Σοκ: Κοινό τεχνητό γλυκαντικό σχετίζεται με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό – Tι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Σοκ: Κοινό τεχνητό γλυκαντικό σχετίζεται με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό – Tι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

👉Η προσπάθεια αντικατάστασης της ζάχαρης με άλλες ουσίες για λόγους υγείας και διατροφής, εν τέλει μπορεί να έχει πολύ πιο επικίνδυνα για την υγεία αποτελέσματα.

Ένα τεχνητό γλυκαντικό που λέγεται ερυθριτόλη (erythritol) και χρησιμοποιείται σε προϊόντα με μειωμένη ή χωρίς ζάχαρη, μπορεί να σχετίζεται με τις θρομβώσεις, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, αναφέρουν επιστήμονες από την Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Σε σειρά μελετών που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος αυτός δεν είναι μικρός. Επιπλέον, μετά από κατανάλωση ακόμα και μέτριας ποσότητας ερυθριτόλης, τα επίπεδά της στο αίμα παραμένουν για 2-3 ημέρες πάνω από το όριο που συσχετίσθηκε με τις θρομβώσεις!

Οι μελέτες έδειξαν ακόμα πως τα άτομα με παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια (π.χ. με σακχαρώδη διαβήτη) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό όταν κατανάλωναν πολλή ερυθριτόλη.

«Ανακαλύψαμε ότι ο κίνδυνος δεν είναι μικρός», δήλωσε ο διευθυντής Αγγειακής Κυτταρικής Βιολογίας & Αθηροσκλήρωσης στην Cleveland Clinic. «Στους εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα, ο κίνδυνος για έμφραγμα και εγκεφαλικό ήταν σχεδόν διπλάσιος απ’ ό,τι σε εκείνους με τα χαμηλότερα. Είναι στο ίδιο επίπεδο με τους ισχυρότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως ο διαβήτης».

Πρόσθετες έρευνες στο εργαστήριο έδειξαν ότι η ερυθριτόλη επιταχύνει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Η συγκόλληση αυτή είναι η αιτία των θρομβώσεων. Αν οι θρόμβοι αποκολληθούν από τη θέση τους, μπορούν να μετακινηθούν με το αίμα έως την καρδιά προκαλώντας έμφραγμα. Αν φτάσουν σε αρτηρία του εγκεφάλου, μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό.

Η ερυθριτόλη περιέχεται σε πολλά προϊόντα με στέβια ως διογκωτικό ή για να ενισχύσει τη γλυκιά γεύση τους. Ερυθριτόλη περιέχουν επίσης ορισμένα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κετογονική δίαιτα.

Μελέτες σε χιλιάδες εθελοντές

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν σε σειρά μελετών την πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στην ερυθριτόλη και την αθηροθρομβωτική νόσο.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.157 άτομα που υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου μεταξύ 2004 και 2011.

Όπως διαπίστωσαν, τα αυξημένα επίπεδα της ουσίας σχετίζονταν με τα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια που καταγράφηκαν τα επόμενα 3 χρόνια. Τα επεισόδια αυτά ήταν εμφράγματα και εγκεφαλικά, ορισμένα εκ των οποίων απέβησαν μοιραία.

Στη συνέχεια, προχώρησαν σε ανάλυση δεδομένων από 2.149 άτομα στις ΗΠΑ και 833 στην Ευρώπη. Όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα από την ερυθριτόλη στο αίμα τους διέτρεχαν κατά τουλάχιστον 80% υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Τα σχεδόν τρία τέταρτα των ατόμων και από τις τρεις ομάδες έπασχαν από στεφανιαία νόσο ή είχαν υπέρταση. Το σχεδόν ένα πέμπτο είχαν διαβήτη, δήλωσε ο ερευνητής. Περισσότεροι από τους μισούς εξ άλλου ήσαν άνδρες, ηλικίας 60-79 ετών.

Και στο εργαστήριο

Οι επιστήμονες αναζήτησαν σε μελέτες στο εργαστήριο (σε κυτταρικές σειρές και πειραματόζωα) μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματά τους. Έτσι ανακάλυψαν ότι η ερυθριτόλη αύξανε την αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων και τον σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Στο τελευταίο στάδιο των μελετών, οι επιστήμονες ζήτησαν από οκτώ υγιείς εθελοντές να πιούν ένα ρόφημα (30 γρ.) που περιείχε ερυθριτόλη σε ποσότητα συγκρίσιμη με αυτήν που περιέχουν πολλά προϊόντα του εμπορίου.

Πριν καταναλώσουν το ρόφημα οι εθελοντές είχαν χαμηλά επίπεδα της ουσίας στο αίμα τους. Μετά την κατανάλωση, όμως, αυτά αυξήθηκαν κατά 1.000 φορές και παρέμειναν έτσι επί αρκετές ώρες. Επιπλέον, χρειάσθηκαν περισσότερες από 2 ημέρες για να επανέλθουν στα προ της κατανάλωσης επίπεδα. Έως τότε, παρέμεναν σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από αυτές που σχετίστηκαν με τον αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης.

Συμπεράσματα και αντιδράσεις

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η ερυθριτόλη σχετίζεται τόσο με κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων όσο και αυξημένης θρόμβωσης. Απαιτούνται μελέτες που θα αξιολογήσουν την μακροπρόθεσμη ασφάλειά της», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

«Για τους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, εμφράγματος ή εγκεφαλικού (π.χ. λόγω υφιστάμενης καρδιοπάθειας ή διαβήτη) τα ευρήματά μας επαρκούν για να τους συστήσουμε να αποφεύγουν την ερυθριτόλη έως ότου γίνουν περισσότερες μελέτες», τόνισε ο ερευνητής.

Η δημοσίευση των νέων ευρημάτων προκάλεσε αντίδραση της βιομηχανίας τεχνητών γλυκαντικών. «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης αντιτίθενται με εκείνα δεκαετιών επιστημονικών ερευνών που έδειξαν ότι τα γλυκαντικά μειωμένων θερμίδων όπως η ερυθριτόλη είναι ασφαλή, όπως καταδεικνύει και η παγκόσμια έγκριση για χρήση τους στα τρόφιμα και τα ροφήματα», είπε ο εκπρόσωπος του Calorie Control Council.

Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να γίνει αναγωγή των αποτελεσμάτων για τον γενικό πληθυσμό, διότι οι συμμετέχοντες στις μελέτες ήσαν ήδη αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια».
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1073,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,810,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1536,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,899,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Σοκ: Κοινό τεχνητό γλυκαντικό σχετίζεται με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό – Tι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Σοκ: Κοινό τεχνητό γλυκαντικό σχετίζεται με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό – Tι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Σοκ: Κοινό τεχνητό γλυκαντικό σχετίζεται με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό – Tι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
https://healthstories.gr/tomtoock/2023/02/Healthstories-%CE%88%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2023/02/t.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2023/02/t.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content