Συμπληρώματα διατροφής: Μπορεί ένα χάπι την ημέρα “τον γιατρό να κάνει πέρα”;

Συμπληρώματα διατροφής: Μπορεί ένα χάπι την ημέρα “τον γιατρό να κάνει πέρα”;

👉Η λήψη βιταμινών και μετάλλων μπορεί να είναι μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα συμπληρώματα διατροφής, ελεύθερα στο εμπόριο. Έχουμε όμως αναλογιστεί σε τι χρησιμεύουν και ποιοι πρέπει τελικά να τα λαμβάνουν;

Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, ένζυμα και εκχυλίσματα βοτάνων, τα οποία λαμβάνονται σε μορφή δισκίου, κάψουλας, σκόνης και υγρού. Μπορούν να αγοραστούν χωρίς συνταγή γιατρού σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, εξειδικευμένα καταστήματα αλλά και στο διαδίκτυο. Μερικά από τα πιο κοινά συμπληρώματα διατροφής περιλαμβάνουν βιταμίνη D, εχινάκεια, ιχθυέλαιο και ασβέστιο.

Επίσης, στην ΕΕ έχουν γίνει ευρέως διαθέσιμα με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής κάποια φυτικά προϊόντα ή παρασκευάσματα από φύκια, μύκητες ή λειχήνες. Για παράδειγμα, το τζίνσενγκ (ginseng), το γκίνγκο (ginkgo), το σκόρδο και το βάλσαμο (St. John’s Wort).

Γιατί, όμως, παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής; Ορισμένα συμπληρώματα προσθέτουν θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που μπορεί να μην προσλαμβάνονται επαρκώς από τη διατροφή μας ή να μην απορροφώνται από τον οργανισμό. Άλλα μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του παράγοντα κινδύνου για μια ασθένεια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της γενικής υγείας, την υποστήριξη της ψυχικής και αθλητικής απόδοσης, ή την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως, τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φαρμακευτικά προϊόντα και η χρήση τους δεν προορίζεται για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών. Στην ΕΕ μάλιστα, τα συμπληρώματα διατροφής είναι υποχρεωτικό να ακολουθούν τους κανόνες των τροφίμων.

Ορισμένες ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα διατροφής, όπως, για παράδειγμα, οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θέλουν να μείνουν έγκυες, τα βρέφη, τα άτομα με ανεπαρκή έκθεση στον ήλιο, ή οι αυστηρά χορτοφάγοι (vegan).

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει, όμως, σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζονται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι δε χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής, καθώς η διατροφή τους τους παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, εκτός από τη βιταμίνη D, που εξαρτάται από την έκθεση στον ήλιο, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Μόνο μια ορισμένη ποσότητα από κάθε θρεπτικό συστατικό χρειάζεται για να λειτουργήσει το σώμα μας και υψηλότερες ποσότητες δεν κάνουν απαραιτήτως καλό. Μάλιστα, ορισμένες ουσίες, σε υψηλές δόσεις, μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις.

«Οι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι επιστήμονες έχουν ελέγξει την ασφάλειά τους χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες. Ο επιστημονικός αυτός έλεγχος έχει αποτυπωθεί στην ετικέτα κάθε προϊόντος βάσει των απαιτήσεων της επισήμανσης, προκειμένου ο καταναλωτής να προστατεύεται και να καθοδηγείται», αναφέρει η Ariane Titz, διατροφολόγος στην EFSA.


Ενώ πολλά συμπληρώματα διατροφής έχουν μακρά ιστορία χρήσης στην Ευρώπη, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα κάποιων. Αυτές περιλαμβάνουν τον κίνδυνο χημικής ή μικροβιολογικής μόλυνσης και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι συγκεντρώσεις των βιοδραστικών παραγόντων είναι εντός των ασφαλών ορίων. Η EFSA παρέχει επιστημονικές γνωμοδοτήσεις σχετικά με την ασφάλεια μιας ουσίας, εάν προορίζεται για χρήση σε συμπλήρωμα διατροφής και δεν έχει ιστορικό ασφαλούς χρήσης στην ΕΕ πριν από το 1997 ή εάν ένα Κράτος-Μέλος ζητήσει αξιολόγηση.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον ρόλο και τη σημασία που έχει η επιστημονική γνώση στη δυνατότητά μας να καταναλώνουμε ασφαλή τρόφιμα, μέσω της ενημερωτικής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), #EUChooseSafeFood.

Στην σημερινή εποχή τα τρόφιμα είναι αρκετά επεξεργασμένα, αλλά και στην αυτούσια τους μορφή περιέχουν πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες ( την τροφή των προγόνων μας), με επακόλουθο η διατροφή μας να είναι εντελώς ανεπαρκείς σε ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά. 

Η συνεχής καλλιέργεια του εδάφους, σε συνδυασμό με την χρήση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων το έχει εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό από ιχνοστοιχεία. Γνωρίζετε ότι τα οικόσιτα ζώα μόλις γεννιούνται τα κάνουν ένεση σεληνίου ειδάλλως θα πεθαίνουν? Αναλογιστείτε γιατί έχουμε σε έξαρση της δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος αδένας βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος της σωστής λειτουργίας του στο ιχνοστοιχείο ΣΕΛΗΝΙΟ. 

Γνωρίζετε ότι συγκριτικά σε αναλογία θρεπτικών συστατικών μία σαλάτα των παππούδων μας ισοδυναμεί με δέκα δικές μας? Γνωρίζετε ότι το πορτοκάλι τις προηγούμενες δεκαετίες περιείχε περίπου 1000mg βιταμίνης C,ενώ το σημερινό μετά βίας 50mg? Σαν να μην έφτανε η εξάντληση στοιχείων από το έδαφος, ο σύγχρονος άνθρωπος αφαιρεί στον βωμό του κέρδους για παράδειγμα, το 80% του ψευδαργύρου και του συμπλέγματος Β απομακρύνοντας το πίτουρο από τα δημητριακά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας άλεσης για να εξασφαλίσει την διάρκεια συντήρησης. 

Επίσης τα πρόσθετα χημικά της τροφής επιβαρύνουν περισσότερο το σώμα μας, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερα βασικά θρεπτικά συστατικά και αυτό που παίρνουμε στη καθημερινή μας δίαιτα. Συνέπεια όλων αυτών των ελλείψεων είναι το σώμα να επιτελεί ανεπαρκώς τις βιοχημικές του διεργασίες. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο οργανισμός να χτυπάει συναγερμό εκδηλώνοντας διάφορα αρνητικά συμπτώματα, αλλά εμείς μπλοκάρουμε με περισσή ευκολία όλα αυτά τα καμπανάκια. Κατά συνέπεια είναι αναμενόμενη στο μέλλον η πιθανή εμφάνιση σοβαρών εκφυλιστικών παθήσεων.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Συμπληρώματα διατροφής: Μπορεί ένα χάπι την ημέρα “τον γιατρό να κάνει πέρα”;
Συμπληρώματα διατροφής: Μπορεί ένα χάπι την ημέρα “τον γιατρό να κάνει πέρα”;
Συμπληρώματα διατροφής: Μπορεί ένα χάπι την ημέρα “τον γιατρό να κάνει πέρα”;
https://plantagon.gr/wp-content/uploads/2022/08/alternative-herbal-medicine-vitamin-supplements-from-natural_103324-340-900x565.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/06/blog-post_36.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/06/blog-post_36.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content