Η Ικανότητα του Εγκεφάλου να Αλλάζει ακόμα και σε μεγάλη ηλικία

Η Ικανότητα του Εγκεφάλου να Αλλάζει ακόμα και σε μεγάλη ηλικία

⍆Η νευροπλαστικότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης εξέλιξης.... Έχουμε εξελιχθεί έτσι ώστε να προσαρμοζόμαστε. Το δίκτυο νευρώνων μέσα μας μπορεί να αλλάξει ανάλογα το περιβάλλον μας, το τι μαθαίνουμε, το τι τρώμε, τις κοινωνικές μας συναναστροφές και πολλά ακόμα.

Αυτό σημαίνει πως ανάλογα με το πόσο χρησιμοποιούμε τις εγκεφαλικές μας συνδέσεις, μπορούμε να τις κάνουμε ισχυρότερες ή πιο αδύναμες. Οι νευρώνες μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις, να διακόψουν σχέσεις μεταξύ τους, να πεθάνουν ή και να καλλιεργηθούν, όλα όμως εξαρτώνται από το τι βιώνει ο εγκέφαλός μας και το πώς χρησιμοποιείται.

Ένα αξιόλογο παράδειγμα νευροπλαστικότητας είναι η ικανότητά μας να μαθαίνουμε. Πώς να μαθαίνει ένας σκύλος να τρέχει στο άκουσμα ενός πιρουνιού που το χτυπάμε (σαν καμπανάκι που σημαίνει την ώρα του γεύματος);

Το αφεντικό του σκύλου κάθε φορά που θέλει να τον ανταμείψει για την καλή του συμπεριφορά με τροφή, χτυπάει το πιρούνι. Έτσι, μετά από αρκετές φορές πια, με το άκουσμα και μόνο του πιρουνιού, αρχίζουν να τρέχουν τα σάλια του σκύλου, χωρίς καν να υπάρχει τροφή. Ο εγκέφαλος του σκύλου έκανε την σύνδεση του ακούσματος του πιρουνιού με την ύπαρξη τροφής.

Λέγεται πως «οι νευρώνες που πυροδοτούνται ταυτόχρονα, συνδέονται τελικά», πράγμα που ίσχυσε στην περίπτωση του σκύλου. Οι νευρώνες που πυροδοτήθηκαν με το άκουσμα του πιρουνιού (ακουστικοί νευρώνες) και οι νευρώνες που τίθενται σε ισχύ με την παρουσία της τροφής (γευστικοί νευρώνες) συνδέθηκαν.

Είναι Θέμα «Προπόνησης»

Η μάθηση δεν σημαίνει μόνο απόκτηση γνώσεων αλλά και επίλυση περίπλοκων προβλημάτων ή ακόμα και απομνημόνευση. Και επειδή ένα μέρος της νευροπλαστικότητας είναι να χάνεις συνδέσεις που δεν χρησιμοποιείς και έτσι δεν ενδυναμώνεις, θα είναι κανείς καλύτερος στην επίλυση προβλημάτων ή στην απομνημόνευση, εφόσον χρησιμοποιεί αυτές τις δεξιότητες, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αντιθέτως, βέβαια, αν δεν συνεχίσει κανείς να αξιοποιεί αυτές τις συνδέσεις, η ικανότητά του να τις μεταχειρίζεται ολοένα και θα μειώνεται.

Τα ευχάριστα νέα είναι πως μπορεί κανείς να ξαναδυναμώσει αυτές τις συνδέσεις και κατά συνέπεια και αυτές τις δεξιότητες κάνοντας συχνά ασκήσεις επίλυσης προβλημάτων και απομνημόνευσης.

Παρόλο που η νευροπλαστικότητα επηρεάζεται από τα γερατειά, αυτά από μόνα τους δεν αποτελούν εμπόδιο στη μάθηση. Άλλωστε, όσο πιο πολύ μαθαίνει κανείς και εξασκεί αυτόν τον μυ να μαθαίνει, τόσο πιο εύκολο θα είναι.

Το διάβασα στο visualmeditation.co
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1078,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1540,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6353,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,82,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3467,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Η Ικανότητα του Εγκεφάλου να Αλλάζει ακόμα και σε μεγάλη ηλικία
Η Ικανότητα του Εγκεφάλου να Αλλάζει ακόμα και σε μεγάλη ηλικία
Η Ικανότητα του Εγκεφάλου να Αλλάζει ακόμα και σε μεγάλη ηλικία
http://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/special_edition_image/public/999.jpg?itok=BZzTpO_o
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2017/10/blog-post_390.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2017/10/blog-post_390.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content