Σταύρος Πλουμιστός: Θυμός - πώς επηρεάζει τον εγκέφαλό σας και πως θα τον ελέγξετε

Σταύρος Πλουμιστός: Θυμός - πώς επηρεάζει τον εγκέφαλό σας και πως θα τον ελέγξετε

👉Ο θυμός είναι μια συναισθηματική απάντηση σε (πραγματικές ή φανταστικές) αντιληπτές απειλές. Είναι σαν το αρχαίο σύστημα συναγερμού του σώματός σας, ενσωματωμένο από τότε που οι πρόγονοί μας έπρεπε να αποκρούσουν τα αρπακτικά ή να προστατεύσουν τις περιοχές τους. Όταν αισθάνεστε ότι απειλείτε, το σώμα σας αντιδρά. Αυτό συμβαίνει γιατί σας προετοιμάζει είτε να πολεμήσετε τον κίνδυνο είτε να ξεφύγετε από αυτόν. Είναι η πρωταρχική απάντηση «πάλης ή φυγής» που μπορεί να έχεις ακούσει.

Ας δούμε όμως ακόμα πιο βαθιά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν κάτι σας ενοχλεί, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει χημικές ουσίες όπως η αδρεναλίνη. Σκεφτείτε την αδρεναλίνη ως το καύσιμο που ενεργοποιεί τον κινητήρα του σώματός σας. Ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται, η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται και οι μύες σας τεντώνονται. Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι ο τρόπος του σώματός σας να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει την απειλή κατά μέτωπο ή να κάνει μια γρήγορη απόδραση.


Ωστόσο, οι απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι σπάνια σωματικές. Τις περισσότερες φορές, είναι συναισθηματικοί ή ψυχολογικοί. Κάποιος σας αποκόπτει κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων σας, ένας φίλος προδίδει την εμπιστοσύνη σας ή έχετε αυξανόμενες πιέσεις στη δουλειά. Αυτές οι καταστάσεις δεν μπορούν να «καταπολεμηθούν» ή να «φυγαδευτούν» με την παραδοσιακή έννοια. Αλλά το σώμα σας εξακολουθεί να αντιδρά σαν να μπορεί να είναι.

Εκεί έρχεται το πρόβλημα με την επίλυση προβλημάτων. Ο προμετωπιαίος φλοιός σας, το τμήμα του εγκεφάλου σας που υπαγορεύει τη λογική σκέψη και τη λήψη αποφάσεων, δεν λειτουργεί στα καλύτερά του όταν εμπλέκεται η απάντηση «μάχη ή φυγή». Είναι σαν να προσπαθείς να ολοκληρώσεις ένα παζλ κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Ο θόρυβος, το χάος—είναι πολύ αποσπώντας την προσοχή.

Επιπλέον, η αυξημένη κατάσταση διέγερσης καθιστά δύσκολο να δούμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Περιορίζει την εστίασή σας στην άμεση απειλή, καθιστώντας πιο δύσκολο να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά. Δεν μπορείτε επίσης να σκεφτείτε μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ουσιαστικά, ο θυμός τυφλώνει την ικανότητά σας να επεξεργάζεστε πληροφορίες και να επιλύετε προβλήματα αποτελεσματικά.

Η κατανόηση αυτής της επιστήμης είναι το πρώτο βήμα προς τη διαχείριση των αντιδράσεων σας. Η αναγνώριση των φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν όταν είστε θυμωμένοι μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ένα βήμα πίσω, να αναπνεύσετε και να προσεγγίσετε τις καταστάσεις ήρεμα. Θυμηθείτε, δεν πρόκειται για την καταστολή του θυμού - είναι ένα φυσικό συναίσθημα, τελικά. Έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι δεν θα βράσει και θα θολώσει την κρίση σας όταν χρειάζεται.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν αισθάνεστε θυμωμένοι

Ο εγκέφαλός σας, ένα περίπλοκο και περίπλοκο όργανο, ελέγχει τα πάντα, από τις κινήσεις σας μέχρι τα συναισθήματά σας. Όταν πρόκειται για θυμό, συμβαίνουν πολλά. Ας κάνουμε ένα ταξίδι στον εγκέφαλό σας και ας ανακαλύψουμε πώς αντιδρά όταν βλέπετε κόκκινο.

Κεντρικό στοιχείο για την κατανόησή μας είναι η αμυγδαλή , μια μικρή δομή σε σχήμα αμυγδάλου βαθιά μέσα στον εγκέφαλό σας. Σκεφτείτε την αμυγδαλή ως το συναισθηματικό σας κέντρο διοίκησης. Κάθε φορά που αντιλαμβάνεστε κάτι ως απειλητικό ή επιβλαβές, η αμυγδαλή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, πυροδοτώντας αυτή την απόκριση «πάλης ή φυγής» που συζητήσαμε προηγουμένως. Αλλά η αμυγδαλή δεν είναι πάντα η καλύτερη στο να διακρίνει τις πραγματικές φυσικές απειλές από τις πιο μεταφορικές, όπως ένα άσχημο σχόλιο από έναν συνάδελφο ή ένα απογοητευτικό email. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές μπορεί να ενεργοποιεί άσκοπα συναγερμούς.

Όταν η αμυγδαλή είναι σε υψηλή ταχύτητα, μπορεί να παρακάμψει άλλα μέρη του εγκεφάλου. Μπείτε στον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για υψηλότερης τάξης σκέψη, λήψη αποφάσεων και έλεγχο παρορμήσεων. Μπορείτε να σκεφτείτε τον προμετωπιαίο φλοιό ως τον ήρεμο και ορθολογικό Διευθύνοντα Σύμβουλο μιας εταιρείας, ενώ η αμυγδαλή είναι σαν ένας υπερβολικά πρόθυμος ασκούμενος έτοιμος να πατήσει το κουμπί πανικού αμέσως.

Σε έναν ισορροπημένο εγκέφαλο, ο Διευθύνων Σύμβουλος θα καθοδηγούσε τις αποφάσεις, διασφαλίζοντας ότι είναι καλά μελετημένες και λογικές. Ωστόσο, όταν φουντώνει ο θυμός, ο ασκούμενος (αμυγδαλή) μπορεί να αναλάβει την ευθύνη, συχνά παραγκωνίζοντας τον CEO (προμετωπιαίος φλοιός). Αυτή η «πειρατεία» του εγκεφάλου από την αμυγδαλή μπορεί να οδηγήσει σε παρορμητικές αντιδράσεις και κακή λήψη αποφάσεων.

Επιπλέον, η σύνδεση μεταξύ της αμυγδαλής και ενός άλλου τμήματος του εγκεφάλου σας, του ιππόκαμπου (κομβικός για τη μνήμη), γίνεται ισχυρότερη. Έτσι, όταν είστε θυμωμένοι, είναι πιο πιθανό να θυμάστε ανεπιθύμητα συμβάντα ή εμπειρίες. Είναι σαν να βάζει ο εγκέφαλός σου ένα ζευγάρι γυαλιά που εστιάζουν μόνο στα κακά, δυσκολεύοντας να δεις το καλό ή να σκεφτείς αντικειμενικά.

Τέλος, υπάρχει μείωση της δραστηριότητας του πρόσθιου περιφερικού φλοιού, της περιοχής του εγκεφάλου που βοηθά στον εντοπισμό σφαλμάτων και στην επίλυση συγκρούσεων. Έτσι, όταν αηδιάζετε, είναι πιο δύσκολο να σκεφτείτε καθαρά και να πάρετε αποφάσεις, αλλά είναι επίσης πιο δύσκολο να αναγνωρίσετε πότε βρίσκεστε σε λάθος δρόμο ή να δείτε εναλλακτικές.

Ενώ ο θυμός μπορεί να σας δώσει την ώθηση να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις κατά μέτωπο, δεν σας εξοπλίζει απαραίτητα με τα εργαλεία για την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων. Η αναγνώριση αυτού μπορεί να είναι το μυστικό σας όπλο, όταν η καθαρή σκέψη είναι απαραίτητη. Θυμηθείτε, δεν πρόκειται για να διώξετε τον θυμό, αλλά να κατανοήσετε πώς επηρεάζει τον εγκέφαλό σας και να λάβετε μέτρα για να διασφαλίσετε ότι δεν κυριαρχεί στη συζήτηση.

Παρόρμηση εναντίον ορθολογισμού

Φανταστείτε να στέκεστε στην άκρη ενός φαραγγιού και ξαφνικά νιώθετε μια έντονη επιθυμία να πηδήξετε, ακόμα κι αν δεν έχετε καμία πρόθεση να το κάνετε. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας παρορμητικής σκέψης, που ξεπηδά χωρίς προειδοποίηση ή βαθιά περισυλλογή. Δεν θα ενεργούσατε σύμφωνα με αυτό, επειδή ο ορθολογισμός ξεκινά, υπενθυμίζοντας σας τον κίνδυνο. Όταν είστε θυμωμένοι, ωστόσο, η ισορροπία μεταξύ της παρόρμησης και του ορθολογισμού μπορεί να παραμορφωθεί.

Ο θυμός είναι ένα παρορμητικό συναίσθημα. Είναι γρήγορο, φλογερό και απαιτεί άμεση δράση. Σας ωθεί να ενεργήσετε σε αυτήν την αντίδραση του εντέρου χωρίς να αφιερώσετε στιγμή για να αναλογιστείτε τις πιθανές συνέπειες. Σκεφτείτε ξανά τις στιγμές που είπατε κάτι εν θερμώ, για να το μετανιώσετε αργότερα. Αυτός είναι ο θυμός που σας ωθεί σε παρορμητικές ενέργειες.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας συνδέσουμε τις τελείες.

Όταν αισθάνεστε θυμωμένοι, η αμυγδαλή (η συναισθηματική μας οικότροφος) είναι δυνατή και ενεργή, ενώ ο προμετωπιαίος φλοιός (ο ορθολογικός CEO) παραγκωνίζεται. Αυτή η ανισορροπία σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας λειτουργεί με μια ισχυρότερη ώθηση από την πλευρά της παρόρμησης χωρίς το αντίβαρο της λογικής σκέψης.

Αλλά υπάρχουν περισσότερα. Ο θυμός δημιουργεί μια αίσθηση επείγοντος. Σε πείθει ότι πρέπει να δράσεις τώρα, ότι δεν υπάρχει χρόνος να σταθμίσεις τα υπέρ και τα κατά. Είναι ένα κατάλοιπο από την εποχή των προγόνων μας, όταν η φυγή από ένα αρπακτικό ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωση. Αλλά στον σημερινό κόσμο, όπου οι περισσότερες απειλές δεν είναι άμεσα απειλητικές για τη ζωή, αυτή η επείγουσα ανάγκη μπορεί να οδηγήσει σε βιαστικές αποφάσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι παρορμητικές ενέργειες είναι λάθος. Μερικές φορές, μπορεί να είναι γνήσιες και αυθεντικές αντιδράσεις. Ωστόσο, όταν πρόκειται για επίλυση προβλημάτων, το να ενεργούμε αποκλειστικά με παρόρμηση μπορεί να μην αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Η αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων απαιτεί υπομονή, ανάλυση και προνοητικότητα—χαρακτηριστικά που συχνά επισκιάζονται από την ακατανίκητη φύση του θυμού.

Ο θυμός μπορεί να λειτουργήσει σαν ομίχλη στο παρμπρίζ, κρύβοντας το καθαρό μονοπάτι μπροστά. Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε διεκδικητικοί και αποφασιστικοί αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι οι ενέργειές σας έχουν ένα μείγμα συναισθήματος και λογικής και όχι μόνο θυμού. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε αυτό το κύμα οργής, ίσως αξίζει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να ρωτήσετε τον εαυτό σας: «Αυτός είναι ο θυμός μου μιλάει ή είμαι ο πραγματικός εγώ;»

Εμπόδια στην επίλυση προβλημάτων

Ακολουθούν ορισμένα άλλα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να επιλύετε προβλήματα:

1 – Θυμωμένος και εχθρική οπτική γωνία

Ο θυμός μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή σας για τις καταστάσεις. Μπορεί να δείτε τα πράγματα με μια πιο επιβλαβή ή εχθρική οπτική γωνία, χάνοντας λεπτομέρειες ή άλλες προοπτικές. Αυτή η θολή κρίση μπορεί να σας εμποδίσει να δείτε το πλήρες εύρος μιας κατάστασης και να σας εμποδίσει να βρείτε πρακτικές λύσεις.

2 – Επικέντρωση

Όταν είστε θυμωμένοι, έχετε την τάση να επικεντρώνεστε υπερβολικά στην πηγή της απογοήτευσής σας. Αυτή η κατάσταση λέγετε επικέντρωση. Αν και ακούγεται καλό να εστιάσετε με προσοχή σε ένα πρόβλημα, αυτή η εστίαση είναι περιορισμένη. Σας εμποδίζει να δείτε εναλλακτικά μονοπάτια ή λύσεις έξω από το άμεσο οπτικό σας πεδίο.

3 – Οι θυμωμένες σκέψεις μπορεί να μειώσουν τη δημιουργικότητα

Ο θυμός μπορεί να καταπνίξει τους δημιουργικούς σας χυμούς. Η ικανότητα να σκέφτεστε έξω από το κουτί, να αναπτύσσετε καινοτόμες λύσεις ή να βλέπετε συνδέσεις μεταξύ φαινομενικά άσχετων πραγμάτων μπορεί να μειωθεί. Όταν αχνίζετε από οργή, ο εγκέφαλός σας είναι λιγότερο πιθανό να κάνει εκείνα τα δημιουργικά άλματα που συχνά μπορούν να οδηγήσουν σε ανακαλύψεις στην επίλυση προβλημάτων.

4 – Τα συναισθήματα θυμού μπορεί να οδηγήσουν σε αμυντικότητα

Ο θυμός σας βάζει συχνά σε αμυντική κατάσταση. Αντί να ακούτε ανοιχτά σχόλια ή άλλες απόψεις, μπορεί να γίνετε ανθεκτικοί ή ακόμα και μάχιμοι. Αυτή η αμυντικότητα μπορεί να σταματήσει τη συνεργατική επίλυση προβλημάτων και να περιορίσει την ικανότητά σας να προσαρμόζεστε ή να αλλάξετε την προσέγγισή σας.

5 – Διαταραχή της Επικοινωνίας


Ας το παραδεχτούμε. Όταν είστε θυμωμένοι, η σαφής επικοινωνία μπορεί να βγει από το παράθυρο. Μπορεί να γίνετε πιο επιθετικοί, λιγότερο ευδιάκριτοι ή ακόμα και εντελώς αποσυρμένοι. Αντίθετα, η αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων απαιτεί συχνά ανοιχτό διάλογο, κατανόηση και συνεργασία. Φυσικά, ο θυμός μειώνει κάθε μία από αυτές τις ευκαιρίες για επικοινωνία.

Κατανοώντας αυτά τα εμπόδια, είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να περιηγηθείτε γύρω από αυτά. Ακριβώς όπως το να γνωρίζετε ότι υπάρχει μια καταιγίδα μπορεί να σας προετοιμάσει να ασφαλίσετε τα κομμάτια του παζλ σας, έτσι και η επίγνωση των εμποδίων του θυμού μπορεί να σας καθοδηγήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων με μια πιο εστιασμένη νοοτροπία. Το παν είναι να αναγνωρίσουμε τα εμπόδια και μετά να εργαστούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό τους.

Ο ρόλος των ορμονών του στρες

Όταν σκέφτεστε θυμό, μπορεί να φανταστείτε δυνατές φωνές, κόκκινα πρόσωπα ή σφιγμένες γροθιές. Αλλά κάτω από την επιφάνεια, υπάρχει μια βιοχημική καταιγίδα που συμβαίνει μέσα στο σώμα σας και ένας βασικός παράγοντας αυτής της καταιγίδας είναι η κορτιζόλη, που συνήθως αναφέρεται ως «ορμόνη του στρες».

1 – Τι είναι η κορτιζόλη;

Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη. Τα επινεφρίδια το παράγουν. Ενώ παίζει αρκετούς ρόλους στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του μεταβολισμού και της μείωσης της φλεγμονής, είναι πιο γνωστό για το ρόλο του στην απόκριση του σώματος στο στρες.

2 – Αισθήματα θυμού και κορτιζόλη

Όταν είστε θυμωμένοι ή αγχωμένοι, τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται. Αυτή η αύξηση προετοιμάζει το σώμα σας να ανταποκριθεί σε άμεσες απειλές. Είναι σαν το φυσικό σύστημα συναγερμού του σώματός σας, που αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό, σφίγγει τους μύες σας και οξύνει τις αισθήσεις σας. Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι ο αρχαίος τρόπος προετοιμασίας του σώματός σας για μια αντιπαράθεση ή μια γρήγορη έξοδο.


3 – Πώς η κορτιζόλη επηρεάζει την επίλυση προβλημάτων
  • Αλλά εδώ είναι η ανατροπή: Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, ειδικά για παρατεταμένες περιόδους, μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στις γνωστικές σας λειτουργίες. 
  • Η υψηλή κορτιζόλη μπορεί να κάνει τα εξής: Βλάβη της μνήμης, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για εσάς να ανακαλέσετε σημαντικές λεπτομέρειες. Διαταραγμένη εστίαση, που οδηγεί σε σκόρπιες σκέψεις ή σε αδυναμία συγκέντρωσης στην εργασία που έχετε.
  • Μειώστε τον έλεγχο των παρορμήσεων, αυξάνοντας τις πιθανότητες βιαστικών αποφάσεων χωρίς να λαμβάνετε πλήρως υπόψη τις συνέπειες.
  • Μειώστε τη συναπτική συνδεσιμότητα, παρεμποδίζοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες και να σκέφτεται κριτικά.
4 – Πέρα από τη στιγμή του να είσαι θυμωμένος

Δεν πρόκειται μόνο για την άμεση συνέπεια ενός επεισοδίου θυμού. Τα συνεχώς αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης λόγω του χρόνιου θυμού ή του στρες μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου σας. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως άγχος ή κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

5 – Το να είσαι θυμωμένος είναι πράξη εξισορρόπησης

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κορτιζόλη, με μέτρο, δεν είναι ο εχθρός. Είναι εκεί για να σας βοηθήσει να αντιδράσετε σε άμεσες απειλές και προκλήσεις. Αλλά, όπως και οτιδήποτε άλλο, η ισορροπία είναι το κλειδί. Τα σταθερά υψηλά επίπεδα, κυρίως όταν οδηγούνται από συχνές κρίσεις θυμού, μπορούν να εμποδίσουν τη σαφή, λογική σκέψη και την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων.

Η κατανόηση του ρόλου της κορτιζόλης και των επιπτώσεών της σάς δίνει ένα άλλο εργαλείο στην εργαλειοθήκη σας. Αναγνωρίζοντας τα σημάδια και τις επιπτώσεις των αυξημένων ορμονών του στρες, μπορείτε να ηρεμήσετε, να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης και να προσεγγίσετε τα προβλήματα με μια πιο ξεκάθαρη, πιο συγκροτημένη νοοτροπία. Γιατί μερικές φορές, οι καλύτερες λύσεις έρχονται όταν παίρνεις μια βαθιά ανάσα και αφήνεις την καταιγίδα μέσα σου να καταλαγιάσει.

Συμβουλές για τη διαχείριση του θυμού και την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων

Ακριβώς όπως θα χαμηλώνατε τη φωτιά για να αποτρέψετε το βράσιμο αυτής της κατσαρόλας με σούπα λαχανικών, η διαχείριση του θυμού σας έχει να κάνει με την εύρεση τρόπων για να «χαμηλώσετε τη θερμοκρασία» των συναισθημάτων σας. 

Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές για να διατηρήσετε υπό έλεγχο την εσωτερική σας συναισθηματική θερμότητα και να ενισχύσετε τις δεξιότητές σας στην επίλυση προβλημάτων όταν είστε θυμωμένοι:

1 – Θυμωμένος; Δοκιμάστε τη βαθιά αναπνοή:

Πριν αντιδράσετε, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Αυτή η απλή ενέργεια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και να προσφέρει μια στιγμιαία παύση, επιτρέποντας στο λογικό μέρος του εγκεφάλου σας να καλύψει τη διαφορά.

2 – Μετρήστε μέχρι το δέκα:

Το μέτρημα δίνει στο μυαλό σας μια στιγμιαία απόσπαση της προσοχής, μειώνοντας την άμεση συναισθηματική παρόρμηση. Μόλις φτάσετε δέκα, μπορείτε να δείτε την κατάσταση με μια πιο ξεκάθαρη προοπτική.

3 – Οραματιστείτε να χαμηλώνετε τη θερμότητα:

Όταν νιώθετε τον θυμό να ανεβαίνει, οραματιστείτε να χαμηλώνετε τη θερμότητα (θυμό). Αυτή η εικόνα μπορεί να λειτουργήσει ως σύνθημα για τον εγκέφαλό σας για να ηρεμήσει και να αξιολογήσει την κατάσταση πιο λογικά.

4 – Φυσική δραστηριότητα:

Το να πάτε για έναν σύντομο περίπατο, να κάνετε μερικές διατάσεις ή ακόμα και να τινάζετε τα άκρα σας έξω μπορεί να μειώσει τον θυμό. Αυτά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων αδρεναλίνης και κορτιζόλης.

5 – Εξασκήστε την ενσυναίσθηση:

Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την οπτική γωνία ενός άλλου ατόμου. Η κατανόηση από πού προέρχεται κάποιος άλλος συχνά μειώνει τον θυμό ή την απογοήτευση.

6 – Όρια διεγερτικά:

Η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης ή ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν το θυμό τους πιο αποτελεσματικά. Αυτά τα διεγερτικά μπορούν να αυξήσουν τις συναισθηματικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα.

7 – Ζητήστε σχόλια:


Μερικές φορές, μια εξωτερική προοπτική μπορεί να προσφέρει σαφήνεια. Συζητήστε τα θυμωμένα σας συναισθήματα με έναν έμπιστο φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο για την κατάσταση. Μπορεί να προσφέρουν μια άποψη που δεν είχατε σκεφτεί.

8 – Καθορίστε όρια:

Εάν συγκεκριμένα θέματα ή καταστάσεις πυροδοτούν τον θυμό σας, βάλτε όρια στον εαυτό σας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αποφυγή συγκεκριμένων συζητήσεων μέχρι να νιώσετε πιο ήρεμοι ή να περιορίσετε τον χρόνο που περνάτε σε δυνητικά αγχωτικά περιβάλλοντα.

9 – Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν θυμώνετε συχνά:


Εάν η διαχείριση του θυμού γίνεται δύσκολη, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν θεραπευτή ή έναν σύμβουλο. Μπορούν να παρέχουν προσαρμοσμένες στρατηγικές και εργαλεία για την πλοήγηση στον θυμό και τη βελτίωση της επίλυσης προβλημάτων.

10 – Τακτικό check-in:

Ελέγχετε τακτικά τον εαυτό σας για το πώς αισθάνεστε. Αναγνωρίστε τα πρώιμα σημάδια θυμού και χρησιμοποιήστε τα εργαλεία σας για να τον διαχειριστείτε πριν φτάσει σε σημείο βρασμού.

Η διαχείριση του θυμού σας είναι μια δεξιότητα. Φυσικά, γίνεται καλύτερο με την εξάσκηση – όπως κάθε δεξιότητα! Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, θα προετοιμαστείτε για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα κατά μέτωπο χωρίς να αφήνετε τα συναισθήματα να θολώνουν την κρίση σας. 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ
Σύμβουλος αφύπνισης του Νου
Αυτοβελτίωσης-Αυτογνωσίας
(Life Helth Care)
Εναλλακτικές Θεραπείες
Συγγραφέας της "Βίβλου της Θετικής Σκέψης"

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας ή αναζητάτε καθοδήγηση,
επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια τηλε-συνεδρία για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για τις ομιλίες, σεμινάρια και ενημέρωση των συνεδριών εδώ https://www.ploumistos.com/p/online.html
Για την θεραπευτική μέθοδο μου δείτε εδώ https://voicehealing.gr/
Για την αγορά του βιβλίου "Η Βίβλος της Θετικής Σκέψης" εδώ www.vivlosthetikiskepsi.gr
Μιλήστε μαζί μου στο 6945723523
(11:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30 - Εκτός Κυριακής)
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,123,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,269,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1261,ΒΙΝΤΕΟ,843,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,332,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1568,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3474,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Σταύρος Πλουμιστός: Θυμός - πώς επηρεάζει τον εγκέφαλό σας και πως θα τον ελέγξετε
Σταύρος Πλουμιστός: Θυμός - πώς επηρεάζει τον εγκέφαλό σας και πως θα τον ελέγξετε
Σταύρος Πλουμιστός: Θυμός - πώς επηρεάζει τον εγκέφαλό σας και πως θα τον ελέγξετε
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqvVBFlq5JNsTd9QFKK_qIrbqfDcTzYv323KuV8lH06jLrjO4x6waAOBD9jMEsCvD5-qKFkQptR19tACYKYwyv-uWnEPBSQq-DHxCe29RGoHkM7BegzmC6HYOlc8WrBtYvy3SAEvNG8i7unLKaxrfF8nuPnSBhEKEKJkfWcTo0J64ZzP3jBenB5l-qXN09/w400-h359/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82%20%CE%A0%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82%20%CE%98%CF%85%CE%BC%CF%8C%CF%82%20%20%CE%A0%CF%8E%CF%82%20%CE%B5%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BB%CF%8C%20%CF%83%CE%B1%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%80%CF%89%CF%82%20%CE%B8%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%B5%20.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqvVBFlq5JNsTd9QFKK_qIrbqfDcTzYv323KuV8lH06jLrjO4x6waAOBD9jMEsCvD5-qKFkQptR19tACYKYwyv-uWnEPBSQq-DHxCe29RGoHkM7BegzmC6HYOlc8WrBtYvy3SAEvNG8i7unLKaxrfF8nuPnSBhEKEKJkfWcTo0J64ZzP3jBenB5l-qXN09/s72-w400-c-h359/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82%20%CE%A0%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82%20%CE%98%CF%85%CE%BC%CF%8C%CF%82%20%20%CE%A0%CF%8E%CF%82%20%CE%B5%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BB%CF%8C%20%CF%83%CE%B1%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%80%CF%89%CF%82%20%CE%B8%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%B5%20.png
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2024/01/blog-post_45.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2024/01/blog-post_45.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content