_____________________________________________________________________________________________________________________ =====================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Ζητούνται άνδρες με πανεπιστημιακή μόρφωση για… τεκνοποίηση

⍆Όλο και περισσότερο καθυστερούν οι γυναίκες στον Δυτικό κόσμο να αποκτήσουν... το πρώτο τους παιδί. Η Ελλάδα είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια σε αυτόν τον τομέα. Η μέση ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού είναι τα 31,2 έτη.

Τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας που έγινε παγκοσμίως για τους λόγους που αποφασίζουν οι γυναίκες να "βάλουν στον πάγο" την γονιμότητά τους (κρυοσυντηρώντας ωάρια) είναιεντυπωσιακά και ανατρέπουν την πεποίθηση ότι οι γυναίκες θυσιάζουν τη μητρότητα κυρίως για λόγους καριέρας.

Στην έρευνα, της οποίας επικεφαλής ήταν το Πανεπιστήμιο Yale, έλαβαν μέρος 150 γυναίκες που αποφάσισαν να καταψύξουν τα ωάριά τους στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον, όταν θα βρουν τον κατάλληλο σύντροφο.

Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν όταν το 90% των γυναικών δήλωσε ότι θέλουν να κερδίσουν χρόνο, καθώς δεν βρίσκουν τον κατάλληλο σύντροφο εξαιτίας "έλλειψης μορφωμένων ανδρών".

Τα δεδομένα είναι παρόμοια και στη Βρετανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο πρόεδρος της Εταιρίας Γονιμότητας της Μεγάλης Βρετανίας δρ Άνταμ Μπέιλεν και ο καθηγητής εμβρυολογίας Σάιμον Φίσερ στο 33ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας ESHRE στη Γενεύη, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση των γυναικών που ζητούν κατάψυξη στων ωαρίων τους για κοινωνικούς λόγους.

Παρατηρείται όμως και μία σημαντική αλλαγή στην κοινωνία όσον αφορά τον αριθμό των πτυχιούχων των βρετανικών πανεπιστημίων. Ενώ το 1985 το 45% των αποφοίτων ήταν γυναίκες, το ποσοστό το 2000 ήταν 54%. Αυτές οι γυναίκες διανύουν τώρα την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν έναν άνδρα ανάλογου μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου.

"Είναι σαν το παιχνίδι μουσικές καρέκλες. Υπάρχει υπερπροσφορά μορφωμένων γυναικών και δεν υπάρχουν αρκετοί πτυχιούχοι άνδρες για εκείνες", είπε η καθηγήτρια ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Yale Μάρσια Ίνχορν, η οποία συνέστησε στις γυναίκες να είναι έτοιμες να κάνουν συμβιβασμούς για να βρουν την αγάπη.

Πολλές από τις γυναίκες που κατέψυξαν τα ωάριά τους για να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους μέχρι να βρουν τον κατάλληλο σύντροφο και να κάνουν παιδί είπαν ότι θα ήθελαν να είχαν σχέση με κάποιον λιγότερο μορφωμένο, αλλά κάθε φορά που προσπαθούσαν, ένιωθαν ότι οι άντρες τρομάζουν και νιώθουν πως απειλούνται όταν έχουν σχέση με μία γυναίκα που είναι πιο μορφωμένη από εκείνους.

Η ηλικία του άνδρα σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη εγκυμοσύνης με εξωσωματική

Ακόμα όμως κι αν γίνει η κατάψυξη ωαρίων και η γυναίκα βρει τον κατάλληλο σύντροφο ύστερα από χρόνια, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα τεκνοποιήσει. Κι αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους.

Δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα κατεψυγμένα ωάρια θα αποψυχθούν καλά, θα γονιμοποιηθούν, θα εμφυτευθούν και τελικά θα δώσουν ένα παιδί.

Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι η ηλικία του συντρόφου. Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στο 33ο Συνέδριο της ESHRE στη Γενεύη, άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση, κυρίως λόγω γενετικών ανωμαλιών που συσσωρεύονται στο σπέρμα με την πάροδο της ηλικίας.

Η μελέτη της Δρ Ντοτζ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συμπεριέλαβε 19.000 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης από 7.753 ζευγάρια. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους: νεώτερες των 30, 35 έως 40 και 40 έως 42. Οι άνδρες κατατάχθηκαν επίσης στις ίδιες ηλικιακές ομάδες, αλλά και σε μία επιπλέον για τους άνδρες άνω των 42 ετών.

Στην ομάδα των γυναικών 40-42 ετών, η ηλικία ήταν ο καθοριστικός παράγων επίτευξης κύησης. Αντίθετα στις ομάδες νεότερων γυναικών, η ηλικία του άνδρα ήταν αυτή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Η έρευνα έδειξε ότι τα ποσοστά γεννήσεων ελαττώνονταν σε αντιστοιχία με την αύξηση της ηλικίας του άνδρα. Παραδείγματος χάριν στα ζευγάρια που η γυναίκα ήταν κάτω των 30 ετών και ο άνδρας 40-42, τα ποσοστά γεννήσεων ήταν 46%, ενώ όταν η ηλικία του άνδρα ήταν 30-35 το ποσοστό ήταν 73%.

Παρομοίως, σε ζευγάρια όπου η γυναίκα ήταν 35-40, τα ποσοστά γεννήσεως ήταν υψηλότερα με έναν νεώτερο άνδρα, παρά με έναν μεγαλύτερης ηλικίας. "Είδαμε σημαντική μείωση των ποσοστών γεννήσεως σε γυναίκες με συντρόφους που ανήκαν σε ομάδα μεγαλύτερης ηλικίας. Έτσι μία γυναίκα 30-35 ετών που έχει σύντροφο μεγαλύτερο από αυτή, έχει 11% λιγότερη πιθανότητα να γεννήσει όταν συγκριθεί με μία γυναίκα που έχει σύντροφο της ίδιας ηλικίας με εκείνη", είπε η Δρ Ντοτζ.

Τόνισε ακόμα ότι η φυσική σύλληψη σχετίζεται με την ηλικία του άνδρα και παρατηρείται ελαττωμένη συχνότητα κυήσεων, αυξημένη συχνότητα αποβολών καθώς και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί κύηση με άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Μία μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη στη Μεγάλη Βρετανία, βρήκε ότι η φυσιολογική σύλληψη σε μία περίοδο 12 μηνών ήταν 30% χαμηλότερη όταν ο άνδρας ήταν ηλικίας άνω των 40 ετών σε σχέση με άνδρες νεαρότερους των 30.

Οι μηχανισμοί δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένοι, αλλά μπορεί να οφείλονται σε διαταραχή των παραμέτρων του σπέρματος, αυξημένες βλάβες του DNA στα σπερματοζωάρια, καθώς και σε επιδράσεις του περιβάλλοντος στα σπερματοζωάρια, τα οποία επηρεάζουν τη γονιμοποίηση του ωαρίου, την ανάπτυξη του εμβρύου και την εμφύτευσή του.

Όπως είχε πει ο πρώην Πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας Τόνυ Φάλκονερ, η καλύτερη ηλικία για να αποκτήσει η γυναίκα παιδί, από βιολογική άποψη, είναι ανάμεσα στα 20-35 χρόνια και οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι πρέπει να το τονίζουν αυτό στις ασθενείς τους ώστε να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Γιατί ο χειρότερος εχθρός της γυναικείας γονιμότητας είναι το χάσιμο χρόνου.

Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, 
Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Το διάβασα στο capital.gr
Ζητούνται άνδρες με πανεπιστημιακή μόρφωση για… τεκνοποίηση Reviewed by PLOUMISTOS. COM on 12:26 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.