Στ. Πλουμιστός: Η ηλεκτρομηχανοποίηση της ψυχής - Ο δόλος που "δένει" τον άνθρωπο με τον υλισμό

Στ. Πλουμιστός: Η ηλεκτρομηχανοποίηση της ψυχής - Ο δόλος που "δένει" τον άνθρωπο με τον υλισμό

👉Για εμένα πεποίθηση μου είναι ότι ότι η αυξανόμενη ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην ανθρώπινη ζωή οδηγεί σε μια ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης συνείδησης (από την «ψυχή») και του φυσικού/υλικού κόσμου (την «ύλη»).

Ηλεκτρομηχανοποίηση είναι η ενσωμάτωση ηλεκτρονικών και μηχανικών εξαρτημάτων σε διάφορες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό περιλαμβάνει την τεχνολογία όπως υπολογιστές, smartphone, φορητές συσκευές και άλλες μορφές προηγμένων μηχανημάτων όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη.

Η Ψυχή 
Ενώ η «ψυχή» μπορεί να έχει διάφορες ερμηνείες ανάλογα με τις φιλοσοφικές, θρησκευτικές ή πολιτιστικές πεποιθήσεις, στην ουσία αναφερόμαστε στην ανθρώπινη συνείδηση, των σκέψεων, των συναισθημάτων και της ταυτότητας - κάτι που υπερβαίνει τις καθαρά φυσικές πτυχές ενός ατόμου.

Η «ύλη»
Καθώς εξελισσόμαστε η αυξανόμενη εξάρτηση από την τεχνολογία και η συγχώνευση της τεχνολογίας με την ανθρώπινη εμπειρία δημιουργεί μια στενότερη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και του φυσικού κόσμου. Οσο περισσότερο ενσωματώνουμε την τεχνολογία στη ζωή μας, τόσο πιο συνυφασμένη γίνεται η συνείδησή μας με το υλικό βασίλειο.

Στην ουσία, γινόμαστε η αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο η αυξανόμενη εξάρτησή μας από την τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη φύση της ανθρώπινης εμπειρίας, με ότι σημαίνει αυτό. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο εξελιγμένη, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τη φύση της συνείδησης, τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αναπτύξει αυτογνωσία και τις ηθικές ευθύνες που έχουμε για τη δημιουργία ευφυών συστημάτων.


Εστιάζουμε περισσότερο στις απτές και υλικές πτυχές της ύπαρξης, μειώνοντας τη σύνδεσή μας με τις πνευματικές διαστάσεις της ύπαρξης.

Η τεχνολογία έχει βαθιά επιρροή στο πού κατευθύνουμε την προσοχή και την ενέργειά μας. 

Στην εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογίας, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για την προσοχή μας. Οι εταιρείες τεχνολογίας σχεδιάζουν εφαρμογές, ιστότοπους και συσκευές για να τραβούν και να κρατούν την προσοχή μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό είναι πλέον επιβεβαιωμένο ότι μας οδηγεί σε μια κατάσταση όπου βρισκόμαστε να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στις οθόνες και λιγότερο χρόνο συμμετέχοντας σε άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η ηλεκτρομηχανοποίηση (τεχνολογία) συχνά παρέχει γρήγορες και εύκολα προσβάσιμες ανταμοιβές, οι οποίες οδηγούν στην αναζήτηση άμεσης ικανοποίησης. Αυτό έχει επηρεάσει την υπομονή και την προθυμία μας να επενδύσουμε χρόνο σε δραστηριότητες που απαιτούν περισσότερη προσπάθεια και χρόνο, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να αποσυνδέετέ σιγά σιγά από την πνευματική του οδό. 

Η τεχνολογία ενθαρρύνει μεν την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών, καθώς ταχυδακτυλουργούμε πολλές οθόνες, εργασίες και ειδοποιήσεις. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται αποτελεσματικό, ξέρουμε πλέον δε, ότι μειώνουμε την ικανότητά μας να εστιάζουμε πλήρως σε μία εργασία τη φορά, επηρεάζοντας την ποιότητα της προσοχής και της εργασίας μας.

Η αυξημένη εξάρτηση από την ψηφιακή επικοινωνία μας οδηγεί σε λιγότερη αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο. Ενώ η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να συνδεόμαστε με ανθρώπους από απόσταση, έχει πλέον μεγαλώσει το κόστος βαθύτερων προσωπικών σχέσεων.

Ο τεράστιος όγκος των πληροφοριών που διατίθενται μέσω της τεχνολογίας μπορεί να είναι συντριπτικός για τον εγκέφαλο μας και κυρίως για την ψυχή των συναισθημάτων μας και αυτή η πληθώρα δεδομένων πλέον επηρεάζει την ικανότητά μας να διακρίνουμε σημαντικές πληροφορίες οδηγώντας μας σε γνωστική υπερφόρτωση.

Επίσης οι αλγόριθμοι προσαρμόζουν το περιεχόμενο στις προτιμήσεις μας, δημιουργώντας  ένα "δέσιμο" του ανθρώπου με την ύλη, καθώς εκτιθέμεθα σε πληροφορίες που ευθυγραμμίζονται με τις υπάρχουσες πεποιθήσεις μας. Αυτό έχει αποδειχτεί ότι περιορίζει την έκθεσή μας σε διαφορετικές προοπτικές και συμβάλει στο να χάσει ο άνθρωπος την επαφή του με την ενσυναίσθηση.

Πολλές εργασίες περιλαμβάνουν τη χρήση τεχνολογίας για επικοινωνία, συνεργασία και παραγωγικότητα. Αν και αυτό μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, αντιληφθήκαμε από μελέτες και μετρήσεις ότι ένα σημαντικό μέρος της ημέρας μας, βρισκόμαστε σε ψηφιακά περιβάλλοντα, δηλαδή "εκτός πραγματικότητας". Καθώς η τεχνολογία ενσωματώνεται περισσότερο στη ζωή μας, δίνουμε προτεραιότητα στις απτές και υλικές πτυχές της ύπαρξης, αγνοώντας τελείως τις πνευματικές. Αυτή η μετατόπιση έχει οδηγήσει τους ανθρώπους στην μείωση της σύνδεσής τους με τις πιο πνευματικές διαστάσεις της ζωής, με αποτέλεσμα να έχει ως συνέπεια την απομάκρυνσή τους από τις στοχαστικές και ενδοσκοπικές εμπειρίες. 

Τα πνευματικά και φιλοσοφικά ζητήματα καταπέφτουν από τον πυρήνα της σκέψης τους και συχνά ασχολούνται με ερωτήματα σχετικά με το σκοπό, το νόημα, την ηθική και τη φύση της πραγματικότητας - έννοιες που μερικές φορές μπορούν να πάρουν θέση σε έναν τεχνολογικά καθοδηγούμενο κόσμο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η τεχνολογία και η πνευματικότητα αλληλοαποκλείονται, αλλά η ηλεκτρομηχανοποίηση της ψυχής, επηρεάζει πού κατευθύνουμε την προσοχή και την ενέργειά μας. Η εξισορρόπηση της δέσμευσής μας με την τεχνολογία και η εξερεύνηση βαθύτερων, μη υλικών πτυχών της ύπαρξης μας, είναι πλέον μια πρόκληση στον σύγχρονο κόσμο.

Η απόκτηση της ύλης αλλάζει την προσοχή και την ενέργειά του εγκεφάλου μας

Πράγματι, η διαδικασία απόκτησης και αλληλεπίδρασης με υλικά αγαθά, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προσοχή και την κατανομή ενέργειας του εγκεφάλου μας. 

Μελετώντας τις απαντήσεις 12 μαθητών μου, σε σεμινάριο που συμμετείχαν με θέμα: "Η εξελικτική ζωή και η απόκτηση ύλης πως διαφοροποιεί τον εγκέφαλο" διαπιστώσαμε τα παρακάτω συμπεράσματα:

Καινοτομία και ανταμοιβή
Η απόκτηση νέων ιδιοκτησιών συχνά προκαλεί μια αίσθηση καινοτομίας και ανταμοιβής στον εγκέφαλο. Αυτό απελευθερώνει ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και το κίνητρο. Ως αποτέλεσμα, αισθανθόμαστε ένα κύμα ενέργειας και προσοχής που κατευθύνεται προς τη διαδικασία απόκτησης.

Εστίαση της προσοχής 
Η πράξη της αναζήτησης, της επιλογής και της απόκτησης νέων αντικειμένων απαιτεί μια εστιασμένη κατανομή της προσοχής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη σημερινή καταναλωτική κουλτούρα όπου υπάρχει μια πληθώρα διαθέσιμων επιλογών για σχεδόν κάθε τύπο προϊόντος.

Βραχυπρόθεσμη έναντι μακροπρόθεσμης ικανοποίησης 
Η απόκτηση υλικών αγαθών προσφέρει μια αίσθηση άμεσης ικανοποίησης. Η προσδοκία να αποκτήσετε κάτι νέο και συναρπαστικό μας οδηγεί σε αυξημένη κατανομή ενέργειας και προσοχής βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην μεταφράζεται πάντα σε μακροπρόθεσμη ικανοποίηση.

Γνωστικό Φορτίο 
Η διαδικασία απόκτησης ύλης περιλαμβάνει λήψη αποφάσεων, σύγκριση και αξιολόγηση. Αυτό το γνωστικό φορτίο απασχολεί προσωρινά τους διανοητικούς μας πόρους, επηρεάζοντας δυνητικά αυτό που σκεφτόμαστε και πόση ενέργεια έχουμε διαθέσιμη για άλλες εργασίες ή σκέψεις.

Αλλαγή στις προτεραιότητες 
Καθώς αποκτούμε περισσότερα υπάρχοντα, οι προτεραιότητές μας  μετατοπίζονται προς τη διατήρηση, την οργάνωση και τη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Αυτή η μετατόπιση της προσοχής και της κατανομής ενέργειας επηρεάζει άλλους τομείς της ζωής μας.

Αφαίρεση και μινιμαλισμός
Η πράξη της σκόπιμης μείωσης των υλικών αγαθών (μινιμαλισμός) επηρεάζει θετικά την προσοχή και την ενέργεια, προκαλώντας πνευματική νευρογένεση. Η εκκαθάριση της σωματικής ακαταστασίας οδηγεί σε μια αίσθηση πνευματικής διαύγειας και αυξημένη εστίαση σε ό,τι πραγματικά έχει σημασία στην ζωή ενός ανθρώπου.

Η ηλεκτρομηχανοποίηση ψυχής για την απόκτηση ύλης φέρνει αρνητικές επιπτώσεις 

Μειωμένη ευημερία 
Η υπερβολική εστίαση σε υλικά αγαθά οδηγεί συχνά σε μια ατέρμονη αναζήτηση περισσότερων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα δυσαρέσκειας, άγχους και στρες καθώς οι άνθρωποι συγκρίνονται συνεχώς με τους άλλους και μετρούν την αξία τους με τα υπάρχοντά τους.

Ρηχές σχέσεις 
Ο υλισμός μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη βαθιών και ουσιαστικών σχέσεων. Όταν οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στα υπάρχοντά τους έναντι των ανθρώπινων συνδέσεων, μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν γνήσιους δεσμούς βασισμένους σε κοινές αξίες, ενδιαφέροντα και συναισθηματική υποστήριξη.

Καταναλωτικό Χρέος 
Η επιθυμία για υλικά αγαθά μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές δαπάνες και συσσώρευση καταναλωτικού χρέους. Οι άνθρωποι μπορεί να αγοράσουν πράγματα που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, οδηγώντας σε οικονομικό άγχος και μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για την οικονομική τους υγεία.

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος 
Ο υλισμός συχνά τροφοδοτεί την υπερκατανάλωση, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή και εξάντληση πόρων. Αυτό έχει επιζήμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, συμβάλλοντας σε ζητήματα όπως η ρύπανση, η αποψίλωση των δασών και η κλιματική αρνητική επιρροή.

Ηδονική Προσαρμογή 
Η ευχαρίστηση που προέρχεται από υλικά αγαθά τείνει να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου λόγω ενός ψυχολογικού φαινομένου που ονομάζεται «ηδονική προσαρμογή». Αυτό σημαίνει ότι αυτό που κάποτε έφερε την ευτυχία χάνει τον αντίκτυπό του, προκαλώντας την αναζήτηση ακόμη περισσότερων περιουσιακών στοιχείων σε έναν ατελείωτο κύκλο.

Εστίαση σε επιφανειακές αξίες
Όταν ο υλικός πλούτος εκτιμάται πάνω από όλα, οδηγεί μια ολόκληρη κοινωνία που δίνει προτεραιότητα στην εμφάνιση, την κοινωνική θέση και τις επιφανειακές ιδιότητες έναντι πιο σημαντικών ποιοτήτων όπως η ευγένεια, η ενσυναίσθηση και η προσωπική ανάπτυξη.

Διάβρωση του νοήματος 
Ο υλισμός αποσπά την προσοχή των ατόμων από την αναζήτηση βαθύτερου νοήματος και σκοπού στη ζωή. Η επιδίωξη υλικών αγαθών επισκιάζει την εξερεύνηση προσωπικών αξιών, παθών και αυτοανακάλυψης.

Κοινωνική ανισότητα 
Ο υλισμός επιδεινώνει την κοινωνική ανισότητα δημιουργώντας ένα χάσμα μεταξύ εκείνων που αναζητούν τις υλικές πολυτέλειες πατώντας στην ευαισθησία των άλλων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα κοινωνικής αδικίας και να συμβάλει σε κοινωνικές εντάσεις.

Αρνητικός αντίκτυπος στην ψυχική υγεία 
Η συνεχής επιδίωξη υλικού πλούτου επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η σύγκριση με τους άλλους και ο φόβος ότι δεν έχουμε αρκετό χρήμα, μπορεί να συμβάλει σε αυτά τα ζητήματα.

Διάβρωση Πολιτιστικών και Ηθικών Αξιών 
Η υπερβολική έμφαση στον υλισμό, όπως έχει επιφέρει η νεα επιδίωξη ζωής, διαβρώνει πολιτιστικές και ηθικές αξίες που δίνουν προτεραιότητα στην κοινότητα, τη συμπόνια και την ευημερία όλων των ατόμων.


Εν τέλει... 

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η σχέση μεταξύ υλικών αγαθών, προσοχής και ενέργειας μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο και από πλαίσιο σε πλαίσιο. Το να έχουμε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο οι αλληλεπιδράσεις μας με τα υλικά αγαθά επηρεάζουν την ευημερία, τις προτεραιότητές μας και το πνευματικό επίπεδο, μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε σκόπιμες επιλογές σχετικά με τον ρόλο του υλισμού στη ζωή μας.

Η εξισορρόπηση της επιδίωξης υλικών στόχων με εστίαση στην προσωπική ανάπτυξη, τις ουσιαστικές σχέσεις και μια ευρύτερη αίσθηση σκοπού μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων του υλισμού. Η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης, της επίγνωσης και της ισχυρής αίσθησης ταυτότητας πέρα ​​από τα υπάρχοντα είναι τρόποι για να μετριαστεί ο αντίκτυπος του υλισμού στη ζωή μας.

Σταύρος Πλουμιστός
Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας ή αναζητάτε καθοδήγηση,
επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια τηλε-συνεδρία για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους
και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για τις ομιλίες, σεμινάρια και ενημέρωση των συνεδριών εδώ https://www.ploumistos.com/p/online.html
Για την εναλλακτική θεραπευτική μεθοδολογία μου εδώ https://voicehealing.gr/
Μιλήστε μαζί μου στο 6945723523
(11:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30 - Εκτός Κυριακής)
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,588,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,123,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,223,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1094,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,269,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1261,ΒΙΝΤΕΟ,843,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,332,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,243,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1568,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6355,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,84,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3474,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,918,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Στ. Πλουμιστός: Η ηλεκτρομηχανοποίηση της ψυχής - Ο δόλος που "δένει" τον άνθρωπο με τον υλισμό
Στ. Πλουμιστός: Η ηλεκτρομηχανοποίηση της ψυχής - Ο δόλος που "δένει" τον άνθρωπο με τον υλισμό
Στ. Πλουμιστός: Η ηλεκτρομηχανοποίηση της ψυχής - Ο δόλος που "δένει" τον άνθρωπο με τον υλισμό
https://ychef.files.bbci.co.uk/976x549/p06b6zfv.jpg
https://i.ytimg.com/vi/Gl70Qb0UwMo/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/08/blog-post_25.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/08/blog-post_25.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content