================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Bloomberg: Η Ελλάδα προγραμματίζει άσκηση ανταλλαγής χρέους €30 δισ.

⍆Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή χρέους ύψους... 29,7 δισ. ευρώ (34,5 δισ. δολ.) με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ομολόγων αλλά και τη διευκόλυνση της πώλησης νέων ομολόγων στο μέλλον.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο που θα μπορούσε να ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανταλλάξει 20 ομόλογα που εκδόθηκαν μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές το 2012 με πέντε νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου, σύμφωνα με δύο ανώτερους τραπεζίτες που γνωρίζουν το σχέδιο ανταλλαγής. Οι τελευταίοι ζήτησαν την ανωνυμία δεδομένου ότι το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Οι λήξεις των νέων ομολόγων ενδέχεται να είναι ίδιες με εκείνες των υφιστάμενων, οι οποίες κυμαίνονται από το 2023 έως το 2042.

"Η κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά ομολόγων", σύμφωνα με αναλυτές της Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε. στην Αθήνα. Επίσης, θα "καθιερώσει μια καμπύλη αξιοπρεπούς αποδόσεως, διευκολύνοντας έτσι την επιστροφή της χώρας στις αγορές δημόσιου χρέους".

Η κίνηση έρχεται καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για την περίοδο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018. Η ανταλλαγή χρεών αποτελεί ένα βήμα προς την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές που είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει την αγορά ομολόγων το 2018 για να συγκεντρώσει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει ένα κατάλληλο αποθεματικό για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του χρέους, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το ακριβές χρονικό σημείο της ανταλλαγής, δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος με την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Ένα από τα στελέχη της τράπεζας υποστήριξε ότι η συναλλαγή θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 13 Νοεμβρίου και η συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μια εβδομάδα αργότερα. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή πριν από την επόμενη έλευση (σ.σ. στην Ελλάδα) των πιστωτών της χώρας, η οποία έχει προγραμματιστεί για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Πρόσβαση στην αγορά

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η κατάσταση των αγορών σύντομα δεν θα επέτρεπε να πάρει η χώρα νέα χρήματα τόσο, όσο να διαχειριστεί καλύτερα το χρέος της και να κάνει τα ομόλογα της πιο ελκυστικά. Τα νέα ομόλογα, μετά την ανταλλαγή, αναμένεται να έχουν την ίδια αξία με τα παλαιά και θα έχουν ένα σταθερό κουπόνι, όπως είπε ένας από τους ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος.

Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τον Ιούλιο για πρώτη φορά από το 2014, συγκεντρώνοντας 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω νέων πενταετών ομολόγων. Τώρα, με το σχέδιο ανταλλαγής, η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την αγορά αρκετών κεφαλαίων για την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων του χρέους το 2019, που αρχικά ανερχόταν σε 19 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τον αριθμό αυτό κατά 1,6 δισ. ευρώ με την έκδοση των ομολόγων του Ιουλίου.

Η τρίτη αναθεώρηση διάσωσης της χώρας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αναθεώρηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το διάβασα στο newmoney.gr
Bloomberg: Η Ελλάδα προγραμματίζει άσκηση ανταλλαγής χρέους €30 δισ. Reviewed by PLOUMISTOS on 3:05 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.