της τρίχας να προεξέχουν από το δέρμα.

Η ανατριχίλα όπως αναφέρετε στο medinova.gr, είναι μια φυσιολογική αντίδραση στον κρύο αέρα ή στην έντονη συγκίνηση, ειδικά στο φόβο. Είναι πιο συνηθισμένο να εμφανιστεί στα χέρια αν και μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα πόδια, τους γλουτούς, το στήθος, ακόμα και στο λαιμό σε μερικούς ανθρώπους. Αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας σε πολλά θηλαστικά, απέναντι σε απειλές ή στο κρύο, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι τώρα γνωστά οφέλη αυτής της αντίδρασης στους ανθρώπους.

Η ανατριχίλα εμφανίζεται όταν το συμπαθητικό σύστημα προκαλεί την ανέγερση των ανελκτήρων μυών (arrectores pilorum), που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, με αποτέλεσμα η συνήθως γυρτή τρίχα να σηκωθεί κάθετα στην επιφάνεια του δέρματος. Η ανόρθωση αυτή εκτός από την τρίχα που σηκώνεται κάθετα κάνει την επιφάνεια του δέρματος να μοιάζει γεμάτη σπυριά με τραχιά όψη.

Τα ιατρικά στοιχεία δείχνουν πως η αδρεναλίνη που τρέχει προκαλεί αυτή την αντίδραση στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Πιστεύεται ότι η αδρεναλίνη είναι ένα σημαντικό συστατικό στην έμφυτη αντίδραση «πάλης ή φυγής» των ανθρώπων.

Η ανατριχίλα είναι μια από τις πολλές φυσιολογικές ενδείξεις ότι το σώμα ενός ατόμου αισθάνεται έντονο στρες ή ξαφνικό φόβο, μαζί με μια αύξηση του καρδιακού ρυθμού, εστιασμένη όραση και βελτιωμένα αντανακλαστικά. Οταν η αδρεναλίνη και οι άλλες ορμόνες θέσουν το σώμα σε μια κατάσταση υπερευαισθησίας, ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει την δύναμή του είτε για να παλέψει με τον κίνδυνο, είτε για να εγκαταλείψει όσο το δυνατόν ταχύτερα το μέρος όπου υπάρχει ο κίνδυνος.

Ως μέρος της απόκρισης «πάλης ή φυγής» η ανατριχίλα επί της ουσίας δεν προσφέρει καμία ασφάλεια στους ανθρώπους, καθώς οι ανθρώπινες τρίχες είναι αραιές. Ωστόσο, σε πολλά άλλα θηλαστικά που βασίζονται στο σήκωμα της τρίχας τους για να προστατευτούν από τον κίνδυνο, είναι αποτελεσματική. Το σώμα της γάτας για παράδειγμα με αυτή τη διαδικασία που μπορεί να σηκώσει τις τρίχες της από το κεφάλι και την πλάτη μέχρι την ουρά, κάνει το σώμα της να φαίνεται μεγαλύτερο απ’ ό,τι πραγματικά είναι, κάνοντας ενδεχομένως τα αρπακτικά να το σκεφτούν δύο φορές πριν της επιτεθούν. Επομένως, γι’ αυτήν είναι ένας σημαντικός τρόπος επιβίωσης.

Το σήκωμα της τρίχας είναι επίσης ευεργετικό για τα ζώα, όταν αυτά είναι εκτεθειμένα σε εξαιρετικά κρύο καιρό. Η ανατριχίλα σηκώνει όρθιες τις τρίχες τους δημιουργώντας ένα πιο παχύ τρίχωμα που μπορεί να τους προσφέρει μεγαλύτερη προστασία. Οι ανασηκωμένες τρίχες μπορούν να παρέχουν μια έξτρα μόνωση, καθώς παγιδεύουν τη θερμότητα πιο αποτελεσματικά, απ’ ό,τι στην περίπτωση που η γούνα του ζώου βρίσκεται στη φυσιολογική της κατάσταση.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1078,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Η ανατριχίλα ή «σήκωμα της τρίχας» γιατί σου συμβαίνει;
Η ανατριχίλα ή «σήκωμα της τρίχας» γιατί σου συμβαίνει;
Η ανατριχίλα ή «σήκωμα της τρίχας» γιατί σου συμβαίνει;
https://cdn.zmescience.com/wp-content/uploads/2016/05/goosebumps-885563_960_720.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2017/12/blog-post_13.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2017/12/blog-post_13.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content