PLOUMISTOS.COM Logo
Ολιστικές Θεραπείες • Συμβουλευτική Καθοδήγηση • Voice Healing • Σεμινάρια & Retreats • Αφύπνιση του Νου & Πνευματική Συνειδητότητα • Ευεξία και Ίαση μέσω Εναλλακτικών Θεραπειών • Η Αφύπνιση είναι Δικαίωμα • Η Αυτογνωσία είναι Δύναμη • Η Θετική Σκέψη είναι Επιλογή • 📞 [6945 723 523] •
Ολιστικές Θεραπείες • Συμβουλευτική Καθοδήγηση • Voice Healing • Σεμινάρια & Retreats • Αφύπνιση του Νου & Πνευματική Συνειδητότητα • Ευεξία και Ίαση μέσω Εναλλακτικών Θεραπειών • Η Αφύπνιση είναι Δικαίωμα • Η Αυτογνωσία είναι Δύναμη • Η Θετική Σκέψη είναι Επιλογή • 📞 [6945 723 523] •

Σταύρος Πλουμιστός: Οι ψυχικές παγίδες του μυαλού μας που ελέγχουν τη ζωή μας

Σταύρος Πλουμιστός: Οι ψυχικές παγίδες του μυαλού μας που ελέγχουν τη ζωή μας

👉Υπάρχουν στιγμές στη ζωή όπου ο άνθρωπος αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι ο μεγαλύτερος του περιορισμός δεν βρίσκεται στις εξωτερικές συνθήκες, αλλά στον τρόπο που σκέφτεται, ερμηνεύει και αισθάνεται τον κόσμο. Εκείνη τη στιγμή γεννιέται μια βαθύτερη ανάγκη κατανόησης. Μια σιωπηλή εσωτερική ερώτηση αρχίζει να ψιθυρίζει μέσα μας «Μήπως ο ίδιος μου ο νους δημιουργεί τα δεσμά που με περιορίζουν;»

Στα χρόνια ενασχόλησης μου με την ανθρώπινη ψυχή, έχω δει επανειλημμένα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν υποφέρουν τόσο από τα γεγονότα της ζωής, όσο από τον τρόπο που ο νους τους τα μεταφράζει. Ο νους είναι ένας θαυμαστός δημιουργός πραγματικοτήτων. Μπορεί να ανοίξει δρόμους ελευθερίας, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει αόρατες παγίδες, μικρά εσωτερικά φίλτρα που διαστρεβλώνουν την αντίληψη και επηρεάζουν βαθιά τη συμπεριφορά μας.

Αυτές οι παγίδες δεν είναι λάθη χαρακτήρα. Είναι μηχανισμοί προστασίας που κάποτε δημιουργήθηκαν για να μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε ψυχικά. Όμως όταν λειτουργούν μηχανικά και χωρίς επίγνωση, αρχίζουν να ελέγχουν τη ζωή μας.



Η πορεία της αυτογνωσίας αρχίζει ακριβώς εκεί όταν ο άνθρωπος στρέφει την προσοχή του προς τα μέσα και αρχίζει να παρατηρεί τις σκέψεις του σαν να παρατηρεί ένα ποτάμι που κυλά.

Μία από τις πρώτες παγίδες που συναντώ συχνά στους ανθρώπους είναι η τάση να κρίνουν τον εαυτό τους με διαφορετικά μέτρα από αυτά που χρησιμοποιούν για τους άλλους. Όταν κάποιος άλλος κάνει ένα λάθος, εύκολα το αποδίδουμε στον χαρακτήρα του ή στην ανικανότητά του. Όταν όμως εμείς σφάλουμε, βρίσκουμε αμέσως δικαιολογίες στις συνθήκες ή στις δυσκολίες της στιγμής. Ο νους προσπαθεί να προστατεύσει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε την εσωτερική ισορροπία μας. Όμως η αληθινή εξέλιξη αρχίζει όταν κοιτάξουμε τον εαυτό μας με τρυφερή ειλικρίνεια, χωρίς σκληρότητα αλλά και χωρίς αυταπάτες.

Μια άλλη παγίδα είναι η ανάγκη να νικήσουμε σε κάθε διαφωνία. Ο άνθρωπος συχνά δεν συζητά για να κατανοήσει, αλλά για να αποδείξει ότι έχει δίκιο. Κάτω από αυτή τη στάση κρύβεται μια βαθύτερη ανάγκη αναγνώρισης. Μια ανάγκη να αισθανθούμε ότι η φωνή μας έχει αξία. Όμως όταν η συζήτηση μετατρέπεται σε μάχη, η επικοινωνία χάνεται. Και μαζί της χάνεται και η δυνατότητα της αληθινής κατανόησης.

Στην πορεία της εσωτερικής αφύπνισης, ο άνθρωπος αρχίζει να ανακαλύπτει ότι δεν χρειάζεται να υπερασπίζεται διαρκώς τις απόψεις του. Μπορεί να ακούει, να μαθαίνει, να επιτρέπει στις ιδέες να εξελίσσονται μέσα του.

Μια ακόμη λεπτή παγίδα του νου είναι η τάση να συγκρίνουμε πράγματα που δεν μπορούν πραγματικά να συγκριθούν. Ο νους αγαπά τις απλοποιήσεις. Θέλει να ταξινομεί τον κόσμο σε κατηγορίες για να νιώθει ότι τον κατανοεί. Έτσι όμως συχνά δημιουργούνται βιαστικά συμπεράσματα που δεν ανταποκρίνονται στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης.

Εξίσου βαθιά ριζωμένη μέσα μας είναι η ανάγκη να ανήκουμε σε μια ομάδα. Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος επιβίωνε μέσα από τη συλλογικότητα. Γι’ αυτό ακόμη και σήμερα τείνουμε να εμπιστευόμαστε περισσότερο τους ανθρώπους που θεωρούμε «δικούς μας» και να αντιμετωπίζουμε με επιφυλακτικότητα όσους βρίσκονται έξω από τον κύκλο μας. Αυτή η ασυνείδητη διάκριση μπορεί να δημιουργήσει αποστάσεις που δεν βασίζονται στην πραγματική γνώση του άλλου ανθρώπου.

Η υπερβολική γενίκευση είναι μια ακόμη παγίδα που μπορεί να περιορίσει την ελευθερία μας. Μια αρνητική εμπειρία μπορεί να δημιουργήσει μια πεποίθηση που επηρεάζει πολλές άλλες καταστάσεις. Αν κάποτε απογοητευτήκαμε, ο νους μπορεί να μας πείσει ότι η απογοήτευση θα επαναληφθεί. Έτσι όμως δημιουργείται ένας αόρατος φόβος που περιορίζει τις επιλογές μας.

Υπάρχει επίσης η τάση να πιστεύουμε ότι κάτι είναι αληθινό απλώς επειδή το πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Η ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει σε μια κοινότητα είναι τόσο βαθιά, ώστε συχνά αποδεχόμαστε ιδέες χωρίς να τις εξετάσουμε ουσιαστικά. Η πλειοψηφία όμως δεν είναι πάντα φορέας αλήθειας. Η αλήθεια συχνά γεννιέται μέσα στη σιωπηλή εσωτερική αναζήτηση.

Μια από τις πιο ανθρώπινες παγίδες είναι ο τρόπος που θυμόμαστε τον εαυτό μας. Ο νους τείνει να διατηρεί μια θετική εικόνα της προσωπικότητάς μας. Θυμόμαστε πιο εύκολα τις καλές μας προθέσεις και λιγότερο τις στιγμές όπου λειτουργήσαμε διαφορετικά. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Είναι ένας μηχανισμός που προστατεύει την ψυχική μας ισορροπία. Όμως η εσωτερική εξέλιξη απαιτεί μια πιο καθαρή ματιά προς τον εαυτό.

Ένα ακόμη παράδοξο της ανθρώπινης σκέψης είναι ο τρόπος που φανταζόμαστε τον μελλοντικό μας εαυτό. Συχνά πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, πιο ώριμοι, πιο πειθαρχημένοι, πιο έτοιμοι για αλλαγές. Έτσι αναβάλλουμε σημαντικές αποφάσεις. Όμως η ζωή δεν αλλάζει στο αύριο. Αλλάζει στη συνειδητή επιλογή του σήμερα.

Υπάρχουν επίσης παγίδες που σχετίζονται με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Όταν ο άνθρωπος νιώθει υπερβολικά προστατευμένος, μπορεί να χαλαρώσει την προσοχή του και να πάρει μεγαλύτερα ρίσκα. Η ισορροπία βρίσκεται πάντα στην επίγνωση.

Μια ιδιαίτερα συνηθισμένη παγίδα είναι η πεποίθηση ότι μετά από μια σειρά αποτυχιών η επιτυχία είναι βέβαιη. Ο νους αγαπά τα μοτίβα. Προσπαθεί να δώσει νόημα ακόμη και σε γεγονότα που δεν έχουν πραγματική σύνδεση μεταξύ τους.

Η γλώσσα επίσης επηρεάζει βαθιά την αντίληψή μας. Φράσεις που έχουν ρυθμό ή ομοιοκαταληξία φαίνονται πιο πειστικές και πιο αληθινές. Ο εγκέφαλος συνδέει την ευχάριστη ακουστική εμπειρία με την αξιοπιστία.

Μια άλλη παγίδα είναι η τάση του ανθρώπου να εστιάζει περισσότερο στα αρνητικά γεγονότα. Ο εγκέφαλος έχει εξελιχθεί για να ανιχνεύει κινδύνους. Γι’ αυτό τα αρνητικά νέα τραβούν περισσότερο την προσοχή μας. Όμως αυτή η συνεχής εστίαση μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος είναι πιο σκοτεινός απ’ ό,τι πραγματικά είναι.

Υπάρχει επίσης μια βαθιά ψυχολογική τάση να εκτιμούμε περισσότερο ό,τι έχουμε δημιουργήσει οι ίδιοι ή ό,τι συνδέεται με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Η συναισθηματική επένδυση αυξάνει την αξία που αποδίδουμε στα πράγματα.

Και τέλος, μια από τις πιο λεπτές παγίδες του νου είναι η αίσθηση ότι είμαστε καλύτεροι από τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτή η πεποίθηση λειτουργεί σαν μια σιωπηλή παρηγοριά για την αυτοεκτίμησή μας. Όμως μπορεί επίσης να μας εμποδίσει να δούμε καθαρά τις δυνατότητες εξέλιξης που υπάρχουν μέσα μας.

Όταν αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε αυτές τις παγίδες, κάτι αλλάζει βαθιά στην εσωτερική μας εμπειρία. Ο νους παύει να είναι ένας ασυνείδητος οδηγός και γίνεται ένα εργαλείο που μπορούμε να παρατηρούμε.

Σε αυτή την εσωτερική παρατήρηση γεννιέται η πραγματική αυτογνωσία.

Στην πορεία μου μέσα στην έρευνα της ανθρώπινης συνείδησης, ανακάλυψα ότι η αλλαγή δεν συμβαίνει μόνο μέσα από τη λογική κατανόηση. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επηρεάζεται βαθιά από τη δόνηση της φωνής, τον ρυθμό του ήχου και την καθοδηγούμενη εσωτερική εμπειρία.

Η ανθρώπινη φωνή έχει μια ιδιαίτερη δύναμη. Όταν ο λόγος συνδυάζεται με ήχο και νοερή απεικόνιση, ο νους εισέρχεται σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Σε εκείνη την κατάσταση οι άμυνες μειώνονται και η συνείδηση γίνεται πιο δεκτική σε νέες εσωτερικές εμπειρίες.

Εκεί ακριβώς αρχίζει η ουσιαστική μεταμόρφωση. Όχι μέσα από πίεση ή προσπάθεια, αλλά μέσα από μια βαθύτερη επανασύνδεση με τον εσωτερικό μας κόσμο.

Κάθε άνθρωπος που στρέφεται προς την αυτογνωσία ανακαλύπτει ότι μέσα του υπάρχει μια πηγή σοφίας που περίμενε να ακουστεί.

Και πολλές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι ένας ασφαλής χώρος, μια καθοδήγηση με ενσυναίσθηση και μια φωνή που βοηθά τον νου να ηρεμήσει, ώστε η εσωτερική αλήθεια να αναδυθεί.

Αν αισθάνεστε ότι αυτές οι σκέψεις αγγίζουν μια βαθύτερη ανάγκη μέσα σας, αν νιώθετε την επιθυμία να κατανοήσετε πιο ουσιαστικά τον εσωτερικό σας κόσμο και να απελευθερωθείτε από τα νοητικά μοτίβα που περιορίζουν τη ζωή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε για ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής, για ηχητικές συνεδρίες καθοδηγούμενης σκέψης ή για μαθήματα αφύπνισης και αυτογνωσίας.

Η πορεία προς την εσωτερική ελευθερία είναι ένα ταξίδι βαθιάς κατανόησης. Και κάθε άνθρωπος αξίζει να βαδίσει αυτό το ταξίδι με καθοδήγηση, σεβασμό και αληθινή ανθρώπινη παρουσία.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ
Σύμβουλος αφύπνισης - Αυτογνωσίας 
& Προσωπικής Καθοδήγησης
Ιδρυτής του Συμβουλευτικού Κέντρου
Life Helth Care - www.lifehealthcare.gr 
& Εναλλακτικών Θεραπειών - www.voicehealing.gr

Για τα άρθρα μου, τις ομιλίες, σεμινάρια και ενημέρωση των συνεδριών 
Συγγραφέας της "Βίβλου της Θετικής Σκέψης"
Για την on line αγορά του βιβλίου εδώ www.vivlosthetikiskepsi.gr

Αν επιθυμείς να γίνεις μέλος στην κοινότητα μου
Αφύπνισης - Αυτογνωσίας στο Viber μπορείς ΕΔΩ 

Επικοινωνία για πληροφορίες & ραντεβού  
ή την αγορά του βιβλίου στο 6945 723 523
(11:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30 - Εκτός Κυριακής)
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - LIFE HEALTH CARE -

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - LIFE HEALTH CARE -
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Live Voice Healing

Live Voice Healing
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,626,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2216,ΑΠΟΨΕΙΣ,125,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,244,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1319,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,501,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1652,ΒΙΝΤΕΟ,1250,ΒΟΛΟΣ,134,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1872,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,346,Ειδηση-ολόγιο,9241,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8160,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2226,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,100,ΖΩΗ,250,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,178,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,157,ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ,43,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1749,Κόσμος,10387,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,69,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,948,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6432,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,105,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,108,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1362,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3537,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,114,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,136,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,1030,Eco-News,3023,GP - info,5,voice healing therapy,104,
ltr
item
Στ. Πλουμιστός: Σταύρος Πλουμιστός: Οι ψυχικές παγίδες του μυαλού μας που ελέγχουν τη ζωή μας
Σταύρος Πλουμιστός: Οι ψυχικές παγίδες του μυαλού μας που ελέγχουν τη ζωή μας
Σταύρος Πλουμιστός: Οι ψυχικές παγίδες του μυαλού μας που ελέγχουν τη ζωή μας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQuAlbjigevDD4nbmEzjtyxHPlCXNcPf6Il63dK45CVeDkxVF1Hh96MaBHRoAghc_jRgGu7ER97r9dKODDzCCiTVZghv9SXHTVw-bh4sh1mdaLhWnufFZu-E6qdqe1pzvakoVTPLkNDY4/w400-h236/trapped.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQuAlbjigevDD4nbmEzjtyxHPlCXNcPf6Il63dK45CVeDkxVF1Hh96MaBHRoAghc_jRgGu7ER97r9dKODDzCCiTVZghv9SXHTVw-bh4sh1mdaLhWnufFZu-E6qdqe1pzvakoVTPLkNDY4/s72-w400-c-h236/trapped.jpg
Στ. Πλουμιστός
https://www.ploumistos.com/2026/03/blog-post_8.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2026/03/blog-post_8.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content